Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

15 μέρες για τα Χριστούγεννα

15 μέρες για τα Χριστούγεννα και ο Αη-Βασίλης θα αρχίσει να διαβάζει τα γράμματα των παιδιών..έτσι κι εμείς σήμερα αποφασίσαμ εν αγράψουμε το δικό μας γράμμα ...εκείνο που μας προβλημάτισε λίγο ..ήταν ποιός θα το παραδώσει στον Αγιο Βασίλη ..προτ΄΄ασεις υπήρξαν πολλές:

η αλεπού, ο τάρανδος , το αεροπλάνο, το ελικόπτερο, ο σκύλος , η γάτα, το ελάφι, η φώκια, το αερόστατο, ο πιγκουίνος, η πολική αρκούδα...έπειτα από πολύ σκέψη είπαμε ότι εκείνος που θα μεταφέρει το γράμμα μας θα πρέπει να αντέχει και το πολύ κρύο..έτσι υπήρξαν τρεις υποψήφιοι:
ο πιγκουίνος, η πολική αρκούδα και η φώκια...νικητής αναδείχθηκε ο πιγκουίνος..φόρεσε τον κατακόκκινο σκούφο του, το κασκώλ του , πήρε και το γράμμα μας και το ταξίδι ξεκίνησε..




και λίγα λόγια για τον αγαπημένο άγιο των παιδιών


                      Αη- Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία


     Πολύ σωστά, τα κάλαντα του λαού μας, προσδιορίζουν τον τόπο καταγωγής του Αγίου Βασίλη που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, αγάπης και προσφοράς, και χάρις σε αυτόν οι άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν μια ευκαιρία να δείξουν έλεος και φιλανθρωπία και τα παιδιά του κόσμου να "δουν" τις επιθυμίες τους να γίνονται πραγματικότητα. Χάρις στον Άγιο Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη, ο Αϊ Βασίλης λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά το πνεύμα του περιτριγυρίζει τις καρδιές μας κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

    Ο Μύθος του Αϊ Βασίλη και ο Santa Claus Παραδόξως στον πλανήτη μας στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι Άγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα, που και οι δύο ήταν επίσκοποι και έχουν χριστιανική καταγωγή.
Για τις χώρες της δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο Άγιος Νικόλαος ή Santa Claus, που εμείς στην Ελλάδα γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών.

    Στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά Ολλανδοί, Φιλανδοί κ.λπ. ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκηθρο. Έτσι, με τον καιρό έφθασε και στη χώρα μας, ο μύθος του Άγιου Βασίλη, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκό γένι, με κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες που κατοικεί στον Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά. Είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία.

    Ο Αϊ- Βασίλης με τα δώρα δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα στενά όρια της Χριστιανοσύνης, αλλά τα ξεπέρασε και κατέκτησε τις καρδιές όλων των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα. Το έθιμο με τα δώρα του Άγιου Βασίλη είναι το πιο αγαπητό από όλα την Πρωτοχρονιά ειδικά για τα παιδιά που ανυπόμονα περιμένουν τα δώρα!

2 σχόλια: