Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας



Χριστούγεννα στη πόλη

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σας προσκαλεί στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του. Από τις 6 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 4 Ιανουαρίου 2015, οι πλατείες της πόλης μας θα στολιστούν και θα πλημμυρίσουν με χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Διαδραστικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, παραδοσιακά παραμύθια, κουκλοθέατρο, παιδικές ταινίες και μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθούν στα πολιτιστικά κέντρα και τα σχολεία της πόλης μας. Παράλληλα ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά αλληλεγγύης θα διεξαχθεί στα δημοτικά γήπεδα της Χαραυγής και των Σιταποθηκών.

Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου από τις 2 το μεσημέρι στη πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 2 το μεσημέρι στη πλατεία Βάρναλη στη Δραπετσώνα σας περιμένουμε στο διαδραστικό περιβαλλοντικό παιχνίδι «Χριστούγεννα, Παιχνίδι, Χαρά, Γνώση» με στόχο να πρασινίσουμε τη πόλη μας στις γιορτές. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας. Θα έρθουν σε επαφή με ζωντανά στοιχεία της φύσης (δέντρο, ρίζα, χώμα), θα αναγνωρίσουν την αξία της αγάπης, της προσφοράς  και της φιλαλληλίας θα ανακαλύψουν την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, θα συμβάλουν στην αύξηση του πρασίνου στην πόλη/του περιβάλλοντός τους και θα ενεργοποιήσουν την έμφυτη δημιουργικότητά τους.
Φέρνοντας μαζί τους αναλώσιμα υλικά που δεν χρησιμοποιούν πια (ανακυκλώσιμα υλικά πουυπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι, μαρκαδόροι, κορδελάκια, χαρτί του μέτρο, χαρτόνια, παλιά CD, καπάκια κλ.π.) οι συμμετέχοντες θα μάθουν πως να τα αξιοποιούν κατάλληλα και από ένα απλό υλικό θα δημιουργήσουν ένα όμορφο δώρο-στολίδι. Σε περίπτωση βροχής η δράση θα πραγματοποιηθεί εντός του Δημαρχείου Κερατσινίου και του πρώην Δημαρχείου Δραπετσώνας.
Στις 5.30 το απόγευμα θα φωταγωγηθούν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου από τις 3 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα στα γήπεδα των Σιταποθηκών και της Χαραυγής και τη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου από τις 1 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα στο γήπεδο των Σιταποθηκών οι ομάδες παλαιμάχων: των Νέων της Ευγένειας, ο ΑΣ Δραπετσώνας, ο ΑΠΟ Κερατσινίου, η Μικτή Εργασιακού Αθλητισμού, η Μικτή Νοσοκομείων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η Ένωση Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά και η Ένωση Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Αθήνας θα παίξουν «ποδόσφαιρο ενάντια στη φτώχεια» και σας προσκαλούν να συμμετέχετε στο τουρνουά προσφέροντας τρόφιμα -για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας- αντί εισιτηρίου. 

Τη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης το θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει την παράσταση «Ξημερώνει» της Μαρίας Παπαλέξη σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, με τους Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου και Μάνο Στεφανάκη. Ένα τρυφερό παραμύθι για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.
Ένας μικρός σκίουρος πέφτει για ύπνο στο μαλακό του κρεβάτι, στη ζεστή φωλιά του. Ξαφνικά, μ’ έναν τρόπο μυστηριώδη, βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους! Πώς θα βρει το δρόμο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα; Ευτυχώς θα συναντήσει όχι μόνο κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, με πρώτη και καλύτερη μια πυγολαμπίδα. Και θα καταφέρει να βρεθεί σπίτι του την ώρα ακριβώς που… ξημερώνει.
Ένας μικρός σκίουρος πέφτει για ύπνο στο μαλακό του κρεβάτι, στη ζεστή φωλιά του. Ξαφνικά, μ’ έναν τρόπο μυστηριώδη, βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους! Πώς θα βρει το δρόμο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα; Ευτυχώς θα συναντήσει όχι μόνο κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, με πρώτη και καλύτερη μια πυγολαμπίδα. Ο μικρός σκίουρος είναι χαριτωμένος, πεισματάρης κι επίμονος, επιρρεπής στις γκάφες, αλλά και έτοιμος να μάθει από τα λάθη του. Θα καταφέρει να φτάσει στο μαλακό του κρεβάτι κοντά στο χάραμα, την ώρα ακριβώς που ξυπνά! Όλη η περιπέτειά του ήταν ένα κακό όνειρο. Κι ακόμα και το χειρότερο όνειρο κάποτε τελειώνει, γιατί πάντα ξημερώνει.

Τη Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο της Ευγένειας 4 θα προβληθούν τέσσερις μικρού μήκους ταινίες με επίκεντρο μικρούς μαθητές: «Άι Βασίλης ο Θαλασσινός», «Αθέμιτος Ανταγωνισμός», «Counting Hapiness» και «ο Κολυμβητής».

Άι Βασίλης ο Θαλασσινός της Σοφίας Φίλντιση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου με τους Γιάννη Κάσδαγλη, Μαίρη Μαυρομάτη, Θάνο Κανούση.

Χριστούγεννα στο μικρό ψαροχώρι. Ο Λουκάς, μαθητής στην πρώτη τάξη του σχολείου, μαθαίνει από το δάσκαλο για τον Αϊ-Βασίλη που αγαπά τα παιδιά και κάθε που αλλάζει ο χρόνος τους μοιράζει δώρα. Δώρα που αυτός δεν έχει λάβει ποτέ. Οι μέρες περνούν, ο Λουκάς και τα άλλα παιδιά ζουν με την έγνοια. Τη νύχτα της παραμονής ο Aγιος, για χάρη τους, καταφτάνει. 

Αθέμιτος Ανταγωνισμός του Δήμου Αβδελιώτη με τους Γιάννη Αβδελιώτη και Κώστα Φούντα.
Η παρούσα ταινία μικρού μήκους αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεπούτο του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη το 1982. Κερδισε το 1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Δράμας του 1994. Ένας γυρολόγος παρέα με έναν μικρό κλέβουν από ένα φορτηγό καρπούζια. Εκθέτουν το κλεμμένο εμπόρευμα και περιμένουν μάταια πελάτες. Όταν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν μια μικρή πελατεία, θα έρθουν αντιμέτωποι με δύο τσιγγάνους. Αρχίζει μεταξύ τους ένας οξύς ανταγωνισμός, που προκαλεί την έκρηξη της θεάς Θέμιδος.

Counting Hapiness της Βενετία Ευριπιώτου
Ο Χασάν είναι ένα αγοράκι πέντε χρονών που ζει μόνο στους δρόμους του Δελχί πουλώντας κουρδιστά κοτοπουλάκια. Ο μικρός Ινδός είναι η προσωποποίηση της χαράς της ζωής και της αποφασιστικότητας. Οι περιπέτειές του τον οδηγούν στο μυστικό που πρώτος διατύπωσε ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης: «Η ευτυχία εξαρτάται από εμάς». Η ταινία που έχει επιλεχθεί από περισσότερα από 20 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 8 βραβεία.
ο Κολυμβητής του Στράτου Στασινού.
Ένα animation παραμύθι βασισμένο στο ομώνυμο δημοτικό τραγούδι.

Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας και τη Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ευγένειας οι υφάντρες των παραμυθιών διαβάζουν παραδοσιακά παραμύθια.

H Ομάδα Αφήγησης "Υφάντρες των Παραμυθιών" γεννήθηκε στην εποχή της κρίσης και σε πείσμα των σκοταδιών της. Μετά την αρχική μας εκπαίδευση -μια πορεία που συνεχίζεται- τα πρώτα μας βήματα έγιναν τον Νοέμβριο του 2011.
Από τότε, σε διάφορα σημεία της πόλης, κοινωνούμε την ομορφιά και τη σοφία των λαϊκών παραμυθιών σε ακροατές που τα έχουν τόσο ανάγκη όσο κι εμείς. Και -τρία χρόνια τώρα- μένει πάντα, στο τέλος κάθε αφήγησης, η ίδια γλυκιά αίσθηση δικαίωσης, ότι αυτό που κάνουμε είναι όμορφο και σημαντικό, γιατί το υλικό που υπηρετούμε είναι πανάξιο και πρέπει να επιζήσει και να διαδοθεί, γιατί τα λαϊκά παραμύθια είναιμια κολυμπήθρα ανθρώπινης εμπειρίας και γνώσης, όπου ο καθένας βαφτίζει τη ζωή του. Για να τη δει, αυτή τη ζωή, με μια νέα, καθαρότερη ματιά: παρηγορητική και λυτρωτική.

Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 στις 6 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης και το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015 στις 6 το απόγευμα στο  4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο Ιανουαρίου 2015 που γεννιούνται τα παιχνίδια;» από το θέατρο Σκάλα των Κυριακή Δοξαρά και Βασίλη Ροδίτη.

Ένα έργο για τα παιδιά του κόσμου. Μια παράσταση σχόλιο στα δικαιώματα των παιδιών και την παιδική εργασία. O μικρός Άγγελος έχει πολλά παιχνίδια μα δεν είναι ευτυχισμένος. Έτσι όταν φθάνουν τα γεννέθλια του δεν χαίρεται για το καινούργιο του παιχνιδοτσίρκο. Θυμώνει και πέφτει λυπημένος για ύπνο. Στο όνειρο του όμως τα παιχνιδοζωάκια του ζωντανεύουν και τον οδηγούν σε μια άλλη χώρα, στην Χώρα που Γεννιούνται τα Παιχνίδια. Θα γνωρίσει εκεί άραγε τους αληθινούς κατασκευαστές των παιχνιδιών του και θα μπορέσει να βοηθήσει τους καινούργιους του φίλους;

Τη Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014 στις 6 το απόγευμα στο  4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας και τη Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015 στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» θα προβληθεί η ταινία «Το καναρινί ποδήλατο» του Δημήτρη Σταύρακα με τους Δημήτρη Αλεξανδρή, Γιώργο Χάλαρη, Νίκο Γεωργάκη και Μάνο Βακούση.

Ένας νεαρός δάσκαλος ο Άρης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη σ' ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Ανάμεσα στους μαθητές του, διακρίνει τον Λευτέρη, που σχεδόν δεν μπορεί να διαβάσει και γενικά αδυνατεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των υπολοίπων παιδιών. Ο Άρης διαπιστώνοντας ότι ο μικρός έχει απομονωθεί από τους συνομηλίκους του και ότι δεν είχε καμία υποστήριξη από τους προηγούμενους δασκάλους του αλλά ούτε και από το σπίτι του, αποφασίζει να τον βοηθήσει πρακτικά και ηθικά. Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι την στιγμή που κατά την απουσία του Άρη, ο Λευτέρης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αγριότητα και τον κυνισμό μικρών και μεγάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου