Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Πρώτη του Μάη

Ο Μάιος μας έφτασε
 εμπρός βήμα ταχύ
 να τον προϋπαντήσουμε παιδιά
στην εξοχή

ένα ποίημα από τα δικά μας παιδικά χρόνια.
Ο Μάιος ο λούλουδος , ο κερασάρης, ο πράσινος, ο πενταδείλινος ( γιατί μεγαλώνει η μέρα ) φτάνει..από τη ν αρχαιότητα έως και σήμερα η πρώτη του μέρα γιορτάζεται από όλους παλιά, πολύ παλιά η πρώτη μέρα  ονομαζόταν



Πρωτομαγιά και Λαμπροπασκαλιά. Ανθεστήρια ή «αρχαιότερα Διονύσια»: γιορταζόταν, επειδή συμβόλιζε την τελική νίκη της άνοιξης πάνω στον χειμώνα. Στα Ανθεστήρια ανασταινόταν ο «σκοτωμένος» Ευάνθης θεός (επίθετο του Διονύσου), που από το χυμένο αίμα του φύτρωσε η άμπελος. Δρώμενο της Πρωτομαγιάς στα νεότερα χρόνια: Η ανάσταση του Μαγιόπουλου (ή Φουσκοδενδριού). Ενας έφηβος εμιμείτο στα ξέφωτα του δάσους τον πεθαμένο τάχατες Διόνυσο-Χριστό. Οι Ευανθίες (ως μυροφόρες) τον στόλιζαν με άνθη και του τραγουδούσαν τον «Κομμό», τον θρήνο και τον οδυρμό, όσο να αναστηθεί και μαζί με αυτόν όλη η φύση.
Μάγια, μαγιοστέφανο: Ο Μάιος συγγενεύει ακόμα με τη Μάγια: Μαία, τη μητέρα του Ερμή, που είναι προσωποποίηση της γόνιμης Μάνας-
Γης. Επειδή συνηχεί με τη μαγεία, θεωρείται μήνας ευνοϊκός γι' αυτήν. Το μαγιοστέφανο, που φτιάχνεται από εφτά ειδών λουλούδια, έχει δύναμη μαγική-αποτροπιαστική. 



τα τελευταία χρόνια η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους αγώνες των εργατών , οι οποίοι ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασιας ( οκτώ ωρών )  και καλύτερες συνθήκες εργασίας.


τιμώντας το έθιμο της Πρωτομαγιάς , φτιάξαμε στεφάνια 
από ανακυκλώσιμα υλικά
στεφάνια από χαρτόνια
λουλούδι για την εξώπορτα μας 

γράψαμε κι ένα ποίημα για να τον προϋπαντήσουμε

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

1 σχόλιο: