Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.
Λαογραφία και Εορτές


Οι Πλειάδες ή Πούλια

Από την αρχαιότητα ακόμη διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού. Πάρτε, για παράδειγμα, το πανέμορφο ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο στο λαό μας με την ονομασία Πούλια. Ακόμη και από την εποχή του Ησίοδου η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την δύση του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και «προειδοποιούσε τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χημαδιά». Όπως μας λέει η παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους», ή σε μιαν άλλη παραλλαγή: «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».

Εκτός από την δύση της Πούλιας, όμως, την μεταβολή του καιρού προς το χειρότερο «μηνάει» στο λαό η γιορτή του αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη γιορτή του αγίου Αντρέα, στις 30 Νοεμβρίου, το κρύο «αντριεύει». Οι ακατάστατες αυτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν έδωσαν στον Νοέμβριο το όνομα «Ανακατωμένος», αν και είναι γνωστός στον λαό μας και ως Σποριάς ή Μεσοσπορίτης γιατί τότε γίνεται η σπορά των δημητριακών.

Συγκομιδή ελιάς με περιστροφική βέργα και χτένι.

Στις άλλες γεωργικές ασχολίες περιλαμβάνεται επίσης και το λιομάζωμα. Σύμφωνα με τον Νίκο Ψιλάκη: «Στα ελληνικά λιόφυτα αρχίζει κάθε Νοέμβρη το πανηγύρι της ελιάς. Παλιότερα οι γυναίκες με τα καλάθια μάζευαν μία-μία τις πεσμένες ελιές. Αλλού οι μαζωχτάδες χτυπούσαν τα κλαδιά με ράβδους και μάζευαν τον καρπό από τα στρωμένα ελαιόπανα. Τελευταία η τεχνολογία αντικατέστησε την αρχαία ξύλινη ράβδο με μεταλλική περιστρεφόμενη». Αλλά το λιομάζωμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Γενάρη ή ακόμη και τον Μάρτη.Ο αρχάγγελος Μιχαήλ (12ος αιώνας, Ιερά Μονή Όρους Σινά)


Ανάμεσα στις γιορτές του μήνα περιλαμβάνεται και η εορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου, γι’ αυτό ο Νοέμβριος ονομάζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας και Αϊ-Ταξιάρχης και Αρχαγγελίτης. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται και ως «ο κατ’ εξοχήν ψυχοπομπός άγγελος» γι αυτό και σε ορισμένες περιοχές την παραμονή της εορτής του έφερναν τα παπούτσια τους μέσα στο σπίτι για να μην τα δει ο Μιχαήλ και έλθει να τους πάρει πριν την ώρα τους.

Στις 14 Νοεμβρίου εορτάζεται η μνήμη του αγίου Φιλίππου που σύμφωνα με τον Γεώργιο Ν. Αικατερινίδη:

«…ήταν φτωχός γεωργός, ο οποίος όλη τη μέρα δούλευε στο χωράφι του. Όταν το βράδυ γύρισε στο σπίτι του, έσφαξε το μοναδικό του βόδι και μοίρασε το κρέας στους συγχωριανούς του για να αποκρέψουν, όπως επιβάλλεται πριν από τα Χριστούγεννα. Το πρωί όμως που σηκώθηκε, βρήκε το ζώο του ζωντανό από θεϊκό θαύμα. Γι’ αυτό, επειδή ήταν πολύ αγαθός, άγιασε όταν πέθανε. Η μέρα του Αϊ-Φίλιππα ημερολογιακά έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού τότε ξεκινά η 40ήμερη νηστεία για τα Χριστούγεννα».

— Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης

Η Αγία Αικατερίνη, ψηφιδωτό ύπέρ της εισόδου Παρεκκλήσιου του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου (Τσακός) - Αθήνα

Γι αυτό η περίοδος αυτή μέχρι τα Χριστούγεννα ονομάζεται Σαρανταήμερο ή Σαραντάμερο. Την ίδια ημέρα τιμάται επίσης και η μνήμη του Γρηγόριου Παλαμά τον οποίο είχαν επιλέξει οι πατέρες του Αγίου Όρους ως υπερασπιστή του ησυχασμού στο Βυζάντιο του 14ου αιώνα.

Στις 25 Νοεμβρίου τιμάται η μνήμη της αγίας Αικατερίνης η οποία, σύμφωνα με την Μάρω Κ. Παπαθανασίου:«…γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Μαξιμιλιανού. Ήταν κόρη του έπαρχου Αλεξανδρείας Κώνστα (ή Κέστου), γυναίκα σπάνιας σοφίας και ωραιότητας. Όπως μαρτυρεί η εκκλησιαστική παράδοση, σε συζήτηση περί πίστεως που είχε με πενήντα φιλοσόφους, η Αικατερίνη μετέστρεψε στον χριστιανισμό όχι μόνο αυτούς αλλά και πολλούς κρατικούς αξιωματούχους και άλλους επιφανείς. Η εμμονή στην πίστη της εξόργισε τον αυτοκράτορα, που διέταξε τον βασανισμό της και, τελικά, τον αποκεφαλισμό της το 305».

— Μάρω Κ. Παπαθανασίου

Η μεγαλύτερη, όμως, γιορτή του μήνα είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Σάββα Αγουρίδη η καθιέρωση της εορτής έγινε τον 8ο αι. μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την αναφορά των «…Εισοδίων της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων [του Ιερού των Ιεροσολύμων] και παραμονής της εκεί βρίσκουμε στο απόκρυφο λαϊκό κείμενο που [ονομάστηκε] ‘Πρωτοευαγγέλιον Ιακώβου’...». Η παράδοση της Θεοτόκου στο Ιερό έγινε από τους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, «…όταν ήταν τριών ετών, και έτσι την αφιέρωσαν στον Θεό, αφού η Μαρία παρέμεινε εντός του Ιερού, όπου την υποδέχτηκε ο Ζαχαρίας (προφανώς ο ιερέας πατέρας του Ιωάννη του Προδρόμου) και την εισήγαγε στο Ιερό, όπου έμεινε μέχρι της ηλικίας των 14 ή 15 ετών».

Βροχή "Λεοντιδών"

Ένας από τους διάττοντες της Βροχής των Λεοντιδών

Οι "Λεοντίδες" φαίνονται ότι προέρχονται από τον Αστερισμό του Λέοντα

Ένα ιδιαίτερα θεαματικό, πολλές φορές, ουράνιο φαινόμενο συμβαίνει γύρω στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνου οπότε μια ετήσια «βροχή διαττόντων» στολίζει με δεκάδες φωτεινά πεφταστέρια τον ουρανό μας όταν μια ροή σωματιδίων μερικών δεκάδων διαττόντων την ώρα σχηματίζουν την «βροχή των Λεοντιδών». Η βροχή αυτή ονομάζεται έτσι επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, και οφείλονται στα σωματίδια που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: καθώς η Γη μας περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τατλ που είναι σχετικά μαζεμένα μαζί σε ομάδες και τέμνουν την τροχιά της Γης. Έτσι καθώς η Γη μας τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή «πεφταστέρι».

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ιδιαίτερα μετά από κάποια πρόσφατη διέλευση ενός κομήτη ο ρυθμός αυτός μπορεί και να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα. Σ’ αυτή την περίπτωση η «Βροχή» μετατρέπεται σε «Καταιγίδα». Η μεγαλύτερη «Καταιγίδα Διαττόντων» που παρατηρήθηκε ποτέ ήταν η «Καταιγίδα των Λεοντιδών» στις 12 προς 13 Νοεμβρίου του 1833 όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα από μια ροή δεκάδων μετεώρων κάθε δευτερόλεπτο που διήρκεσε επί ώρες. Ένας ιστορικός μάλιστα το 1878 την θεώρησε ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά γεγονότα του αιώνα. Πολλές ξυλογραφίες έχουν απεικονίσει το γεγονός με μεγάλη επιτυχία. Αρκετοί μάλιστα κοινωνιολόγοι αποδίδουν στο ουράνιο αυτό φαινόμενο την εξάπλωση της θρησκομανίας που επηρέασε τα επόμενα χρόνια την όλη κοινωνική εξέλιξη και τον σύγχρονο χαρακτήρα των ΗΠΑ.

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ

                                                                                                                                                                 


Παροιμίες για σχετικές με τα χρήματα:


• Τέρμα τα δίφραγκα…

• Δε δίνω δεκάρα τσακιστή!

• Τον ξέρω σαν κάλπικη δεκάρα.

• Η φτήνια τρώει τον παρά.

• Δεν αξίζει μια πεντάρα…

• Το μυαλό σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος.Ο μύθος της Ευρώπης – 2ευρω.Η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσας, ηγεμόνων ενός ελληνικού νησιού με το όνομα Φοινίκη δυτικά της Ελλάδας και πιο πέρα από τη Σικελία, στη θάλασσα της Τύρου.

Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλία, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε το θεό Δία. Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεφτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο – Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν επιβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο, κατακόκκινη και με το βλέμμα χαμηλωμένο γιατί είχε πια καταλάβει που πήγαινε. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς.

Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστέρωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία.

Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Δείχνοντας το 2ευρω στα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία να τους μιλήσετε για το μύθο της Ευρώπης. Αυτή τη μέρα δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μόνο κουμπαράδες. Μπορούμε να κάνουμε και άλλου είδους δραστηριοτητες με τα παιδιά, που είναι επίσης ευχάριστες και ίσως πιο χρήσιμες.

Δημοσιεύτηκε στο Υλικό για τους νηπιαγωγούς τον Οκτώβριο του  2010

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Ο Άγιος Δημήτριος -τα Χρυσάνθεμα

Για την κατασκευή των χρυσανθέμων χρησιμοποιήσαμε τρία χρώματα, πράσινο κίτρινο και πορτοκαλί (  μίξη κόκκινου και κίτρινου )  έτσι κάναμε  και μια πρώτη  αναφορά στον αριθμό τρία

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

28 Οκτωβρίου 1940

       Αφού διαβάσαμε το παραμύθι του Τζιάννι Ροντάρι : όταν οι καμπάνες σταμάτησαν τον πόλεμο, αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τις καμπάνες που χρησίμευσαν για την κατασκευή ενός κανονιού, ενός  κανονιού διαφορετικού από τα άλλα, το οποίο όταν ηχούσε ακουγόταν σαν να χτυπούν χαρμόσυνες καμπάνες, οι καμπάνες της ειρήνης.


το υποστηρικτικό μας υλικόΔιαβάσαμε το βιβλίο της Φρόσως Χατόγλου : το κανόνι της ειρήνης και ετοιμάσαμε ένα σταυρόλεξο που αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο


Στη συνέχεια μάθαμε τη λέξη ΟΧΙ και προσπαθήσαμε να την γράψουμε


οι σημαίες μας


ο Εθνικός μας Ύμνος
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

το τρελοβάπορο

Το τρελοβάπορο


(στίχοι: Οδ. Ελύτης Μουσική: Δημ. Λάγιος)

Βαπόρι στολισμένο βγαίνει στα βουνά

Κι αρχίζει τις μανούβρες «βίρα μάινα»

Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές

Φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ΄ τις δυο μεριέςΕίναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ΄ όνειρο

κι έχει λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρό

από τα βάθη φτάνει στους παλιούς καιρούς

βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούςΈλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ

τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο

χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε

χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμεΚατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε

μπήκαμε μέσα σ΄ όλα και περάσαμε

κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα

παντοτινό το Ήλιο το Ηλιάτορα.Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

το σποράκι γίνεται............

το ουράνιο τόξο

ΔΙΑΣΤΗΜΑ – ΠΛΑΝΗΤΕΣ
Η γη μας - ομαδική εργασία

Χωρίσαμε τα παιδιά σε τέσσερις ομάδες.

Η πρώτη, των προνηπίων, ζωγράφισε την υδρόγειο με μαρκαδόρους.

Η δεύτερη τη δούλεψε με παστέλ

Η τρίτη με την τεχνική του κολάζ, χρησιμοποιώντας γλασέ.

Η τέταρτη επίσης με την τεχνική του κολάζ χρησιμοποιώντας όμως πλαστελίνη.


το ηλιακό μας σύστημα

η έναστρη νύχτα


Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Είμαι ένα μιρό παιδάκι
ταπεινό και σε υμνώ.
Θεέ μου , κάμε η προσευχή μου
να να ανεβεί στον ουρανό.

Στείλε μου άγγελο προστάτη
που η ψυχή μου λαχταρά.
Στείλε , Θεέ μου, να με βάλει
κάτω από τα άστρα του φτερά.

Δείξε μου τον ίσιο δρόμο
και τη στράτα την καλή
κάμε να αγαπώ τον κόσμο
κι από μένα πιο πολύ.

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Το σχολικό έτος 2011-12, το νηπιαγωγείο μας θα εκπονήσει τα παρακάτω Προγράμματα Καινοτόμων Δράσεων:

1.Αγωγής Υγείας : Αισθάνομαι....
2.Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Η γη κουνιέται.....το βουνό βγάζει φωτιές.
3.Πολιτιστικών Θεμάτων: Η  μυθολογία στο Νηπιαγωγείο

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Οι κύκλοι του Καντίνσκυ

ο αέρας μας αρρώστησε..

Διαβάσαμε το παραμύθι της Σοφία Ζαραμπούκα το Βρωμοχώρι και στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν ότι τους άρεσε περισσότερο από την ιστορία

Ο καιρός αλλάζει... υπάρχουν σύννεφα παντούφτιάχνουμε το δικό μας μετεωρολογικό δελτίο


ο Αίολος άνοιξε το σακούλι του και οι άνεμοι ξεχύθηκαν στον ουρανό

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

το βιβλίο των αριθμών

Το βιβλίο των αριθμών θα συγκεντρώνει όλους τους αριθμούς που θα μάθουμε.Κάθε αριθμός θα έχει σαν χαρακτηριστικό του ένα ζωάκι  το οποίο επιλέγουν τα παιδιά. Στο κάτω μέρος του φυλλαδίου τα παιδιά θα προσπαθήσουν να γράψουν κι εκείνα τον αριθμό που  γνωρίσαμε Για τον αριθμό ένα (1) τοποθετήσαμε για καπέλο του ένα σκαντζόχοιρο  και τον ονομάσαμε Μιχάλη.

ο καιρός αλλάζει......ήρθε η βροχή

Αφού διαβάσαμε το παραμύθι της Σοφίας Μαντούβαλου ΄΄ Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα΄΄ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, ζωγραφίσαμε τα πολύχρωμα αερόστατα  μας , βάλαμε μέσα τις σταγονίτσες και το ταξίδι ξεκίνησε......

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Από τον Διόνυσο ...στο σήμερα


επηρεασμένο από τον πίνακα του Φασιανού, φτιαγμένο με πλαστελίνη

ζωγραφισμένο με τέμπερες

το σχολείο ξεκίνησε

Το σχολείο ξεκίνησε, ας το υποδεχτούμε με τα ... απαραίτητα υλικά!

σχήματα

Σχήματα


Ο κυκλάνθρωπος μας σας χαιρετά!

μαθαίνω να γράφω την ημέρα

Τι μέρα είναι σήμερα;


Κάθε πρωί, μετά το ελεύθερο παιχνίδι στις διάφορες γωνιές της τάξης μας, μαζευόμαστε στην παρεούλα. Εκεί φυσικά, μέσα στις υπόλοιπες πρωινές δραστηριότητες «ρουτίνας», ανακαλύπτουμε τί μέρα είναι, πόσο έχει ο μήνας, τί μήνας είναι κλπ.

Είδαμε όμως ότι δεν μας κάλυπτε πια, απλά να βλέπουμε την ημερομηνία στον πίνακα αναφοράς και αποφασίσαμε κάθε μέρα ένα ένα παιδάκι να τη γράφει μόνο του στην προσωπική του σελίδα. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από την ικανοποίηση που κάθε φορά νιώθει το νήπιο ότι γράφει μόνο του την ημερομηνία, μπορούμε να παρακολουθήσουμε και την εξέλιξη του στη γραφή-αντιγραφή.

Το κάθε νήπιο θα γράψει την ημερομηνία περίπου μια φορά το μήνα.
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

SOS του Δημοτ. Σχολείου Καστελόριζου

                                                                                                                                                                                

SOS του Δημοτ. Σχολείου Καστελόριζου "για να μην επιβουλεύεται το νησί κανείς Τούρκος στρατοκράτης"Η δασκάλα του δημοτικού σχολείου του Καστελόριζου απηύθυνε συγκινητική έκκληση για την αποστολή βιβλίων, καρτών και άλλων γραφικών ειδών στο σχολείο, όχι τόσο επειδή υπάρχει έλλειψη, αλλά για να «υπενθυμίσει» την ύπαρξη του....

ακριτικού αυτού νησιού.Η κυρία Γεωργιάδου επιμένει να σταλούν τα είδη αυτά ταχυδρομικά, προκειμένου να αναγκαστούν τα πλοία να τα μεταφέρουν στο Καστελόριζο και να δείξουν με την παρουσία τους ότι το μικρό αυτό νησί που δένει την Ελλάδα με την Τουρκία, δεν είναι ξεχασμένο από την ελληνική κοινωνία και «δεν επιτρέπεται σε κανέναν Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται».Το μήνυμα της δασκάλας διαβάστηκε σήμερα το πρωί στον αέρα του Realfm 97.8 και προκάλεσε την άμεση αντίδραση και το ενδιαφέρον εκατοντάδων ακροατών.Η ταχυδρομική διεύθυνση είναι:Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης

ΤΚ 851 11

Μεγίστη

Καστελόριζο

Δωδεκάνησα

Το 1/θ Νηπιαγωγείο Μεγίστης  είναι  το πρώτο νηπιαγωγείο στο οποίο δίδαξα, το 1990,μετά από τόσα  χρόνια  το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Ας μην το αφήσουμε να ξεχαστεί.

παγκόσμια ημέρα των ζώων

πολύχρωμα ζωάκιαη αφίσα μας

να παγώνι γεμάτο σχήματα

στολίσαμε τα φτερά του παγωνιού μας  με πολύχρωμα σχήματα