ΒΙΒΛΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ                                            ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

  

  
 
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Στην αρχή της Βικτωριανής περιόδου στη Βρετανία, ο εορτασμός των Χριστουγέννων βρισκόταν σε παρακμή. Οι μεσαιωνικές παραδόσεις των Χριστουγέννων που συνδύαζαν την γέννηση του Ιησού με τις αρχαίες Ρωμαϊκές γιορτές Saturnaliaγια τον θεό της γεωργίας, και του γερμανικού χειμερινού εορτασμού του Yule,αντιμετωπίζονταν με αυξανόμενη καχυποψία από τους Πουριτανούς.

Η Βιομηχανική Επανάσταση που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη την εποχή τουDickens, άφηνε πολύ λίγο χρόνο στους εργάτες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η ρομαντική αναγέννηση των Χριστουγεννιάτικων εθίμων που βίωσαν οι Βικτωριανοί, είχε και άλλους πρωταγωνιστές εκτός του Dickens.

O πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν αυτός που εισήγαγε το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου από την Γερμανία, όπως και την αναβίωση των Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και καλάντων, αλλά και της ανταλλαγής Χριστουγεννιάτικων καρτών,αφού η πρώτη εμφανίστηκε την δεκαετία του 1840. 'Oμως, ήταν οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Dickens, ιδίως το αριστουργηματικό A Christmas Carol(Χριστουγεννιάτικη Ιστορία), του 1843 που αναζωογόνησε την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Βρετανία και την Αμερική.

Ο τρόπος που περιέγραφε ο Dickens τις γιορτές ως μια περίοδο όπου όλοι είναι ευγενικοί, καλοί και φιλάνθρωποι και σκέφτονται τον διπλανό τους σαν τον εαυτό τους, ήταν αυτό που ζέστανε περισσότερο τις καρδιές των συμπατριωτών του. Τόσο πολύ συνώνυμο είχε γίνει το όνομα του Dickensμε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα που όταν μαθεύτηκε ο θάνατός του το 1870, ένα κοριτσάκι ρώτησε αν αυτό σήμαινε πως θα πεθάνει κι ο Αϊ Βασίλης.

Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι ένας τσιγκούνης και μίζερος γέρος που δε νοιάζεται για κανέναν. Οι άνθρωποι γι` αυτόν υπάρχουν μόνο για να δουλεύουν και να του δίνουν χρήματα. Ιδιαιτέρως σιχαίνεται τα Χριστούγεννα, τα οποία θεωρεί πως απλώς τον μεγαλώνουν κατά ένα χρόνο χωρίς να τον κάνουν ούτε κατά μια δεκάρα πλουσιότερο.

Τον Σκρουτζ επισκέπτεται την παραμονή των Χριστουγέννων, το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, που είχε πεθάνει πριν από επτά χρόνια στην περίοδο των Χριστουγέννων. Ο Μάρλεϊ υπήρξε και αυτός τσιγκούνης και μίζερος όπως ο συνεργάτης του, αλλά μετά θάνατον, υποφέρει από τις αμαρτίες του και θέλει να βοηθήσει τον Σκρουτζ να αποφύγει την ίδια κατάληξη. Λέει στον Σκρουτζ πως θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα, των περασμένων, των τωρινών και των μελλοντικών Χριστουγέννων.

Αυτά τα τρία πνεύματα, δείχνουν στον Σκρουτζ τα λάθη του κι ο ίδιος σταδιακά μετανοεί. Το πρωί των Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ στέλνει μια γαλοπούλα στον ταλαίπωρο και φτωχό υπάλληλό του Μπομπ Κράτσιτ, και περνά την ημέρα των Χριστουγέννων παρέα με τον ανιψιό του Φρεντ τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή περιφρονούσε. Η καλοσύνη του Σκρουτζ συνεχίζεται και μετά τα Χριστούγεννα, αφού δίνει αύξηση στον Μπομπ και ορκίζεται να βοηθά την οικογένειά του, ιδίως τον μικρό Timπου είναι κουτσός.

Τελικά, ο Σκρουτζ μεταμορφώνεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του. ΟDickens έγραψε την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία γιατί βρισκόταν σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Το φθινόπωρο του 1843 ο Dickens κι η γυναίκα του Kateπερίμεναν το πέμπτο τους παιδί, ενώ έπρεπε να δίνουν χρήματα και για μια μεγάλη υποθήκη στο σπίτι τους στο Devonshire. Ο Dickens σταδιακά, δέθηκε πολύ με τους χαρακτήρες της ιστορίας του, στο σημείο να κλαίει, να γελάει και να κλαίει ξανά, όπως έλεγε κι ο ίδιος, γράφοντάς την.

Ο Charles Dickens πλήρωσε μόνος του τα έξοδα της έκδοσης του βιβλίου κι επέμεινε σε πολυτελές εξώφυλλο και εικονογράφηση. Εκτός αυτών, πούλησε το βιβλίο σε χαμηλή τιμή για να μπορούν όλοι να το αγοράσουν. Το βιβλίο κυκλοφόρησε την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1843 κι έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία, αν και εξαιτίας του υψηλού κόστους της έκδοσης, τα έσοδα του Dickensήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Από τότε, το όνομα του Dickens συνδέθηκε για πάντα με τα Χριστούγεννα.

Φρέντι ο αρχηγός των ξωτικών

Κάποτε, τα μικρά ξωτικά του Αϊ Βασίλη λαχτάρισαν και αυτά λίγη αναγνώριση για αυτά. Δούλευαν όλο το χρόνο σκληρά προετοιμάζοντας τα δώρα και τα πακέτα,ενώ οι τάρανδοι έρχονταν μόνο για μια μέρα. Και μόνο για αυτήν την απλή νυχτερινή βόλτα, τα ονόματά τους τραγουδιόντουσαν από όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο για πολύ καιρό.

Τώρα είναι αυτό δίκαιο; Εσείς μπορείτε να σκεφτείτε έστω και ένα μόνο όνομα ξωτικού; Αυτοί, οι μικροί τύποι, που φτιάχνουν και ετοιμάζουν τα δώρα που ο'Aγιος Βασίλης πηγαίνει σε αγόρια και κορίτσια. Γι αυτόν τον λόγο σκέφτηκαν ότι δεν θα ήταν λάθος να γράψουν ένα τραγουδάκι και για τα ξωτικά, και έτσι και έκαναν!! 'Eγραψαν το τραγούδι των Μεγάλων Ξωτικών. «Ζήτω τα μεγάλα ξωτικά, ο Μπιλ και ο Χάρυ, ο Τσάρλυ, ο Ρότζερ, ο Γουίλι, η Μαίρη, η Ρόζι, ο Τεντ και ο Φρέντ, ο Τζο και ο Χιούι, η Ρούθ και ο Μπο».

Και αυτό ήταν το τραγούδι στροφή παρά στροφή, και κάθε νέα τροφή το κανε και χειρότερο. 'Oταν ο γέρο Αϊ Βασίλης άκουσε το τραγούδι τους διαπίστωσε ότι διαρκεί σαράντα ολόκληρα λεπτά!! Ξεκίνησε λέγοντας «Χο, χο, χο!!» σε δέκα στίχους φώναξε «χόα!! Να ένα πράγμα που είμαι σίγουρος μικρά μου ξωτικά, αυτό το τραγούδι είναι μια λίστα από ονόματα που δεν θα πιάσει ποτέ και κανείς δεν θα το θυμάται!!

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επιδείξετε έναν από σας ως ήρωα και όταν όλα τα ξωτικά θα ζητωκραυγάζουν θα είναι για όλα τα ξωτικά στην γη του Αϊ Βασίλη!! Πρέπει όμως να κάνετε καλή επιλογή και να εκλέξετε για ήρωά σας τον πιο διάσημο μετά όμως που θα ψηφίσετε». Μετά από πάρα πολύ κόπο και ψάξιμο τα ξωτικά έβγαλαν τους υποψήφιους και ψήφισαν. Επιτέλους βρέθηκε ο ήρωάς τους.Λεγόταν Φρέντι και τον Ονόμασαν Φιλικό Φρέντι.

Και ο νέος ήρωας κέρδιζε όλα τα προνόμια, ήταν και ο πρώτος και έπαιρνε όλο άριστα στο σχολείο. Και να μερικά ταλέντα του...έκανε ουρά στον χορό από μόνος του, έπαιζε πολύ καλά το βιολί, μπορούσε να λύσει και το δυσκολότερο πρόβλημα. 'Eξυπνο και όμορφο μαζί!! Και ψηλό, στις μύτες των ποδιών του έβλεπε άνετα πάνω από το γόνατο του ψηλότερου τάρανδου.

Ανάμεσα στα ζήτω των ξωτικών ο Αϊ Βασίλης μίλησε και έδωσε το χέρι του στον Φρέντι. «Φιλικέ Φρέντι, νομίζω ότι ίσως πετάξεις μαζί μου και διαβάσεις τους χάρτες». Του Φρέντ του πήρε ένα λεπτό να το καταλάβει..

Αυτός θα ήταν το πρώτο ξωτικό που θα πετούσε!! Και η μικρή καρδιά του πήγε να σπάσει από συγκίνηση. Αναφώνησε «θα είμαι με τον Αϊ Βασίλη!!» Από τότε και στο εξής, κάθε βραδιά Χριστουγέννων, ο Φρέντι βρίσκετε εκεί δεξιά του Αϊ Βασίλη, χωρίς αυτόν ο 'Aγιος Βασίλης δεν θα ήξερε πως να έφτανε στον προορισμό του.

Με αυτούς τους χάρτες, ο Φρέντ είναι σίγουρος ότι είναι ένας εξπέρ της Γεωγραφίας. Τώρα όλα τα ξωτικά είναι περήφανα και τραγουδάνε το τραγούδι τους που λέγετε «Πάνω στις καμινάδες» και πάει κάπως έτσι : «Πάνω στις καμινάδες πάει ο δικός μας Φρέντ, ντυμένος στο κόκκινο κουστούμι του, βοηθά τον Αϊ Βασίλη να μοιράσει τα δώρα που έφτιαξαν τα άλλα ξωτικά για τα μικρά παιδιά.

Πήγαινε Φρέντ, πήγαινε και μπράβο, είμαστε πολύ περήφανοι για σένα!!» Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν άρχισε να αναγνωρίζετε και η δουλειά των μικρών ξωτικών και όλοι ήταν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, ζώντας αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, και αν ποτέ δείτε τον Αϊ Βασίλη, να ξέρετε ότι αυτό το μικρό ανθρωπάκι δίπλα του, είναι ο Φρέντ!!!


Το αστέρι της Βηθλεέμ!

Ένα αστέρι πάνω από τη φάτνη, μια εικόνα γνωστή: είναι το σύμβολο του λαμπερού αστεριού της Βηθλεέμ, εκείνου που οδήγησε τους Μάγους στον νεογέννητο Ιησού, εκείνου που δεν ξέρουμε καν αν υπήρξε!

Ένα αστέρι που αναφέρεται σε ένα μονάχα από τα Ευαγγέλια, αυτό του Ματθαίου,είναι σήμερα το πλέον οικείο ουράνιο σώμα, αυτό που κουβαλά τους περισσότερους συμβολισμούς για τον Χριστιανικό κόσμο και εκείνο που συνδέθηκε άρρηκτα με τον εορτασμό των Χριστουγέννων -ακόμα και αν κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι υπήρξε, ούτε να μας διαφωτίσει σχετικά με τη φύση του.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο ευαγγέλιο του Ματθαίου περιγράφεται το ταξίδι των Μάγων από την Ανατολή προς τον τόπο όπου επρόκειτο να γεννηθεί ο Μεσσίας. Το ταξίδι εκείνο ξεκίνησε λόγω της εμφάνισης ενός αστεριού στο ουράνιο στερέωμα.

«Του δε Ιησού γεννηθέντος, εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού οι Μάγοι από ανατολών παρεγόνοντο εις Ιεροσόλυμα λέγοντες που εστίν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων; Είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτώ» Ματθαίος Β΄

Τρεις είναι οι βασικές προσεγγίσεις που έχουν γίνει στο φαινόμενο του λαμπερού αστέρα της Βηθλεέμ, προκειμένου θρησκειολόγοι, ιστορικοί και αστρονόμοι να διαλευκάνουν τα σχετικά ερωτήματα: κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για θαύμα, για μια θεϊκή παρουσία, κάποιοι άλλοι ότι πρόκειται για ένα επίπλαστο στοιχείο, μια υπερβολή στην περιγραφή του ευαγγελιστή ή μια περιγραφή που χρησιμοποιήθηκε για να πείσει ότι ο Ιησούς ήταν όντως ο Μεσσία,ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι επρόκειτο για ένα φυσικό φαινόμενο.

Η θεωρία του φυσικού φαινομένου αναφέρει -εκτός των άλλων- ότι η λάμψη στον ουρανό που ο Ματθαίος αναφέρει ως αστέρα θα μπορούσε να οφείλεται σε βροχή διαττόντων, σε κομήτη, ή στην έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς.

Και οι τρεις αυτές πιθανότητες όμως φαίνονται ανίσχυρες να υποστηρίξουν την περιγραφή του ευαγγελιστή: οι κομήτες θεωρούνταν οιωνοί σημαντικών μεν,δυσάρεστων δε, γεγονότων και κυρίως θανάτων βασιλέων, η έκρηξη σουπερνόβα θα έπρεπε -αν είχε συμβεί- να ήταν ανισχεύσιμη και σήμερα, ενώ δεν είναι πιθανό οι Μάγοι να ξεκινούσαν ένα ταξίδι από την Ανατολή ορμώμενοι από μια βροχή διαττόντων αστέρων, ένα φαινόμενο αρκετά σύνηθες.

Την εποχή της γέννησης του Ιησού, η οποία σύμφωνα με τα σύγχρονα στοιχεία τοποθετείται στην περίοδο από το 1π.Χ. ως το 7μ.Χ., υποδεικνύεται από τους αστρονόμους ότι συνέβη σίγουρα κάτι πολύ σημαντικό στον ουράνιο θόλο.

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι ο Ματθαίος επί της ουσίας αναφέρεται στη μεγάλη συγκέντρωση ουρανίων σωμάτων (του Ερμή, της Αφροδίτης, του 'ρη, του Δία, του Κρόνου, του Ήλιου και της Σελήνης) σε μια σχετικά στενή περιοχή του ζωδιακού κύκλου. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, το φαινόμενο αυτό διήρκεσε από το 3π.Χ. ως το9μ.Χ., οπότε συμπίπτει με την περίοδο στην οποία τοποθετείται η γέννηση του Ιησού.

Η κυριότερη θεωρία είναι αυτή που διατυπώθηκε από τον Κέπλερ το 1606.Σύμφωνα με αυτή πρόκειται για μια τριπλή συζυγία των πλανητών Δία και Κρόνου στον αστερισμό των Διδύμων, πράγμα που σημαίνει ότι οι δύο πλανήτες βρέθηκαν τρεις φορές ευθυγραμμισμένοι με τη Γη στον αστερισμό των Ιχθύων. Σήμερα μπορούμε να γνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη και το 7π.Χ.Το αγγελάκι της φουντωτής γιρλάντας

-Έρχονται τα Χριστούγεννα! φώναξε χαρούμενα ένα χειμωνιάτικο πρωινό ο μικρός άγγελος.
Η Χριστουγεννιάτικη φουντωτή γιρλάντα με τους εφτά αγγέλους που κρέμονταν από πάνω της, τινάχτηκε ολόκληρη.

-Μας ξύπνησες! διαμαρτυρήθηκαν οι άγγελοι με μια φωνή.
Τι σε έπιασε και φωνάζεις ξαφνικά;
-Έρχονται! Έρχονται τα Χριστούγεννα! φώναξε και πάλι ο μικρός άγγελος.

Οι άλλοι άγγελοι χασμουρήθηκαν.
Ίσιωσαν τα χάρτινα φτερά τους που ήταν σκεπασμένα με λείο και μαλακό ύφασμα και ρώτησαν το μικρό τους αδερφό.
-Και εσύ που το ξέρεις; Μέσα σε αυτό το κουτί που είμαστε κλεισμένοι, δεν έχουμε ούτε ημερολόγια, ούτε ρολόγια. Πως μπορούμε να ξέρουμε τι εποχή είναι,αν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τη στιγμή που κάποιος θα ανοίξει το καπάκι από το κουτί και θα μας τοποθετήσει με τα άλλα στολίδια πάνω στο δέντρο.
-Κι όμως εγώ ξέρω πως έρχονται τα Χριστούγεννα! Τα μυρίζω!

Οι άγγελοι της φουντωτής γιρλάντας έξυσαν συγχρονισμένοι σαν χορευτές μπαλέτου,το φτιαγμένο από γουνίτσα φωτοστέφανο στο κεφάλι τους.
-Τα μυρίζεις; απόρησαν! Α, εσύ είσαι τελείως χαζούλης!
-Μα ναι! επέμενε ο μικρός άγγελος. Τα μυρίζω στον αέρα που έχει γίνει υγρός και βαρύς. Στη μυρωδιά από τα ξύλα που καίγονται στο τζάκι. Στα γλυκά με κανέλα και μέλι που φτιάχνουν στην κουζίνα του σπιτιού. Έρχονται Χριστούγεννα σας λέω!
-Εμείς το μόνο που μυρίζουμε εδώ μέσα είναι κλεισούρα και σκόνη. Κοιμήσου μικρέ. Έχουμε καιρό ακόμα μέχρι τα Χριστούγεννα του είπαν οι άγγελοι και ξάπλωσαν πάνω στο βαμβάκι που είχαν για στρώμα για να μη τσαλακωθούν και σκιστούν.

Όμως ο μικρός άγγελος, ο τελευταίος στη φουντωτή γιρλάντα με τους αγγέλους,δεν μπορούσε να κοιμηθεί από την χαρά και την προσμονή. Έφταναν τα Χριστούγεννα και επιτέλους θα βρισκότανε και πάλι πάνω στο στολισμένο δέντρο. Εκεί μπορούσε να βλέπει όλο το σπίτι, στολισμένο με γκι και κορδέλες.

Να λιγουρεύεται το γιορτινό τραπέζι με τα γλυκά και τα φαγητά που μοσχοβολούσαν. Να λικνίζεται στο ρυθμό των όμορφων τραγουδιών που ηχούσαν παντού και να χαίρεται με τα γέλια, τα παιχνίδια και τις κλεφτές ανυπόμονες ματιές των παιδιών στα κουτιά με τα δώρα κάτω από τα κλαδιά του έλατου.
Και να που πραγματικά είχε δίκιο.
Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν με γοργούς ρυθμούς και κάποια μαγική στιγμή, το καπάκι του κουτιού που κρατούσε κλειστή την φουντωτή Χριστουγεννιάτικη γιρλάντα με τους εφτά αγγέλους άνοιξε.

Το φως ξεχύθηκε λαμπρό και ζεστό μέσα στο κουτί και ξύπνησε τα αγγελάκια που χαρούμενα φώναξαν όλα μαζί πια:
-Ήρθαν τα Χριστούγεννα! Ήρθαν τα Χριστούγεννα!
Μαζί με αυτό, άνοιξαν και άλλα κουτιά.

Το μεγάλο κουτί με τις γυάλινες μπάλες που τσούλησαν γρήγορα στο χαλί.
Το κουτί με τους βελούδινους φιόγκους που τεντώθηκαν νυσταγμένοι.
Το κουτί με τις καμπάνες που με μιας άρχισαν να χτυπάνε.
Τον ξύλινο καρυοθραύστη που ακόνισε την μασέλα του.
Τα Άγιο-Bασιλάκια που κρατούσαν κιθάρες και βιολιά στα χέρια τους.

Και στη γλώσσα των παιχνιδιών που κανείς δεν γνωρίζει και δεν ακούει, άρχισαν όλα τα στολίδια να πανηγυρίζουν, να γελάνε και να τραγουδάνε χαρούμενα που μετά από μεγάλη αναμονή οι γιορτές έφτασαν και το φως της μέρας ανέδειξε τα όμορφα χρώματα τους.
Μα πιο πολύ χαρούμενος ήταν ο μικρός άγγελος της φουντωτής γιρλάντας. Γιατί αυτός ήξερε πιο μπροστά από τα άλλα στολίδια πως τα Χριστούγεννα είχαν φτάσει.

Το μύριζε και το ένιωθε μέσα στην καρδιά του και δεν έβλεπε την ώρα να σταθεί πάνω στο δέντρο και πάλι.
Και η στιγμή αυτή είχε φτάσει.
Τα λεπτά χέρια μιας όμορφης γυναίκας με μακριά μπουκλωτά μαλλιά μπήκαν μέσα στο κουτί και έπιασαν την γιρλάντα με τους αγγέλους. Η καρδιά του μικρού αγγέλου πήγε να σπάσει.

-Τώρα θα πετάξω ψηλά στο έλατο, σκέφτηκε. Θα δω το στολισμένο σπίτι, τα παιδάκια που τρέχουν γύρω από τα σκορπισμένα στο σαλόνι στολίδια και δώρα, τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων να ζεσταίνουν το κρύο που ένιωθα τόσο καιρό μέσα στο κουτί.
Μα καθώς σκεφτόταν όλα αυτάχρατς!

Το χάρτινο φτερό του πιάστηκε στο καπάκι από το κουτί που δεν είχε καλά ανοίξει και κόπηκε στη μέση.
-Αχ τι κρίμα! Έσκισα το φτερό του τελευταίου στη σειρά αγγέλου. Δεν πειράζει.
Τώρα η γιρλάντα θα έχει μόνο έξι αγγέλους, είπε η γυναίκα με τα μπουκλωτά μαλλιά και παίρνοντας στα χέρια της ένα ψαλίδι έκοψε το σκοινί που συγκρατούσε τον άγγελο στην φουντωτή γιρλάντα και τον έβαλε και πάλι μέσα στο κουτί.
Όλα τότε ησύχασαν.

Τα στολίδια έπαψαν να γελάνε και να φωνάζουνε στη γλώσσα των παιχνιδιών.
Το φως που έλουζε τα κουτιά χλόμιασε και το κρύο σκέπασε τον μικρό άγγελο με το σκισμένο φτερό, που έμεινε ξαπλωμένος στον πάτο του κουτιού.

-Δεν θα γνωρίσω τα φετινά Χριστούγεννα.
Δεν θα μυρίσω τα φρεσκοψημένα γλυκά στο φούρνο.
Δε θα τραγουδήσω μαζί με τα παιδιά, που θα στέκονται στην πόρτα χτυπώντας τριγωνάκια τα κάλαντα για τον Χριστούλη, είπε πολύ λυπημένος ο μικρός άγγελος και χάρτινα δάκρυα άρχισαν να πέφτουν από τα ζωγραφισμένα μάτια του.
Μα πριν προλάβει να κρυώσει η καρδούλα του, άλλο ένα χέρι μπήκε μέσα στο κουτί.
Ήταν μικρό και στρουμπουλό και άρχισε να ψαχουλεύει το κουτί ανακατεύοντας το μπαμπάκι του πάτου τόσο, που ο άγγελος έκανε τούμπες.

Ύστερα, έπιασε τον μικρό άγγελο που έστεκε, χωρίς την γιρλάντα, μόνος με το σκισμένο φτερό του. Κι όταν το χέρι τον σήκωσε, ο άγγελος, έστω και με ένα φτερό, πέταξε ψηλά κι αντίκρισε ένα μικρό παιδάκι, που ίσα ίσα στεκόταν στα ποδαράκια του και περπατούσε άτσαλα.

Το μικρό παιδάκι με τον άγγελο στο τεντωμένο του χέρι έφτασε στραβοπατώντας τη γυναίκα με τα μπουκλωτά μαλλιά και της έδωσε τον άγγελο.
-Θέλεις να τον βάλουμε κι αυτόν στο δέντρο; ρώτησε η γυναίκα.
Το παιδάκι γέλασε τότε τόσο τρανταχτά και γλυκά, που ο μικρός άγγελος έπαψε πια να κρυώνει και μια μαγική θαλπωρή τον τύλιξε.
Η γυναίκα πήρε τον μικρό άγγελο από το χεράκι του παιδιού, του τίναξε από πάνω του τα ανακατεμένα μπαμπάκια και με προσοχή κόλλησε το μισό φτερό που του έλειπε.
Ύστερα, ανεβαίνοντας σε μια μεγάλη σκάλα τον έβαλε πιο ψηλά από τα άλλα στολίδια, πιο ψηλά ακόμα και από την γιρλάντα των έξι αγγέλων.
Στην κορυφή του δέντρου!

Και καθώς το μικρό παιδάκι είδε τον άγγελο τόσο λαμπερό και όμορφο άρχισε να χτυπάει παλαμάκια και για μια στιγμή φάνηκε σε όλους πως ο μικρός άγγελος ζωντάνεψε κι έγινε ένας αληθινός άγγελος που είχε κατέβει από τον ουρανό για να αναγγείλει τη γέννηση του Χριστού.

Κι εκεί απάνω ο μικρός άγγελος έζησε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα που είχε ζήσει ποτέ του.
Με μυρωδιές, με τραγούδια, με γέλια και παιχνίδια, μα και με κάτι ακόμα που έκανε τις γιορτινές μέρες πιο πλούσιες και πιο ζεστές.
Με αγάπη!


Ο Μικρούλης Αϊ-Βασίλης ...

Πολύ πολύ μακριά στο βορρά, εκεί όπου τα πρώτα χιόνια πέφτουν, όταν εμείς εδώ έχουμε ακόμη καλοκαίρι, βρίσκεται καλά κρυμμένο το χωριό των Αϊ-Βασίληδων.Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε εκεί ένας μικρούλης Αϊ-Βασίλης που δεν έβλεπε την ώρα να έρθουν τα Χριστούγεννα.

Ήταν πάντα ο πρώτος που έπαιρνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του από το μεγάλο δάσος. Και ήταν πάντα ο πρώτος που γυάλιζε το έλκηθρό του, λούστραρε τις μπότες του και αέριζε το παλτό του.

Όταν οι άλλοι Αϊ-Βασίληδες δεν είχαν αποφασίσει ακόμη τι δώρα θα πήγαιναν στα παιδιά, ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης είχε ήδη ετοιμάσει και τυλίξει τα δώρα.

Περισσότερο του άρεσε να δωρίζει πράγματα που είχε φτιάξει με τα ίδια του τα χέρια. Ήξερε να φτιάχνει όλα τα παιχνίδια: πολύχρωμα αυτοκινητάκια και σκυλάκια με βούλες, ξύλινα αλογάκια, κουκλόσπιτα&

Κι έψηνε υπέροχα γλυκά. Ήξερε να φτιάχνει κουλουράκια με κανέλα σε σχήμα αστεριών, μελόπιτες, χρωματιστά μπαστουνάκια& Και τα μελομακάρονά του ήταν τα καλύτερα του κόσμου. Όταν τελείωνε το τύλιγμα των δώρων και το ψήσιμο των γλυκών, περίμενε με περισσότερη λαχτάρα το ταξίδι στα παιδιά από οποιονδήποτε άλλο Αϊ-Βασίλη. Και κάθε χρόνο τα ίδια&

«Όχι, δεν μπορείς να έρθεις μαζί μας» είπε ο αρχηγός Αϊ-Βασίλης, που αποφάσιζε για τα πάντα στο χωριό των Αϊ-Βασίληδων. «Είσαι πολύ μικρός». «Τα παιδιά θα σκάσουν στα γέλια» φώναξε ένας αγενέστατος νεαρός Αϊ-Βασίλης.«Ιδιαίτερα όταν τον δούνε» είπε, γελώντας ένας άλλος. «Πάνω στο μικροσκοπικό του έλκηθρο» φώναξε ένας τρίτος. Ήταν πολύ άσχημο αυτό που έκαναν, και λίγο έλειψε ο αρχηγός να τους αφήσει κι αυτούς στο σπίτι.

Όμως φέτος είχαν να δώσουν τόσο πολλά δώρα, που δεν μπορούσε να αφήσει πίσω κανέναν από τους νεαρούς Αϊ-Βασίληδες. Γι' αυτό τους κοίταξε μονάχα πολύ αυστηρά και είπε: «Να φέρεστε καλύτερα!». Και στο μικρούλη Αϊ-Βασίλη είπε:«Του χρόνου ίσως». Αλλά ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης δεν μπορούσε να το πιστέψει τόσο εύκολα πια.

Όταν έφυγαν οι υπόλοιποι Αϊ-Βασίληδες, ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης δεν ήθελε ούτε να βλέπει ούτε να ακούει τίποτα. Έκλεισε τα παντζούρια κι έκατσε ολομόναχος στο δωμάτιό του. Δεν τον πείραζε που ήταν μικρότερος από τους άλλους. Αλλά τον στεναχωρούσε πολύ που δεν μπορούσε να πάει μαζί τους στο ταξίδι τους για τα παιδιά.

Μόνο όταν έπεσε η νύχτα, και τα πάντα είχαν πια ησυχάσει και ερημώσει, βγήκε από το σπίτι. Αφού δεν μπορούσε να ταξιδέψει, ήθελε τουλάχιστο να ξεμουδιάσει λιγάκι. Τα αστέρια έλαμπαν, ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης όμως δε σήκωνε το βλέμμα να τα κοιτάξει. Κάπου εκεί ψηλά βρίσκονταν τώρα οι άλλοι με τα έλκηθρά τους που τα έσερναν τάρανδοι& Και τότε ξαφνικά ακούστηκαν φωνές από το μεγάλο δάσος.Στο μεγάλο δάσος ζούσαν τα ζώα. Τι να συζητούσαν άραγε τόσο αργά το βράδυ;

Τι καλά που ήταν τόσο μικρός! Έτσι μπορούσε να πλησιάσει στα κλεφτά χωρίς να τον δουν τα ζώα. Ήταν όλα τους εκεί: ο σκίουρος και ο λαγός,

η αρκούδα, το ζαρκάδι, τα ποντίκια& κι ήταν όλα τους πολύ κακόκεφα.«Είναι τρομερό» μούγκρισε η αρκούδα. «Οι Αϊ-Βασίληδες επισκέπτονται τους ανθρώπους, αλλά όχι τα ζώα». «Αν και δε θα χρειαζόταν να πάνε και πολύ μακριά»παραπονέθηκε ο λαγός. «Έτσι γινόταν πάντα» είπε η γριά κουκουβάγια. «Φοβάμαι ότι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ».

Κι όμως άλλαξε! Γιατί, αμέσως μόλις το άκουσε ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης, έφυγε από εκεί πολύ πολύ αθόρυβα, πατώντας στα νύχια των ποδιών του, κι έτρεξε στο σπίτι.Έριξε μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη, στοίβαξε τα δώρα στο έλκηθρο, και αμέσως ξαναπήρε το δρόμο της επιστροφής. Μόνο που δεν του είχαν μείνει καθόλου τάρανδοι, αφού όλοι είχαν φύγει. Αλλά και μόνος του μπορούσε να σύρει το έλκηθρο μέχρι το μεγάλο δάσος.

Εκείνο το βράδυ τα ζώα έστησαν τέτοια γιορτή, που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί το μεγάλο δάσος. Ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης έδωσε σε όλα τα ζώα από ένα δώρο,περισσότερο από όλα, όμως, χάρηκε η κατσούφα αρκούδα ποτέ στη ζωή της δεν είχε πάρει δώρο. Και πιο περήφανη από όλα ήταν η κουκουβάγια πήρε ένα ολοκαίνουριο πουλόβερ και ήταν σίγουρα το πιο κομψό πουλί του δάσους.

Αμέσως μόλις επέστρεψαν οι υπόλοιποι Αϊ-Βασίληδες, ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης παρουσιάστηκε μπροστά στον αρχηγό και του διηγήθηκε τι είχε γίνει στο μεγάλο δάσος. Ο αρχηγός έμεινε έκπληκτος και τον ανακήρυξε Αϊ-Βασίλη των ζώων.

«Μπράβο!» φώναξαν οι άλλοι Αϊ-Βασίληδες και τον ζητωκραύγασαν. Τρεις φορές μάλιστα! Από τότε ο μικρούλης Αϊ-Βασίλης είναι το ίδιο σημαντικός με τους μεγάλους&

Πηγή: Ο Μικρούλης Άη Βασίλης, Anu Stohner Henrike Wilson, Μετάφραση:Βούλα Αυγουστίνου (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)


Ο Γκρινιάρης Καλικάντζαρος

Ένας γκρινιάρης καλικάντζαρος Ο Φρέντι περνούσε την ώρα γκρινιάζοντας στο φίλο του το Λιουκ.
Ο Λιουκ ήθελε να γίνει καλικάντζαρος γιατρός και σκέφτηκε πως, ακούγοντας υπομονετικά το Φρέντι να κλαψουρίζει για το παραμικρό χτυπηματάκι, μπορούσε να εξασκηθεί γιατρεύοντάς τον. Έτσι θα μάθαινε το επάγγελμά του.

Μια μέρα, ο Φρέντι ήρθε να τον βρει κλαψουρίζοντας, όμως χωρίς κανένα φανερό τραύμα, ούτε καν κακή όψη. Αντίθετα, ο Λιουκ τον είδε πολύ καλά, χαρούμενο,παρά την γκρίνια του, που, τώρα, έμοιαζε ψεύτικη.

Πώς είσαι; ρώτησε ο Λιουκ. Έχεις υπέροχη όψη σήμερα.
- Βρίσκεις;& είπε ο Φρέντι. Ωστόσο, δε νιώθω πολύ καλά.
- Πονάει η κοιλιά σου; ρώτησε ο Λιουκ.
- Όχι και τόσο, είπε ο Φρέντι.
- Ναι ή όχι, πονάει η κοιλιά σου; είπε κοφτά ο Λιουκ.
- Όχι! Δε νομίζω.
- Λοιπόν! Τι τρέχει; ρώτησε ενοχλημένος ο Λιουκ.
- Δεν ξέρω, είπε ο Φρέντι. Δεν είμαι καλά.
- Ο Λιουκ δεν ήξερε τι να πει. Κοίταξε το φίλο του, που χαμήλωσε το βλέμμα και δεν είπε τίποτα.
Νομίζω πως ασχολιόμαστε υπερβολικά μαζί σου, φιλαράκο μου, είπε ο Λιουκ.Άλλωστε κι εσύ ασχολείσαι πολύ με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να σκεφτείς λίγο και τους άλλους και θα νιώσεις καλύτερα, σε διαβεβαιώ.
- Μα κανείς δε με χρειάζεται, είπε ο Φρέντι.
- Ο Φρέντι είχε δίκιο. Επειδή βογκούσε όλη μέρα και παραπονιόταν συνεχώς, όλοι τον απέφευγαν και κανείς δε θα σκεφτόταν ποτέ να του ζητήσει κάποια εξυπηρέτηση. Τον ρωτούσαν απλώς αν ήταν καλά και ο Φρέντι δε απαντούσε ποτέ ναι.
- Δεν υπάρχει λύση για σένα, Φρέντι, είπε ο Λιουκ κάπως σκληρά. Είσαι χαμένη περίπτωση. Θα είσαι όλη σου τη ζωή ένας γκρινιάρης καλικάντζαρος. Στα καλικαντζαροχωριά, πάντα υπάρχουν ένας δυο τέτοιοι. Ε λοιπόν, εδώ, αυτός θα είσαι εσύ. Δεν πειράζει, έτσι είναι.
- Νομίζεις; ρώτησε ο Φρέντι αναστατωμένος.

Και γύρισε στο σπίτι του, ευχαριστημένος που ήταν επιτέλους κι αυτός ξεχωριστός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ο γκρινιάρης του χωριού.

ΠΗΓΗ: από το βιβλίο Χειμωνιάτικες Ιστορίες (Gregoire Solotareff),
από τη σειρά: Μια ιστορία για κάθε μέρα, Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Ένα ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Ήταν Παραμονή Χριστουγέννων και ο Τίνκερ, το σκιουράκι, φορώντας τα πιο ζεστά του ρούχα, χουζούρευε στο σπιτάκι του, μέσα στη μεγάλη βελανιδιά.Κοιτούσε μια από τις εικόνες του βιβλίου του. "Αχ !" αναστέναξε κλείνοντας το βιβλίο.

Εκείνη τη στιγμή περνούσε απέξω χοροπηδώντας η κυρία Κουνελίτσα, και άκουσε τον Τίνκερ ν' αναστενάζει. Η κυρία Κουνελίτσα συμπαθούσε τον Τίνκερ και ήξερε ότι συνήθως ήταν πολύ χαρούμενος. Της φάνηκε λοιπόν παράξενο, που τον άκουσε ν'αναστενάζει.
"Τι σου συμβαίνει, Τίνκερ;" τον ρώτησε με γλυκιά φωνή.

Ο Τίνκερ έβγαλε το κεφαλάκι του στην κουφάλα του δέντρου. "Ε, να, είδα το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο βιβλίο μου. Ήταν στολισμένο με γυαλιστερές μπάλες και όμορφα φωτάκια, που λαμπύριζαν σαν αστέρια".

Ο Τίνκερ έδειξε την εικόνα στην κυρία Κουνελίτσα. "Πραγματικά, είναι πολύ όμορφο", είπε αυτή. "Μακάρι να είχα κι εγώ ένα τόσο όμορφο δέντρο,αντί γι' αυτή τη βαρετή, καφετιά βελανιδιά", είπε ο Τίνκερ. "Μη στενοχωριέσαι, Τίνκερ", είπε η κυρία Κουνελίτσα.
"Σύντομα θα ξανάρθει η άνοιξη και το δέντρο σου θα γεμίσει όμορφα,καταπράσινα φύλλα".

"Ναι, έχεις δίκια", αποκρίθηκε ο Τίνκερ. "Ωστόσο, πολύ θα ήθελα να ήταν πιο όμορφη η βελανιδιά μου, για τα Χριστούγεννα".
"Πήγαινε να πλαγιάσεις τώρα", είπε καλοσυνάτα η κυρία Κουνελίτσα.¨Αύριο ξημερώνουν Χριστούγεννα".

Η κυρία Κουνελίτσα τον αποχαιρέτησε κι έφυγε. Όμως, δεν ήθελε να είναι ο φίλος της στενοχωρημένος τις μέρες των Χριστουγέννων. Μήπως μπορούσε, άραγε, κάπως να το βοηθήσει;

Στον δρόμο για το σπίτι της συνάντησε κι άλλα ζωάκια: τον Λαγό Χέρμπερτ, το Ποντικούλη Φρέντι και την Νταίζη, τη Σκιουρίνα. Τους είπε για το δέντρο που είχε δει ο Τίνκερ στο βιβλίο του, και πόσο στενοχωριόταν το σκιουράκι, που το δικό του δέντρο ήταν ολόγυμνο.
"Πολύ το συμπαθώ αυτό το σκιουράκι", είπε η κυρία Κουνελίτσα.

"Θα ήταν υπέροχο να κάναμε γι' αυτόν κάτι το ξεχωριστό, φέτος τα Χριστούγεννα".
"Ναι, αλλά τι;" ρώτησαν ο Φρέντι και ο Χέρμπερτ με μια φωνή.
"Έχω μια ιδέα", είπε η Κουνελίτσα. "Ακολουθήστε με".

Το άλλο πρωί, ξημερώνοντας Χριστούγεννα, Ο Τίνκερ ξύπνησε από θορύβους και φωνές. Έσκυψε από το δέντρο του να δει ποιος έκανε όλη αυτή τη φασαρία - κι αντίκρισε τους φίλους του, που είχαν μαζευτεί γύρω από τον κορμό του δέντρου.

"Καλά Χριστούγεννα, Τίνκερ", φώναξαν όλοι μαζί. Ο Τίνκερ κοίταξε γύρω και δεν πίστευε στα μάτια του. Όσο εκείνος κοιμόταν, οι φίλοι του δούλευαν σκληρά για να του κάνουν έκπληξη.

Είχαν μαζέψει κουκουνάρια, μούρα, καρύδια, γκι και πουρναρόφυλλα. Κάποιες αράχνες,μάλιστα, είχαν υφάνει περίτεχνους ιστούς. Όταν τα ζωάκια συγκέντρωσαν όλα όσα χρειάζονταν, άρχισαν να στολίζουν το δέντρο.

Τώρα, τα δώρα τους κρέμονταν από τα κλαριά και η γέρικη βελανιδιά δεν ήταν πια γυμνή και βαρετή. Κι όταν άρχισε, σε λίγο, να χιονίζει, το δέντρο λαμποκοπούσε από τις ρίζες μέχρι την κορφή. "Είναι πανέμορφο", είπε ο Τίνκερ. "Πολύ πιο όμορφο από το δέντρο του βιβλίου. Σας ευχαριστώ όλους, πάρα πολύ. Κανείς άλλος δεν μου είχε κάνει ποτέ ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο".

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: άγκυρα

                                                                                                                                                                            Δωρεάν βιβλία
http://www.openbook.gr/                       
http://books.google.com/ Πληροφορίες σχετικές : εδώ
Ξενόγλωσσα ebooks
free audio books
Ανταλλαγές βιβλίων
Δανειστικές βιβλιοθήκες
Λίστα βιβλιοθηκών, για Αθήνα :εδώ
και για Θεσσαλονίκη :εδώ
Μεταχειρισμένα βιβλία
Πληροφορίες για σχετικά μαγαζιά στην Αθήνα : εδώ
βιβλία σε μισή τιμή μπορείτε να βρείτε εδώ :http://www.halfprice-books.gr/
Βιβλία stock
Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει το ΒΙΒΛΙΟSTOCK στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 8 στο κέντρο. Στην Αθήνα σχετικά βιβλιοπωλεία μπορείς να βρεις : εδώ
Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, το μόνο που χρειάζεται από σένα είναι η κινητοποίηση.
 Περιγραφή: http://img2.blogblog.com/img/icon18_edit_allbkg.gif 
Το blog της Γνώσης


Τα τελευταία χρόνια (1996-2000) έχουν εκδοθεί αρκετά λογοτεχνικά βιβλία ελλήνων συγγραφέων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να γνωρίσουν το περιβάλλον τους και να τους αφυπνίσουν γύρω από τα οικολογικά προβλήματα. Ο κατάλογος που ακολουθεί δεν περιλαμβάνει όλα τα σχετικά βιβλία , είναι ενδεικτικός και ίσως αποτελέσει μια καλή αρχή για την ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης. Συντάχθηκε με βάση τη χρονολογία έκδοσης και περιλαμβάνει και βιβλία που επανακυκλοφόρησαν από άλλο εκδοτικό οίκο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αναγνώστου Κατερίνα « Η Μαραζούπολη που ξανάγινε Ανθούπολη » Μίνωας 1997 .

Οι περιπέτειες μιας πολιτείας, της Ανθούπολης, που εξαιτίας των ζιζανίων αλλάζει όψη .Βλαχοπούλου Στέλλα «Το Πράσινο εργοστάσιο » Κέδρος 1997.

Η Ηλέκτρα και ο Αλέξανδρος ανακαλύπτουν τις ομορφιές του πράσινου εργοστασίου της φύσης.


Βλαχοπούλου Στέλλα «Το συνέδριο των ζώων – S.O.S κινδυνεύουμε » τόμος β’ Εστία 1996 .

Τα ζώα συνεδριάζουν, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον τους που απειλείται από τον άνθρωπο.

Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη «Τρελοβάπορο χωρίς τιμόνι » Πατάκης 1998.

Σε μια από τις τρεις ιστορίες του βιβλίου οι κάτοικοι μιας τρισευτυχισμένης πολιτείας παρασύρονται από τις νεράιδες και μεταμορφώνουν το χώρο που ζουν.

Ζαραμπούκα Σοφία «Ο ωραίος Δαρείος » Πατάκη 1996 .

Ο Δαρείος, ο γάτος, μαθαίνει από το αφεντικό του κο. Τίτο, διαιτολόγο-μουσικολόγο πώς πρέπει να διατρέφεται.

Καραγκούνη Αντιγόνη «Εγώ η χελώνα Καρέττα- Καρέττα » Νέοι Ακρίτες 1996.

«Εγώ η καφέ αρκούδα » “ “ “

«Εγώ ο Αργυροπελεκάνος » “ “ “

«Εγώ η φώκια Μονάχος » “ “ “

Ένα βιβλίο για κάθε ζώο που απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα . Περιγράφεται η ζωή τους κι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν. Στο τέλος υπάρχουν παιδαγωγικές ασκήσεις και παιχνίδια και πληροφορίες για τους συλλόγους προστασίας τους.

Λοϊζου Μάρω « Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα » Πατάκης 1999.

Το μικρό οικοσύστημα του ποταμού και ο κύκλος τ ης ζωής του ξετυλίγονται μέσα από τις περιπέτειες του να γνωρίσει την αγάπη της θάλασσας.

Λοίζου Μάρω *σειράΤο θαύμα του κόσμου * :

«Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό» Πατάκης 1998.

«Η πορεία της ζωής » Πατάκης 1998.

«Το πέτρινο βιβλίο» Πατάκης 1999.

«Η πιο όμορφη πορτοκαλιά του κάμπου» Πατάκης 1999.

«Τα δυο ερωτευμένα ζευγάρια » Πατάκης 2000.

Η κοσμογονία, η εμφάνιση της ζωής στη γη, τα απολιθώματα, ο κύκλος της ζωής δέντρων και ζώων αποτυπώνονται στα παραπάνω βιβλία που συνδυάζουν τη γνώση και τη λογοτεχνία . Συμπληρωματικές παιδαγωγικές ασκήσεις υπάρχουν στο τέλος κάθε βιβλίου.

Μάγος Κώστας « Μια νύχτα στη χωματερή » Μικρή Άρκτος 1999.

Ένα παραμύθι για την ανακύκλωση όπως δηλώνει κι ο υπότιτλος του .

Μαντουβάλου Σοφία «Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα» Καστανιώτης 1997.

Ένα σύννεφο γίνεται βαρύ και ξεσπά σε κλάματα. Γιατί και τι γίνεται μετά?

Μαρμαρά –Δαγιόγλου Νανά «Ιστορίες με ουρά » Κέδρος 1998.

Τέσσερις ιστορίες με ήρωες ζώα που έχουν φυλακιστεί από τον άνθρωπο αλλά ……...

Μολυβιάτης Νίκος « Η λίμνη με τις χάρτινες βαρκούλες » Σκίουρος 1999.

Μια λίμνη κινδυνεύει να νεκρωθεί από τα απόβλητα ενός εργοστασίου.

Μπουλώτης Χρήστος « Η Σεμέλη διώχνει το νέφος » Ελληνικά Γράμματα 1999.

Η μικρή Σεμέλη ανακαλύπτει την ατμοσφαιρική ρύπανση και κινητοποιεί τα παιδιά ώστε να μετατρέψουν τη γκρίζα πόλη τους .

Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου Λότη «Η οικογένεια του ήλιου »Πατάκης 1999

Ο ήλιος αφηγείται τα οικογενειακά του, δηλ. πως παντρεύτηκε την ατμόσφαιρα, πως απέκτησε το φως και την ημέρα και πολλά άλλα.

Σαλπαδήμου Νίκη – Χριστίνα Χριστογιάννη «Με τη Δροσούλα και το Μαρουλή » Αστήρ 2000.

Δυο σαλιγκάρια , η Δροσούλα κι ο Μαρουλής , ανακαλύπτουν και σχολιάζουν διάφορα οικολογικά προβλήματα.

Σπυροπούλου Ζωή «Μύθοι περί ζώων » Ελληνικά Γράμματα 1998.

« Μύθοι περί φυτών » Ελληνικά Γράμματα 1999.

Συλλογές μύθων , θρύλων , παραδόσεων για τα ζώα και τα φυτά. Στο τέλος των βιβλίων υπάρχουν παιδαγωγικές ασκήσεις , γλωσσικά παιχνίδια κ.τ.λ. σχετικές με τις ενότητες τους.

Σφήκας Γιώργος «Η αρκούδα ο Θοδωράκης , ο Καλόγερος και τα ζώα του, Η αγριόγατα της Πάρνηθας» Άγκυρα 1996.

Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση συναντιούνται με τους ανθρώπους . Πού ζουν και πώς συμβιώνουν?

Τσουκαλά Δανάη « Η φύλλινη πολυκατοικία » Πατάκης 2000.

Η φύλλινη πολυκατοικία , μια βελανιδιά , φιλοξενεί στα κλαδιά της πλήθος πουλιών. Οι συνήθειες τους και οι αναφορές σε διάφορες τροφικές αλυσίδες δίνονται μέσα από την περιγραφή των κατοίκων της.

Χιόνης Αργύρης «Τρία μαγικά παραμύθια» Πατάκης 1998.

Ένα δεντράκι , η φύση και ένα καρβουνάκι αγωνίζονται να βρουν την ελευθερία τους και να αποκαταστήσουν τη φυσική ισορροπία .

Ένα φίδι με παράθυρα,Φρανσουάζ Μπόμπ/Ερβέ Λε Γκόφ από τις Εκδόσεις Πατάκη
ένα υπέροχο βιβλίο για τα Μέσα Μεταφοράς(τρένο)

Ποίηση

Κανάκης Νίκος «Τα ηλιοτρόπια» Πατάκης 1998 .

Χορτιάτη Θέτη «Ανθολογία παιδικής ποίησης» Νέα σύνορα – Α.Α Λιβάνης

Χωρεάνθη Ελένη «Τραγούδια του ουρανού και της γης» Πατάκης 1999.

Θέατρο

Γιαννοπούλου Ιφιγένεια « Ο μικρός ηθοποιός –παιδικές θεατρικές παραστάσεις με θέματα από την οικολογία και ελληνική μυθολογία » Βασιλείου 1998.
                                                                                                                                                         
Μια τελίτσα ...μια φορά
ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΒΟΥΚΑ -ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΕ Α.Ε.
Απλά καταπληκτικό.....ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ      ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
                                                                                                                                                         


Η κ.Μαρία Ευπατρίδου , Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων μας έστειλε την :
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Τηλεμάχου 3
114 72 Αθήνα
ddp.org.gr
Επικοινωνήστε μαζί μας:
Tηλ.: 210 3387427
e-mail: diktio1@gmail.com
Ταυτότητα, Παιδική Ηλικία, Ελευθερία Έκφρασης

Αγκαλίτσα;
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Ελένη Δαμιανού
Εικονογράφηση: Νίκος Βασιλειάδης
Εκδόσεις: Κάστωρ, 2003
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Τα αγόρια και τα κορίτσια
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Brigitte Labbé, Michel Puech
Εικονογράφηση: Jacques Azam
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2004
Ράνυ Καλούρη

Ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Έχω ένα μυστικό
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Jennifer Moore-Mallinos
Εικονογράφηση: Marta Fàbrega
Εκδόσεις: Σαββάλας, 2006
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

΄Ελμερ – ο παρδαλός ελέφαντας
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: David McKee
Εικονογράφηση: David McKee
Εκδόσεις: Πατάκη, 1996
Θεοδοσία Μακρίδου

Η Δικαιοσύνη και η Αδικία
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Brigitte Labbe, Michel Puech
Εικονογράφηση: Jacques Azam
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2004
Ηλίας Νάτσιος

Το δώρο της παπλωματούς
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Jeff Brumbeau
Εικονογράφηση: Gail de Marcken
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2000
Αλίκη Αντωνοπούλου

Ένα γουρούνι… με ταλέντο!
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2003
Παναγιώτης Α. Αγγελιδάκης

Ένα σκουλήκι με φτερά
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2006
Δήμητρα Γεννηματά

Ένας αρκούδος στο σχολείο!
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Carrie Weston
Εικονογράφηση: Tim Warnes
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2009
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Η ιστορία του σκύλου θα δείξει
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση: Στάθης Σταυρόπουλος
Εκδόσεις: Πατάκη, 1999
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Καλημέρα, φίλε!
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Φυλλιώ Νικολούδη
Εικονογράφηση: Φερένα Σκόρδη
Εκδόσεις: Δίπτυχο, 2006
Ευφροσύνη Κατσικονούρη

Καπετάν Ζωή
Για παιδιά 12+ ετών
Συγγραφέας: Ελένη Πριοβόλου
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2008
Παναγιώτης Βαγάκης

Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Μανόλης Μαυρολέων
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Χριστίνα Σκούρτη

Ο κύριος «Αύριο-βράδυ»
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2001
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Kitty Crowther
Εικονογράφηση: Kitty Crowther
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες, 1998
Ιωάννα Χατζησαββίδου

Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Amy MacDonald
Εικονογράφηση: Sarah Fox-Davies
Εκδόσεις: Ρώσση, 1990
Ηλίας Νάτσιος


Το μυστικό της λίμνης
Για παιδιά 12+ ετών
Συγγραφέας: Χρύσα Σπυροπούλου
Εκδόσεις: Κέδρος, 2008
Αλίκη Αντωνοπουλου

Η Νίτσα Χελωνίτσα αλλάζει σπίτι!
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Λένα Μερίκα
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2009
Χριστίνα Σκούρτη

Οχτώ μικρά καπέλα
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Becky Bloom
Εικονογράφηση: Becky Bloom
Εκδόσεις: Ζεβρόδειλος, 2000
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Τα παιδιά του δάσους
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Rudolf Herfurtener
Εικονογράφηση: Antoni Boratynsky
Εκδόσεις: Κάστωρ, 1997
Σταυρούλα Κοσμά

Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Νίνα Σταματίου
Εκδόσεις: Eλληνικά Γράμματα, 2002
Αφροδίτη Δήμου

Ο Πρασινοπασχαλιάς
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Χρύσα Δημουλίδου
Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη
Εκδόσεις: Λιβάνη, 2005
Ναταλία Κατηφόρη

Ο πράσινος λύκος
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: René Gouichoux
Εικονογράφηση: Éric Gasté
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2008
Θεοδοσία Μακρίδου

Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει!
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2006
Ερμίνα Κοντακίδου

Η σκιά της πριγκίπισσας
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Paul Thies
Εικονογράφηση: Christophe Merlin
Εκδόσεις: Κάστωρ, 2001
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Στο δάσος
Για παιδιά 3+ ετών
Συγγραφέας: Σοφία Ζαραμπούκα
Εικονογράφηση: Σοφία Ζαραμπούκα
Εκδόσεις: Κέδρος, 1976
Αλίκη Αντωνοπούλου

Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Μαρία Μπαχά
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2009
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Το ταξίδι της Λίζας
Για παιδιά4+ ετών
Συγγραφέας: Paul Maar
Εικονογράφηση: Kestutis Kasparavicius
Εκδόσεις: Κάστωρ, 1998
Ηλίας Νάτσιος

Η τελεία
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Peter H. Reynolds
Εικονογράφηση: Peter H. Reynolds
Εκδόσεις: Αίσωπος, 2004
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Τι κι αν είμαι ασβός;
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Μάιρα Παπαθανασοπούλου
Εικονογράφηση: Δέσποινα Καραπάνου
Εκδόσεις: Πατάκη, 2005
Αικατερίνη Κοιλάδη

Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Γιώργος Τούλας
Εικονογράφηση: Θανάσης Τσαμπούκας
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, 2007
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική;
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Satomi Ichikawa
Εικονογράφηση: Satomi Ichikawa
Εκδόσεις: Κάστωρ, 2006
Βίκυ Δουλαβέρας

ΦΙΛΟΙ; φως φανάρι
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Φραντζέσκα Αλεξοπούλου –Πετράκη,
Εικονογράφηση: Μαρία Τζαμπούρα
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2005
Ευγενία Μόρφη

Το χαρούμενο λιβάδι
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Φυλλιώ Νικολούδη
Εικονογράφηση: Σοφία Φόρτωμα
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2000
Θεοδοσία ΜακρίδουΤροφή, Υγεία, Ασφάλεια

Οι δυο μαμάδες του Μελένιου
Για παιδιά 3 έως 6 ετών
Συγγραφέας: Jean – Vital De Monleon
Εικονογράφηση: Rebecca Dautremer
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2009
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

101 Τρόποι να σώσεις τη γη
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: David Bellamy
Εικονογράφηση: Penny Dann
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008
Ευγενία Μόρφη

Ένας πολύ γλυκός λύκος
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2001
Δήμητρα Γεννηματά

Η ιστορία του γάτου
που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει
Για παιδιά 11+ ετών
Συγγραφέας: Luis Sepulveda
Εικονογράφηση: Claudia Bielinsky
Εκδόσεις: Opera, 2008
Χριστίνα Σκούρτη

Η Κοκκινοσκουφίτσα
και ο τελευταίος λύκος
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Νανά Μαρμαρά-Δαγιόγλου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Κέδρος, 2002
Πόπη Τσαουσίδου

Ο κόσμος τρελάθηκε
ή ο κόσμος ζεστάθηκε;
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη
Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Εκδόσεις: Λιβάνη, 2008
Ράνυ Καλούρη

Λεώνη
Για παιδιά 13+ ετών
Συγγραφέας: Μαρία Πυλιώτου
Εκδόσεις: Πατάκη, 1999
Αλίκη Αντωνοπούλου

Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Γιώργος Μπότσος
Εικονογράφηση: Γιώργος Μπότσος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2006
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

΄Ολοι μαζί μπορούμε
να σώσουμε τον Πλανήτη μας!
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Emma Brownjohn
Εικονογράφηση: Emma Brownjohn
Εκδόσεις: Σαββάλας, 2007
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Το όνειρο του σκιάχτρου
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Κυριτσόπουλος Αλέξης
Εκδόσεις: Εστία, 1984
Πόπη Τσαουσίδου

Η τελευταία μαύρη γάτα
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Stephen West
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2001
Αλίκη Αντωνοπούλου

Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Marjane Satrapi
Εικονογράφηση: Marjane Satrapi
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, 2007
Αλίκη Αντωνοπούλου

Τα τρία μικρά λυκάκια
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Helen Oxenbury
Εκδόσεις: Μίνωας, 1993
Πόπη Τσαουσίδου

Εκπαίδευση, Πληροφόρηση, Καλλιτεχνική Έκφραση, Παιχνίδι

Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί.
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Gwenaelle Boulet, Martine Fournier, Charlotte Ruffault, Nathalie Diochet
Εικονογράφηση: Rodriguez Beatrice, Veillon Beatrice, Regis Faller
Εκδόσεις: Κέδρος, 2008
Μυρσίνη Ζορμπά

Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Άλκη Ζέη, Ζώρζ Σαρή
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη, Βάσω Ψαράκη
Εκδόσεις: Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, 2007
Έκδοση της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου( Ε.Ψ.Υ.Π.Ε).
Αφροδίτη Δήμου

Από την κερασιά στο Ίντερνετ
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Θεοδώρα Γεωργακούδη
Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2002
Χριστίνα Σκούρτη

Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Σοφία Μαντούβαλου
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Θεοδοσία Μακρίδου

Δώσε την αγάπη
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελά
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Πατάκη, 2004
Αλίκη Αντωνοπούλου

Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2008
Χριστίνα Σκούρτη

Ένας ποντικός …κάπως βιαστικός!
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2005
Ηλίας Νάτσιος

H Καινούρια μαθήτρια
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Elisabeth Duval
Εικονογράφηση: Elsa Oriol
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2009
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Καλωσήρθες Καρακάξα
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Κώστας Μάγος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Γαγγάδη
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2009
Αφροδίτη Δήμου

Κρίμα και άδικο…
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Μια ιστορία του Φιοντόρ
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Εκδόσεις: Εκδόσεις Πατάκη, 2004
Αλίκη Αντωνοπούλου

Μια μπάλα ζωγραφιά
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Μαρία Τσόγκα
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Ηλίας Νάτσιος

Μικτή κόσμου
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Tim Vyner
Εικονογράφηση: Tim Vyner
Εκδόσεις: Ελληνική Παιδεία, 2002
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Ελένη Δικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Τζέμη Τασάκου
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση, Χρήστος Ζωίδης, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη και μαθητές
Εκδόσεις: Ε.ΨΥ.ΠΕ., 2008
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό
Σας προτείνουμε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα βιβλία της
σειράς Μίλι και Μόλι.
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Gill Pittar
Εικονογράφηση: Cris Morrell
Εκδόσεις: Εκδόσεις Σαββάλας, 2007
Ευφροσύνη Κατσικονούρη

Ο Μπεν αγαπάει την Άννα
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Peter Härtling
Εικονογράφηση: Σόφι Μπράντες
Εκδόσεις: Καστανιώτη, 1987
Αικατερίνη Κοιλάδη

Παραμύθια από το τηλέφωνο
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Cianni Rodari
Εικονογράφηση: Francesco Altan
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2003
Ράνυ Καλούρη

Πέντε λεπτά ηρεμία
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Jill Murphy
Εικονογράφηση: Jill Murphy
Εκδόσεις: Ρώσση, 1989
Πόπη Τσαουσίδου

Η περιπέτεια της σκιουρίτσας
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Γιώργος Παλυβίδας
Εικονογράφηση: Μαρίνα Ψάλτη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2007
Αφροδίτη Δήμου

Πετάει, πετάει η Σίσι
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Λεία Χατζοπούλου-Καραβία
Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
Εκδόσεις: Πατάκη, 2002
Αλίκη Αντωνοπούλου

Πετάει πετάει ο σκύλος!
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2004
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου
Για παιδιά 14+ ετών
Συγγραφέας: Tahar Ben Jelloun
Εκδόσεις: Λιβάνη, 1998
Αφροδίτη Δήμου

Φυτρώνουν οι πατάτες
στα δέντρα;
Από πού έρχεται το φαγητό μας.
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Sabine Rahn
Εικονογράφηση: Günther Jakobs
Εκδόσεις: Αερόστατο, 2009
Σταυρούλα Κοσμά

Οικογένεια, Υιοθεσία, Κοινωνικές Υπηρεσίες

H αρπαγή της κότας
Για παιδιά 3+ ετών
Συγγραφέας: Beatrcice Rotriquez
Εικονογράφηση: Beatrcice Rotriquez
Εκδόσεις: Ηλίβατον, 2008
Αφροδίτη Δήμου

Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, Ας μιλήσουμε γι΄αυτό…
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Jennifer Moore–Mallinos
Εικονογράφηση: Marta Fàbrega
Εκδόσεις: Σαββάλας, 2006
Ευγενία Μόρφη

Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Debi Gliori
Εικονογράφηση: Debi Gliori
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Κάποιος να μ’ αγαπάει
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Brigitte Weninger
Εικονογράφηση: Eve Tharlet
Εκδόσεις: Πατάκη, 2005
Ράνυ Καλούρη

Λιβ
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Έφη Πυρπάσου
Εικονογράφηση: Νεκτάριος Ντεληγιώργης
Εκδόσεις: Ταξιδευτής, 2008
Ιωάννα Χατζησαββίδου

O μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Nadine Brun-Cosme
Εικονογράφηση: Olivier Tallec
Εκδόσεις: Ηλίβατον, 2008
Αφροδίτη Δήμου

Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους
Σας προτείνουμε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς Μίλι και Μόλι.
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Gill Pittar
Εικονογράφηση: Cris Morrell
Εκδόσεις: Σαββάλας, 2004
Ευφροσύνη Κατσικονούρη

Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου
Εικονογράφηση: Θεοδώρος Συρογιαννόπουλος
Εκδόσεις: Πατάκη, 2000
Δήμητρα Γεννηματά

Το Σύνθημα
Για παιδιά 12+ ετών
Συγγραφέας: Ελένη Πριοβόλου
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2008
Παναγιώτης Βαγάκης

Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Πατάκη, 1999
Αφροδίτη Δήμου
Η Ψυλλοελένη
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη
Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Δήμητρα Γεννηματά

Ως δια μαγείας
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Χριστίνα Σκούρτη

Ισότητα
Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκη, 2003
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία!
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Πόπη Διακαινισάκη
Εικονογράφηση: Πόπη Διακαινισάκη
Εκδόσεις: Κέδρος, 2003
Θεοδοσία Μακρίδου

Ο Αυτός
Για παιδιά 7-9 ετών
Συγγραφέας: Πέτρος Πουλάκης
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Εκδόσεις: Κάστωρ, 2006
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Το βιβλίο της ειρήνης
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Τodd Parr
Εικονογράφηση: Τodd Parr
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008
Αφροδίτη Δήμου

Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη
ή πώς η αγάπη νίκησε τον πόλεμο
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Χριστίνα Σκούρτη

Το γεύμα των λύκων
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Geoffroy de Pennart
Εικονογράφηση: Geoffroy de Pennart
Εκδόσεις: Πaπαδόπουλος, 1998
Πόπη Τσαουσίδου

Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε
σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε τη χαρά του
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Μonika Weitze
Εικονογράφηση: Eric Battut
Εκδόσεις: Ηλίβατον, 2008
Σταυρούλα Κοσμά

Ο γίγαντας και τα πουλιά
Για παιδιά 3+ ετών
Συγγραφέας: Ghislaine Biondi
Εικονογράφηση: Rebecca Dautremer
Εκδόσεις: Αίσωπος, 2001
Ιωάννα Χατζησαββίδου

Γουτού Γουπατού
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 1999
Πόπη Τσαουσίδου

Tα γυαλάκια της Μαλένας
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χρυσοχόου
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2009
Χριστίνα Σκούρτη

Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός
Για παιδιά 2+ ετών
Συγγραφέας: Todd Parr
Εικονογράφηση: Todd Parr
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008
Αφροδίτη Δήμου

Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Laura Jaffé, Laure Saint – Marc
Εικονογράφηση: Catherine Proteaux, Béatrice Veillon, Régis Faller
Εκδόσεις: Κέδρος, 2008
Αικατερίνη Κοιλάδη
Δυο παπούτσια με καρότσι
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Νικόλαος Ανδρικόπουλος
Εικονογράφηση: Νικόλαος Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2007
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Ε, φίλε!
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Κείμενα παιδιών που ζουν στην Ελλάδα ως μετανάστες, πρόσφυγες ή παλιννοστήσαντες
Εκδόσεις: Κέδρος και Δίκτυο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, 2004
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2004
Δήμητρα Γεννηματά

Ένας καλόκαρδος καρχαρίας
Για παιδιά έως 6 ετών
Συγγραφέας: Λήδα Βαρβαρούση
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2001
Δήμητρα Γεννηματά
Ο ερωτευμένος
Για παιδιά 6-9 ετών
Συγγραφέας: Rebecca Dautremer
Εικονογράφηση: Rebecca Dautremer
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2007
Μυρσίνη Ζορμπά

Ηρωικά Παιδιά
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Rebecca Hazell
Εικονογράφηση: Helen Cann
Εκδόσεις: Φυτράκη, 2002
Χριστίνα Σκούρτη

Θέλω μια αγκαλιά
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: John Α. Rowe
Εικονογράφηση: John Α. Rowe
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Θεοδοσία Μακρίδου

Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Μερκούριος Αυτζής
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2004
Θεοδοσία Μακρίδου

Ιησούς Μπέτς
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Fred Bernard
Εικονογράφηση: Francois Roca
Εκδόσεις: Κάστωρ, 2004
Ηλίας Νάτσιος

Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Harriet Beecher Stowe
Εικονογράφηση: Γ. Γιακουμάτος
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2008
Μυρσίνη Ζορμπά

Το κάτι άλλο
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Kathryn Cave
Εικονογράφηση: Chris Riddell
Εκδόσεις: Πατάκη, 1997
Ερμίνα Κοντακίδου

Ο κονσερβοσυλλέκτης
Για παιδιά 12+ ετών
Συγγραφέας: Κυριάκος Μαργαρίτης
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2008
Χριστίνα Σκούρτη

Ο κορυδαλλός που δεν κελαηδούσε
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Carolyn Nystrom
Εικονογράφηση: Lori McElrath-Eslick
Εκδόσεις: Εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 1999
Βίκυ Δουλαβέρας

Ο κύριος Αλφάλφα
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Γιολάντα Τσιαμπόκαλου
Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2002
Ράνυ Καλούρη

Tα μαγικά μου αυτιά
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις: Πατάκη, 2001
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Μάθε να αντιμετωπίζεις το Ρατσισμό
Για παιδιά 11+ ετών
Συγγραφέας: Emmanuele Vaillant
Εκδόσεις: Ερευνητές, 2002
Ράνυ Καλούρη

Η Μαύρη Λίμνη
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Μελίνα Καρακώστα
Εικονογράφηση: Σόλης Μπαρκής
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Αλίκη Αντωνοπούλου

Mε λένε Πρόμις
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2006
Χριστίνα Σκούρτη

Με τα μάτια της καρδιάς
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Thierry Lenain
Εικονογράφηση: Philippe Poirier
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2001
Θεοδοσία Μακρίδου

Η Μέλπω η μοναδική
Για παιδιά 6-9 ετών
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2001
Πόπη Τσαουσίδου

Μια ζωή σαν τη δική μου
Πώς ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο
Για παιδιά 8-14 ετών
Συγγραφέας: Dorling Kindersley
Εκδόσεις: Πατάκη, 1994 σε συνεργασία με την Unicef
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Το μικρό σύννεφο
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Michel Piquemal
Εικονογράφηση: Jean – Michel Payet
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2003
Θεοδοσία Μακρίδου

Ο μικρός Πρίγκιπας
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Antoine de Saint-Exupery
Εικονογράφηση: Antoine de Saint-Exupery
Εκδόσεις: Πατάκη, 2009
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο
Σας προτείνουμε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς Μίλι και Μόλι.
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Gill Pittar
Εικονογράφηση: Cris Morrell
Εκδόσεις: Σαββάλας, 2006
Ευφροσύνη Κατσικονούρη

Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά
Για παιδιά 4+ ετών
Συγγραφέας: Kester Schlenz
Εικονογράφηση: Andrea Hebrock
Αλίκη Αντωνοπούλου

Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Robert Ficher, Beth Kelly
Εκδόσεις: Opera, 2007
Χριστίνα Σκούρτη

Το μυστικό τραγούδι της Μάτας
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Ειρήνη Μάρα
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Πατάκη, 2004
Χριστίνα Σκούρτη

Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Πάνος Χριστοδούλου
Εικονογράφηση: Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου
Εκδόσεις: Κέδρος, 2007
Χριστίνα Σκούρτη

Ο νάνος και η Γαριδούλα
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Eric Sanvoisin
Εικονογράφηση: Frédéric Rébéna
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2001
Ηλίας Νάτσιος

Νέστορας
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Quentin Greban
Εικονογράφηση: Quentin Greban
Εκδόσεις: Ζερβόδειλος, 2000
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Όλιβερ Τουίστ
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Charles Dickens
Εικονογράφηση: Θ. Ανδρεόπουλος
Εκδόσεις: Άγκυρα, 2004
Ιωάννα Χατζησαββίδου

Ονειροφύλακες
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Χριστίνα Σκούρτη

Τα παιδιά των λουλουδιών
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Jen Wojtowicz
Εικονογράφηση: Steve Adams
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, 2007
Χριστίνα Α. Οικονομοπούλου

Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου
Εκδόσεις: Κέδρος, 1990
Πόπη Τσαουσίδου

Το παραπονεμένο ελεφαντάκι
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου
Εκδόσεις: Κέδρος, 1996
Πόπη Τσαουσίδου

Το ποτάμι ζήλεψε
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Χριστίνα Σκούρτη

Τα πρώτα μου νοήματα
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Βασίλης Κουρμπέτης, Ελένη Ευθυμίου
Εικονογράφηση: Νόνκα Πέτκοβα
Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2004
Ευγενία Μόρφη

Η Ρίκι
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Λεία Χατζοπούλου-Καραβία
Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Αλίκη Αντωνοπούλου

Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Λεία Χατζοπούλου-Καραβία
Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
Εκδόσεις: Πατάκης, 2006
Χριστίνα Σκούρτη

Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη
Για παιδιά 8-10 ετών
Συγγραφέας: Tai-Marc Le Thanh
Βασισμένο στο έργο του Edmond Rostand
Εικονογράφηση: Rebecca Dautremer
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2007
Αφροδίτη Δήμου

Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Μαρία Βελέτα – Βασιλειάδου
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2002
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Στον κήπο με τα παραμύθια
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Βάσω Ψαράκη
Εικονογράφηση: Φιλομήλα Βακάλη-Συριαννοπούλου, Λήδα Βαρβαρούση, Χρήστος Δήμος, Βασίλης Παπατσαρούχας, Βάσω Ψαράκη
Εκδόσεις: Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., 2008
Ιωάννα Χατζησαββίδου

Ο Τριγωνοψαρούλης
Για παιδιά 6-9 ετών
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκη, 1997
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Χριστίνα Οικονομοπούλου

Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Laura Jaffé, Laura Saint-Marc
Εικονογράφηση: Catherine Proteaux, Béatrice Veillon, Régis Faller
Εκδόσεις: Κέδρος, 2008
Μυρσίνη Ζορμπά

Η Χρυσούλα
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Λίλα Πατρόκλου
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Εκδόσεις: Κάστωρ, 2003
Αλίκη Αντωνοπούλου

Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις: Καλέντη – Διεθνής Αμνηστία, 2006
Σταμάτης ΣκαμπαρδώνηςΏστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε!
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Συρμώ Μιχαήλ
Εικονογράφηση: Λήδα Τσουχνικά
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2006
Χριστίνα Σκούρτη
Βία, Εκμετάλλευση

Η βiα. Για να ζήσουμε μαζί
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Laura Jaffé, Laura Saint-Marc
Εικονογράφηση: Catherine Proteaux, Béatrice Veillon, Régis Faller
Εκδόσεις: Κέδρος, 2008
Μυρσίνη Ζορμπά

Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Κατερίνα Μουρίκη
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις: Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2004
Θεοδοσία Μακρίδου

Ικμπάλ
Για παιδιά 7+ ετών
Συγγραφέας: Francesco D’Adamo
Εκδόσεις: Πατάκη 2009
Συλλογικό
(αποσπάσματα από τον πρόλογο & άλλα τμήματα του βιβλίου)

Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών
Για παιδιά 12+ ετών
Συγγραφέας: Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2009
Ιωάννα Χατζησαββίδου

Ντενεκεδούπολη
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Ευγενία Φακίνου
Εικονογράφηση: Ευγενία Φακίνου
Εκδόσεις: Κέδρος, 1997
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Παιχνίδι χωρίς κανόνες
Για παιδιά 11+ ετών
Συγγραφέας: Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη
Εικονογράφηση: Ωρίωνας Αρκομάνης
Εκδόσεις: Πατάκη, 2007
Χριστίνα Σκούρτη

Στον αγώνα για το ψωμί
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Deborah Ellis
Μετάφραση: Λεία Χατζοπούλου – Καραβία
Εκδόσεις: Πατάκη, 2006
Χριστίνα Σκούρτη
Πόλεμος, Πρόσφυγες, Ειρήνη

Το άγαλμα που κρύωνε
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Εκδόσεις: Πατάκη, 1999
Ευφροσύνη Κατσικονούρη

Ο Αόρατος Πολ
Για παιδιά 9+ ετών
Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2005
Χριστίνα Σκούρτη

Το αστερόσπιτο
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Εικονογράφηση: Μαρία Μπαχά
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008
Ναταλία Κατηφόρη

Επιστροφή στη ζωή:
Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται
Για παιδιά 12+ ετών
Συγγραφέας: Ishmael Beah
Εκδόσεις: Κέδρος, 2008
Βίκυ Δουλαβέρας

Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία
Για παιδιά 10+ ετών
Συγγραφέας: Eoin Colfer, Linda Sue Park, Ruth Ozeki, Nick Horby,
Tim Wynne-Jones, Danid Almond, Gregory Maguire, Deborah Ellis,
Marco Lanagan, Roddy Doyle
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008
Θεοδοσία Μακρίδου

Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Κώστας Χαραλάς
Εικονογράφηση: Μάρα Τσαφαντάκη
Εκδόσεις: Πατάκη, 2004
Ράνυ Καλούρη

Το παιδί από τη θάλασσα
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις: Πατάκης, 2009
Χριστίνα Σκούρτη

Φαντάσου την Ειρήνη
Για παιδιά 8-10 ετών
Συγγραφέας: Vladimir Radunsky
Εικονογράφηση: Vladimir Radunsky
Εκδόσεις: Unicef – Νίκας Ελληνική Παιδεία, 2005
Αικατερίνη Κοιλάδη

Νόμος, Γνωστοποίηση της Σύμβασης

Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2009
Θεοδοσία Μακρίδου

Ο κόσμος των παιδιών με αφορμή μια φωτογραφία… του Νίκου Οικονομόπουλου
Για παιδιά 11+ ετών
Συγγραφέας: Μαθητές & Μαθήτριες του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου
Επιμέλεια: Μαίρη Μπελογιάννη
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης, 2008
Ράνυ Καλούρη
Δύο βιβλία, που με απλό κείμενο και εικόνες παρουσιάζουν στα παιδιά τα άρθρα της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Βοηθούν με ευχάριστο και λιτό τρόπο, να πληροφορηθούν τα παιδιά για αξίες και δικαιώματα που τα περισσότερα είναι άγνωστα και στην πλειονότητά τους παραμένουν ανεφάρμοστα.

Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Για παιδιά 5+ ετών
Συγγραφέας: Ruth Rocha
Εικονογράφηση: Otavio Roth
Εκδόσεις: Μεταίχμιο και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, 2008
Αφροδίτη Δήμου

Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι
Παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου
Για παιδιά 6+ ετών
Συγγραφέας: Amnesty International UK
Εικονογράφηση: John Burningham, Niki Daly, Korky Paul, Jane Ray, Marie-Louise Fitzpatrick, Jan Spivey Gilchrist, Ole Könnecke, Piet Grobler, Fernando Vilela, Polly Dunbar, Bob Graham, Alan Lee, Hong Sung Dam, Frané Lessac, Sybille Hein, Marie-Louise Gay, Jessica Souhami, Debi Gliori, Satoshi Kitamura, Gusti, Catherine and Laurence Anholt, Jackie Morris, Brita Granström, Gilles Rapaport, Nicholas Allan, Axel Scheffler, Chris Riddell, Marcia Williams, Peter Sis
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, 2008
Αφροδίτη Δήμου

Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων
Για παιδιά 15+ ετών
Συγγραφέας: Θόδωρος Καρζής
Εκδόσεις: Λιβάνη, 2008
Ιωάννα Χατζησαββίδου

Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί
Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς
Για παιδιά 8+ ετών
Συγγραφέας: Γιώργος Μπότσος
Εικονογράφηση: Γιώργος Μπότσος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2006
Ράνυ Καλούρη


ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 
 ΜΑΝΟΥΛΑ ΠΟΣΟ ΜΕ ΑΓΑΠΑΣ; ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΒΑΚΟΥ ΣΑΛΩΝΙΔΟΥ
-ΕΚΔΟΣΕΙΣ -ΑΘΩΣ ΠΑΙΔΙΚΑ ( ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ)

 ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΗΤΕΡΑ; ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗ ΜΙΛΗΤΟΣ


Index Βιβλίων ανά Άρθρο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιου
Τα βιβλία, σε κάθε άρθρο της Σύμβασης, είναι σε αλφαβητική σειρά εξαιρουμένου του άρθρου στην αρχή του τίτλου τους και η αρίθμηση παραπέμπει στις σελίδες του έντυπου Καταλόγου.
Άρθρο 1 (Ορισμός)
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
Άρθρο 2 (Απαγόρευση διακρίσεων)
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς λόγια. Rotriquez,
Beatrcice, σελ. 70
• Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Διακαινισάκη, Πόπη, σελ. 80
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον
πόλεμο. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 82
• Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε
τη χαρά του. Weitze, Μonika, σελ. 83
• Ο γίγαντας και τα πουλιά. Biondi, Ghislaine, σελ. 84
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Οι δυο μαμάδες του Μελένιου. De Monleon, Jean – Vital,
σελ. 46
• Δυο παπούτσια με καρότσι. Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, σελ. 87
• Το δώρο της παπλωματούς. Brumbeau, Jeff, σελ. 26
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους. Πέτροβιτς-
Ανδρουτσοπούλου, Λότη, σελ. 59
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μια αγκαλιά. Rowe, John, σελ. 91
• Ιησούς Μπέτς. Bernard, Fred, σελ. 92
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει.
Sepulveda, Luis, σελ. 47
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Η Καινούρια μαθήτρια. Duval, Elisabeth, σελ. 60
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Κάποιος να μ’ αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Το κάτι άλλο. Cave, Kathryn, σελ. 93
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κορυδαλλός που δεν κελαηδούσε, Nystrom, Carolyn, σελ. 94
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Ο κύριος Αλφάλφα. Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα, σελ. 95
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Tα μαγικά μου αυτιά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 95
• Μάθε να αντιμετωπίζεις το Ρατσισμό. Vailant, Emmanuele,
σελ. 96
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Με τα μάτια της καρδιάς. Lenain, Thierry, σελ. 97
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ. MacDonald, Amy, σελ. 33
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μικτή κόσμου. Vyner, Tim, σελ. 62
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό. Gill, Pittar, σελ. 63
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές. Χριστοδούλου, Πάνος, σελ. 102
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Νέστορας. Greban, Quentin, σελ. 103
• Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι! Μερίκα, Λένα, σελ. 34
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Οχτώ μικρά καπέλα. Bloom, Becky, σελ. 35
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Το παραπονεμένο ελεφαντάκι. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 105
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Ο Πρασινοπασχαλιάς. Δημουλίδου, Χρύσα, σελ. 36
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη. Le Thanh, Tai-Marc,
σελ. 108
• Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά. Βελέτα –
Βασιλειάδου, Μαρία, σελ. 108
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Τι κι αν είμαι ασβός; Παπαθανασοπούλου, Μάιρα, σελ. 41
• Τα τρία μικρά λυκάκια. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 52
• Ο τριγωνοψαρούλης. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 109
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 110
• Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία. Τούλας, Γιώργος, σελ. 41
• Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική; Satomi, Ichikawa, σελ. 42
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
• Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε! Μιχαήλ, Συρμώ, σελ. 113
Άρθρο 3 (Το συμφέρον του παιδιού)
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
Άρθρο 4 (Μέτρα της Πολιτείας)
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
Άρθρο 5 (Ρόλος γονέων και κηδεμόνων)
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Το δώρο της παπλωματούς. Brumbeau, Jeff, σελ. 26
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Νέστορας. Greban, Quentin, σελ. 103
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σελ. 75
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 6 (Δικαίωμα στη ζωή)
• Το γεύμα των λύκων. Pennart, Geoffroy de, σελ. 82
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει.
Sepulveda, Luis, σελ. 47
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Πετάει πετάει ο σκύλος! Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 66
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά. Βελέτα –
Βασιλειάδου, Μαρία, σελ. 108
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 7 (Όνομα και ιθαγένεια)
• Το άγαλμα που κρύωνε. Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 124
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε
τη χαρά του. Weitze, Μonika, σελ. 83
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Ο πράσινος λύκος. Gouichoux, Rene, σελ. 37
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία. Τούλας, Γιώργος, σελ. 41
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε! Μιχαήλ, Συρμώ, σελ. 113
Άρθρο 8 (Ταυτότητα)
• Το άγαλμα που κρύωνε. Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 124
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Διακαινισάκη, Πόπη, σελ. 80
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε
τη χαρά του. Weitze, Μonika, σελ. 83
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Το δώρο της παπλωματούς. Brumbeau, Jeff, σελ. 26
• Δώσε την αγάπη.Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ε φίλε! Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 88
• Έλμερ – ο παρδαλός ελέφαντας. McKee, David, σελ. 25
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Η ιστορία του σκύλου θα δείξει. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 30
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Το κάτι άλλο. Cave, Kathryn, σελ. 93
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ. MacDonald, Amy, σελ. 33
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι! Μερίκα, Λένα, σελ. 34
• Οχτώ μικρά καπέλα. Bloom, Becky, σελ. 35
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Ο πράσινος λύκος. Gouichoux, Rene, σελ. 37
• Ο Πρασινοπασχαλιάς. Δημουλίδου, Χρύσα, σελ. 36
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία. Τούλας, Γιώργος, σελ. 41
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε! Μιχαήλ, Συρμώ, σελ. 113
Άρθρο 9 (Ζωή και επικοινωνία με τους γονείς)
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον
πόλεμο. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 82
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σελ. 75
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 10 (Οικογενειακή επανένωση)
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σελ. 75
Άρθρο 11 (Παράνομες μετακινήσεις στο εξωτερικό)
• Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό. Gill, Pittar, σελ. 63
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
Άρθρο 12 (Ελευθερία γνώμης)
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό της λίμνης. Σπυροπούλου, Χρύσα, σελ. 34
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 13 (Ελευθερία έκφρασης)
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον
πόλεμο. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 82
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Καπετάν Ζωή. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 31
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Ο κύριος «Αύριο-βράδυ». Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 32
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στο δάσος. Ζαραμπούκα, Σοφία, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Τι κι αν είμαι ασβός; Παπαθανασοπούλου, Μάιρα, σελ. 41
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 14 (Ελευθερία σκέψης και θρησκείας)
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Κάποιος να μ’αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κύριος «Αύριο-βράδυ». Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 32
• Ο κύριος Αλφάλφα. Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα, σελ. 95
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στο δάσος. Ζαραμπούκα, Σοφία, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Τι κι αν είμαι ασβός; Παπαθανασοπούλου, Μάιρα, σελ. 41
• Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική; Satomi, Ichikawa, σελ. 42
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 15 (Ελευθερία συνάντησης και ομαδικής συνεργασίας)
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό της λίμνης. Σπυροπούλου, Χρύσα, σελ. 34
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Στο δάσος. Ζαραμπούκα, Σοφία, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura / Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 16 (Ιδιωτική ζωή)
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Ο τριγωνοψαρούλης. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 109
Άρθρο 17 (Πληροφόρηση)
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το γεύμα των λύκων. Pennart, Geoffroy de, σελ. 82
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό. Gill, Pittar, σελ. 63
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
Άρθρο 18 (Ευθύνες και υποστήριξη γονέων)
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Νέστορας. Greban, Quentin, σελ. 103
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 19 (Βία, παραμέληση, εκμετάλλευση)
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Το παραπονεμένο ελεφαντάκι. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 105
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 20 (Εναλλακτική επιμέλεια)
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Ο γίγαντας και τα πουλιά. Biondi, Ghislaine, σελ. 84
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
Άρθρο 21 (Υιοθεσία)
• Ο γίγαντας και τα πουλιά. Biondi, Ghislaine, σελ. 84
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Οι δυο μαμάδες του Μελένιου. De Monleon, Jean – Vital,
σελ. 46
• Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει.
Sepulveda, Luis, σελ. 47
• Η ιστορία του σκύλου θα δείξει. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 30
• Κάποιος να μ’αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. Brun-Cosme, Nadine,
σελ. 73
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 22 (Παιδιά πρόσφυγες)
• Το άγαλμα που κρύωνε. Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 124
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Θέλω μια αγκαλιά. Rowe, John, σελ. 91
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι. Μπότσος, Γιώργος, σελ. 49
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές. Χριστοδούλου, Πάνος, σελ. 102
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Η Περιπέτεια της Σκιουρίτσας. Παλυβίδας, Γιώργος, σελ. 65
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
Άρθρο 23 (Παιδιά με αναπηρίες)
• Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά. Άλκη Ζέη – Ζώρζ Σαρή, σελ. 57
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δυο παπούτσια με καρότσι. Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, σελ. 87
• Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους. Πέτροβιτς-
Ανδρουτσοπούλου, Λότη, σελ. 59
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μια αγκαλιά. Rowe, John, σελ. 91
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Ιησούς Μπέτς. Bernard, Fred, σελ. 92
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Tα μαγικά μου αυτιά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 95
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Με τα μάτια της καρδιάς. Lenain, Thierry, σελ. 97
• Το μικρό σύννεφο. Piquemal, Michel, σελ. 99
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Τα πρώτα μου νοήματα. Κουρμπέτης Βασίλης, Ευθυμίου,
Ελένη, σελ. 106
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη. Le Thanh, Tai-Marc,
σελ. 108
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου –Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 24 (Υγεία και ιατρικές υπηρεσίες)
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Δυο παπούτσια με καρότσι. Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, σελ. 87
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι. Μπότσος, Γιώργος, σελ. 49
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας! (Όλη η
γη ένα χωριό). Brownjohn, Emma, σελ. 50
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
Άρθρο 25 (Επανεξέταση αναδοχής)

Άρθρο 26 (Κοινωνική πρόνοια)
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
Άρθρο 27 (Ανάπτυξη και επίπεδο ζωής)
• 101 Τρόποι να σώσεις τη γη. Bellamy, David, σελ. 46
• Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά. Άλκη Ζέη – Ζώρζ Σαρή, σελ. 57
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Οι δυο μαμάδες του Μελένιου. De Monleon, Jean – Vital,
σελ. 46
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Ο κύριος «Αύριο-βράδυ». Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 32
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι! Μερίκα, Λένα, σελ. 34
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας! (Όλη η
γη ένα χωριό). Brownjohn, Emma, σελ. 50
• Οχτώ μικρά καπέλα. Bloom, Becky, σελ. 35
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Πετάει πετάει ο σκύλος! Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 66
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Τα τρία μικρά λυκάκια. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 52
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
Άρθρο 28 (Εκπαίδευση)
• 101 Τρόποι να σώσεις τη γη. Bellamy, David, σελ. 46
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη.Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Η Καινούρια μαθήτρια. Duval, Elisabeth, σελ. 60
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών. Ζορμπά-Ραμμοπούλου,
Βησσαρία, σελ. 118
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. Brun-Cosme, Nadine,
σελ. 73
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Τα πρώτα μου νοήματα. Κουρμπέτης, Βασίλης, Ευθυμίου,
Ελένη, σελ. 106
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου –Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 29 (Σκοποί εκπαίδευσης)
• 101 Τρόποι να σώσεις τη γη. Bellamy, David, σελ. 46
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς λόγια. Rotriquez,
Beatrcice, σελ. 70
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη.Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Η Καινούρια μαθήτρια. Duval, Elisabeth, σελ. 60
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κορυδαλλός που δεν κελαηδούσε, Nystrom, Carolyn, σελ. 94
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. Brun-Cosme, Nadine,
σελ. 73
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας! (Όλη η
γη ένα χωριό). Brownjohn, Emma, σελ. 50
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Η Περιπέτεια της Σκιουρίτσας. Παλυβίδας, Γιώργος, σελ. 65
• Τα πρώτα μου νοήματα. Κουρμπέτης, Βασίλης, Ευθυμίου,
Ελένη σελ. 106
• Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου. Jelloun,
Tahar ben, σελ. 67
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
• Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική; Satomi, Ichikawa, σελ. 42
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου –Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 30 (Μειονότητες)
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Κάποιος να μ’αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Ο κύριος Αλφάλφα. Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα, σελ. 95
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Πέντε λεπτά ηρεμία. Murphy, Jill, σελ. 65
• Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου. Jelloun,
Tahar ben, σελ. 67
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 31 (Ελεύθερος χρόνος και ψυχαγωγία)
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά. Άλκη Ζέη – Ζώρζ Σαρή, σελ. 57
• Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Διακαινισάκη, Πόπη, σελ. 80
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Έλμερ – ο παρδαλός ελέφαντας. McKee, David, σελ. 25
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους. Πέτροβιτς-
Ανδρουτσοπούλου, Λότη, σελ. 59
• Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 59
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Καπετάν Ζωή. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 31
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μικτή κόσμου. Vyner, Tim, σελ. 62
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό της λίμνης. Σπυροπούλου, Χρύσα, σελ. 34
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Πέντε λεπτά ηρεμία. Murphy, Jill, σελ. 65
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Πετάει πετάει ο σκύλος! Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 66
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 32 (Παιδική εργασία, οικονομική εκμετάλλευση)
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 59
• Ιησούς Μπέτς. Bernard, Fred, σελ. 92
• Ικμπάλ. D’ Adamo, Francesco, σελ. 117
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών. Ζορμπά-Ραμμοπούλου,
Βησσαρία, σελ. 118
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
Άρθρο 33 (Ναρκωτικά)

Άρθρο 34 (Σεξουαλική βία και εκμετάλλευση)
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
Άρθρο 35 (Απαγωγή και εμπορία παιδιών)
• H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς λόγια. Rotriquez,
Beatrcice, σελ. 70
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
Άρθρο 36 (Άλλες μορφές εκμετάλλευσης)
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Το παραπονεμένο ελεφαντάκι. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 105
Άρθρο 37 (Βασανιστήρια και στέρηση ελευθερίας)
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία. Συλλογικό, σελ. 126
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 110
Άρθρο 38 (Ένοπλες συρράξεις)
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία. Συλλογικό, σελ. 126
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Το μικρό σύννεφο. Piquemal, Michel, σελ. 99
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη. Le Thanh, Tai-Marc,
σελ. 108
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 110
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
Άρθρο 39 (Επανένταξη παιδιού-θύματος)
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία. Συλλογικό, σελ. 126
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Τα τρία μικρά λυκάκια. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 52
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 40 (Δικαιοσύνη / ποινική μεταχείριση)
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
Άρθρο 41 (Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις)

Άρθρο 42 (Γνωστοποίηση)
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι. Amnesty International UK,
σελ. 131
• Παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου
Rocha, Ruth, σελ. 131
• Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων. Καρζής, Θόδωρος,
σελ. 132
• Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί. Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς.
Μπότσος, Γιώργος, σελ. 133
Άρθρα 43–54 (Εφαρμογή και έλεγχος)


Index Βιβλίων ανά Άρθρο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιου

Τα βιβλία, σε κάθε άρθρο της Σύμβασης, είναι σε αλφαβητική σειρά εξαιρουμένου του άρθρου στην αρχή του τίτλου τους και η αρίθμηση παραπέμπει στις σελίδες του έντυπου Καταλόγου.
Άρθρο 1 (Ορισμός)
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
Άρθρο 2 (Απαγόρευση διακρίσεων)
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς λόγια. Rotriquez,
Beatrcice, σελ. 70
• Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Διακαινισάκη, Πόπη, σελ. 80
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον
πόλεμο. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 82
• Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε
τη χαρά του. Weitze, Μonika, σελ. 83
• Ο γίγαντας και τα πουλιά. Biondi, Ghislaine, σελ. 84
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Οι δυο μαμάδες του Μελένιου. De Monleon, Jean – Vital,
σελ. 46
• Δυο παπούτσια με καρότσι. Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, σελ. 87
• Το δώρο της παπλωματούς. Brumbeau, Jeff, σελ. 26
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους. Πέτροβιτς-
Ανδρουτσοπούλου, Λότη, σελ. 59
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μια αγκαλιά. Rowe, John, σελ. 91
• Ιησούς Μπέτς. Bernard, Fred, σελ. 92
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει.
Sepulveda, Luis, σελ. 47
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Η Καινούρια μαθήτρια. Duval, Elisabeth, σελ. 60
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Κάποιος να μ’ αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Το κάτι άλλο. Cave, Kathryn, σελ. 93
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κορυδαλλός που δεν κελαηδούσε, Nystrom, Carolyn, σελ. 94
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Ο κύριος Αλφάλφα. Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα, σελ. 95
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Tα μαγικά μου αυτιά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 95
• Μάθε να αντιμετωπίζεις το Ρατσισμό. Vailant, Emmanuele,
σελ. 96
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Με τα μάτια της καρδιάς. Lenain, Thierry, σελ. 97
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ. MacDonald, Amy, σελ. 33
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μικτή κόσμου. Vyner, Tim, σελ. 62
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό. Gill, Pittar, σελ. 63
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές. Χριστοδούλου, Πάνος, σελ. 102
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Νέστορας. Greban, Quentin, σελ. 103
• Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι! Μερίκα, Λένα, σελ. 34
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Οχτώ μικρά καπέλα. Bloom, Becky, σελ. 35
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Το παραπονεμένο ελεφαντάκι. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 105
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Ο Πρασινοπασχαλιάς. Δημουλίδου, Χρύσα, σελ. 36
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη. Le Thanh, Tai-Marc,
σελ. 108
• Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά. Βελέτα –
Βασιλειάδου, Μαρία, σελ. 108
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Τι κι αν είμαι ασβός; Παπαθανασοπούλου, Μάιρα, σελ. 41
• Τα τρία μικρά λυκάκια. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 52
• Ο τριγωνοψαρούλης. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 109
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 110
• Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία. Τούλας, Γιώργος, σελ. 41
• Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική; Satomi, Ichikawa, σελ. 42
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
• Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε! Μιχαήλ, Συρμώ, σελ. 113
Άρθρο 3 (Το συμφέρον του παιδιού)
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
Άρθρο 4 (Μέτρα της Πολιτείας)
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
Άρθρο 5 (Ρόλος γονέων και κηδεμόνων)
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Το δώρο της παπλωματούς. Brumbeau, Jeff, σελ. 26
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Νέστορας. Greban, Quentin, σελ. 103
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σελ. 75
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 6 (Δικαίωμα στη ζωή)
• Το γεύμα των λύκων. Pennart, Geoffroy de, σελ. 82
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει.
Sepulveda, Luis, σελ. 47
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Πετάει πετάει ο σκύλος! Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 66
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά. Βελέτα –
Βασιλειάδου, Μαρία, σελ. 108
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 7 (Όνομα και ιθαγένεια)
• Το άγαλμα που κρύωνε. Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 124
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε
τη χαρά του. Weitze, Μonika, σελ. 83
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Ο πράσινος λύκος. Gouichoux, Rene, σελ. 37
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία. Τούλας, Γιώργος, σελ. 41
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε! Μιχαήλ, Συρμώ, σελ. 113
Άρθρο 8 (Ταυτότητα)
• Το άγαλμα που κρύωνε. Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 124
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Διακαινισάκη, Πόπη, σελ. 80
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε
τη χαρά του. Weitze, Μonika, σελ. 83
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Το δώρο της παπλωματούς. Brumbeau, Jeff, σελ. 26
• Δώσε την αγάπη.Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ε φίλε! Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 88
• Έλμερ – ο παρδαλός ελέφαντας. McKee, David, σελ. 25
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Η ιστορία του σκύλου θα δείξει. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 30
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Το κάτι άλλο. Cave, Kathryn, σελ. 93
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ. MacDonald, Amy, σελ. 33
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι! Μερίκα, Λένα, σελ. 34
• Οχτώ μικρά καπέλα. Bloom, Becky, σελ. 35
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Ο πράσινος λύκος. Gouichoux, Rene, σελ. 37
• Ο Πρασινοπασχαλιάς. Δημουλίδου, Χρύσα, σελ. 36
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία. Τούλας, Γιώργος, σελ. 41
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε! Μιχαήλ, Συρμώ, σελ. 113
Άρθρο 9 (Ζωή και επικοινωνία με τους γονείς)
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον
πόλεμο. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 82
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σελ. 75
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 10 (Οικογενειακή επανένωση)
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σελ. 75
Άρθρο 11 (Παράνομες μετακινήσεις στο εξωτερικό)
• Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό. Gill, Pittar, σελ. 63
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
Άρθρο 12 (Ελευθερία γνώμης)
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό της λίμνης. Σπυροπούλου, Χρύσα, σελ. 34
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 13 (Ελευθερία έκφρασης)
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον
πόλεμο. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 82
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Καπετάν Ζωή. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 31
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Ο κύριος «Αύριο-βράδυ». Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 32
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 37
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στο δάσος. Ζαραμπούκα, Σοφία, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Τι κι αν είμαι ασβός; Παπαθανασοπούλου, Μάιρα, σελ. 41
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 14 (Ελευθερία σκέψης και θρησκείας)
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Κάποιος να μ’αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κύριος «Αύριο-βράδυ». Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 32
• Ο κύριος Αλφάλφα. Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα, σελ. 95
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στο δάσος. Ζαραμπούκα, Σοφία, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Τι κι αν είμαι ασβός; Παπαθανασοπούλου, Μάιρα, σελ. 41
• Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική; Satomi, Ichikawa, σελ. 42
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 15 (Ελευθερία συνάντησης και ομαδικής συνεργασίας)
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό της λίμνης. Σπυροπούλου, Χρύσα, σελ. 34
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Στο δάσος. Ζαραμπούκα, Σοφία, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura / Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 16 (Ιδιωτική ζωή)
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Ο τριγωνοψαρούλης. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 109
Άρθρο 17 (Πληροφόρηση)
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το γεύμα των λύκων. Pennart, Geoffroy de, σελ. 82
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό. Gill, Pittar, σελ. 63
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
Άρθρο 18 (Ευθύνες και υποστήριξη γονέων)
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Νέστορας. Greban, Quentin, σελ. 103
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 19 (Βία, παραμέληση, εκμετάλλευση)
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Το παραπονεμένο ελεφαντάκι. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 105
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 20 (Εναλλακτική επιμέλεια)
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Ο γίγαντας και τα πουλιά. Biondi, Ghislaine, σελ. 84
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
Άρθρο 21 (Υιοθεσία)
• Ο γίγαντας και τα πουλιά. Biondi, Ghislaine, σελ. 84
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Οι δυο μαμάδες του Μελένιου. De Monleon, Jean – Vital,
σελ. 46
• Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει.
Sepulveda, Luis, σελ. 47
• Η ιστορία του σκύλου θα δείξει. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 30
• Κάποιος να μ’αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. Brun-Cosme, Nadine,
σελ. 73
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 22 (Παιδιά πρόσφυγες)
• Το άγαλμα που κρύωνε. Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 124
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• Το αστερόσπιτο Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Θέλω μια αγκαλιά. Rowe, John, σελ. 91
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι. Μπότσος, Γιώργος, σελ. 49
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές. Χριστοδούλου, Πάνος, σελ. 102
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Η Περιπέτεια της Σκιουρίτσας. Παλυβίδας, Γιώργος, σελ. 65
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
Άρθρο 23 (Παιδιά με αναπηρίες)
• Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά. Άλκη Ζέη – Ζώρζ Σαρή, σελ. 57
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δυο παπούτσια με καρότσι. Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, σελ. 87
• Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους. Πέτροβιτς-
Ανδρουτσοπούλου, Λότη, σελ. 59
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μια αγκαλιά. Rowe, John, σελ. 91
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Ιησούς Μπέτς. Bernard, Fred, σελ. 92
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Tα μαγικά μου αυτιά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 95
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Με τα μάτια της καρδιάς. Lenain, Thierry, σελ. 97
• Το μικρό σύννεφο. Piquemal, Michel, σελ. 99
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Τα πρώτα μου νοήματα. Κουρμπέτης Βασίλης, Ευθυμίου,
Ελένη, σελ. 106
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη. Le Thanh, Tai-Marc,
σελ. 108
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου –Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 24 (Υγεία και ιατρικές υπηρεσίες)
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Δυο παπούτσια με καρότσι. Ανδρικόπουλος, Νικόλαος, σελ. 87
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι. Μπότσος, Γιώργος, σελ. 49
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας! (Όλη η
γη ένα χωριό). Brownjohn, Emma, σελ. 50
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
Άρθρο 25 (Επανεξέταση αναδοχής)

Άρθρο 26 (Κοινωνική πρόνοια)
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
Άρθρο 27 (Ανάπτυξη και επίπεδο ζωής)
• 101 Τρόποι να σώσεις τη γη. Bellamy, David, σελ. 46
• Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά. Άλκη Ζέη – Ζώρζ Σαρή, σελ. 57
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Οι δυο μαμάδες του Μελένιου. De Monleon, Jean – Vital,
σελ. 46
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Ο κύριος «Αύριο-βράδυ». Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 32
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι! Μερίκα, Λένα, σελ. 34
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας! (Όλη η
γη ένα χωριό). Brownjohn, Emma, σελ. 50
• Οχτώ μικρά καπέλα. Bloom, Becky, σελ. 35
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Πετάει πετάει ο σκύλος! Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 66
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Τα τρία μικρά λυκάκια. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 52
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
Άρθρο 28 (Εκπαίδευση)
• 101 Τρόποι να σώσεις τη γη. Bellamy, David, σελ. 46
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη.Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Η Καινούρια μαθήτρια. Duval, Elisabeth, σελ. 60
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών. Ζορμπά-Ραμμοπούλου,
Βησσαρία, σελ. 118
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. Brun-Cosme, Nadine,
σελ. 73
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Τα πρώτα μου νοήματα. Κουρμπέτης, Βασίλης, Ευθυμίου,
Ελένη, σελ. 106
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη -
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου –Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 29 (Σκοποί εκπαίδευσης)
• 101 Τρόποι να σώσεις τη γη. Bellamy, David, σελ. 46
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel,
σελ. 24
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Ο αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς λόγια. Rotriquez,
Beatrcice, σελ. 70
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη.Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος, σελ. 91
• Η Καινούρια μαθήτρια. Duval, Elisabeth, σελ. 60
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει, ένα πρωτότυπο παρα-
μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους. Μαυρολέων,
Μανόλης, σελ. 32
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης, Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κορυδαλλός που δεν κελαηδούσε, Nystrom, Carolyn, σελ. 94
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Ο Μαύρος κότσυφας και ο Άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. Brun-Cosme, Nadine,
σελ. 73
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό, σελ. 63
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας! (Όλη η
γη ένα χωριό). Brownjohn, Emma, σελ. 50
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Η Περιπέτεια της Σκιουρίτσας. Παλυβίδας, Γιώργος, σελ. 65
• Τα πρώτα μου νοήματα. Κουρμπέτης, Βασίλης, Ευθυμίου,
Ελένη σελ. 106
• Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου. Jelloun,
Tahar ben, σελ. 67
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
• Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική; Satomi, Ichikawa, σελ. 42
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου –Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 30 (Μειονότητες)
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Τodd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ε φίλε! Συλλογικό (μαθητές), σελ. 88
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Κάποιος να μ’αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Ο κύριος Αλφάλφα. Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα, σελ. 95
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Πέντε λεπτά ηρεμία. Murphy, Jill, σελ. 65
• Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου. Jelloun,
Tahar ben, σελ. 67
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 31 (Ελεύθερος χρόνος και ψυχαγωγία)
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης,
σελ. 80
• Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά. Άλκη Ζέη – Ζώρζ Σαρή, σελ. 57
• Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Διακαινισάκη, Πόπη, σελ. 80
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 116
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura, σελ. 87
• Έλμερ – ο παρδαλός ελέφαντας. McKee, David, σελ. 25
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους. Πέτροβιτς-
Ανδρουτσοπούλου, Λότη, σελ. 59
• Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 59
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Καπετάν Ζωή. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 31
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πως ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μικτή κόσμου. Vyner, Tim, σελ. 62
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Το μυστικό της λίμνης. Σπυροπούλου, Χρύσα, σελ. 34
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Πέντε λεπτά ηρεμία. Murphy, Jill, σελ. 65
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Πετάει πετάει ο σκύλος! Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 66
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura /Laura Saint-
Marc, σελ. 111
• Ως διά μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
Άρθρο 32 (Παιδική εργασία, οικονομική εκμετάλλευση)
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 59
• Ιησούς Μπέτς. Bernard, Fred, σελ. 92
• Ικμπάλ. D’ Adamo, Francesco, σελ. 117
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet, σελ. 93
• Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών. Ζορμπά-Ραμμοπούλου,
Βησσαρία, σελ. 118
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Deborah, Ellis, σελ. 120
Άρθρο 33 (Ναρκωτικά)

Άρθρο 34 (Σεξουαλική βία και εκμετάλλευση)
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
Άρθρο 35 (Απαγωγή και εμπορία παιδιών)
• H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς λόγια. Rotriquez,
Beatrcice, σελ. 70
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα, σελ. 117
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
Άρθρο 36 (Άλλες μορφές εκμετάλλευσης)
• Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Έχω ένα μυστικό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Το παραπονεμένο ελεφαντάκι. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 105
Άρθρο 37 (Βασανιστήρια και στέρηση ελευθερίας)
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία. Συλλογικό, σελ. 126
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 110
Άρθρο 38 (Ένοπλες συρράξεις)
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία. Συλλογικό, σελ. 126
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Το μικρό σύννεφο. Piquemal, Michel, σελ. 99
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη. Le Thanh, Tai-Marc,
σελ. 108
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 110
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
Άρθρο 39 (Επανένταξη παιδιού-θύματος)
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία. Συλλογικό, σελ. 126
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 51
• Τα τρία μικρά λυκάκια. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 52
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
Άρθρο 40 (Δικαιοσύνη / ποινική μεταχείριση)
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbe, Brigitte, σελ. 26
• Καλωσήρθες Καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
Άρθρο 41 (Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις)

Άρθρο 42 (Γνωστοποίηση)
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι. Amnesty International UK,
σελ. 131
• Παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου
Rocha, Ruth, σελ. 131
• Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων. Καρζής, Θόδωρος,
σελ. 132
• Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί. Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς.
Μπότσος, Γιώργος, σελ. 133
Άρθρα 43–54 (Εφαρμογή και έλεγχος)

Index Βιβλίων ανά Τίτλο
Τα βιβλία είναι σε αλφαβητική σειρά εξαιρουμένου του άρθρου στην αρχή του τίτλου τους και η αρίθμηση παραπέμπει στις σελίδες του έντυπου Καταλόγου.
• Το άγαλμα που κρύωνε. Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 124
• Αγκαλίτσα; Δαμιανού, Ελένη, σελ. 24
• Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί. Συλλογικό, σελ. 56
• Τα αγόρια και τα κορίτσια. Labbé, Brigitte / Puech, Michel, σελ. 24
• Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης
• Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 130
• Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά. Ζέη, Άλκη / Σαρή, Ζώρζ
• Ο Αόρατος Πολ. Φώτου, Γιώτα, σελ. 124
• Από την κερασιά στο ίντερνετ. Γεωργακούδη, Θεοδώρα, σελ. 57
• H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς λόγια. Rotriquez,
Beatrcice, σελ. 70
• Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Διακαινισάκη, Πόπη, σελ. 80
• Το αστερόσπιτο. Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, σελ. 125
• Ο Αυτός. Πουλάκης, Πέτρος, σελ. 81
• Η βία. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura / Saint-Marc Laure,
σελ. 116
• Το βιβλίο της ειρήνης. Parr, Τodd, σελ. 81
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον
πόλεμο. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 82
• Το γεύμα των λύκων. Pennart, Geoffroy de, σελ. 82
• Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς ξαναβρήκε
τη χαρά του. Weitze, Μonika, σελ. 83
• Ο Γίγαντας και τα πουλιά. Biondi, Ghislaine, σελ. 84
• Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα. Μουρίκη, Κατερίνα,
σελ. 117
• Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
Moore – Mallinos, Jennifer, σελ. 71
• Γουτού Γουπατού. Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, σελ. 84
• Τα γυαλάκια της Μαλένας. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 85
• Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι. Μαντούβαλου,
Σοφία, σελ. 58
• Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Parr, Todd, σελ. 86
• Η διαφορετικότητα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffé, Laura,
σελ. 87
• Η Δικαιοσύνη και η Αδικία. Labbé Brigitte / Puech Michel,
σελ. 26
• Οι δυο μαμάδες του Μελένιου. De Monleon, Jean – Vital,
σελ. 46
• Δυο παπούτσια με καρότσι. Ανδρικόπουλος, Νικόλαος,
σελ. 87
• Το δώρο της παπλωματούς. Brumbeau, Jeff, σελ. 26
• Δώσε την αγάπη. Βαρελά, Αγγελική, σελ. 58
• Ε φίλε! Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 88
• 101 Τρόποι να σώσεις τη γη. Bellamy, David, σελ. 46
• Έλμερ – ο παρδαλός ελέφαντας. McKee, David, σελ. 25
• Ένα γουρούνι… με ταλέντο! Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα σκουλήκι με φτερά. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 27
• Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει. Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 88
• Ένας αρκούδος στο σχολείο! Weston, Carrie, σελ. 28
• Ένας καλόκαρδος καρχαρίας. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 89
• Ένας μήνας σαν όλους τους άλλους. Πέτροβιτς-
Ανδρουτσοπούλου, Λότη, σελ. 59
• Ένας πολύ γλυκός λύκος. Βαρβαρούση, Λήδα, σελ. 47
• Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός! Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 59
• Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης θυμάται. Beah,
Ishmael, σελ. 125
• Έχω ένα μυστικό… Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Moore-Mallinos,
Jennifer, σελ. 25
• Ο ερωτευμένος. Dautremer, Rebecca, σελ. 89
• Ηρωικά παιδιά. Hazell, Rebecca, σελ. 90
• Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει. Gliori, Debi, σελ. 71
• Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου. Δικαίου, Ελένη, σελ. 90
• Θέλω μια αγκαλιά. Rowe, John, σελ. 91
• Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου. Αυτζής, Μερκούριος
• Ιησούς Μπέτς. Bernard, Fred, σελ. 92
• Ικμπάλ. D’ Adamo, Francesco, σελ. 117
• Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα. Παναγιωτόπουλος, Νίκος,
σελ. 29
• Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει.
Sepulveda, Luis, σελ. 47
• Η ιστορία του σκύλου θα δείξει. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 30
• Ιστορίες για φίλους. Ρίμερ, Χριστίνα, σελ. 92
• Καινούρια μαθήτρια. Duval, Elisabeth, σελ. 60
• Καλημέρα, φίλε! Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 30
• Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά. Beecher Stowe, Harriet,
σελ. 93
• Καλωσήρθες καρακάξα. Μάγος, Κώστας, σελ. 60
• Καπετάν Ζωή. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 31
• Κάποιος να μ’ αγαπάει. Weninger, Brigitte, σελ. 72
• Το κάτι άλλο. Cave, Kathryn, σελ. 93
• Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει. Μαυρολέων, Μανόλης,
σελ. 32
• Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία. Συλλογικό, σελ. 126
• Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος. Μαρμαρά-
Δαγιόγλου, Νανά, σελ. 48
• Ο κονσερβοσυλλέκτης. Μαργαρίτης. Κυριάκος, σελ. 94
• Ο κορυδαλλός που δεν κελαηδούσε. Nystrom, Carolyn, σελ. 94
• Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος ζεστάθηκε; Σάββα-
Ρουμπάτη, Μαίρη, σελ. 48
• Ο κόσμος των παιδιών. Με αφορμή μια φωτογραφία… του
Νίκου Οικονομόπουλου, Συλλογικό (Μαθητές), σελ. 130
• Κρίμα και άδικο… μυθιστόρημα. Σαρή, Ζωρζ, σελ. 61
• Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών. Ζορμπά-Ραμμοπούλου,
Βησσαρία, σελ. 118
• Ο κύριος «Αύριο-βράδυ». Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 32
• Ο κύριος Αλφάλφα. Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα, σελ. 95
• Λεώνη. Πυλιώτου, Μαρία, σελ. 49
• Λιβ. Πυρπάσου, Έφη, σελ. 72
• Tα μαγικά μου αυτιά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 95
• Μάθε να αντιμετωπίζεις το Ρατσισμό. Vailant, Emmanuele,
σελ. 96
• Η Μαύρη Λίμνη. Καρακώστα, Μελίνα, σελ. 96
• Μαύρος κότσυφας και άσπρος γλάρος. Crowther, Kitty,
σελ. 33
• Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια. Χαραλάς, Κώστας,
σελ. 126
• Με λένε Πρόμις. Αρτζανίδου, Έλενα, σελ. 97
• Με τα μάτια της καρδιάς. Lenain, Thierry, σελ. 97
• Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος. Brun-Cosme, Nadine,
σελ. 73
• Η Μέλπω η μοναδική. Ρουσάκη, Μαρία, σελ. 98
• Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι. Μπότσος, Γιώργος, σελ. 49
• Μια ζωή σαν τη δική μου. Πώς ζουν τα παιδιά σ’ όλο τον
κόσμο. Kindersley, Doriling, σελ. 98
• Μια ιστορία του Φιοντόρ. Κοντολέων, Μάνος, σελ. 61
• Μια μπάλα ζωγραφιά. Τσόγκα, Μαρία, σελ. 62
• Το μικρό σύννεφο. Piquemal, Michel, σελ. 99
• Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ. MacDonald, Amy, σελ. 33
• Ο μικρός Πρίγκιπας. Saint-Exupery, Antoine de, σελ. 99
• Μικτή κόσμου. Vyner, Tim, σελ. 62
• Μίλα μη φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Συλλογικό και μαθητές, σελ. 63
• Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο. Gill, Pittar, σελ. 100
• Η Μίλι, η Μόλι και οι μπαμπάδες τους. Gill, Pittar, σελ. 73
• Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό. Gill, Pittar, σελ. 63
• Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά. Schlenz, Kester, σελ. 100
• Ο Μπεν αγαπάει την Άννα. Härtling, Peter, σελ. 64
• Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου. Ficher,
Robert / Kelly, Beth, σελ. 101
• Το μυστικό της λίμνης. Σπυροπούλου, Χρύσα, σελ. 34
• Το μυστικό τραγούδι της Μάτας. Μάρα, Ειρήνη, σελ. 101
• Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές. Χριστοδούλου, Πάνος,
σελ. 102
• Ο νάνος και η Γαριδούλα. Sanvoisin, Eric, σελ. 102
• Νέστορας. Greban, Quentin, σελ. 103
• Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι! Μερίκα, Λένα, σελ. 34
• Ντενεκεδούπολη. Φακίνου, Ευγενία, σελ. 119
• Όλιβερ Τουίστ. Dickens, Charles, σελ. 103
• Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι. Amnesty International UK,
σελ. 131
• Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας!
Brownjohn, Emma, σελ. 50
• Το όνειρο του σκιάχτρου. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 50
• Ονειροφύλακες. Δαρλάση, Αγγελική, σελ. 104
• Οχτώ μικρά καπέλα. Bloom, Becky, σελ. 35
• Παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Rocha, Ruth, σελ. 131
• Το παιδί από τη θάλασσα. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου,
Λότη, σελ. 127
• Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων. Καρζής, Θόδωρος,
σελ. 132
• Τα παιδιά του Δάσους. Herfurtener, Rudolf, σελ. 35
• Τα παιδιά των λουλουδιών. Wojtowicz, Jen, σελ. 104
• Παιχνίδι χωρίς κανόνες. Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια,
σελ. 119
• Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του. Τριβιζάς,
Ευγένιος, σελ. 105
• Παραμύθια από το τηλέφωνο. Rodari, Cianni, σελ. 64
• Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας. Μπουλώτης,
Χρήστος, σελ. 36
• Το παραπονεμένο ελεφαντάκι. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 105
• Πέντε λεπτά ηρεμία. Murphy, Jill, σελ. 65
• Η Περιπέτεια της Σκιουρίτσας. Παλυβίδας, Γιώργος, σελ. 65
• Πετάει πετάει ο σκύλος! Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 66
• Πετάει, πετάει η Σίσι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 66
• Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί. Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς
Μπότσος, Γιώργος, σελ. 133
• Το ποτάμι ζήλεψε. Μάστορη, Βούλα, σελ. 106
• Ο Πρασινοπασχαλιάς. Δημουλίδου, Χρύσα, σελ. 36
• Ο πράσινος λύκος. Gouichoux, Rene, σελ. 37
• Προσοχή! Το πρόβατο… δαγκώνει! Βαρβαρούση, Λήδα,
σελ. 37
• Τα πρώτα μου νοήματα. Κουρμπέτης, Βασίλης / Ευθυμίου
Ελένη, σελ. 106
• Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη μου. Jelloun,
Tahar ben, σελ. 67
• Η Ρίκι. Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, σελ. 107
• Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι. Λεία Χατζοπούλου-Καραβία,
σελ. 107
• Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό… και άλλες ιστορίες. Βακάλη-
Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα, σελ. 74
• Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη. Le Thanh, Tai-Marc,
σελ. 108
• Το σκαντζοχοιράκι με τα κατσαρά μαλλιά. Βελέτα-
Βασιλειάδου, Μαρία, σελ. 108
• Η σκιά της πριγκίπισσας. Thies, Paul, σελ. 38
• Στο δάσος. Ζαραμπούκα, Σοφία, σελ. 38
• Στον αγώνα για το ψωμί. Ellis, Debora, σελ. 120
• Στον κήπο με τα παραμύθια. Συλλογικό, σελ. 109
• Το στρατιωτάκι που ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής.
Μπουλώτης, Χρήστος, σελ. 39
• Το σύνθημα. Πριοβόλου, Ελένη, σελ. 74
• Το ταξίδι της Λίζας. Maar, Paul, σελ. 40
• Η Τελεία. Reynolds, Peter H., σελ. 40
• Η τελευταία μαύρη γάτα. Τριβιζάς Ευγένιος, σελ. 51
• Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι. Satrapi, Marjane, σελ. 51
• Τι κι αν είμαι ασβός; Παπαθανασοπούλου, Μάιρα, σελ. 41
• Τα τρία μικρά λυκάκια. Τριβιζάς, Ευγένιος, σελ. 52
• Ο Τριγωνοψαρούλης. Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 109
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 110
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών.
Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, σελ. 75
• Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία. Τούλας, Γιώργος, σελ. 41
• Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική. Satomi, Ichikawa, σελ. 42
• Φαντάσου την ειρήνη. Radunsky, Vladimir, σελ. 129
• ΦΙΛΟΙ;… φως φανάρι. Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα,
σελ. 42
• Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Rahn, Sabine, σελ. 67
• Το χαρούμενο λιβάδι. Νικολούδη, Φυλλιώ, σελ. 43
• Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά. Μάστορη, Βούλα, σελ. 75
• Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί. Jaffe, Laura / Saint-Marc,
Laure, σελ. 111
• Η Χρυσούλα. Πατρόκλου, Λίλα, σελ. 112
• Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους. Ανδρικόπουλος,
Νικόλας, σελ. 112
• Η Ψυλλοελένη. Μάστορη, Βούλα, σελ. 76
• Ως δια μαγείας. Παπαγιάννη, Μαρία, σελ. 76
• Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε! Μιχαήλ, Συρμώ, σελ. 113

Index Συγγραφέων
• Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα. Φίλοι φως φανάρι
• Ανδρικόπουλος, Νικόλαος. Δυο παπούτσια με καρότσι / Η
χώρα με τους παράξενους ανθρώπους
• Αρτζανίδου, Έλενα. Τα γυαλάκια της Μαλένας / Με λένε Πρόμις
• Αυτζής, Μερκούριος. Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου
• Βακάλη – Συρογιαννοπούλου, Φιλομήλα. Σ’ ένα πέλαγο
ανοιχτό… και άλλες ιστορίες
• Βαρβαρούση, Λήδα. Ένα γουρούνι… με ταλέντο! /
Ένα σκουλήκι με φτερά / Ένα ψάρι που δεν ήξερε να κολυμπάει /
Ένας καλόκαρδος καρχαρίας / Ένας πολύ γλυκός λύκος /
Ένας ποντικός… κάπως βιαστικός! / Προσοχή! Το πρόβατο…
δαγκώνει!
• Βαρελά, Αγγελική. Δώσε την αγάπη / Στον κήπο με τα παραμύθια
• Βελέτα – Βασιλειάδου, Μαρία. Το σκαντζοχοιράκι με τα
κατσαρά μαλλιά
• Γεωργακούδη, Θεοδώρα. Από την κερασιά στο ίντερνετ
• Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Γαλάτεια. Παιχνίδι χωρίς κανόνες
• Δαμιανού, Ελένη. Αγκαλίτσα;
• Δαρλάση, Αγγελική. Ονειροφύλακες
• Δημουλίδου, Χρύσα. Ο Πρασινοπασχαλιάς
• Διακαινισάκη, Πόπη. Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία
• Δικαίου, Ελένη. Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου / Μίλα μη
φοβάσαι 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο
• Ευθυμίου, Ελένη. Τα πρώτα μου νοήματα
• Ζαραμπούκα, Σοφία. Στο δάσος
• Ζέη, Άλκη. Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά
• Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βησσαρία. Το κρυμμένο εργοστάσιο
παιχνιδιών
• Ηλιόπουλος, Βαγγέλης. Ο Αδελφός του Τριγωνοψαρούλη /
Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον πόλεμο /
Στον κήπο με τα παραμύθια / Ο Τριγωνοψαρούλης /
Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία /
Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών
• Καρακώστα, Μελίνα. Η Μαύρη Λίμνη
• Καρζής, Θόδωρος. Το παιδί στον κόσμο των μεγάλων
• Κοντολέων, Μάνος. Η ιστορία του σκύλου θα δείξει /
Μια ιστορία του Φιοντόρ
• Κουρμπέτης, Βασίλης. Τα πρώτα μου νοήματα
• Μάγος, Κώστας. Καλωσήρθες καρακάξα
• Μαντούβαλου, Σοφία. Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε
καζάνι
• Μάρα, Ειρήνη. Το μυστικό τραγούδι της Μάτας
• Μαργαρίτης, Κυριάκος. Ο κονσερβοσυλλέκτης
• Μαρμαρά-Δαγιόγλου, Νανά. Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο
τελευταίος λύκος
• Μάστορη, Βούλα. Tα μαγικά μου αυτιά / Το ποτάμι ζήλεψε /
Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά / Η Ψυλλοελένη
• Μαυρολέων, Μανόλης. Κίκο, η κότα που έμαθε να πετάει
• Μερίκα, Λένα. Η Νίτσα χελωνίτσα αλλάζει σπίτι!
• Μητσιάλη, Αλεξάνδρα. Το αστερόσπιτο
• Μιχαήλ, Συρμώ. Ώστε εγώ είμαι ο παράξενος, ε!
• Μουρίκη, Κατερίνα. Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα
• Μπότσος, Γιώργος. Μήνυμα σ’ ένα μπουκάλι / Πέτρα, Ψαλίδι,
Χαρτί. Τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς
• Μπουλώτης, Χρήστος. Το άγαλμα που κρύωνε /
Ο κύριος «Αύριο-βράδυ» / Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της
λεύκας / Πετάει πετάει ο σκύλος! / Το στρατιωτάκι που ήθελε να
γίνει αρχιτέκτονας και ποιητής
• Νικολούδη, Φυλλιώ. Καλημέρα, φίλε! / Το χαρούμενο λιβάδι
• Παλυβίδας, Γιώργος. Η Περιπέτεια της Σκιουρίτσας
• Παναγιωτόπουλος, Νίκος. Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα
• Παπαγιάννη, Μαρία. Ως δια μαγείας
• Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος. Γουτού Γουπατού
• Παπαθανασοπούλου, Μάιρα. Τι κι αν είμαι ασβός;
• Πατρόκλου, Λίλα. Η Χρυσούλα
• Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λότη. Ένας μήνας σαν όλους
τους άλλους / Το παιδί από τη θάλασσα / Στον κήπο με τα
παραμύθια
• Πουλάκης, Πέτρος. Ο Αυτός
• Πριοβόλου, Ελένη. Καπετάν Ζωή / Το σύνθημα
• Πυλιώτου, Μαρία. Λεώνη
• Πυρπάσου, Έφη. Λιβ
• Ρίμερ, Χριστίνα. Ιστορίες για φίλους
• Ρουσάκη, Μαρία. Η Μέλπω η μοναδική
• Σάββα-Ρουμπάτη, Μαίρη. Ο κόσμος τρελάθηκε ή ο κόσμος
ζεστάθηκε;
• Σαρή, Ζώρζ. Άλλοι καιροί – Άλλα Παιδιά / Κρίμα και άδικο…
μυθιστόρημα
• Σπυροπούλου, Χρύσα. Το μυστικό της λίμνης
• Τούλας, Γιώργος. Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία
• Τριβιζάς, Ευγένιος. Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83
αρουραίους / Το όνειρο του σκιάχτρου / Το παπάκι που δεν του
αρέσανε τα ποδαράκια του / Το παραπονεμένο ελεφαντάκι /
Στον κήπο με τα παραμύθια / Η τελευταία μαύρη γάτα /
Τα τρία μικρά λυκάκια
• Τσιαμπόκαλου, Γιολάντα. Ο κύριος Αλφάλφα
• Τσόγκα, Μαρία. Μια μπάλα ζωγραφιά
• Φακίνου, Ευγενία. Ντενεκεδούπολη
• Φώτου, Γιώτα. Ο Αόρατος Πολ
• Χαραλάς, Κώστας. Μαύρος ουρανός με ροζ συννεφάκια
• Χατζοπούλου-Καραβία Λεία. Πετάει, πετάει η Σίσι / Η Ρίκι /
Η Ρίκι δεν είναι πια πιτσιρίκι
• Χριστοδούλου, Πάνος. Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές
• Ψαράκη, Βάσω. Στον κήπο με τα παραμύθια
• Συλλογικό (Μαθητές). Ο κόσμος των παιδιών Με αφορμή μια
φωτογραφία… του Νίκου Οικονομόπουλου
• Συλλογικό (Μαθητές). Ε, φίλε!
• Amnesty International UK. Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι
• Beah, Ishmael. Επιστροφή στη ζωή: Ένα παιδί στρατιώτης
θυμάται
• Bellamy, David. 101 Τρόποι να σώσεις τη γη
• Bernard, Fred. Ιησούς Μπέτς
• Beth, Kelly. Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου
• Biondi, Ghislaine. Ο Γίγαντας και τα πουλιά
• Bloom, Becky. Οχτώ μικρά καπέλα
• Boulet, Gwenaelle. Αγόρια και κορίτσια. Για να ζήσουμε μαζί
• Brownjohn, Emma. Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον
Πλανήτη μας! (Όλη η γη ένα χωριό)
• Brun-Cosme, Nadine. Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος
• Cave, Kathryn. Το κάτι άλλο
• Colfer, Eoin. Κλικ. Δέκα φωνές, μια ιστορία
• Crowther, Kitty. Μαύρος κότσυφας και Άσπρος γλάρος
• D’ Adamo, Francesco. Ικμπάλ
• Dautremer, Rebecca. Ο ερωτευμένος
• De Monleon, Jean – Vital. Οι δυο μαμάδες του Μελένιου
• Deborah, Ellis. Στον αγώνα για το ψωμί
• Dickens, Charles. Όλιβερ Τουίστ
• Duval, Elisabeth. Καινούρια μαθήτρια
• Ficher, Robert. Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου
• Gliori, Debi. Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει
• Gouichoux, Rene. Ο πράσινος λύκος
• Härtling, Peter. Ο Μπεν αγαπάει την Άννα
• Hazell, Rebecca. Ηρωικά παιδιά
• Herfurtener, Rudolf. Τα παιδιά του Δάσους
• Jaffé, Laura. Η βία. Για να ζήσουμε μαζί / Η διαφορετικότητα. Για
να ζήσουμε μαζί / Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί
• Jeff, Brumbeau. Το δώρο της παπλωματούς
• Jelloun, Tahar ben. Ο ρατσισμός όπως τον εξήγησα στην κόρη
μου
• Kindersley, Doriling. Μια ζωή σαν τη δική μου. Πώς ζουν τα
παιδιά σ’ όλο τον κόσμο
• Labbé, Brigitte. Τα αγόρια και τα κορίτσια / Η Δικαιοσύνη και η
Αδικία
• Lenain, Thierry. Με τα μάτια της καρδιάς
• Maar, Paul. Το ταξίδι της Λίζας
• MacDonald, Amy. Ο Μικρός Κάστορας και η Ηχώ
• McKee, David. Έλμερ – ο παρδαλός ελέφαντας
• Moore-Mallinos, Jennifer. Έχω ένα μυστικό, ας μιλήσουμε γι’
αυτό… / Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι, ας μιλήσουμε γι’ αυτό…
• Murphy, Jill. Πέντε λεπτά ηρεμία
• Nystrom, Carolyn. Ο κορυδαλλός που δέν κελαηδούσε
• Parr, Τodd. Το βιβλίο της ειρήνης / Δεν πειράζει να είσαι
διαφορετικός
• Pennart, Geoffroy de. Το γεύμα των λύκων
• Piquemal, Michel. Το μικρό σύννεφο
• Pittar, Gill. Η Μίλι, η Μόλι και το βουνό / Η Μίλι, η Μόλι και οι
μπαμπάδες τους / Η Μίλι, η Μόλι και ο Τζο
• Quentin, Greban. Νέστορας
• Radunsky, Vladimir. Φαντάσου την ειρήνη
• Rahn, Sabine. Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;
• Reynolds, Peter H. Η Τελεία
• Rocha, Ruth. Παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του
ανθρώπου
• Rodari, Cianni. Παραμύθια από το τηλέφωνο
• Rostand, Edmond. Σιρανό: Ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη.
• Rotriquez, Beatrcice. H αρπαγή της κότας, μια ιστορία χωρίς
λόγια
• Rowe, John. Θέλω μια αγκαλιά
• Saint-Exupery, Antoine de. Ο μικρός Πρίγκιπας
• Sanvoisin, Eric. Ο νάνος και η Γαριδούλα
• Satomi, Ichikawa. Υπάρχουν αρκούδες στην Αφρική
• Satrapi, Marjane. Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι
• Schlenz, Kester. Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά
• Sepulveda, Luis. Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο
να πετάει
• Stowe, Harriet Beecher. Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά
• Thies, Paul. Η σκιά της πριγκίπισσας
• Vailant, Emmanuele. Μάθε να αντιμετωπίζεις το Ρατσισμό
• Vyner, Tim. Μικτή κόσμου
• Weitze, Μonika. Γιατί το ροζ ελεφαντάκι έπεσε σε θλίψη και πώς
ξαναβρήκε τη χαρά του
• Weninger, Brigitte. Κάποιος να μ’αγαπάει
• Weston, Carrie. Ένας αρκούδος στο σχολείο!
• Wojtowicz, Jen. Τα παιδιά των λουλουδιώνwww.bookbook.gr, μια ιστοσελίδα γεμάτη βιβλία................


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ
1. Σοφία Ζαραμπούκα: σειρά ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (5 τίτλοι)
Βάτραχοι / Ειρήνη / Λυσιστράτη / Όρνιθες / Πλούτος
2. Σοφία Ζαραμπούκα: Το Βρωμοχώρι /
Στο δάσος(διάκριση από επιτροπή βραβείου Άντερσεν) /
Η μηλιά του βασιλιά
3. Σοφία Μαντούβαλου: σειρά ΜΙΑ ΜΥΓΑ ΜΕ ΤΑΚΟΥΝΙΑ (7 τίτλοι)
4. Αλέξης Κυριτσόπουλος: Το παραμύθι ε τα χρώματα
Μια +5 Καρυάτιδες
5. Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου: Τα 31 κουδουνάκια (έπαινος Κύκλου Ελληνικού
Παιδικού Βιβλίου)
6. Ευγένιος Τριβιζάς: σειρά ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ
ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ (11 τίτλοι)
7. Ευγενία Φακίνου: Στο Κουρδιστάν
Ντενεκεδούπολη
Τα ελληνάκια
8. Κατερίνα Θεοδωρίδου: Τα εφτά παραμύθια της μιας εβδομάδας
9. Πόπη Διακαινισάκη: σειρά ΚΟΣΜΟΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ (3 τίτλοι)
Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία / Δε θέλω μοβ μύτη / ποτέ,
ποτέ πια!
10. Παυλίνα Αθανασιάδου: Ο Μωροδόντης και ο Γιαννάκης
11. Αθανασία Αμπαριώτη: Αχ, αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο
12 Μαρία Φωτακέλη: Απαγορεύεται τα παιχνίδι
13 Έρα Μουλάκη: Η παλέτα των συναισθημάτων
14 Νανά Μαρμαρά Δαγιόγλου: Το ελεφαντάκι που έπαιρνε τα παιχνίδια των άλλων
Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο τελευταίος λύκος
15. Σοφία Μαντουβάλου: Οι φορεσιές του φεγγαριού
Το αυγό λαγός (έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού
Βιβλίου για εικονογράφηση)
16.Ειρήνη Νάκου:Μικρές ιστορίες (Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς)
17. Χρήστος Δήμος: Ο Ντομάτας Πατατιάς
18. Λένα Χρηστίδη: Η Λευκή και η Μαύρη Σοκολάτα
Το παράπονο των παλιών παιχνιδιών
19.Γιώργος Μενέλαος Μαρίνος: Ιστορίες του κλόουν

ΓΝΩΣΕΩΝ
1. Κατερίνα Θεοδωράκη: Το ταξίδι του δελφινιού
2. Γιώργος Σγουρός-Αλέξανδρος Γιάρνελλ: Οι 5 αισθήσεις
3. Τζοάνα Κόουλ: σειρά ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ( 6 τίτλοι)


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ
1. Eric Carle: Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι
Από την κορφή ως τα νύχια
Ο κύριος Ιππόκαμπος
Καλή όρεξη!
2. Hans Christian Andersen: Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
εικονογράφηση: Kveta Pacovska
3. Gianni Rodari: Πες μου τι χρειάζεται
Ένα και 7
4.Νόνη Νέζη: Τρίχες (βιβλίο για τον παιδικό καρκίνο)
5. Νίκος Χαραλαμπάκης Χαμογελάστε , παρακαλώ. Μικρά μυστικά για δόντια πιο
γερά
6. Κώστας Μάγος: Καλώς ήρθες Καρακάξα
7. Ταξίδι στον θαλασσόκοσμο σε συνεργασία με το Ενυδρείο Κρήτης
8. Ειρήνη Βοκοτοπούλου: Βόλτες στην Αθήνα
9. Άλκηστη Χαλικιά (κείμενα) –Locus Athens: Στην κατσαρόλα με τα χρώματα
Στο πάρκο με τα ζώα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
1. Χρυσάνθη Καραίσκου: Ελληνικά Παραδοσιακά Παραμύθια (4 τόμοι)
Η αλεπού και ο σπουργίτης
2. Άννα Δάρδα- Ιορδανίδου: Χοντρή σαν μπαλόνι
Το μαγικό Λούνα Παρκ
Της νύχτας τα καμώματα
3. Μαριλένα Καββαδά: Ο μικρός Ανρί και το λευκό αρνί
4. Σοφία Κράλλη: Ο Γρινιάρης και ο Ονειρούλης
Ο δράκος του φόβου
5. Μαρία Καραγιάννη: Ερυθρούλης, τα κόκκινο αστέρι
6. Νίκος Μαριόλης: Ο παράξενος έρωτας του ήλιου και του φεγγαριού
7. Ελένη Φατσέα: Ζώα της Ελλάδας στο κόκκινο
8. Μαρία Πεπόνα: Ο Δήμαρχος και οι πεταλούδες
9. Λένα Τερκεσίδου: Ο Σάκης Γαλατάκης στο Ζαχαροχωριό
10. Γιώργος Γκάνας: Ο Δον Ζαμπόν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

1 Τρέις Μορόνι:.Σειρά: ΑΓΓΙΖΩ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ (Ζήλια / Αγάπη / Θυμός /
Φόβος / Ευγένεια / Λύπη / Ευτυχία / Μοναξιά)
2. Άλισον Ρέινολντς: Το αρκουδάκι βοηθάει / Το αρκουδάκι είναι Γενναίο
3. Σειρά ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: (Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε/
Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε
Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε)
4.Τοντ Παρ: Το βιβλίο της Ειρήνης
Δεν πειράζει που είσαι διαφορετικός
5. Νίκος Εγγονόπουλος: Αλφαβητάρι για μικρά και μεγάλα παιδιά
6. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
7. Ρένα Ρώσση- Ζαίρη (διασκευή): Οι μύθοι του Αισώπου
8. Κριστίν Κουαρό Το μικρό βιβλίο της φιλίας
9. Σειρά: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: (Ο αέρας / Τα σκουπίδια / Η ενέργεια /
Το νερό)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
1. Ρένα Ρώσση-Ζαίρη: Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά
Η Ντανιέλα λέει όχι
Εγώ είμαι η αρχηγός
Ένα αδέσποτο σκυλάκι
2. Μπίλλι Ρόζεν- Μάκης Τσίτας: Μη φεύγεις
3. Έλενα Αρτζανίδου: Η οικογένεια
4. Ντάγκμαρ Γκάισλερ: Δεν πάω πουθενά με ξένους
5. Μερκούριος Αυτζής: Ένα ψυγείο για τον Ορφέα
6. Ειρήνη Καμαράτου Γιαλλούση: Ο πονηρούλης
Η πεισματάρα
7. Θεολόγος Τερζιάδης- Χρυσή Πίκουλα: Ο ναυαγοσώστης
8. ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ: Ταξίδι στ διάστημα
Ανακαλύπτω το σώμα μου
Το μεγάλο βιβλίο των δεινοσαύρων
Αλαντας για παιδιά
9. Μαρία Ρουσάκη: Ο Λουκάς και οι λουκουμάδες
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. Ευγένιος Τριβιζάς: Πανικός στη χώρα της Γεωμετρίας
Η Καιτούλα η κοκέτα η κοτούλα
Το νανούρισμα του μικρού φακίρη
Οι γιαγιάδες με τα γιο-γιο
Ένα κουτάβι νιώθει μοναξιά
Το γαιδουράκι που γκάριζε
Το φαγκρί και το Σκουμπρί
Ένα φτυάρι στον Άρη
Όταν είναι να φύγει το τρένο
Οι σαράντα εφιάλτες
Η νύχτα της μπανανόφλουδας
Ο Αναστάσης και η ουρά της στάσης
Τα τρία μικρά λυκάκια
2. Χρήστος Μπουλώτης Ο γάτος που έκλαιγε μαργαριτάρια
Η σκυλίσια ζωή του γάτου Τζον Αφεντούλη
Ο Πινόκιο λαμπαδηδρόμος
Ο Πινόκιο στην Αθήνα
Ο Πινόκιο και το άγαλμα του Δισκοβόλου
Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας
Η Σεμέλη διώχνει το νέφος
Και να μου πεις για τα παιχνίδια σου
Πετάει πετάει ο σκύλος
3.Αργυρώ Κοκορέλη: Έξι μικρά μεγάλα παραμύθια
Ο Συννεφούλης
Όταν φοβάμαι
Είναι δικό μου
Ο Γαργαντούας
4.Δήμητρα Μήτα: Ο χορτοφάγος λύκος
5. Μ. Βαλέτα-Βασιλειάδου: Ο Αργύρης το ποντικάκι και η συμμορία της κυρίας
Βρομίτσας
6. 20 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ
ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ ΤΗ ΦΥΣΗ
7. 20 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ
8. Γιάννης Ξανθούλης: Το ταξίδι του Φριχτούλη
9. Γιώργος Σακελλαρίδης: Ο πρίγκιπας Λεμόνης και η όμορφη Κρεμμύδω
Ιστορία μέσα σε μια σαλάτα
10.Μερκούριος Αυτζής: Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου
11. Φυλλιώ Νικολούδη: Το χαρούμενο Λιβάδι (Έπαινος από τον κύκλο Ελληνικού
Παιδικού Βιβλίου 2000)
12. Νικόλας Ανδρικόπουλος: Δυο παπούτσια με καρότσι (Έπαινος εικονογράφησης
από το ΕΒΓΕ 2008)
13. Τόνια Χατζηδάκη: Ο πειρατής με τα αλλιώτικα μάτια (Έπαινος εικονογράφησης
Μπιενάλε Τεχεράνη 1999)
14.Μαρία Καλογεράκη: Μαμά, τι έγινε στο Πολυτεχνείο;
16. Σειρά: ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (Για τη θάλασσα / Για τη γη / Για το φως /
Για τον ηλεκτρισμό)
17.Κωνσταντίνα Φραγκιά: Ο φίλος μου ο ήλιοςΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΩΡ

1.Μπερνάρ Κλαβέλ: Το χάρτινο κάστρο
2. Αθηνά Σταμάτη: Γεια σου, νησάκι μου!
3.Λίλα Πατρόκλου: Η Χρυσούλα (Βραβείο IBBY εικονογράφησης 2004)
4. Βαγγέλης Παπαδάκης: Από δω μέχρι το φεγγάρι κι ακόμα πιο πέρα…
5. Μαρία Μπλαζεγιόφσκι: Τα φιλαράκια
6. Ζίγκριντ Λάουμπε: Ο παππούς πετάει (Βραβείο Γερμανικής Ακαδημίας Παιδικού
και Εφηβικού Βιβλίου)
7.Το αγόρι που ήθελε η θάλασσα (Ελληνικό Λαϊκό Παραμύθι)
8. Το αθάνατο νερό (Ελληνικό Λαϊκό Παραμύθι)
9. Ρούντολφ Χερφούρτνερ: Τα παιδιά του δάσους
10. Ρίτα Μάρσαλ: Μισώ το διάβασμα
11. Φρεντερίκ Γκανζλ: Εγώ δε φοβάμαι
12.Κλοτίλντ Μπερνός: Πάτυ, Στρώσε το κρεβάτι σου
13.Ευγένιος Ιονέσκο: Μπαμπά, πού είσαι;


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΠΤΥΧΟ
1. Κατερίνα Παπανικολοπούλου: Ο λύκος ο Νίκος και η προβατίνα η Ματίνα
2. Φυλλιώ Νικολούδη: Καλημέρα Φίλε!
3. Σοφία Παρασχου: Σώστε τη γη
4. Τασούλα Τσιλιμένη: Ο κύριος Μπου
5. Leo Timmers: Ο Δόκτωρ Μπλουμ σε υποβρύχιες περιπέτειες
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΩΣΣΗ
1.Steve Smallman: Ένα φιλάκι για τον μπαμπά
2. Gilly Lewis: Το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο
3.Jessica Meserve: Με ακούει κανείς;
4. Marni McGee: Όταν οι άγγελοι αγρυπνούν
5. Jill Merphy: Πέντε λεπτά ηρεμία
Μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι
Επιτέλους ησυχία
6. Αθηνά Δρακοπούλου: Αράνια, η μικρή αράχνη
7. Martin Waddell: Γιατί δε κοιμάσαι αρκουδάκι μου;
Πάμε σπίτι αρκουδάκι μου
Εσύ κι εγώ αρκουδάκι μου
8. Jonathan London: Στην άκρη του δάσους
9. Δήμητρα Φουντά-Κάτη: Το ερωτευμένο αστέρι
10. Dyan Sheldon: Το τραγούδι της φαλαινας
11.Amy McDonald: Ο μικρός κάστορας και η ηχώ
12.Πόπη Διακαινισάκη: Χρυσαλίδα
Ο παππούς χρόνος
Ένας ιπποπόταμος πιανίστας
13. Η Σταχτοπούτα (εικονογράφηση: Errol Le Cain)
14. Οι 12 πριγκίπισσες που χορεύουν (εικονογράφηση: Errol Le Cain)
15. Ο Μαγεμένος Αυλός (εικονογράφηση: Errol Le Cain)
16.Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι (εικονογράφηση: Errol Le Cain)
17.Hiawyn Oram: Ο Θυμωμένος Αρθουρ
18.Ελένη Ρώσση-Πέτσιου: Θα σ΄ αγαπώ για πάντα
19. Μαριέλα Κωνσταντινίδου: Ο Νιφάδας και η Γνώση
Μια μαγισσούλα μια φορά
20. Ακριβή Λαζαρίνη-Ελισάβετ Σπύρου: Στων σκουπιδιών τη γειτονιά έναν
καιρό και μια φορά…


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΛΑΣ
1. Σειρά: ΟΛΗ Η ΓΗ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ (Τα σπίτια του κόσμου / Μια μέρα με τα παιδιά
του κόσμου / Αγαπημένοι μου φίλοι /
Ειρήνη είναι… / Τα συναισθήματα των
ανθρώπων)
2.Σειρά: Η ΜΙΛΙ ΚΑΙ Η ΜΟΛΗ (20 τίτλοι)
3.Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη: Το αετόπουλο που φοβόταν να πετάξει
Η κουκουβάγια που φοβόταν το σκοτάδι
Η βίδρα που φοβόταν το νερό
4. Σειρά: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ: Οι γονείς μου δεν είναι πια φίλοι
Έχω ένα μυστικό
Θα σε θυμάμαι πάντα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ
1. Μερόπη Μάτα: Σ΄ αγαπώ, μην αλλάξεις ποτέ
Ένα κυτταροχωριό έμεινε νηστικό
Γιατί ο λύκος σταμάτησε να τρώει γουρουνάκια, κατσικάκια
και κοκκινοσκουφίτσες;
Η κουκουβάγια με τα χρυσά φτερά
2. Φωτεινή Κοψαλή: Ένα χταπόδι μύωπας
Ο Σαπιοκέρασος
Η πέρδικα
Κινούμενη άμμος
Ευτυχώς υπάρχουν φίλοι
Το στρείδι
Η μοναχική γαριδούλα


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
1. Γιώργος Τούλας: Ο Τσουρέκης που τον έλεγαν Ελία
2. Δημήτρης Μπαλσάμ: Ο Γαργαλιστής
3. Δημήτρης Μπαλσάμ: Ο Αγησίλαος
4. Βασιλική Κάργα: Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί
5. Στέλλα Μιχαηλίδου: Το όνειρο του Ρο
6. Στέλλα Μιχαηλίδου: Περπατώ εις το δάσος
7. Στέλλα Μιχαηλίδου: Ιστορίες για μαύρες γάτες


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
1. Ζώα σε θερμά και ψυχρά οικοσυστήματα
2. Ζώα της μέρας και της νύχτας
3. Μαξ Βέλθουις: Ο βάτραχος και ο ξένος
4. Μάρω Λοίζου: Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα
Ήταν και δεν ήταν
Η πορεία της ζωής
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοσμικό αυγό
5. Dunbar Joyce: Πες μου κάτι όμορφο πριν κοιμηθώ
6. Μπίνιου Αθηνά: Στο πανηγύρι των πουλιών
7. Γκόσκε Τζούλια: Ο Αυτιάς
8. Τασίρο Τσιτάτο: 5 φίλοι μουσικοί σε συναυλία
9. Weniger Brigitte: Ένας για όλους και όλοι για έναν
10. David Mckee: Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας
11. Λότη Πετροβιτς Ανδρουτσοπούλου: Τρεις φορές κι έναν καιρό σ΄ έναν
πλανήτη μακρινό
Τα παιδιά της Άνοιξης /του Χειμώνα
/του Φθινοπώρου / του καλοκαιριού

12. Ζωρζ Σαρρή: Το γαϊτανάκι
13. Βαγγέλης Ηλιόπουλος: Ο Φώκος νόμιζε ότι ήθελε να κοιμάται με ψάρια
Ο Φώκος νόμιζε ότι ήταν άρρωστος
Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο
Παραμύθια να τα φας στο πιάτο
14. Γιούπι κέρδισα! Κρίμα έχασα! Μια ιστορία για νικητές και χαμένους
15 Βρωμοκάτσικο! Χαζόχηνο! Μια ιστορία τσακωμού και συμφιλίωσης
16 Αλήθεια σου λέω, δεν το ΄κανα εγώ! Μια ιστορία για την παραδοχή και τη
συγνώμη
17 Χάθηκε! Βρέθηκε! Μια ιστορία εγωισμού και γενναιοδωρίας
18. Ελένη Βαλαβάνη: Μύθοι του Αισώπου
19. Αργυρώ Κοκορέλη: Οι θεοί του Ολύμπου Α /Β Γ
20. Φιλομήλα Βακάλη Συργιανοπούλου: Κόκκινη κλωστή μετάξι…
21. Άννα Ρούσου: Όταν ξεχάστηκε η λέξη πόλεμος
22. Σοφία Ζαραμπούκα: Μαγογιατρός (Η γρίπη)
Ο ωραίος Δαρείος (Διατροφή)
Η οικογένεια Τριγώνου (σχήματα)
Κοκός ο εφοριακός (Εφορία)
Οι γάμοι της κότας (όπερα)
Αστρογάτος (διάστημα)
Γατοβουτηχτής (Θάλασσα)
Ο τρυπολαγουδάκης (κάτω από τη γη)
Στο δάσος (πάνω στη γη)
Ιππόλυτος Ιπποπόταμος (οδοντίατρος)
Μενέλαος και Πάρις (ηχορύπανση)
Ορχήστρα Ποντικάτα (μουσική)
Ευρωζωική κοινότητα (Ευρωπαϊκή Ένωση)
Ο κος Μπεν , η Μου και τα σκουπίδια (Ανακύκλωση)
23. ΣΕΙΡΑ: Γιούπι! Μικρή Εγκυκλοπαίδεια για μικρούς περίεργους
24. Σωτηρούλα Κολιοντζοπούλου: Άνοιξη ή φθινόπωρο
25. Σοφία Μαντούβαλου: Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι
26.ΣΕΙΡΑ: Μικροί Παντογνώστες
27. ΣΕΙΡΑ: Σωσίβιο για τον πλανήτη