Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τα χέρια των παιδιών

ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το παιδί δε μπορεί να προβεί στην ανακάλυψη της γραφής αν πρώτα δεν αποκτήσει συνειδητοποίηση του σώματος του και δεν αναπτύξει ένα σταθερό σημείο αναφοράς, δηλαδή να καταλήξει στο ποια πλευρά του σώματος του υπερέχει (αριστερή- δεξιά). Η συνειδητοποίηση της κυρίαρχης πλευράς βοηθά το παιδί να αποκτήσει καλύτερη σχέση με το περιβάλλον του, καλύτερη κίνηση στο χώρο και άρα καλύτερη πρόσβαση στη γνώση που βρίσκεται παντού. Η αμφιπλευρικότητα έχει να κάνει με την ανάπτυξη και των δύο πλευρών του σώματος του προκειμένου να καταλάβει το παιδί την κυρίαρχη και να δώσει στην καθεμιά το ρόλο της.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ: μύθοι και πραγματικότητες
Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι προσαρμοσμένος στους δεξιόχειρες. Το δεξί χέρι θεωρείται το καλό, το αναμενόμενο, το σύνηθες ενώ το αριστερό σπάνιο΄. Πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει παλαιότερα να αποκαλούν κάποιον αριστερόχειρα "ζερβοκουτάλα", "προβληματικό", "διαταραγμένο" κ.α;
Τα πράγματα καθόλου δεν είναι έτσι. Οι αριστερόχειρες διόλου προβληματικοί δεν είναι. Νεότερες μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες ανά τον κόσμο αυξάνονται ραγδαία με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι σε λίγα χρόνια θα κυβερνούν τον κόσμο καθώς κατέχουν κι ένα πλήθος αξιοθαύμαστων δεξιοτήτων που τους καταστούν ξεχωριστούς και ίσως πιο ποιοτικούς.
Δηλαδή:
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: τους δεξιόχειρες στους οποίους επικρατεί το αριστερό ημισφαίριο και τους αριστερόχειρες στους οποίους επικρατεί το δεξιό. Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες μέχρι πρότινος, όχι μόνο είχαν δομήσει όλο τον κόσμο στους δεξιόχειρες αλλά και θεωρούσαν ό,τι γινόταν με το δεξί ως καλό, "όλα να πάνε δεξιά" κτλ. Αυτοί ελέγχονται από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου που είναι εκείνο της γραμμικής και αναλυτικής αντίληψης των πραγμάτων.
Οι αριστερόχειρες αντίθετα ήταν πάντα περιθωριοποιημένοι. Θυμόμαστε ή έχουμε ακόυσει περιστάτικα όπου γονείς έδεναν το αριστερό χέρι του παιδιού τους για να μάθει το παιδί τους να γράφει με το δεξί λες και το να γράψει με το αριστερό ήταν μεγάλο αμάρτημα.
Σήμερα 1 στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι). Όμως οι νέες γεννήσεις αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα. Μέχρι το 2020 (σε 11 χρόνια μόλις) υπολογίζεται ότι οι αριστερόχειρες θα έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο! Το 2005 τα παιδιά που γεννήθηκαν αριστερόχειρες ήταν διπλάσιο από εκείνο του 1990. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το δεξί ημισφαίριο αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις νέες γενιές.
Όμως τα καλά νέα για τους αριστερόχειρες δε σταματούν εδώ καθώς όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες βελτιώνουν τους ανθρώπους ως είδος αφού έρχονται να βγάλουν στην επιφάνεια τις καταπιεσμένες για χρόνια ικανότητες και δεξιότητες τους. Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος όρος της νοημοσύνης (IQ) των αριστεροχείρων είναι υψηλότερος από εκείνον των δεξιοχείρων. Οι αριστερόχειρες επίσης θεωρείται ότι έχουν φωτογραφική μνήμη και συγκρατούν καλύτερα τα χρώματα, τους ήχους και τις εικόνες. Ακόμα και στα παραφυσικά φαινόμενα (διόραση, x ray, τηλεπάθεια κτλ) οι αριστερόχειρες σχεδόν έχουν την αποκλειστικότητα.
Για τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια θα είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες. Από ιατρικής απόψεως, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι το διάστημα που αποφασίζεται αν το παιδί θα γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας είναι ο τέταρτος μήνας της κύησης όταν κάτι συμβαίνει στον εγκέφαλο του εμβρύου και το δεξί ημισφαίριο κυριαρχεί δημιουργώντας έναν αριστερόχειρα. Υπάρχει όμως μια μικρή πιθανότητα η διαδικασία αυτή να ανασταλεί και το έμβρυο να αναπτύξει και τις δύο πλευρές οπότε να χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δυο του χέρια.
Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες γεννιούνται περισσότερο από γυναίκες άνω των 30 ετών και συνήθως στο δεύτερο μισό του έτους (Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο).
Υπάρχουν όμως και έρευνες που υποστηρίζουν ότι ι αριστερόχειρες είναι πιο βίαιοι και μάλιστα το ποσοστό τους ανάμεσα στους εγκληματίες είναι αρκετά υψηλό όπως και το ότι είναι πιο ευάλωτοι στο να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας Επίσης, σε αθλήματα που έχουν να κάνουν με διαμάχη και πάλη (μποξ κτλ) οι αριστερόχειρες υπερτερούν καθότι οι τεχνικές τους είναι πιο δύσκολα προβλέψιμες από τους δεξιόχειρες. Στη γυμναστική αντιθέτως, άθλημα πιο τεχνικό, δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πλεονέκτημα τους. Γνωστοί αριστερόχειρες ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ναπολέων, ο ΑΙνστάιν (που ήταν και δυσλεκτικός), ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Πικάσο, ο Τζον Μακενρό, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Γούντι Άλεν, ο Λεών Τολστόϊ και ο...Τζακο Αντεροβγάλτης!!
Εν κατακλείδι, δε χρειάζεται να θεωρείται μειονεκτικό ένα παιδί που γράφει με το αριστερό, αντιθέτως πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό. Και οι δεξιόχειρες και οι αριστερόχειρες έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και ικανότητες, ίσως σε διαφορετικά πεδία, και γι' αυτό αποφασίζουν τα ημισφαίρια αλλά και το γενετικό υλικό (dna).

1 σχόλιο:

  1. ΛΙΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΛΜΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΑΜΕ. ΜΑΖΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ .ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΔΕΝ ΠΕΥΓΕΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ.ΕΥΓΕ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή