Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μητέρα..το πιο γλυκό πλάσμα στον κόσμο





                            Το πιο γλυκό πλάσμα του κόσμου!

 
Μάνα, μητέρα, μαμά. Τρεις λέξεις μαγικές! Η πιο σημαντική παρουσία στη ζωή του ανθρώπου. Η πιο γλυκιά και ανιδιοτελής ύπαρξη σε όλο το πλανήτη. Είναι εκεί όταν τη χρειαζόμαστε και πρόθυμη να μας ακούσει και να μας δώσει τις συμβουλές της που είναι πάντα σωστές. Ένας ανυπέρβλητος δεσμός αίματος που υμνήθηκε όσο κανένας άλλος. Η μητέρα ήταν είναι και θα είναι ξεχωριστή για το παιδί, τον έφηβό, τον ενήλικα. Η γιορτή της μητέρας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία  για να της δείξουμε πόσο πολύ την αγαπάμε!
Πρωταρχική αναφορά για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας γίνεται στην αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού,  λατρευόταν  ως υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία πέρασε  στην κόρη της Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα ονομάστηκε   "Μητέρα των Θεών", μιας και ήταν η πρώτη  που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.  Οι αρχαίοι Έλληνες, τιμούσαν τη Ρέα, τη θεά της γης και της γονιμότητας την άνοιξη, .  
Στην Αγγλία του 1600,  η γιορτή της μητέρας ή "Mothering Sunday", γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής .  Οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν άδεια για  να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους. 
Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία προσφέροντας δώρα όπως   λουλούδια και γλυκά.
Στην Αμερική, η Άννα Τσάρβις, για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί  η   γιορτή της μητέρας.  Έτσι, το 1914 με προεδρικό διάταγμα, καθιερώθηκε επίσημα , η δεύτερη Κυριακή του Μάη  σαν Ημέρα της Μητέρας. 
Η Γιορτή της μητέρας, γιορτάζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και όλοι θέλουν να τιμήσουν τη δική τους μητέρα εκφράζοντας την αγάπη τους με ένα λουλούδι. Τα τελευταία χρόνια  είναι η πιο εμπορική γιορτή λουλουδιών.  Όσο για το μερίδιο στην αγορά, αγγίζει το 26%  των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου