Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γιορτάζει το βιβλίο...


 
της Μπέτη Καβάκα, κοινωνικής λειτουργού

 Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί σαν ο πιο πιστός φίλος κι αν το καλοσκεφτούμε πράγματι είναι έτσι. Δεν μας αρνείται ποτέ τη συντροφιά του και είναι πάντα πρόθυμο να μας ενημερώσει και να μας ψυχαγωγήσει.

Το ίδιο ισχύει και για το παιδικό βιβλίο μέσα στο οποίο το παιδί βρίσκει τρόπους για να μάθει αλλά και να ψυχαγωγηθεί.

Σαν όλους τους φίλους όμως, χρειάζεται κι αυτό σωστή επιλογή, επειδή οι επιδράσεις που ασκεί στο παιδί είναι μεγάλες. Φυσικά αυτό το έργο είναι αποκλειστικά ευθύνη των γονέων και όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά, αφού αυτά ούτε τις εμπειρίες έχουν, ούτε τις γνώσεις, αλλά ούτε και την κρίση για να κάνουν σωστή επιλογή.

Πριν όμως αναφερθούμε σ’ αυτό, θα ήθελα να αναφέρω και μια άλλη ευθύνη που έχουμε εμείς οι μεγάλοι και ειδικότερα οι γονείς, την ευθύνη να βοηθήσουμε το παιδί μας να συνηθίσει να διαβάζει. Θα έχουμε ακούσει όλοι την διαπίστωση ότι οι Έλληνες δε διαβάζουν. Επειδή όμως όλες οι συνήθειες, καλές ή κακές, αποκτώνται συνήθως κατά την παιδική ηλικία, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αγαπήσει το διάβασμα και να το θεωρεί χαρά και όχι καταπίεση. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, μερικούς από τους οποίους θα αναφέρω εδώ:

[1Με το παράδειγμα μας. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από το παιδί μας να διαβάσει, αν εμείς δεν διαβάζουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί μιμείται.

[2Όταν ακόμη είναι μικρό και δεν μπορεί να διαβάσει μόνο του, να του διαβάζουμε ιστορίες κλπ. και να συζητάμε γι αυτά που διαβάσαμε. Αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον του παιδιού και το φέρνει από πολύ μικρό σε επαφή με το βιβλίο.

[3Να το ακούμε με προσοχή όταν μας διηγείται κάτι που διάβασε και του έκανε εντύπωση και να απαντάμε πρόθυμα στις απορίες του.

[4Να του αγοράζουμε καλά βιβλία όχι μόνο σαν δώρο τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλιά του, αλλά όποτε βρίσκουμε ευκαιρία. Τα παιδιά μας έχουν τόσα πολλά παιχνίδια που δεν τα συγκινούν πια. Ίσως είναι καιρός ν αρχίσουμε να τους χαρίζουμε μια καλή βιβλιοθήκη.


                                             ένα δώρο για το βιβλίο μου

σήμερα στο βιβλίο μου που γιορτάζει έφτιαξα ένα σελιδοδείχτη ...ένα σελιδοδείχτη πασχαλινό...
με  μανταλάκι χρωματιστό ..ένα προσωπάκι λαγουδένιο με πονηρά  ματάκια κι ένα μήνυμα κρυφό...










5 σχόλια: