Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μαθαίνοντας τη χρήση του ψαλιδιού




Κόβω με ψαλίδι

Τεχνικές για να μάθει να χρησιμοποιεί το ψαλίδι



Για να μάθει ένα νήπιο ή ένα πολύ μικρό σε ηλικία παιδί γενικά να χειρίζεται το ψαλίδι απαιτείται λεπτή δεξιότητα, ικανότητα συντονισμού και εξοικείωση με τα χέρια του, καθώς το ένα του χέρι πρέπει να κρατάει το ψαλίδι και να κάνει την κίνηση και ταυτόχρονα το άλλο να κρατάει το χαρτί και να το στρέφει. Αν θέλετε να μάθετε το μικρό σας να χρησιμοποιεί το ψαλίδι πριν ακόμα πάει στο νηπιαγωγείο για να φτιάχνετε μαζί τις καλύτερες κατασκευές, ακολουθήστε τις παρακάτω τεχνικές εξάσκησης.


  • Καταρχάς για να μπορεί το μικρό σας να κρατήσει το ψαλίδι θα πρέπει να το βοηθήσετε να ενδυναμώσει τα χέρια του, παροτρύνοντάς το να συμπιέζει την πλαστελίνη για να φτιάχνει μπαλάκια, να σφίγγει ένα σφουγγάρι και να παίζει με κούκλες κουκλοθέατρου, στις οποίες χρησιμοποιεί δύο ή τρία δάχτυλα. Σημαντικό είναι επίσης να συνηθίσει να συντονίζει τα δύο του χέρια για την εκτέλεση μιας δραστηριότητας. Μια πρώτη εξάσκηση είναι να ανοιγοκλείνει κουμπιά και Ψαλίδιφερμουάρ ή να δένει κορδόνια. Φυσικά εάν του έχετε χαρίσει από πολύ μικρή ηλικία ένα πλαστικό παιχνίδι-ψαλίδι θα μπορέσει να συνθίσει την κίνηση πριν καν μάθει να το χρησιμοποιεί.
  • Πριν ξεκινήσει το μικρό σας να κόβει χαρτί μπορείτε να δοκιμάσετε να κόβει σε μικρά κομμάτια πλαστελίνη, ένα υλικό με το οποίο τα νήπια είναι αρκετά εξοικειωμένα και το οποίο έχει μικρή επιφάνεια. Αρχικά δείξτε του πώς να κόβει την πλαστελίνη και στη συνέχεια δώστε του το ψαλίδι και την πλαστελίνη για να το κάνει μόνο του. Αν δυσκολεύεται πολύ καθοδηγήστε του το χέρι ή κρατήστε εσείς την πλαστελίνη.
  • Στη συνέχεια προτρέψτε το να κόψει σε μικρότερα κομματάκια χαρτί, χαρτόνι ή άλλα υλικά που ποικίλουν σε υφή.
  • Αφού έχει εξοικειωθεί σχεδιάστε σε χαρτί γραμμές, κύκλους, τετράγωνα και άλλα σχήματα προκειμένου να εξασκηθεί κόβοντας το περίγραμμά τους. Πρόκειται για την ιδανική εξάσκηση συντονισμού και ακρίβειας της κίνησης.
  • Για να το διευκολύνετε ακόμα περισσότερο τις πρώτες φορές κολλήστε στο ψαλίδι ένα αυτοκόλλητο στην πλευρά του αντίχειρα για να του υπενθυμίζετε πώς να το κρατάει ή έχετε δίπλα σας μια φωτογραφία με ένα χέρι που κρατάει ένα ψαλίδι.
Extra tip: Το μικρό σας πρέπει να χρησιμοποιεί ψαλίδι ειδικό για παιδιά με στρογγυλεμένες άκρες. Φροντίστε να το επιβλέπετε κατά τη χρήση και να το μάθετε πως αφενός δεν είναι παιχνίδι, αφετέρου δεν πρέπει να το χρησιμοποιεί αν δεν βρίσκεται μαζί του κάποιος ενήλικας. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ψαλίδια και για αριστερόχειρες όπως και σε διάφορα μεγέθη, επομένως φροντίστε να δώσετε το μικρό σας το ψαλίδι που του ταιριάζει καλύτερα.


Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο

 http://www.happyparenting.gr/nhpio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου