Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

"Ο μικρός Πρίγκιπας" στο σχολείο μας από το Θέατρο Μαριονέτας Γκότση"


Ο μικρός Πρίγκιπας θα είναι η συντροφιά μας για φέτος. 
Θα είναι ο ήρωας που θα μας ταξιδέψει στους μαγικούς κόσμους του παραμυθιού αλλά και της πραγματικότητας.

Αυτός που θα μας μάθει χρήσιμα πράγματα για τη ζωή και τους εαυτούς μας.

Σήμερα μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας με τη μορφή μιας μαριονέτας. Με υπέροχη μουσική και εμπνευσμένα σκηνικά και με την πολύχρονη πείρα του Νικου Γκότση, γνωρίσαμε το αγόρι με τα χρυσά μαλλιά και τις περιπέτειες του στα πέρατα της γης και του κόσμου ολάκερου.

Μας ήρθε από τον ουρανό και συνάντησε τον πιλότο - συγγραφέα του κάπου στην έρημο, μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή. Και μίλησαν πολύ και για πολλά και συμφώνησαν και διαφώνησαν. Και έμαθε ο πιλότος τι είναι τελικά σημαντικό στη ζωή και τι όχι!

"Μα όχι! Όχι! Δε νομίζω τίποτα. Σου είπα ότι μου κατέβηκε. Εγώ έχω δουλειά, εγώ, με σοβαρά πράγματα."

"Και δεν είναι σοβαρό πράγμα να ψάξεις να καταλάβεις γιατί κουράζονται να φτιάνουν αγκάθια που ποτέ δε χρησιμεύουν σε τίποτα; Δεν έχει, δηλαδή, σημασία ο πόλεμος των αρνιών με τα λουλούδια;"

Κι έπειτα ξεκίνησε ο μικρός Πρίγκιπας μα εξιστορεί τις περιπέτειες του μέχρι να φτάσει στη γη και να περιγράφει τους παράξενους μεγάλους που συνάντησε:

"Η εξουσία έχει για στήριγμά της πρώτ΄ απ΄ όλα τη λογική. Αν δώσεις διαταγή στο λαό σου να πέσει στη θάλασσα, ο λαός θα κάνει επανάσταση. Έχω το δικαίωμα ν΄ απαιτώ να με υπακούν, γιατί οι διαταγές μου είναι λογικές".

"Είναι χρήσιμο για τα ηφαίστεια μου κι είναι χρήσιμο για το λουλούδι μου, να τα έχω δικά μου. Εσύ όμως δεν είσαι χρήσιμος για τ΄ αστέρια ..."
Κι ύστερα μίλησε για το λουλούδι του και την αγάπη τη μεγάλη που ένιωθε για κείνο και την αγωνία του πώς θα περνά τώρα μονάχο του. 

"Θα έπρεπε να μαντέψω την τρυφερότητά του κάτω από τις φτωχούλικες πονηριές του"
Και κατάλαβε ότι το λουλούδι του είναι μοναδικό σ΄ όλο τον κόσμο και ότι θα μπορούσε να το αναγνωρίσει ανάμεσα από χιλιάδες άλλα όμοια, γιατί το λουλούδι τον είχε εξημερώσει και του έμαθε να αγαπά. 

"Δε μοιάζετε με το δικό μου τριαντάφυλλο, εσείς δεν είσαστε ακόμα τίποτα. Κανένας δε σας ημέρωσε κι εσείς δεν ημερώσατε κανένα"
Κι ύστερα για την αλεπού και το πως την εξημέρωσε και το νόημα της φιλίας και της αληθινής αγάπης.

"Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια".
Κι ύστερα να ... πεθύμησε τον πλανήτη του και το λουλούδι του και έπρεπε να γυρίσει, αθόρυβα, ήσυχα, όπως ήρθε και ένα φίδι του ΄δωσε τη λύση και ο μικρός Πρίγκιπας γύρισε σπίτι του.

"Όλα τα αστέρια ια μου δίνουν να πιω ..."

Κι έτσι ο μικρός Πρίγκιπας μας άφησε εδώ στη Γη κι έφυγε για τον Β612.








Το Θέατρο Μαριονέτας «ΓΚΟΤΣΗ» ιδρύθηκε το 1978 από τον Νίκο Γκότση. Ο Νίκος Γκότσης το 1957, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εργάστηκε ως χειριστής μαριονέτας στο Θέατρο Καλαϊτζάκη. Από το 1960 έως και το 1970 ανέλαβε τη διεύθυνση του Θεάτρου με σκοπό τη διάδοση και την ανάπτυξη της τέχνης της μαριονέτας στο ευρύ κοινό. Τη δεκαετία αυτή, έκανε περιοδείες σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας με εξαιρετική επιτυχία, ανεβάζοντας τα έργα «Ο παπουτσωμένος Γάτος» και «Το Νησί των Θησαυρών». Από το 1970 έως και το 1977 ασχολήθηκε ως επιχειρηματίας στον τομέα των φρένων αυτοκινήτων. Η αγάπη του όμως για τη μαριονέτα τον οδήγησε to 1978 στην ίδρυση του θεάτρου και στην έως σήμερα ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας. 



Ο Θανάσης Ν. Γκότσης από μικρός ακολουθούσε τις παραστάσεις και τις περιοδείες του θιάσου και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την τέχνη της μαριονέτας από την ηλικία των 8 χρόνων. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει συμμετάσχει στην παραγωγή όλων των έργων του θιάσου και της κατασκευής των μαριονετών συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με αμείωτο ενδιαφέρον και εξαιρετική αφοσίωση. 



Από την ημέρα της ίδρυσης του Θεάτρου, μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης της τέχνης της μαριονέτας στην Ελλάδα, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες πραγματοποιώντας έρευνες για την πιο άρτια κατασκευή της μαριονέτας και τη διάδοσή της ως Ελληνικό γέννημα θρέμμα από το 500 π.Χ. (Αγάλματα Νευρόσπαστα).

Από το 1978 έως και σήμερα έχουν ανέβει 7 έργα για παιδιά και 6 για ενήλικες:
◙ 1979 «Το κυνήγι του θησαυρού» 
◙ 1981 «Ο πύραυλος του Αφελάκη» 
◙ 1984 «Η Ειρήνη και το λευκό περιστέρι» 
◙ 1985 «Ο Νεροκολοκύθας & ο Αγριοαγκυνάρας» 
◙ 1987 «Ένα τρελό-τρελό κουκλοπανηγύρι» 
◙ 1991 « Το μαγικό κουτί του Αλαντίν» 
◙ 1993 «Ταξίδι στη φανταστική Ατλαντίδα» 
◙ 1995 «ο Θαυματοποιός» 
◙ 1997 «Χρυσομαλλούσα η γοργόνα» 
◙ 2000 «Ιστορίες του δάσους» 
◙ 2003 «Πινόκιο» 
◙ 2006 «Πήτερ Παν» 
◙ 2008 «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι». 
◙ 2010 «ΜΟΓΛΗΣ»
◙ 2014 «Ο Μικρός Πρίγκιπας»

Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν σε σχολεία, δήμους, συλλόγους κ.α. σε όλη την Ελλάδα. 

Το 1997 δημιουργήσαμε την πρώτη ελληνική ιστοσελίδα με θέμα τη μαριονέτα (www.marionette.gr) με σκοπό το πάντρεμα της τέχνης με τη σύγχρονη τεχνολογία. 

Από τον Ιανουάριο του 2002 λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Θεατρικό εργαστήριο και μουσείο μαριονέτας με εκθέματα από κούκλες μοναδικής κατασκευής, όπου παράλληλα παραδίδονται σεμινάρια κατασκευής και κίνησης της μαριονέτας σε νέους ενδιαφερόμενους. Τον Οκτώβριο του 2002 εγκαινιάστηκε το μόνιμο Θέατρο του θιάσου στην Ηλιούπολη. Το θέατρο μας έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες σχολεία και τις παραστάσεις μας έχουν παρακολουθήσει χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα. 

Ο θίασος έχει συμμετάσχει στα διεθνή φεστιβάλ μαριονέτας στην Τυνησία το 1994, στην Πράγα το 2000 (1ο βραβείο κατασκευής Μαριονέτας) και στα εγχώρια φεστιβάλ κούκλας και μαριονέτας στην Αθήνα, Ύδρα, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη και Χανιά.


• ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ
Η τέχνη της μαριονέτας γεννήθηκε στην Ελλάδα, περίπου τον 5ο αι. π.Χ. με την ονομασία ''Αγάλματα - Νευρόσπαστα'' (Αγάλματα με σπαστά νεύρα). Τα νευρόσπαστα και οι θεατρικές παραστάσεις ήταν της “μόδας” μεταξύ των Ελλήνων όπως τουλάχιστον αναφέρεται από τους Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Για πολλούς το θέατρο νευροσπάστων ήταν το σύμβολο της ανθρώπινης μοίρας. Ο Πλάτων συγκρίνει τον άνθρωπο με νευρόσπαστο που τον χειρίζονται οι Θεοί σύμφωνα με τα πάθη του. Ο Αριστοτέλης φαντάζεται το Θεό του σύμπαντος όμοιο προς τον καλλιτέχνη, ο οποίος κινεί τους ανθρώπους σαν νευρόσπαστα … (περισσότερα στη σελίδα μας: www.marionette.gr)

1 σχόλιο: