Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Εθνική εορτή - Πόλεμος και Ειρήνη - Εχθροί και Φίλοι

Εθνική γιορτή, επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ, ποιήματα, τραγούδια, σημαιάκια.



Για άλλη μια χρονιά γιορτάζουμε την Ειρήνη μέσα από μια επέτειο πολέμου ...


και προσπαθούμε να βρούμε το νόημα της μαζί με τα παιδιά. Γιορτάζουμε παράλληλα και τη θυσία των αγωνιστών της Ειρήνης, που συχνά συνειδητοποιούν δυστυχώς ,ότι η θυσία και τα ιδανικά τους, σήμερα πια ίσως να έχουν χάσει την αξία τους, μιας και πλέον η Ειρήνη ανά τον κόσμο είναι πλέον όλο και πιο ακριβοθώρητη.



Mαθαίνουμε για τον πόλεμο του Σαράντα, γνωρίζουμε  τη σημαία μας  με τις εννιά γραμμές, το μπλε και το άσπρο της σταυρό και το  νόημα που κρύβεται πίσω . Συμβολίζουν μεγάλα ιδανικά, αντιπροσωπεύουν ταιριαστά την χώρα μας. Δεν αρκεί λοιπόν απλά να τη ζωγραφίσουμε  χωρίς να εξηγήσουμε τι συμβολίζει και γιατί.
Ε, κι ύστερα γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε, μαθαίνουμε την έννοια ... του χώρου ....


 Kαι φυσικά το ΟΧΙ έδωσε το παρόν. Μια τόσο δα μικρή λεξούλα, με τόσο μεγάλη σημασία.


Στη συνέχεια ακολουθούμε την πορεία των γεγονότων όπως παρουσιάσθηκαν στις  εφημερίδες εκείνη την μακρινή εποχή του ΄40. Πολύ δημοφιλείς ήταν οι γελοιογραφίες που σατίριζαν την ήττα των Ιταλών τις πρώτες ημέρες των μαχών στα βουνά της Ηπείρου και εξυμνούσαν την γενναιότητα των Ελλήνων στρατιωτών.
Φτιάξαμε και εμείς λοιπόν τις δικές μας και τις ενσωματώσαμε στις εφημερίδες της εποχής.




Ένα βιβλίο είναι πάντα απαραίτητο στην καθημερινή μας διαδικασία. Επιλέξαμε το βιβλίο " Ο εχθρός" των Νταβίντ Καλί και Σερζ Μπλοκ (εκδόσεις Πατάκης).
Μικρό κείμενο, λιτές αλλά γεμάτες νοήματα εικόνες.




Δυο στρατιώτες.


Μέσα σε μια τρύπα ο καθένας στην μέση του πουθενά, να πολεμούν ο ένας τον άλλο χωρίς να ξέρουν το γιατί.  Ξεχασμένοι (;) να κοιτούν τον ουρανό και να προσπαθούν να διαβάσουν στα αστέρια του αυτό που επιθυμούν.


Κάποτε αποφασίζουν να δράσουν, και μοιραία το κάνουν την ίδια στιγμή, με την ίδια σκέψη, με τον ίδιο τρόπο και αυτό θα είναι και η σωτηρία τους. Γιατί θα καταλάβουν ότι ο πόλεμος για τον οποίο άφησαν πίσω τους το σπίτι και τις οικογένειες τους, δεν ήταν παρά μια καλοστημένη απάτη των μεγάλων που κρατουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους, ένα μεγάλο ψέμα που έβαλαν εκείνοι στα βιβλία για να πείσουν ότι ο άνθρωπος είναι εχθρός του ανθρώπου.


Βέβαια εμεις τους εκδικηθήκαμε για τα καλά βάζοντας σχήματα και χρώματα για παράσημά τους.


Και να συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν χρόνο και σκέψη και δύναμη για ένα τίποτα, για ένα καλοστημένο τίποτα.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά και ο πόλεμος θα φύγει. Γιατί οι άνθρωποι είναι ΦΙΛΟΙ όχι ΕΧΘΡΟΙ.

Κι έτσι μεταμορφώσαμε τους στρατιώτες του πολέμου σε μαχητές της Ειρήνης και της Χαράς.





1 σχόλιο:

  1. Για την δημιουργικότητα, την προσφορά, την συναδελφικότητα και την υπέροχη εργασία σας, ένα βραβείο σας περιμένει στο stosxolio.blogspot.gr μαζί με πολλά πολλά ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή