Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Πώς επιλέγουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε εμείς και τα παιδία μας; Συνειδητά ή τυχαία; Είναι βιολογικά ή συμβατικά; Γιατί τα βιολογικά είναι πιο ακριβά, τι παραπάνω μας προσφέρουν; Είναι όντως βιολογικά όλα όσα ισχυρίζονται ότι είναι βιολογικά προϊόντα;
Ως συνειδητοί-καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βιολογική γεωργία είναι φιλοπεριβαλλοντική, αφού προσφέρει προστασία στο έδαφος, στο νερό και στην ατμόσφαιρα. Ως γονείς-καταναλωτές και όχι ως απλοί καταναλωτές οφείλουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουν τα παιδία μας και να διαβάζουμε τόσο τα συστατικά τους, όσο και τη χώρα προέλευσης τους.
Αρχικά λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα Αγροτικά βιολογικά προϊόντα, παράγονται με φυσικές διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται σύνθετα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, αλλά εναλλακτικές μέθοδοι και τεχνικές καλλιέργειας. Έτσι όταν λέμε ότι στα βιολογικά προϊόντα, δεν υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, εννοούμε ότι αυτά δεν μπορούν να ανιχνευτούν με τις γνωστές μεθόδους ανίχνευσης και την υπάρχουσα τεχνολογία. Αντίθετα στα συμβατικά προϊόντα, η μη ύπαρξη φυτοφαρμάκων, στην πραγματικότητα αναφέρεται στο γεγονός ότι υπάρχουν υπολείμματα αυτών, τα οποία όμως είναι κάτω από τα νόμιμα επιτρεπτά όρια. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενδείκνυται η κατανάλωση βιολογικών έναντι των συμβατικών προϊόντων.
Οι μέθοδοι καλλιέργειας, όμως που χρησιμοποιούνται για τα βιολογικά προϊόντα δεν συμβάλλουν στην ποσοτική παραγωγή αυτών. Έτσι η μειωμένη απόδοση παραγωγής σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος αυτής, έχει ως συνέπεια τα βιολογικά προϊόντα να είναι πιο ακριβά για το καλάθι της νοικοκυράς από τα συμβατικά.
Επειδή ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και ότι γράφει ότι είναι βιολογικό δεν σημαίνει ότι είναι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τι αγοράζουμε. Τα βιολογικά προϊόντα έχουν ειδική σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο πιστοποιημένο φορέα, ο οποίος ελέγχει όλα τα στάδια παραγωγής, συσκευασίας και πώλησης (συνθήκες φύλαξης π.χ. για προϊόντα που διατίθενται χύμα), έτσι ώστε να διασφαλίζει την ποιότητα τους.

ΠΑΟΛΑ ΜΠΟΥΖΗ, Χημικός, MSc οργανικής σύνθεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου