Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ

Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι «επανάληψης» των νέων λέξεων που έχουν μάθει τα παιδιά μετά την επεξεργασία κάθε θέματος.
Χρειαζόμαστε ένα κουτί από παπούτσια, πολύχρωμα χαρτιά για να το ντύσουμε, και καρτέλες μεγέθους περίπου ¼ του Α4 από χαρτόνι σε ότι χρώμα θέλουμε.

Την τελευταία μέρα που ασχολούμαστε με κάποιο θέμα, ζητάμε από τα παιδιά να μας θυμίσουν τις νέες λέξεις που μάθαμε ή ακόμα και τις λέξεις που τους άρεσαν και θέλουν να θυμούνται. Γράφουμε την κάθε λέξη σε μια καρτέλα. Αργότερα όταν τα παιδιά θα έχουν εξοικειωθεί με τη γραφή μπορούν να τις γράφουν και τα ίδια. Οι καρτέλες μπαίνουν στο κουτί το οποίο τοποθετείται στη γωνιά της γραφής.
Κατά τακτά χρονικά διαστήματα παίζουμε με τα παιδιά το παιχνίδι των λέξεων ως εξής: κάθε παιδί τραβά μια καρτέλα, η νηπιαγωγός τη διαβάζει και ζητά από τα παιδιά να εξηγήσουν τη σημασία της με δικά τους λόγια.

Παράδειγμα: τραβάμε τη λέξη: ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ. Τα παιδιά θα πρέπει να θυμηθούν τι έχουμε πει ότι σημαίνει.

Το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί για όσο χρόνο θέλουν τα παιδιά. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να θυμηθούν τη σημασία μιας λέξης μπορούμε με απλά αυτοσχέδια αινίγματα να τα βοηθάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου