Σελίδες

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Βιβλιοπρόταση: Τα Δώρα της Καρδιάς από την Μαριλένα Καββαδά

Ένα υπέροχο βιβλίο μας κράτησε συντροφιά φέτος το Δεκέμβρη.

Μας ταξίδεψε στο μαγικό κόσμο του εργαστηρίου του Αγίου Βασίλη, μας φανέρωσε το παράπονο των ξωτικών, αλλά και μας έδωσε όμορφες ιδέες για αταξίες και παιχνίδια.


Τα "Δώρα της καρδιάς" της Μαριλένας Καββαδά, (εκδόσεις Διάπλους) μας δείχνουν πόσο σημαντικές είναι δυο μικρές λέξεις, η λέξη "ευχαριστώ" και η λέξη "συγνώμη".

Αμέσως μετά την πρωτοχρονιά, και αφού ο άγιος Βασίλης έχει επιστρέψει σπίτι του και ξεκουράζεται, τα μικρά ξωτικά του κουρασμένα καθώς ήταν εξέφρασαν το παράπονό του προς τα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς ποτέ δεν είχαν λάβει από εκείνα μια ευχαριστήρια κάρτα ή ένα δωράκι, δείγμα ότι αναγνώριζαν τα παιδιά την σκληρή δουλειά τους στην προετοιμασία των δώρων που ζητούσαν από τον άγιο Βασίλη.

Μια επιστολή λοιπόν φεύγει για όλα τα σπίτια που φιλοξενούν παιδιά σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια τα ξωτικά ξεκινούν τις υπέροχες καλικατζαροξωτικοσκανδαλιές τους.

Παράλληλα όμως ετοίμαζαν και τα δώρα της νέας χρονιάς για να μην έχουν και προβλήματά με τον άγιο Βασίλη ...

Κατά τη τη διάρκεια της χρονιάς ωστόσο δέχονταν μικρά πακέτα τα οποία έκρυβαν από τον άγιο.

Όταν λοιπόν ο άγιος Βασίλης έφυγε για το νέο του ταξίδι, τα ξωτικά άρχισαν να ανοίγουν τα πακέτα, που ήταν τα δώρα των παιδιών προς αυτά και απογοητεύτηκαν πολύ, καθώς μέσα σε αυτά βρήκανε παλιά παιχνίδια, κάποια μάλιστα σπασμένα.

Ο καλός άγιος όμως είχε ξεχάσει τον χάρτη του και επιστρέφοντας πίσω να τον πάρει είδε τα ξωτικά σε αναστάτωση και ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει και εκεί ακριβώς είπε στα μικρά του ξωτικά: 
" Τα δώρα τα χαρίσουμε με αγάπη για να κάνουμε χαρούμενους όσους αγαπάμε, δίχως να περιμένουμε ανταλλάγματα, μήτε να μας πουν ευχαριστώ. Βέβαια είναι τόσο γλυκό να μας πουν ευχαριστώ! Αρκεί απ΄ τα βάθη της καρδιάς μας να βγαίνει και να είναι αληθινό...."

Όταν δε, ανακάλυψε ότι τα δώρα που έστειλαν τα παιδιά, δεν ήταν αυτά που ήθελαν να ξεφορτωθούν, αλλά τα αγαπημένα τους παιχνίδια, τότε τα μικρά ξωτικά ένιωσαν ευτυχία και χαρά.

Ενώ το τεράστιο γράμμα με τα χιλιάδες ευχαριστώ και συγνώμη και γαρνιτούρα ολόγλυκες καραμέλες, έφερε χαμόγελα και κέφι πολύ!

Αυτό λοιπόν το υπέροχο βιβλίο μας ενέπνευσε και μας έκανε να δημιουργήσουμε και εμείς στην τάξη μας .....

Δώρα της καρδιάς .....
(Μπαλόνια και ουράνια τόξα, λουλούδια και ανθρωπάκια που γελούν, ζαχαρωτά, καρδιές και χριστουγεννιάτικα δέντρα)












Αλλά και ένα γράμμα γεμάτο καρδιές, ευχαριστώ και συγνώμη


Κι ένα τρελό παιχνίδι ΑΤΑΚΤΟΔΕΙΚΤΗ*  .....



Αλλά και παζλ με "σκουφομπερδέματα"**




Και μετά τις "ανακαλτσοσούρες" (αφού δηλαδή ανακατέψαμε με παιχνίδι τύπου μουσικές καρέκλες τις κάλτσες που χρωματίσαμε) με αυτές που στο τέλος μας έμειναν στο χέρι, ντύσαμε τα ξωτικά με ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ στολές .... έτσι για να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη γιορτή ....





* Οδηγίες για τον ΑΤΑΚΤΟΔΕΙΚΤΗ:
Η λογική του απλή:
Χωρίσαμε ένα (περίπου) κυκλικό χαρτόνι σε οχτώ ίσα κομμάτια τραβώντας διαγώνιες γραμμές και σε κάθε κομμάτι αντιστοιχήσαμε ένα διαφορετικό σχήμα (και χρώμα). Για δείκτη χρησιμοποιήσαμε ένα πλαστικό μπουκάλι από νερό ντυμένο με αλουμινόχαρτο και μάλιστα πονηρά καλέσαμε τους γονείς να παίξουν ....μπουκάλα.
Κάθε σχήμα (και χρώμα) είχε 6 (προς το παρόν) κάρτες οι οποίες έκρυβαν δοκιμασίες/αταξίες.
Γυρνούσαμε λοιπόν το μπουκάλι και ανάλογα σε ποιο σχήμα έδειχνε καθώς σταματούσε, επιλέγαμε μια από τις κάρτες (την πρώτη πάνω πάνω) που αντιστοιχούσε σε αυτό. Τη διαβάζαμε και έπρεπε να κάνουμε αυτό που ζητούσε.
Να πούμε τα κάλαντα
Να φουσκώσουμε μπαλόνια
Να κάνουμε κουτσό
Να φιλήσουμε το διπλανό μας
Να παίξουμε τρίλιζα
Να κάνουμε σχοινάκι
Και ένα σωρό άλλες δοκιμασίες/αταξίες που μας διασκέδασαν πολύ!

** Σχετικά με τα παζλ:
 Η λογική των παζλ αυτών με τους σκούφους ήταν να μπερδέψουμε όλα τα κομμάτια (υπήρχαν 5 παζλ που έδειχναν 5 διαφορετικούς σκούφους) και στη συνέχεια με βάση την εικόνα δείγμα να έψαχναν μέσα στο χαμό των κομματιών να ανακαλύψουν ποια αντιστοιχούν στο δικό τους παζλ.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

2 σχόλια: