Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Ελάτε να τσικνίσουμε....

Σήμερα το νηπιαγωγείο μας γέμισε μυρωδιές...ακολουθώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης:


Του Πατρός Νικόλαου Λαγουμτζή

Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου . Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και δίνει την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν με εορταστικό και χαρούμενο τρόπο ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής!

Η λέξη “τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την λέξη “τσίκνα” (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη “Πέμπτη”. Γιορτάζεται άλλωστε την Πέμπτη, 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια μέρα προ- ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, μια προετοιμασία που έγκειται στην προσπάθεια να βιώσουμε τις επερχόμενες ημέρες της Μεγάλης Τεασσαρακοστής.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη 2η εβδομάδα της περιόδου που εκκλησιαστικά ονομάζεται Τριώδιο, η οποία αποτελείται απο τρεις εβδομάδες πριν εισέλθουμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δηλαδή την νηστεία πριν από το Πάσχα: την 1η εβδομάδα την λέμε Προφωνή ή Προφωνέσιμη ή και Απολυτή, την 2η εβδομάδα την λέμε Κρεατινή ή Κρεοφάγος και την 3η εβδομάδα την λέμε Τυρινή ή Τυροφάγος που πλέον δεν τρώγεται το κρέας (από εγκράτεια και «φρενάρισμα» των θελημάτων μας), αλλά τρώμε μόνο γαλακτοκομικά προϊόντα (άμα είναι και βιολογικά, ακόμη καλύτερα)!!!.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου, δηλαδή την Απολυτή σταματάει η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα των «απόκρεω» ίσχυε η νηστεία και
έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι είναι γιορτινό αφού έρχεται μετά από νηστεία και την επομένη έχουμε πάλι νηστεία, δηλαδή προετοιμασία για τα επερχόμενα.

Ο λόγος που έχει καθιερωθεί αυτή η γιορτή να γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή, δηλαδή την Πέμπτη.
Επειδή με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί το μαγείρεμα της τσικνοπέμπτης, στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, αναδύεται έντονη τσίκνα-κάπνα, ονομάζεται τσικνοπέμτη.

Εχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα την τσικνοπέμπτη, είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί, για να μας θυμίσει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.


ετοιμάσαμε την ψησταριά μας ( ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νάκη , παππού της Μαρίας  και της Ειρήνης μας, που  ήταν μαζί μας σήμερα και  έψησε   για όλους μας...)
και τις μαμάδες που μας βοήθησαν 
για να απολαύσουμε μικροί και μεγάλοι ένα σωρό εδέσματα


ευχόμαστε να έχετε ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ με ΥΓΕΙΑ και ΑΓΑΠΗ 


3 σχόλια:

 1. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΟΡΤΑΣΕΤΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. k ΛΙΑ κάθε μέρα που ξεκινά είναι για σας και μια περιπέτεια, άλλοτε εύκολη, άλλοτε δύσκολη.
  Παρ’ όλα αυτά μαθενετε στα παιδιά μας, στα εγγονια μας πειθαρχια κ δημιουργια
  Γράφετε με ανεξίτηλο μελάνι στην ψυχουλα τους ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
  Με την ευγενική σας μορφή και το ΠΑΝΤΑ ειλικρινές σας χαμόγελο.Ειστε παντα
  δίπλα στα παιδια βήμα βημα με την άοκνη καθοδήγησή σας, βλεπω
  παντα να φερνουν στο σπιτι ΤΙΣ εργασιες.τους........
  Υ.Γ δεν εκανα τιποτα σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που βαζετε βασεις στα παιδια μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή