Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα..........

Η κυρά Βασίλαινα το  Σάββατο έφτιαξε μανιταρόπιτα, την Κυριακή μικρά σοκολατοπιτάκια κια σήμερα κέικ σοκολάτας...ενώ το καραβάκι μας
την έβδομη και όγδοη μέρα ταξιδιού .μιας και ήταν Σαββατοκύριακο αποφασίσαμε να ξεκουραστούμε λίγο και κάναμε μια μικρή επιστροφή στο σπίτι μας, πριν συνεχίσουμε και τελειώσουμε το ταξίδι μας στην Πελοπόννησο. Γυρίσαμε λοιπόν για λίγες ώρες και είπαμε να τις κάνουμε λίγο γιορτινές...ε...μη πλήξουμε μετά από τόσες μέρες ταξίδι! Στολίσαμε λοιπόν το δέντρο μας. Το έθιμο το χριστουγεννιάτικου δέντρου.(Διεθνές και πανελλήνιο έθιμο) Το χριστουγεννιάτικο δένδρο απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων. Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α' το 1512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα. Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά απ΄ ότι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης. Το 1882, το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου, στολίσθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην κατοικία του Έντουαρτ Τζόνσον, ενός συναδέλφου του εφευρέτη Τόμας Έντισον.

μετά την Κυριακάτικη ανάπαυλα επιστρέψαμε στην Πελοπόννησο για να την αποχαιρετήσουμε με το έθιμο του ροδιού. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, συνηθίζεται η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία. Ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να λειτουργηθεί. Επιστρέφοντας μετά τη λειτουργία στο σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να κάνει το "καλό ποδαρικό", με το ρόδι στο χέρι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη για να σπάσει και να πεταχτούν τα σποράκια του παντού και ταυτόχρονα λέει: "με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά". Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν τους σπόρους αν είναι τραγανοί και κατακόκκινοι γιατί τότε τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος. Σπάσαμε κι εμείς λοιπόν το ρόδι μας και στην συνέχεια φτιάξαμε ρόδια από πηλό που θα γίνουν το γούρι μας για τη νέα χρονιά.
και τα στόλισαν τα παιδιά μαζί με τις μαμάδες
οι οποίες μας βοήθησαν να στολίσουμε και το παραδοσιακό μας καραβάκι....
και το ημερολόγιο μας που είναι παρμένο από τη λαική μας παράδοση...
σας  ευχαριστούμε πολύ που περάσατε  το πρωινό σας μαζί μας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου