Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα........

Η κυρά Βασίλαινα χτες μαγείρεψε λουκάνικα κια σήμερα γεμιστό χοιρινό, ενώ το καραβάκι μας ....μας ταξιδεύει στον κόσμο των καλικαντζάρων..
αχ ...αυτά τα μικρά δαιμονικά πλασματάκια που ζουν, τάχατες κάτω από τη γη και έχουν βαλθεί να ρίξουν το δέντρο που τη στηρίζει. Μέρα με τη μέρα, όλη τη χρονιά, πριονίζουν με πείσμα το δέντρο, μέχρι τη στιγμή που ξεκινά το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και οι μυρωδιές των γλυκών και των φαγητών, καθ΄ ότι παντελώς λιχούδηδες, τους "φωνάζουν" και ανεβαίνουν στη γη! Φυσικά είναι νυχτερινοί τύποι μιας και το φως του ήλιου τους καίει , τους κάνει στάχτη. Μπαίνουν λοιπόν κρυφά στα σπίτια και μαγαρίζουν γλυκά και φαγητά, Με το πρώτο "κικιρίκο" όμως, έφυγαν για τις σπηλιές και τις κουφάλες τους. Μέχρι το επόμενο βράδυ. Αλίμονο σε όποιον άνθρωπο συναντήσει καλικάντζαρο σε καμιά ερημιά! Θα περάσει δύσκολα!!! Όλα αυτά μέχρι την ημέρα των Φώτων, που ο παπάς με την αγιαστούρα του ραντίζει με αγιασμό τα πάντα! Ο αγιασμός καίει πιο πολύ και από τον ήλιο! Γυρίζουν λοιπόν στα παλιά τους λημέρια, που μονίμως τους περιμένει η ίδια έκπληξη, το δέντρο που στηρίζει τη γη έχει μεγαλώσει! Και έτσι, ξεκινούν να πριονίζουν από την αρχή...... αιώνες τώρα..... και αιώνες μετά....
 στη συνέχεια  συνεχίσαμε το ταξίδι μας στα Επτάνησα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά. Οι Κολόνιες Πρωτοχρονιάτικο έθιμο, στα ξεχωριστά Ιόνια νησιά! το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, μετά τη λειτουργία, βγαίνουν οι Κεφαλλονίτες και οι Κερκυραίοι από την εκκλησία κρατώντας μπουκαλάκια με κολόνια, με τα οποία τρέχουν στους δρόμους και τις πλατείες και ραντίζονται μεταξύ τους, να τους βρει ο νέος χρόνος αρωματισμένους!!! Ραντιστήκαμε κι εμείς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου