Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Οι πολλοί χυμοί χαλάνε τα δόντια των παιδιών


Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να χαλάνε τα δόντια τους, προειδοποιούν βρετανοί οδοντίατροι.
Οι ειδικοί αυτοί ανησυχούν πως οι γονείς που δίνουν πολλές φορές την ημέρα στα παιδιά τους χυμούς και smoothies φρούτων, άθελά τους κάνουν κακό.
Και αυτό, διότι οι φρουτοχυμοί έχουν έντονα όξινο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (την αδαμαντίνη ουσία), προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη – και οι χυμοί με εσπεριδοειδή είναι οι πιο όξινοι απ’ όλους.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Οδοντιατρικό Τομέα του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Βρετανίας, τα μισά πεντάχρονα παιδιά παρουσιάζουν ενδείξεις διάβρωσης της αδαμαντίνης ουσίας.
Ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με την επικεφαλής του Τομέα δρα Κάθι Χάρλεϊ, είναι να πίνουν τα παιδιά συχνότερα γάλα και, φυσικά, νερό.
Όπως επισημαίνει, μολονότι οι φρουτοχυμοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στην υγεία, περιέχουν και πολλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια.
Μάλιστα όταν στύβουμε ή πολτοποιούμε τα φρούτα, απελευθερώνονται τα σάκχαρα που αυτά εκ φύσεως περιέχουν – και αυτό είναι χειρότερο για τα δόντια απ’ ό,τι το να φάμε τα ολόκληρα φρούτα.
Επιπλέον, οι φρουτοχυμοί δεν διαθέτουν τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα ολόκληρα φρούτα – και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να περιοριζόμαστε στο ένα ποτήρι φρουτοχυμό την ημέρα, ώστε να τρώμε και φρούτα.

Μαζί με το φαγητό

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και άλλους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς, για να μειωθεί ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών οι φρουτοχυμοί πρέπει να καταναλώνονται μαζί με το φαγητό.
Οι οδοντίατροι προειδοποιούν εδώ και καιρό πως παρότι η τερηδόνα είναι πλέον λιγότερο συχνή χάρη στο συχνό βούρτσισμα των δοντιών, η διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας είναι ένα ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στα όξινα ροφήματα που υπερκαταναλώνουμε.

Νερό ή τυρί μετά το φρούτο

Μελέτη του Οδοντιατρικού Ιδρύματος του King’sCollege που δημοσιεύθηκε πέρυσι είχε δείξει πως τα φρούτα είναι τόσο όξινα, ώστε διαβρώνουν την αδαμαντίνη ουσία περισσότερο και από τα αναψυκτικά.
Για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, ειδικοί από τη Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστούν να πίνουμε νερό έπειτα από την κατανάλωση φρούτων, ούτως ώστε να ξεπλένουμε τα οξέα. Μία άλλη λύση είναι να τρώμε κάτι με ασβέστιο, όπως το τυρί, το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα.

Πηγή : Web Only, www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου