Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Χρστούγεννα..........

Η κυρά Βασίλαινα μας μαγείρεψε τις τελευταίες μέρες χριστόψωμο,σούπα λαχανικών , ντολμαδάκια και λουκουμάδες..ενώ το καραβάκι μας επικτέλους βρήκε λιμάνια πολλά λιμάνια ..

Πρώτη στάση μας η Αμοργός. Εκεί ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σερβίρουν στους επισκέπτες τους τον "κοφτό". Πρόκειται για ένα έδεσμα από σιτάρι, κρεμμύδι, τυρί, λάδι και νερό! (δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, λάδι, νερό) Η σοδειά και το νερό το καλύτερο αγαθό! Τα ανακάτευαν όλα μαζί για να είναι καλή η χρονιά σε όλα!
Στην Ανάφη, τη δεύτερη στάση μας,  τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές παρασκευάζουν και προσφέρουν το «κουφέτο», ένα γλυκό του κουταλιού από ασπρισμένα αμύγδαλα και κομμάτια κοκκινωπής κολοκύθας τα οποία σιγοβράζουν μέσα σε μέλι. Το γλύκισμα απαντάται σε πολλά κυκλαδίτικα νησιά!
Ενώ την Πρωτοχρονιά, ψήνουν στον ξυλόφουρνο το «ζαφοριστό»,  ψωμί από κρόκο με ιδιαίτερη γεύση ζαφοράς και με έντονο κίτρινο χρώμα.
Η τρίτη στάση μας η δημοφιλής Μύκονος. Τα Χριστούγεννα, εκεί στα στενά δρομάκια  της  μοσχοβολούν οι δίπλες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες και τα Χριστόψωμα που ψήνονται στο φούρνο. Στα χωριά ζυμώνουν και ψήνουν ένα επιπλέον Χριστόψωμο το οποίο μοιράζουν στα ζώα του σπιτιού. Εκτός από τα γλυκίσματα, οι νοικοκυρές μαγειρεύουν λαρδί χοιρινό με χόρτα ή λάχανο, το οποίο συμβολίζει την αφθονία, ή κρέας ψητό στον φούρνο με κρεμμυδόπιτα με ντόπια «τυροβολιά» και μελόπιτα με τυροβολιά, μέλι και κανέλα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ομάδα «καλαντιστάδων» με την παραδοσιακή «καράβα» και το φαναράκι στα χέρια, περιφέρεται στην Χώρα ψάλλοντας τα Μυκονιάτικα και τα παραδοσιακά Δηλιανά Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα:
«Άγιος Βασίλης έρχεται από τις Κάτω Δήλες
βαστά το καλαθάκι του γεμάτο πεταλίδες.
Τις πεταλίδες ήφαε ξινόγαλο γυρεύει
του δίνουμε Χριστόψωμο και ανεπετά και φεύγει.
Άγιος Βασίλης έρχεται και στο ντουλάπι πάει
να βρει τα ξεροτήγανα και να κάτσει να τα φάει.
Τα ξεροτήγανα ήφαε και λούζα μας γυρεύει
του δίνουμε γλυκό κρασί και σηκώνεται και φεύγει.
Για σφάξτε μας τον πετεινό για σφάξτε μας την κότα
για δώστε μας το τάλιρο να πάμε σ' άλλη πόρτα».
Ενώ την ημέρα των Φώτων είναι επίσης λαμπρή γιορτή στη Μύκονο επειδή ξεκινούν τα «μπαλόσια». Πρόκειται για έθιμο Βενετσιάνικης προέλευσης και έρχεται από  την λέξη «ballonzolo» που σημαίνει «χοροπήδημα» και «Ballocio» που σημαίνει «χορουδάκι». Τους χορούς αυτούς συνοδεύουν βιολιά, τσαμπούνες και τουμπάκια...αλλά κι εμείς στγμή δεν ξαποστάσαμε..δώσαμε πολλές ευχές να γεράσουμε και να ασπρίσουμε σαν τα χιόνια στα βουνά..και φυσικά τι πιο άσπρο από την ζάχαρη;...γεμίσαμε λοιπόν άχνη την τάξη μας.....την σκορπίσαμε πάνω στους κουραμπιέδες μας ...έτσι για καλή χρονιά..

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου