ΑΡΘΡΑ

πως να μεγαλώσετε ένα καλό παιδί

πως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας είναι υπερκινητικό

γράψε με αλάτι,μαθησιακές δυσκολίες και γράμματα

20 απλοί κανόνες επικοινωνίας με τα παιδιά μας


οι θαυματουργές ιδιότητες του θαλασσινού νερού

πως μπορούμε να υποψιαστούμε αν το παιδί μας ανήκει στο φάσμα του αυτισμού

Τα 7 πιο τοξικά συστατικά, που πρέπει να αποφεύγετε, αν έχετε παιδιά!πως θα μειώσετε την έκθεση σας στα καρκινογόνα


εσύ έχεις επισκεφτεί τον Μύρτιλλο;


Τι είναι ομορφιά για εκείνους που ΔΕΝ έχουν όραση;;;


πως θα προάγουμε την αυτονομία των παιδιών μαςΔείτε ποιά είναι η κατάλληλη τιμωρία για κάθε ηλικία

29  λόγοι για να τρώτε γιαούρτι9 τρόποι για να παρακινήσετε ένα τεμπέλικο παιδί10 πράγματα που έμαθα όταν έπαψα να ουρλιάζω στα παιδιά μου


πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκεφαλικούμάνα συγνώμη και.... σε ευχαριστώ η ζωή μετά τη διάγνωσησε αγαπώ παιδί μου                                                                                                                                                                                                                                                     

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Η ειλικρίνεια έχει χαρακτηριστεί ως αρετή, ως η πιο θαρραλέα μορφή της τόλμης. Ο έρωτας της αλήθειας, ως ο θεμέλιος λίθος της ευσυνειδησίας και της ευτυχίας! Η ειλικρίνεια είναι μία πτυχή της ηθικής και υποδηλώνει μια σειρά χαρακτηριστικών, όπως είναι η ακεραιότητα, η αλήθεια, η αξιοπιστία, η δικαιοσύνη και η ευθύτητα, με την ταυτόχρονη απουσία του ψέματος και της εξαπάτησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ειλικρίνεια, κάνουν τους ανθρώπους, τους λαούς, και όλους τους πολιτισμούς να την εκτιμούν ιδιαίτερα! Έτσι και οι γονείς, θέλουν να έχουν παιδιά που να λένε την αλήθεια και που να μπορούν να τα εμπιστεύονται. Η διδασκαλία της ειλικρίνειας έχει τεράστια αξία γιατί αποτελεί κομμάτι της ηθικής ανάπτυξης και της συναισθηματικής δύναμης των παιδιών. Μέσα από την ειλικρίνεια αναπτύσσουν το χαρακτήρα τους και την αυτοεκτίμησή τους!
Η ειλικρίνεια όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση.
Συχνά τα μικρά παιδιά (3-5 ετών) λένε απίστευτες ιστορίες χρησιμοποιώντας ψέματα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αποφύγει την αλήθεια και να πει ψέματα, για να εξυπηρετήσει ένα σκοπό, όπως για παράδειγμα να αποφύγει να κάνει κάτι, ή να αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Ένας έφηβος μπορεί να ανακαλύψει ότι το να μην είσαι ειλικρινής, θεωρείται αποδεκτό σε ορισμένες περιπτώσεις όπως το να μη λες την αλήθεια σε ένα φίλo ή φίλη, επειδή δε θέλεις να βλάψεις τα συναισθήματά του, και ένας άλλος έφηβος μπορεί να ψεύδεται για να προστατέψει την ιδιωτική του ζωή ή για να αισθανθεί ξεχωριστός και ανεξάρτητος από τους γονείς του.
Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται θάρρος για να πεις την αλήθεια, κάτι που μπορεί να ισχύσει για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
Η ειλικρίνεια δε βγαίνει πάντα με φυσικό τρόπο από μέσα μας και μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ πιο εύκολο να πεις ψέματα από το να επιλέξεις το δρόμο της αλήθειας. Είναι όμως στο χέρι των γονιών να διδάξουν σε ένα παιδί να εκτιμάει την αξία της ειλικρίνειας και να είναι αρκετά γενναίο για να την αναδείξει και να την υποστηρίξει!
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να επαναλαμβάνουν τις συμπεριφορές για τις οποίες δέχονται προσοχή. Προτιμούν τη θετική προσοχή και τον έπαινο από την αρνητική προσοχή ή την τιμωρία, αλλά επίσης προτιμούν την αρνητική προσοχή από το να μη λάβουν καθόλου προσοχή. Όταν ένα μικρό παιδί λέει ψέματα, οι γονείς είναι καλό να προσπαθήσουν να τους δώσουν όσο λιγότερη προσοχή είναι δυνατόν (αφήνοντάς το να γνωρίζει ότι ξέρουν ότι δε λέει την αλήθεια).
Από την άλλη πλευρά, όταν πει την αλήθεια είναι σημαντικό να δεχτεί τον έπαινο των γονιών. Αν για παράδειγμα βάψει με μαρκαδόρο τους τοίχους και παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, είναι σημαντικό οι γονείς να επαινέσουν το παιδί που αποκάλυψε την αλήθεια, και να αντισταθμίσουν την τιμωρία δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να επανορθώσει για ό,τι έκανε. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα αρχίσει να διακρίνει την αξία που δίνουν οι γονείς στην ειλικρίνεια από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η συμπεριφορά του.
Ένας επίσης καλός τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να αντιληφθεί ένα μικρό παιδί την έννοια και τη σημασία της ειλικρίνειας, είναι μέσα από το παιχνίδι της αλήθειας! Για παράδειγμα, “Θα σου λέω κάποια πράγματα και εσύ θα λες αν είναι αλήθεια ή αν δεν είναι αλήθεια”. Μπορείτε να ξεκινήσετε…
το παιχνίδι με απλά πράγματα και σιγά σιγά να προχωρήσετε σε πιο σύνθετες συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, “- Το λεμόνι είναι κόκκινο. – Δεν είναι αλήθεια. – Από τα αυτιά μας ακούμε. – Αλήθεια. – Τρώω στα κρυφά μια σοκολάτα, αλλά λέω ότι δεν την έφαγα εγώ. – Δεν είναι αλήθεια. – Βρήκα ένα ευρώ στο πάτωμα, αλλά λέω ότι δεν βρήκα λεφτά. – Δεν είναι αλήθεια”.
Εξηγήστε στο παιδί ότι όταν κάποιος δε λέει την αλήθεια, λέει ψέματα, και συζητήστε για ποιους λόγους είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς (πχ. γνωρίζουν οι άλλοι τι πραγματικά συνέβη, είναι άδικο να κατηγορηθεί ένα άτομο που δε φταίει, μαθαίνουμε να κάνουμε το σωστό κ.α.). Μια επίσης καλή ευκαιρία για να διδαχτούν τα μικρά παιδιά τη σημασία της ειλικρίνειας είναι μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια που έχουν ηθικά διδάγματα (πχ. ο βοσκός και ο λύκος)!
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να συζητούν με τα παιδιά το πόσο εκτιμούν την αξία της ειλικρίνειας στην οικογένεια τους. Πείτε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι για όλους σας μέσα στην οικογένεια να μπορείτε να βασίζεστε ο ένας στον άλλον και πως θέλετε να λέτε την αλήθεια ακόμα και αν είναι δύσκολο. Αν δεν υπάρχει ειλικρίνεια ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, είναι λογικό να μην υπάρχει ούτε στενή σχέση, ούτε εμπιστοσύνη, αλλά ούτε και σεβασμός μεταξύ τους.
Χρησιμοποιήστε λέξεις που μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά και υπενθυμίστε τους τι σημαίνει ειλικρίνεια στην οικογένειά σας. Για παράδειγμα, “Στην οικογένειά μας λέμε την αλήθεια ακόμα και αν είναι δύσκολο να το κάνουμε”, “Δεν παίρνουμε πράγματα που δεν είναι δικά μας”, “Όταν κάνουμε κάτι που δεν είναι σωστό, αναλαμβάνουμε και την ευθύνη της πράξης μας”. Εξηγήστε στα παιδιά πως οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια κερδίζουν το σεβασμό και αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Ακόμα και αν έχουν να σας πουν κάτι που δε θα σας αρέσει, εξηγήστε πως μπορεί να υπάρξει συνέπεια, αλλά θα εκτιμήσετε και θα σεβαστείτε πάνω από όλα ότι σας είπαν την αλήθεια!
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς είναι σημαντικό να δείξουν στα παιδιά ότι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ειλικρίνεια από ότι στην τιμωρία για την ανέντιμη συμπεριφορά. Ακόμα και αν χρειαστεί να επιβληθούν συνέπειες για το ψέμα τους, πρέπει να υπάρχει ένα όφελος για την τιμιότητα και την ειλικρίνειά τους.
Για να ενισχυθεί η ειλικρίνεια στα παιδιά, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τη διαπόμπευση όταν δεν κάνουν κάτι σωστά. Όταν τα παιδιά φοβούνται ότι θα ντροπιαστούν ή ότι θα χάσουν την αποδοχή των γονιών τους, το πιθανότερο είναι ότι θα επαναλάβουν την ανέντιμη ή τη μη ειλικρινή συμπεριφορά. Είναι στο χέρι των γονιών αν θα διδάξουν την ειλικρινή σχέση ή αν θα δημιουργήσουν μυστικά σε αυτήν. Η αποδοχή των γονιών είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για τα παιδιά, για αυτό είναι προτιμότερο να εφαρμόζουν σύντομες συνέπειες χωρίς να απαιτούν την τελειότητα.
Τέλος, οι γονείς θα δώσουν το παράδειγμα της ειλικρίνειας με τη δική τους συμπεριφορά. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ειλικρινείς σε ένα επίπεδο όπου τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την ωριμότητα και το συμφέρον του παιδιού. Κάποια θέματα είναι καλό να μένουν για τους μεγάλους γιατί μπορούν να αυξήσουν το άγχος των παιδιών.
Όταν είσαι ειλικρινής δεν ανησυχείς για τίποτε, δεν φοβάσαι κανέναν, γιατί η ειλικρίνεια δεν βλάπτει παρά μόνον εκείνους που προσποιούνται τον ειλικρινή είπε κάποιος, και αυτό είναι το πιο σημαντικό  που μπορούν να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά!
Πηγή: Parentshelp

Προστασία των παιδιών από τον ήλιο


Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος 4 Οκτ. 2009
        


Προστασία των παιδιών από τον ήλιοΟ ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας. Ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο για να δημιουργεί δυνατά οστά. Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο είναι ικανή για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού. Η έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα μάτια, στο αμυντικό σύστημα, ακόμη και καρκίνο. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά σε ηλιόλουστες χώρες όπως οι μεσογειακές, είναι εκτεθειμένα στον ήλιο περισσότερο από το μισό χρόνο της ζωής τους. Για αυτό οι γονείς πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από τον ήλιο.

Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδεις ακτινοβολίες που δεν είναι ορατές από το ανθρώπινο μάτι. Αυτές είναι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες Α, Β, C(UVA, UVB, UVC). Oι UVC είναι οι πιο επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες, αλλά ευτυχώς δε φτάνουν στη γη γιατί μπλοκάρονται από τη στιβάδα του όζοντος.

Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες απορροφούνται από μια ουσία που λέγεται μελανίνη και βρίσκεται στο δέρμα μας. Όσο περισσότερο εκτιθέμεθα στον ήλιο τόσο περισσότερη μελανίνη παράγεται με αποτέλεσμα το δέρμα να παίρνει πιο σκούρο χρώμα.

Ηλιακό έγκαυμα αναπτύσσεται όταν το δέρμα εκτεθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η μελανίνη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με σπίλους("ελιές"), πολύ ξανθό δέρμα, οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος.

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον ήλιο; 1. Προσπαθήστε να μην εκτίθενται στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 03.00 μ.μ. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν παίζουν στην αυλή του σπιτιού, τότε βάλτε τους κάποιο αντηλιακό. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.

2. Φορέστε ελαφρά ρούχα στα παιδιά σας και σιγουρευτείτε ότι δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία. Τοποθετείστε το χέρι σας κάτω από το ρούχο, αν δεν το βλέπετε, τότε το ρούχο είναι ικανό να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά για τα βρέφη κάτω των έξι μηνών ,στα οποία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακή κρέμα ,ο μόνος τρόπος προστασίας ,αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, είναι να καλύψετε το σώμα τους με ρούχα.

3. Χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες. Αυτό που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αντηλιακή κρέμα είναι ο δείκτης προστασίας. Πρέπει απαραίτητα ο δείκτης προστασίας να είναι μεγαλύτερος του 15. Επίσης πρέπει να επιλέξετε αντηλιακή κρέμα στην οποία να αναγράφεται ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A,B (UVA, UVB).

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά την αντιηλιακή κρέμα.
Α. Τοποθετείστε την κρέμα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Μην ξεχάσετε να αλείψετε τα χείλη, τα χέρια και τα αυτιά.
Β. Ξαναβάλτε αντηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ. Επίσης ξαναβάλτε αντηλιακό μετά από δύο ώρες.

4. Φορέστε στο παιδί σας καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου. Έκθεση στον ήλιο για μια μέρα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα (εξωτερική μεμβράνη του ματιού). Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύουν 100% από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Για αυτό πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας σιγουρευτείτε ότι αυτά που θα αγοράσετε προσφέρουν 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

5. Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία να αποφύγετε όσο το δυνατό τον ήλιο.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας πάθει ηλιακό έγκαυμα; Το ηλιακό έγκαυμα δυστυχώς το αντιλαμβανόμαστε στο τέλος της ημέρας όταν το δέρμα πάρει κοκκινωπό χρώμα. Το παιδί αρχίζει να πονά και να αισθάνεται φαγούρα γιατί ο ήλιος έχει στεγνώσει το δέρμα του. Το ξεφλούδισμα θα αρχίσει περίπου μια βδομάδα μετά το έγκαυμα. Χρήσιμες οδηγίες για το ηλιακό έγκαυμα είναι οι ακόλουθες:
1. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην ξύνει το δέρμα του.
2. Κάντε στο παιδί ένα δροσερό μπάνιο.
3. Δώστε στο παιδί κάποιο παυσίπονο φάρμακο.
4. Τοποθετείστε στο δέρμα ενυδατικές κρέμες.
5. Μη χρησιμοποιείτε κρέμες, που προέρχονται από το πετρέλαιο, γιατί δεν αφήνουν τον ιδρώτα και τη θερμότητα να διαφύγουν από το δέρμα.
6. Αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο γιατί θα επιδεινώσει την κατάσταση.
7. Εάν το έγκαυμα είναι έντονο και δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δημοσιεύτηκε στο padiatros.com


  
Επτά τρόποι να γίνουμε καλύτεροι γονείς
Η ανατροφή ενός παιδιού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ακολουθώντας εφτά βασικές συμβουλές, θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις ικανότητές σας ως γονιός.
Mείνετε ο εαυτός σας
Σε πιο βελτιωμένη, βέβαια, μορφή. Οι άνθρωποι, όταν γίνονται γονείς, είτε από φυσιολογική αγωνία είτε από υπερβολικό αίσθημα ευθύνης, κάποιες φορές μεταλλάσσονται. Ο δρ Σαλ Σεβέρε, στο βιβλίο του «Πώς να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας, ώστε να συμπεριφερθούν κι εκείνα αντίστοιχα», μας λέει: «Είναι βέβαιο πως το παιδί έτσι κι αλλιώς μας αλλάζει. Κυρίως, όμως, εσωτερικά. Αυτό, λοιπόν, που θα πρέπει προπαντός να κάνουμε είναι να ακολουθούμε το ένστικτο και τη διαίσθησή μας». Σήμερα που ψυχολόγοι, ψυχίατροι και εκπαιδευτές μιλούν συνεχώς για την ανατροφή των παιδιών, οι απόψεις είναι δεκάδες και αντιφατικές. Άλλοι υποστηρίζουν πως τα παιδιά χρειάζονται πειθαρχία, άλλοι πως η πειθαρχία τα ευνουχίζει και διαιωνίζει την ανελευθερία του ανθρώπινου είδους. Τι να κάνει ένας γονιός και ποια η θέση του απέναντι σε τόσες και αντιφατικές απόψεις; «Να περνάμε τα πάντα μέσα από το δικό μας προσωπικό φίλτρο», μας συμβουλεύει ο δρ. Σεβέρε. «Αν χρησιμοποιείτε ένα τέτοιο φίλτρο για κάθε συμβουλή, θα γλιτώνατε από τη σύγχυση», καταλήγει.
Μην κάνετε επίδειξη ισχύος
Η μόνη αληθινή δύναμη που έχετε ως γονιός είναι αυτός ο μοναδικά δυνατός δεσμός που υπάρχει ανάμεσα σ’ εσάς και το παιδί σας. Αυτός ο δεσμός είναι η δική του (αλλά και η δική σας) ασφαλιστική δικλείδα. Οι γονείς επενδύουν πολλή από την ενέργειά τους στο να σκέφτονται για τη συμπεριφορά των παιδιών τους, ενώ σ’ αυτό που θα έπρεπε να δίνουν βάρος είναι το πώς να τη διαχειρίζονται. «Όσο παράλογο κι αν ακούγεται», μας λέει η ειδικευμένη παιδοψυχολόγος Αν Ντάγκλας, «όσο περισσότερο κυριαρχικό είναι το στυλ σας, τόσο λιγότερη μοιάζει η δύναμή σας στα μάτια των παιδιών. Για τα παιδιά, ένας control freak γονιός είναι ένας εύκολος αντίπαλος. Όταν ένα τρίχρονο παιδί αποφασίσει να κερδίσει μια μάχη εξουσίας, θα κάνει focus, θα επιμείνει και θα την κερδίσει, ενώ εσείς θα σκέφτεστε ακόμη πώς να του επιβληθείτε. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο σε δείγμα 4.000 παιδιών, από 12 έως 13 ετών, αποδεικνύει πως οι πιο δύσκολοι και προβληματικοί έφηβοι είχαν αυταρχικούς γονείς. Να θυμάστε, λοιπόν, πως οι γονείς που στηρίζουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη των παιδιών τους δεν είναι ούτε πιο τρυφεροί, ούτε πιο αυστηροί, ούτε πιο απαιτητικοί από άλλους γονείς, αλλά είναι και τρυφεροί και απαιτητικοί και αυστηροί. Είναι εκείνοι που καταφέρνουν να συνδυάσουν τις τρεις πιο σημαντικές παραμέτρους της διαπαιδαγώγησης των παιδιών: Προσφέρουν αγάπη, βάζουν σαφή όρια -και επιμένουν στην τήρησή τους- και έχουν απαιτήσεις (πάντα εφικτές και ανάλογες με την αναπτυξιακή και γνωστική ηλικία) από τα παιδιά τους, υποστηρίζοντας τις ικανότητές τους και την προσωπικότητά τους.
Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους
Βεβαιωθείτε πως οι προσδοκίες που έχετε από τα παιδιά σας είναι ρεαλιστικές και μην τους ζητάτε περισσότερα από αυτά που μπορούν να δώσουν. Είναι πολύ καλό να προσπαθείς να του δημιουργείς κίνητρο και να εμπνέεις το παιδί, ώστε να δημιουργεί υψηλά στάνταρ, αλλά τα υπερβολικά υψηλά στάνταρ όχι μόνο θα το αποθαρρύνουν, αλλά και θα το αγχώσουν πολύ, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αποκτά χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν, πάλι, η Μητέρα Φύση χάρισε στο παιδί σας ένα ιδιαίτερο ταλέντο, βοηθήστε το να το καλλιεργήσει, χωρίς όμως να γίνετε καταπιεστικοί μαζί του. Γενικά, να θυμάστε πως οι απαιτήσεις που έχετε από τα παιδιά σας θα πρέπει να είναι ανάλογες με την ηλικία και τις ικανότητές τους.
Μην είστε τελειομανείς
Η τελειομανία, η πεποίθηση δηλαδή ότι η τελειότητα μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί σε ό,τι κι αν κάνουμε, είναι μια μεγάλη και επικίνδυνη παγίδα, ιδιαίτερα όταν μέσα σ’ αυτήν προσπαθήσουμε να κλείσουμε και τα παιδιά μας. Συχνά οι γονείς επιβεβαιώνουμε το κοινωνικό μας status από την απόδοση των παιδιών μας. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται τα παιδιά μας ότι τα αγαπάμε «υπό όρους». Η αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους οφείλει πάντα να χαρίζεται απλόχερα, άνευ όρων! Αγαπάμε τα παιδιά μας για αυτό που είναι και όχι για αυτό που μπορούν ή θέλουμε εμείς να γίνουν. Η αξία τους είναι ενδογενής και όχι εξαρτημένη από την απόδοσή τους στο σχολείο ή την καλή τους συμπεριφορά. Αν, δηλαδή, ο γονιός ενθουσιάζεται μόνο όταν το παιδί κατορθώνει κάτι ή δουλεύει σκληρά για κάτι, και απογοητεύεται ή το επιπλήττει όταν δεν πετυχαίνει, τότε η συμπεριφορά αυτή εκλαμβάνεται ως κριτική για τα λάθη του. Φυσικά και νιώθουμε υπερηφάνεια όταν τα καταφέρνουν καλά, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αλλάζει τα συναισθήματά μας. Παιδιά που πιέζονται από τους γονείς να πετύχουν την τέλεια απόδοση, και επιβραβεύονται μόνο για τα κατορθώματά τους αντί για το χαρακτήρα τους ως σύνολο, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή άγχος ως ενήλικοι. Η επιτυχία στη ζωή δεν εξαρτάται από το να κάνουμε τα πάντα σωστά, αλλά από το πώς χειριζόμαστε τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Εκεί είναι που η δημιουργικότητα, το πάθος και η επιμονή μπαίνουν στο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά δυνατά πιέζοντάς τα να είναι τέλεια. Αυτό που χρειάζονται είναι να τους επιτρέψουμε να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει και να αφήσουμε το πάθος τους να αναπτυχθεί.
Απολαύστε το νέο σας ρόλο
Η ανατροφή των παιδιών κάποιες φορές μπορεί να γίνει κουραστική ή να μας αποσυντονίσει. Είναι απόλυτα φυσικό. Ο γονιός δεν είναι θεός, είναι ένας άνθρωπος με αδυναμίες, ελλείψεις και ελαττώματα. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να είστε συνεχώς δίπλα τους, μπορείτε να τους αφιερώνετε χρόνο ώστε να τα ακούτε, να είστε τρυφεροί και να τους δείχνετε την αγάπη σας. Αντί να τα προσβάλλετε σε προσωπικό επίπεδο, προτιμήστε να απορρίψετε ή να επιβραβεύσετε τις συμπεριφορές του παιδιού. Είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζουμε το να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά χωρίς να τα καταπιέζουμε. Αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσουμε -πρώτοι εμείς και μετά τα ίδια τα παιδιά- ότι στις σχέσεις υπάρχει αμοιβαιότητα στην αγάπη, τα δικαιώματα, τις ευθύνες και τις προσδοκίες.
Να είστε αισιόδοξοι
Η πίστη, η θετική σκέψη και η αισιοδοξία μπορούν να φωτίσουν και την πιο σκοτεινή πλευρά της γονεϊκής μας ρουτίνας. Ένα χαμόγελο του μωρού, το πρώτο τραγουδάκι, ένα κακαριστό γελάκι μπορούν να δώσουν στη μέρα μας νόημα και χαρά. Αυτές οι μικρές στιγμές είναι που κάνουν συγκλονιστική τη ζωή και μας «δένουν» όλο και περισσότερο με το παιδί. Αυτές οι στιγμές της βαθιάς ένωσης έχουν κάτι το μαγικό. Αυτό το τεράστιο προνόμιο του ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι είναι ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στη ζωή!
Εκτιμήστε τα παιδιά σας
Μάθετε να τα αγαπάτε για αυτό που είναι. Αυτή είναι και η βασική αρχή της μητρότητας και της πατρότητας. Μη χάνετε χρόνο με το να σκέφτεστε πώς θα ήταν αν το παιδί σας ήταν λιγότερο δραστήριο, περισσότερο ήσυχο ή κοιμόταν περισσότερες ώρες, γιατί τότε χάνετε τις μισές του στιγμές. Μην ξεχνάτε πως κάθε άτομο είναι ιδιαίτερο. Είτε σας αρέσει είτε όχι, το παιδί δεν είναι μινιατούρα του εαυτού σας. Μήπως να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε πως εσείς και εκείνο είστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι; Και αντί να πολεμάτε την προσωπικότητά του, απλώς να αποδεχτείτε το ταμπεραμέντο του; Και να το υποστηρίξετε ώστε να εξελιχτεί θετικά!
Με τη συνεργασία της Βάσως Μακαρώνη (ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος)
imommy
http://kids.in.gr/mom/psychology/article/?aid=1231253009


 

    Ψηφιακή αμνησία απειλεί τους εφήβους
                 
child gadget
Οι νέοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ψηφιακή τεχνολογία
Σύμφωνα με έρευνα, οι έφηβοι σήμερα εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό από την ψηφιακή τεχνολογία, που πια δεν είναι σε θέση να θυμούνται λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, όπως ο αριθμός του τηλεφώνου τους.
Ειδικοί από τη Νότια Κορέα, μία από της πιο ψηφιακά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, βρήκαν ότι οι γνωστικές ικανότητες εκείνων που στηρίζονται πολύ στην τεχνολογία, φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά, πρόβλημα που συνήθως παρατηρείται σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι ή πάσχουν από κάποια ψυχιατρική ασθένεια. Υπεύθυνη δε για την κατάσταση αυτή, την οποία ονόμασαν «ψηφιακή αμνησία», θεωρούν την τεχνολογία.
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νέων, ηλικίας 10 έως 19 ετών, που χρησιμοποιούν τα smart phones τους για περισσότερες από 7 ώρες καθημερινά φτάνει το 18,4%.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, εκείνοι που χρησιμοποιούν πολύ την τεχνολογία είναι πιθανό να αναπτύξουν περισσότερο την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου τους, παραμελώντας τη δεξιά, η οποία σχετίζεται με τη συγκέντρωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η προσοχή και η μνήμη των χρηστών, που στο 15% περίπου των περιπτώσεων μπορεί να οδηγήσει στα πρώιμα στάδια εκδήλωσης άνοιας.
Επιπλέον, οι παραπάνω χρήστες φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα και όσον αφορά τη συναισθηματική τους ανάπτυξη, με τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Πηγή: vita.gr                                     Αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Συμβουλές για παιδιά που είναι αριστερόχειραΚάποτε οι αριστερόχειρες υποχρεούνταν να μάθουν να γράφουν με το δεξί, συχνά μάλιστα δια της βίας. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα βεβαιώνει: Η αριστεροχειρία δεν είναι “κουσούρι”, δεν συνδέεται με μαθησιακές δυσκολίες και το παιδί που την φέρει, δεν πρέπει να καταπιέζεται ή να αποτρέπεται.

Ζούμε σε ένα κόσμο που επικρατούν οι δεξιόχειρες. Το δεξί χέρι θεωρείται το «καλό», το συνηθισμένο, ενώ το αριστερό θεωρείται πιο «σπάνιο» και εξεζητημένο. Δεν είναι μακρινές οι εποχές που, με ένα ρατσιστικό κριτήριο, οι αριστερόχειρες υποχρεώνονταν ακόμα και με τη βία να μάθουν να γράφουν με το δεξί και που και οι ίδιοι ένιωθαν ένοχοι για το «κουσούρι» τους. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως είναι γνωστό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια, ορίζοντας δύο τύπους ανθρώπων: τους «δεξιόχειρες» (στους οποίους επικρατεί η λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου) κα τους «αριστερόχειρες» (στους οποίους το πάνω χέρι έχει το δεξί ημισφαίριο).
Όλα σχεδόν τα παιδιά είναι αμφιδέξια, δηλαδή χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους μέχρι την ηλικία των 2 ή 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία περίπου αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη επιδεξιότητα όταν χρησιμοποιούν το ένα από τα δύο χέρια, συνήθως το δεξί. Όταν μιλάμε για διάκριση, αναφερόμαστε στην εδραίωση της πλευρίωσης. Πλευρίωση ονομάζεται η κυριαρχία της μιας πλευράς του σώματος (μάτι, χέρι, πόδι και αυτί), η οποία ονομάζεται ενεργητική. Μερικά παιδιά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους μέχρι τα 5 ή τα 6 τους, όταν δηλαδή αρχίζουν να γράφουν οπότε γίνεται και η τελική επιλογή. Μη ομοιογενής πλευρίωση μπορεί να σημαίνει νευροψυχολογική ανωριμότητα και συχνά συνδέεται με δυσκολίες προσανατολισμού στον χώρο. Διαταραχές της πλευρίωσης επηρεάζουν την ικανότητα μάθησης της γραφής.Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;


Ένας τρόπος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε το επικρατές χέρι του παιδιού είναι μέσα από την παρατήρηση του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η επικράτηση του ενός χεριού συνοδεύεται και από την επικράτηση του αντίστοιχου ποδιού, ματιού, αυτιού.
Μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την προτίμηση που έχει το παιδί μας είναι οι εξής:
- Προτρέπουμε το παιδί να κοιτάξει μέσα από την κλειδαρότρυπα, από ένα σωλήνα ή ένα μεγενθυτικό φακό
- Ζητάμε από το παιδί να βάλει το ρολόι στο αυτί του
- Ζητάμε από το παιδί να πετάξει μία μικρή μπάλα με το ένα χέρι
- Προσφέρουμε στο παιδί το αγαπημένο του γλύκισμα και παρατηρούμε ποιο χέρι χρησιμοποιεί για να το πάρει
- Βάζουμε το παιδί να κάνει κουτσό από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη
- Ζητάμε από το παιδί να ισορροπήσει στο ένα πόδι
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ελέγχεται η ποιότητα εκτέλεσης πράξεων από την αριστερή και δεξιά πλευρά του σώματοςΕπιδημιολογικά στοιχείαΜε τα ως τώρα στατιστικά δεδομένα, ένας στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (δηλαδή 600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού). Τώρα, όμως τα πράγματα αλλάζουν και η ζυγαριά δείχνει να τείνει να ισορροπήσει, καθώς ο ρυθμός γέννησης αριστερόχειρων αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται ως το 2020 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να είναι αριστερόχειρες. Όπως δηλώνει και καθηγητής Βιολογίας Alexander Dubov «ο αριθμός των αριστερόχειρων μωρών που γεννήθηκαν μέσα στο 2005 είναι διπλάσιος από αυτά που γεννήθηκαν το 1990». Αν και οι δύο γονείς είναι αριστερόχειρες το παιδί έχει περίπου 50% πιθανότητες να είναι αριστερόχειρας.Ο ρόλος των γονέωνΠαλαιότερα οι γονείς προσπαθούσαν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τους αριστερόχειρες γιατί πίστευαν πως είναι λανθασμένη συνήθεια που θα έχει συνέπειες στο σχολείο. Σήμερα γνωρίζουμε πως οι αριστερόχειρες δεν αντιμετωπίζουν απολύτως καμία μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι μύθος η αντίληψη πως δεν είναι καλλιγράφοι. Η πίεση που ασκείται στον αριστερόχειρα να αλλάξει το χέρι που χρησιμοποιεί το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να του προκαλέσει σύγχυση και να κάνει πιο δύσκολο το να μάθει να γράφει αφού υποχρεώνεται να χρησιμοποιήσει το λιγότερο επιδέξιο χέρι του.Προσοχή!Αν ένα παιδί χρησιμοποιεί εμφανώς περισσότερο το ένα από τα δύο του χέρια πριν από την ηλικία των 18 μηνών, πρέπει να το αναφέρουμε στον παιδίατρο γιατί μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος στην εξέλιξη της κίνησης.InfoΣτο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα κατάστημα με γραφική ύλη, ψαλίδια, στυλό και πολλά άλλα αξεσουάρ σχεδιασμένα ειδικά για αριστερόχειρες.Σχετικά links
Συνεργάστηκε ο Αναπτυξιακός-Εργοθεραπευτής
Στέλιος Μαντούδηςbabyspace.gr
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Συμβουλές για παιδιά που είναι αριστερόχειραΠροτού ξεκινήσουμε, για το πώς να διδάξετε δεξιότητες γραφής στο παιδί σας, θα πρέπει καταρχήν να γνωρίζετε εάν το παιδί σας είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.


Είναι πολύ απλό να το προσδιορίσετε. Απλώς παρατηρήστε το παιδί σας όταν ξεκινά να μαζεύει πράγματα. Το χέρι που χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό θα σας δείξει εάν είναι αριστερόχειρας ή όχι. Τα αριστερόχειρα παιδιά διαφέρουν λιγάκι από τα συνηθισμένα παιδιά.

Υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία θα πρέπει να έχετε κατά νου όταν θα ξεκινήσετε να τους διδάσκετε να γράφουν:
Αφήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι παρόλο που γράφει με το αριστερό χέρι, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ελάττωμα.Κάντε το να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη παιδιά σαν και αυτό, αν και μπορεί να μην είναι κοντά του.


Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να γράψει την κάθε λέξη με καλή γραφή και με όμορφα γράμματα.

Μην το εξαναγκάζετε ποτέ να χρησιμοποιεί το δεξί χέρι, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση, και μπορεί να μην καταφέρει να γράψει καλά.
Το παιδί θα πρέπει να κρατάει τις σημειώσεις κοντά στο “αριστερό του χέρι” δημιουργώντας την κατάλληλη γωνία σύμφωνα με τη θέση του χεριού του.Το σημειωματάριο θα πρέπει, επίσης, να έχει την κατάλληλη απόσταση, και να τοποθετείται στο κατάλληλο ύψος με σκοπό να κάνει το παιδί να αισθάνεται άνετα κατά τη διάρκεια του γραψίματος.


Διδάξτε του πώς να κρατάει/πιάνει με τον κατάλληλο τρόπο ένα μολύβι μεταξύ του δείκτη, του μεσαίου δακτύλου και του αντίχειρα.

Να προσπαθείτε πάντα να κινητοποιείτε και να εκτιμάτε το παιδί σας όταν γράφει και χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι.
Δώστε του να κρατήσει χρωματιστά μολύβια/στυλό που να ελκύουν την προσοχή του, και να διατηρούν το ενδιαφέρον του στο γράψιμο.Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ικανότητα κατανόησης και μάθησης του παιδιού σας ενώ το διδάσκετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να το διδάξετε με τον κατάλληλο τρόπο.


Προσπαθήστε να κατανοήσετε την υπομονή του παιδιού σας, και ακόμη και όταν απογοητεύεται παραμείνετε ψύχραιμοι. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από τη δική σας πλευρά.

Προσπαθήστε να το διδάξετε εικονικά – μέσω εικόνων, και πείτε του να γράψει για αυτό που βλέπει. Αυτό θα βελτιώσει τον τρόπο χειρισμού του χεριού του.
Μην ανησυχείτε στην αρχή για τα κακογραμμένα κείμενα και τα ορθογραφικά λάθη. Βοηθήστε το παιδί σας να βελτιωθεί σταδιακά.Τέλος, κάθε παιδί με αριστερή πλευρίωση θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες τεχνικές κατά την εμπλοκή του σε γραφοκινητικές δραστηριότητες καθώς η φορά της γραφής, αλλά και η κατεύθυνση έχει αναπτυχθεί από δεξιόχειρες για δεξιόχειρες!!!


Ουσιαστικά προσπαθούμε να κάνουμε το παιδί να γράψει αντίθετα από τον φυσικό του τρόπο…

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να κάνουμε λίγο ποιο εύκολη τη ζωή του…
Οι αριστερόχειρες θα πρέπει να κάθονται ελάχιστα ποιο ψηλά στην καρέκλα από τους δεξιόχειρες. Έτσι η οπτική επαφή με αυτό που γράφουν θα είναι καλύτερη. Ένα μαξιλαράκι στο κάθισμα θα βοηθήσει αρκετά.Επίσης, με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να πιάνει το όργανο πιο ψηλά (περίπου 3,5 εκατοστά από την μύτη του μολυβιού).


Η δύναμη που βάζουμε στο μολύβι θα πρέπει να είναι ίση σε κάθε δάκτυλο (αντίχειρας, μέσος και δείκτης) ώστε η θέση να μην χαλάει.

Η θέση του χαρτιού είναι εξαιρετικά σημαντική!!! Ποτέ το χαρτί παράλληλο με το σώμα του παιδιού αλλά παράλληλο με το χέρι που γράφει!! (Στην περίπτωση μας σκεφτείτε ότι η αριστερή πάνω γωνία θα πρέπει περίπου να «δείχνει» την πάνω πλευρά του γραφείου / θρανίου).
Επίσης, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε αρχικά μολύβι με μαλακή μύτη ώστε η ροή πάνω στο χαρτί να είναι πιο ομαλή.
Στα γράμματα που απαιτούν οριζόντιες γραμμές δεν θα πρέπει να είμαστε αυστηροί με την φορά (αριστερά προς δεξιά) αλλά θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να διαλέξουν ό,τι τα βολεύει!
Επίσης, αν είναι δυνατό στο σχολείο καλό θα ήταν να μην κάθεται στο ίδιο θρανίο ένας αριστερόχειρας με έναν δεξιόχειρα!!!

πηγή: hamomilaki.blogspot.grΠαρουσιάζονται 10 πρακτικές οδηγίες για γονείς που έχουν παιδιά με Διάσπαση Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα. Αναφέρονται στην ομαλή καθημερινή αλληλεπίδραση των γονιών με τα παιδιά τους.1. Τονίστε την καλή συμπεριφορά. Για παράδειγμα αν κάθεται στον καναπέ και περιμένει να ετοιμαστεί το φαγητό αλλά παράλληλα μαλώνει με τον αδερφό του ή κάνει φασαρία μην τονίσετε μόνο το τελευταίο γεγονός. Θυμηθείτε πρώτα να επαινέσετε ότι κάθεται στον καναπέ και περιμένει και μετά ζητήστε του να κάνει και το επιπλέον πχ. ησυχία.


2. Αγνοήστε όσο μπορείτε τις ασήμαντες «κακές» συμπεριφορές. Αν θέλετε να αλλάξετε σημαντικά άσχημες συμπεριφορές πρέπει πρώτα να μπορείτε να προσπερνάτε τις απλά «ενοχλητικές» συμπεριφορές πχ. πειράγματα, λίγο θόρυβο για να δώσετε σημασία σε αυτές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.


3. Ανατροφοδοτήστε το παιδί με στοιχεία για την συμπεριφορά του. Αν βλέπετε ότι ξεκινάει μια συμπεριφορά που θα οδηγήσει στα γνωστά αποτελέσματα σταματήστε και εξηγήστε στο παιδί τι κάνει και τι πρέπει να αλλάξει πχ. βάλε τα πόδια στο πάτωμα όχι στην καρέκλα. Αν δεν γνωρίζει τι πρέπει να αλλάξει θα ανακυκλώνει τον ίδιο «φαύλο κύκλο».


4. Ανατροφοδοτήστε με αυτά τα στοιχεία όσο πιο συχνά μπορείτε. Κάθε φορά θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι στο τι πρέπει να αλλάξει το παιδί. Η απλή οδηγία «συμμορφώσου» δεν βοηθάει.


5. Πάντα τονίζουμε πρώτα την καλή συμπεριφορά και μετά αυτο που δεν μας αρέσει.


6. Αναπτύξτε ρουτίνες. Όπως πχ. συγκεκριμένη ώρα για να σηκωθεί, να φάει, να διαβάσει κτλ. Πρέπει να υπάρχει περιθώριο χρόνου μέχρι να συνηθίσει στην ρουτίνα γιατί το παιδί δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα αυτά στον χρόνο που επιθυμείτε. Οι ιεροτελεστίες βοηθούν για να να αποτυπωθούν περισσότερο βιωματικά στα παιδιά αυτά οι υποχρεώσεις τους πχ. » Στις 9:00 πλένουμε τα δόντια μας και μετά διαβάζουμε το παραμύθι που θες.»


7. Σημειώστε και αναρτήστε μέχρι 3 κανόνες. Μπορείτε να αναρτήσετε σε εμφανές σημείο ένα σημείωμα με 3-4 κανόνες (όχι περισσότερους) που θεωρείτε σημαντικούς. Κάθε φορά που παραβίασε κάποιον μπορείτε όχι μόνο να τον λέτε αλλά και να τον δείχνετε.


8. Προνοήστε για τα προβλήματα. Είναι χρήσιμο να έχετε συγκεκριμένους κανόνες για κάθε μέρος που πρόκειται να πάτε με το παιδί και γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιθανό να διασπαστεί και να υπερδιεγερθεί πχ. Super Markets, εστιατόρια κτλ. Όλα τα μέρη που έχουν έντονη κινητικότητα και πολλαπλά ερεθίσματα βρίσκονται στα «υψηλής επικινδυνότητας μέρη». Είναι λοιπόν χρήσιμο να ξέρει απο πριν τι περιμένετε να μην κάνει. Ανάλογα θα πρέπει να έχει μια επιβράβευση ή ένα κόστος.


9. Λάβετε υπ’ όψιν την ανάγκη που θέλει να ικανοποιήσει. Κάθε φορά που το παιδί κάνει κάτι «ακατάλληλο» πχ, φωνάζει, καταλήγει σε κρίση θυμού κτλ. υπάρχει μια ανάγκη που θέλει να καλύψει, ένα αίτημα αλλά δεν ξέρει να το ζητήσει με τον κατάλληλο τρόπο. Επομένως πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλει και χρειάζεται και μετά να του μάθετε να το ζητάει με τον κατάλληλο τρόπο.


10. Μην παραιτήστε. Πολλές φορές αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο να πρέπει να θυμάσαι να κάνεις όλα αυτά καθε μέρα και να μην πετυχαίνουν κάθε φορά. Για αυτό αναζητήστε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης του δικού σας θυμού πχ. πηγαίνετε ένα σύντομο περίπατο όταν η κρίση τελειώσει. Είναι όμως σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στο τι ζητάς και πως το ζητάς για να μην συνεχίζεται η ανακυκλωση των ίδιων προβλημάτων.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
Facebook
http://dyslexiaathome.blogspot.gr/
Συμβουλές ορθής χρήσης του Ιντερνετ από τα παιδιά

5-8 ετών: Το παιδί μπορεί να «σερφάρει» υπό την επίβλεψη ενηλίκου σε δικτυακούς τόπους με παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία (παζλ, παιχνίδια με γράμματα και αριθμούς, ιστοσελίδες με μουσική κ.λπ.). Καλό είναι να μη μένει για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα στη δραστηριότητα αυτή.5-8 ετών: Το παιδί μπορεί να «σερφάρει» υπό την επίβλεψη ενηλίκου σε δικτυακούς τόπους με παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία (παζλ, παιχνίδια με γράμματα και αριθμούς, ιστοσελίδες με μουσική κ.λπ.). Καλό είναι να μη μένει για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα στη δραστηριότητα αυτή.
Συμβουλές ορθής χρήσης του Ιντερνετ από τα παιδιά
8-12 ετών: Τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερη ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Ανακαλύπτουν ότι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα ενδιαφέροντά τους, αθλητισμό, μουσική κ.λπ. Καθίστε μαζί τους και βοηθήστε τα στις αναζητήσεις τους, υποδεικνύοντας τις σωστές λέξεις-κλειδιά. Επιλέξτε μαζί ιστοσελίδες που το ενδιαφέρουν και προσθέστε τις στα favorites του browser που χρησιμοποιείτε. Τοποθετήστε φίλτρα, έτσι ώστε η αναζήτηση ιστοσελίδων να είναι ακίνδυνη, αλλά μην ξεχνάτε ότι ακόμα και τα καλύτερα φίλτρα δεν παρέχουν απόλυτη ασφάλεια. Οσο το παιδί μεγαλώνει μπορεί να χρησιμοποιεί το Ιντερνετ μόνο του. Προσπαθήστε να αντισταθμίζεται ο χρόνος που περνά μπροστά στον υπολογιστή με χρόνο που διαθέτει για άλλες δραστηριότητες.
12-18 ετών: Τα παιδιά μπορεί να απορροφηθούν για ώρες από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αποκτούν εύκολα τεχνολογικές ικανότητες και είναι ικανά να εξερευνήσουν όλες τις πτυχές του εικονικού αυτού κόσμου. Μπορούν να εγκαταστήσουν λογισμικό και πιθανώς να είναι πιο εξοικειωμένα από εσάς. Καθίστε μαζί με τα παιδιά σας, ιδιαίτερα αν είναι στις μικρότερες ηλικίες της κατηγορίας. Γίνετε περίεργοι! Δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές τους. Αντιδράστε με ψυχραιμία αν το παιδί σας ξοδεύει τον χρόνο του αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Συνήθως είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση μια νευρική αντίδραση στις ψηφιακές προτιμήσεις των εφήβων αντενδείκνυται τόσο όσο μια ιδιαίτερα ανεκτική στάση.
Πηγή: saferinternet.gr


  • goneaspaidi


Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά

Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι ο χαρακτήρας ενός παιδιού μοιάζει με τον πηλό. Διαμορφώνεται εντυπωσιακά ανάλογα μ’ αυτά που βλέπει και ακούει από το οικογενειακό του περιβάλλον, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία που δεν έχει άλλα ερεθίσματα (σχολείο, φίλους κτλ.). Οι φράσεις που λέμε στο παιδί μας, ακόμα και οι πιο αθώες φαινομενικά, μπορεί να το επηρεάσουν με τρόπο που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε… Το πανεπιστήμιο Σάουθερν Καλιφόρνια έκανε μια σχετική έρευνα και κατέληξε σε δέκα φράσεις-κλισέ, τις οποίες δεν πρέπει επ’ ουδενί να λέμε στα παιδιά μας.
1. «Άσε με ήσυχο»!
Όποιος γονιός δεν έχει πει αυτό ή κάτι παρόμοιο («μη με ενοχλείς» ή ακόμα και το πιο ευγενικό «έχω δουλειά») είναι ήρωας… Ειδικά στην ηλικία που το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και ρωτάει για το καθετί χρειάζεται πολλή υπομονή. Μην εμφανίζεστε συνεχώς απομονωμένοι, διότι θα θεωρήσει ότι δεν έχει νόημα να σας ρωτάει αν δεν του απαντάτε και θα το βρείτε μπροστά σας στην εφηβεία… Όταν έχετε πράγματι δουλειά εξηγήστε του ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορείτε να του εξηγήσετε, αλλά μην ξεχάσετε ποτέ να επαναφέρετε μόνοι σας την απορία του όταν τελειώσετε την εργασία σας.
2. «Είσαι τόσο…»
Η φράση μπορεί να συμπληρωθεί μ’ ένα επίθετο, θετικό ή αρνητικό (ντροπαλός, έξυπνος, αστείος, τεμπέλης κτλ.). Αποφεύγετε να χαρακτηρίσετε τα παιδιά σας. Ο χαρακτηρισμός αυτόςαποτυπώνεται στο μυαλό τους και τον θεωρούν θέσφατο, τις περισσότερες φορές το υιοθετούν και γίνονται υπερόπτες (αν τα παινεύετε συνέχεια) ή χάνουν την αυτοπεποίθησή τους (αν συνεχώς τα κατσαδιάζετε). Μπορείτε να του πείτε «αυτό που έκανες δείχνει τεμπελιά» ή «η άσκηση που έλυσες δείχνει εξυπνάδα», έχει τελείως διαφορετικό νόημα.
3. «Μην κλαις»
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να βιώνουν όλα τα συναισθήματα. Μην απαγορεύετε στο παιδί σας να κλαίει, να λυπάται, ακόμα και να φοβάται. Και μην τουποβιβάζετε με φράσεις του τύπου «μην γίνεσαι μωρό» κτλ. Το παιδί σας δεν θα νιώσει καλύτερα αν το διατάξετε «μην κλαις»! Μάθετε την αιτία των δακρύων κι εξηγήστε του αναλυτικά γιατί δεν πρέπει να κλαίει.
4. «Γιατί να μην είσαι σαν τον αδελφό/αδελφή σου»;
Ό,τι χειρότερο ειδικά για αδέλφια που βρίσκονται κοντά στην ηλικία. Μην τασυγκρίνετε, ειδικά σε πράγματα που κάποιο παιδί τα μαθαίνει πιο εύκολα από κάποιο άλλο π.χ. να κλείνει μόνο του το φερμουάρ του τζάκετ του ή να πίνει μόνο του νερό από το ποτήρι. Με το να τα συγκρίνετε αυξάνετε την αντιζηλία μεταξύ τους. Αντιμετωπίστε τα σαν εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες.
5. «Μπορείς και καλύτερα…»
Η αυξανόμενη πίεση στο παιδί μπορεί να μην φέρει μόνο τη βελτίωση που επιθυμείτε, αλλά και άγχος και αγωνία για το… καλύτερα, το οποίο υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να το πετύχει. Ακόμα και σε πράγματα που αποδεδειγμένα έχει κάνει στο παρελθόν και τώρα δεν θυμάται ή τα κάνει με άλλο τρόπο, μην δείχνετε ότι απογοητεύεστε. Θυμίστε του τι έκανε το ίδιο στο παρελθόν ή πείτε του «θα προτιμούσα να το έκανες έτσι», χωρίς να δείξετε ότι περιμένετε κάτι φοβερό…
6. «Η μαμά/ο μπαμπάς τα ξέρει όλα…»
Είναι λογικό να απαντάτε στις περισσότερες απορίες του παιδιού, όμως μην το παίζετε παντογνώστες και κυρίως μην υπερηφανεύεστε για τις γνώσεις σας, ακόμα κι αν έχετε πολλές. Αν πρόκειται για κάτι εύκολο, προτρέψτε το παιδί σας να βρει μόνο του τη λύση. Στα μάτια του μπορεί να φαίνεστε υπεράνθρωποι για ένα διάστημα, αλλά όταν διαπιστώσει ότι και οι δικές σας γνώσεις έχουν όριο θα απογοητευθεί υπέρ του δέοντος.
7. «Σταμάτα αλλιώς θα σε δείρω»
Αν μιλάμε για γονείς που δεν έχουν σκοπό να δείρουν τα παιδιά τους για να τα σωφρονίσουν, οι κούφιες απειλές είναι ό,τι χειρότερο. Το παιδί πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν έχετε σκοπό να το δείρετε, οπότε η χρησιμοποίηση αυτής της απειλής (ή άλλων του τύπου «θα σε κλειδώσω στο δωμάτιο» κτλ.) πέφτει στο κενό. Αν πρέπει να του επιβάλλετε τιμωρία δοκιμάστε κάτι πιο ήπιο (π.χ. δεν θα δει σήμερα το αγαπημένο του κόμικ στην τηλεόραση) και, φυσικά, κάντε το πράξη, όσο κι αν σας πονάει. Έτσι θα αντιληφθεί ότι υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει.
8. «Αλίμονό σου όταν γυρίσει ο πατέρας σου»!
Η χρησιμοποίηση του ενός γονιού (συνήθως του πατέρα) σαν «μπαμπούλα» φέρνει διπλά κακό αποτέλεσμα. Αφ’ ενός το παιδί μαθαίνεινα αποξενώνεται από τον «κακό» του ζευγαριού και αφ’ ετέρου δεν δίνει καμία σημασία πια στις απειλές του «καλού», αφού έχει επισημάνει πια την πηγή του κακού.
9. «Βιάσου»
Για οτιδήποτε κάνει το παιδί δεν χρειάζεται βιασύνη. Ειδικά όταν βιαζόμαστε εμείς να κάνουμε κάτι ή να πάμε κάπου, δεν είναι σωστό να το πιέζουμε. Ακόμα κι αν δεν το λέμε, αλλά το προδίδει η γλώσσα του σώματός μας (π.χ. με τα χέρια στη μέση και να χτυπάμε συνεχώς το πόδι μας στο πάτωμα) δημιουργούμε άγχος που μπορεί να επηρεάσει το παιδί μας, ειδικά αν το κάνουμε συνέχεια. Ακόμα χειρότερο είναι να αφήσουμε τη δουλειά του ή το παιχνίδι του μισοτελειωμένο, απλά για να γίνει το δικό μας…
10. «Μπράβο αγάπη μου»!
Τι το κακό έχει ένας έπαινος; Ίσα-ίσα που πρέπει να επαινούμε τα παιδιά μας, αλλά παράλληλα πρέπει να μην το παρακάνουμε. Αν επαναλαμβάνουμε συνεχώς τους ίδιους επαίνους για πράγματα που το παιδί κάνει εύκολα, τι θα κάνουμε αν πετύχει κάτι πραγματικά δύσκολο; Οι έπαινοι πρέπει να έχουν… διαβαθμίσεις, έτσι ώστε το παιδί να μην βρίσκει κάποια στιγμή αδιάφορο να σας δείξει π.χ. μια ζωγραφιά του, επειδή ξέρει ότι θα «εισπράξει» την ίδια φράση.
ΠΗΓΗ: flowmagazine.gr


Link : http://xenesglosses.eu/2012/12/fraseis-pou-den-prepei-na-leme-sta-paid/#ixzz2GYJ91h3Y


Τα παιδιά που γυμνάζονται έχουν την τάση να είναι καλύτεροι μαθητές, είτε η άσκηση γίνεται οργανωμένα, είτε απλά με το περπάτημα, πηγαίνοντας στο σχολείο, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Αρχεία Παιδιατρικής & Ιατρικής του Εφήβου, συμπίπτουν με την τάση στα αμερικανικά σχολεία να μειώνουν τις ώρες της γυμναστικής και να επικεντρώνονται στην προετοιμασία για τα ακαδημαϊκά μαθήματα

Πολλές έρευνες καταδεικνύουν ότι η εκμάθηση του γραπτού και προφορικού λόγου είναι ένα συνεχές αναπτυξιακό φαινόμενο.
Προϋπόθεση γι' αυτό είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου ο έντυπος λόγος κυριαρχεί και το οικογενειακό περιβάλλον ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.
Η φωνολογική επίγνωση είναι η ικανότητα του παιδιού να συνειδητοποιεί ότι ο προφορικός λόγος αποτελείται από προτάσεις οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούνται από λέξεις, οι λέξεις από συλλαβές και οι συλλαβές από φωνήματα


Είναι σημαντικό να το συζητήσετε αμέσως με τον παιδίατρο. Η γλωσσική καθυστέρηση πρέπει να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν ανευρίσκονται ιατρικά αίτια, εκτός και αν υπάρχει σοβαρή γενική αναπτυξιακή καθυστέρηση. Σε γενικές γραμμές, οι ιατρικές εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες και το βάρος πέφτει στις μεθόδους που ευνοούν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.

Ο λογοθεραπευτής / λογοπεδικός θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια. Στα μικρά παιδιά, έχει αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότερη μορφή λογοθεραπείας είναι αυτή που παρέχεται από τους φροντιστές του, οι οποίοι βρίσκονται μαζί του σε τακτική βάση, και όχι από το θεραπευτή που συναντάει το παιδί μία φορά την εβδομάδα. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ειδικά σεμινάρια. Για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα λόγου, όπως προβλήματα άρθρωσης ή τραύλισμα, απαιτείται παρέμβαση από έναν επαγγελματία λογοθεραπευτή. 

Αρχή φόρμας
5-8 ετών
1.Τριποδική λαβή (με 3 δάκτυλα) προγραφικές δραστηριότητες, να τραβάει γραμμές σε ορισμένη κατεύθυνση και να χρωματίζει μέσα σε πλαίσιο.- Κιμωλίες σε πίνακα, μαρκαδόρους, κερομπογιές, πινέλα. Βιβλία για ζωγράφισμα, προγραφικές δραστηριότητες.
2.Στροφή καρπού και να κρατά στη χούφτα αντικείμενα.- Πορτοφόλι, να αδειάζει κέρματα στην παλάμη. Μικρά μπουκάλια και βαζάκια, παιχνίδι με κλειδιά να στρίβει.
3. Να πιάνει με ακρίβεια και ν’ αφήνει με ακρίβεια και ταχύτητα (πιο αυτόματα).- Μικρότερες χάντρες, κέρμα σε κουμπαρά, μανταλάκια, μικρά Lego.
4.Κυρίαρχο χέρι, βοηθητικό χέρι.- Δραστηριότητες με κορδόνι και χάντρες, ίχνη με stencils βιβλία με αυτοκόλλητα, καλειδοσκόπια, παιχνίδια με κατασκευές.
5.Έλεγχος κινήσεων δακτύλων.- Μικρά μπαλάκια με πλαστοζυμαράκι, ξύσιμο μολυβιού, χειρισμό μικρών παιχνιδιών όπως τα play Mobil ανθρωπάκια , να κουμπώνει τα χριτς-χρατς, φερμουάρ, κουμπιά να σχεδιάζει μικρούς κύκλους , ψαλιδάκι να κόβει γωνίες και καμπύλες.- κίνηση κάθε δάκτυλου ανεξάρτητα, ικανότητα να περιστρέφει αντικείμενα στο χέρι χωρίς να το υποστηρίζει απέναντι στο σώμα του.


ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ
Το καλοκαίρι πέρασε και το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί του τη γρίπη, το κρυολόγημα και τις εποχιακές ιώσεις που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.


Οι ιώσεις προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα/λάρυγγα (γι’ αυτό νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό) και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες.


Ως απάντηση, το ανοσοποιητικό σύστημα κατακλύζει αυτές τις περιοχές με τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία και λειτουργούν ως αντι-μολυσματικοί παράγοντες.


Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τις οποίες χαρακτηρίζεται το φθινόπωρο, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης, ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η αυξημένη υγρασία, αποτελούν επιπλέον παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.


Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πυρετό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, ‘συμβάλει’ στην αύξηση των ιώσεων αλλά και των ασθενών.


Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα των ερευνών, από επιστήμονες γιατρούς, ένας ενήλικας πέφτει δύο με τέσσερις φορές το χρόνο στο κρεβάτι με κρυολόγημα, ενώ στα παιδιά η συχνότητα εμφάνισης μιας ίωσης είναι διπλάσια.


Οι γιατροί συνιστούν προσοχή σε κλειστούς χώρους, συχνή πλύση των χεριών και καλό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων, με τα οποία υπάρχει καθημερινή επαφή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων.


Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό. Οι ειδικοί τονίζουν πως ότι χειρότερο για την αντιμετώπιση των ιώσεων είναι η λήψη αντιβιοτικών.


Άλλωστε, οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και έτσι τα φάρμακα δεν μπορούν να τους καταπολεμήσουν. Αντίθετα, τα βλεννολυτικά αποτελούν βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.


Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνω και πάλι ότι δεν είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβίωσης παρά μόνο τότε που ο βήχας συνεχίζει για πάνω από 7-10 ημέρες, εμφανισθεί πυρετός, οι εξετάσεις (αντισώματα, γενική αίματος, CRP κλπ) είναι θετικές ή βρεθούν ευρήματα μικροβιακής εστίας στο ανώτερο αναπνευστικό (πχ. ρινοφαρυγγίτιδα).


Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα, στις ιώσεις και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως επειδή θα κολλήσουν κάτι από τους φίλους τους στο σχολείο.


Αμβροξόλη, ένα βλεννολυτικό, που αποδεδειγμένα βοηθάει στην καταπολέμηση του παραγωγικού βήχα


Για περισσότερα από 30 χρόνια η δραστική ουσία Αμβροξόλη βοηθά ολόκληρη την οικογένεια να αναπνέει πιο εύκολα σε περιόδους υγρού βήχα. Η δράση της αποκαθιστά τη φυσική άμυνα και τους μηχανισμούς κάθαρσης του σώματος, προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά το έκκριμα που περιβάλλει τη βλεννογόνο μεμβράνη και διατηρεί τους αεραγωγούς μας υγρούς και υγιείς.


Έχει, επίσης, επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ,αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα και επιπλέον ενεργοποιεί την παραγωγή του surfactant.


Από τα λίγα πράγματα που ξέρουμε για το έκκριμα αυτό είναι ότι μέρα-νύχτα κινείται σταθερά κατά μήκος της επιφάνειας της μεμβράνης, σαν κυλιόμενη σκάλα, καταστρέφοντας συστηματικά μικρόβια και μολυσματικούς παράγοντες. Εάν προσβληθείτε από αναπνευστική νόσο, η παραγωγή κολλώδους φλέματος που προκαλείται επηρεάζει αυτό το σύστημα μεταφοράς με αποτέλεσμα υγρό βήχα.


Συμβουλές και οδηγίες για γρήγορη ανάρρωση


-Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στα υπνοδωμάτια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας
-Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος
-Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό
-Χρησιμοποιείτε αντιπυρετικά – αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και των μυαλγιών
-Για το πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα της καταρροής, θα βρείτε ανακούφιση από κάποιο ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας
-Για την αντιμετώπιση του βήχα, αποτελεσματική είναι η χρήση ενός βλεννολυτικού, το οποίο θα βρείτε στο φαρμακείο.


Επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα διατροφής!


Δυναμωτικά -μαγειρεμένα στο σπίτι- γεύματα είναι ό,τι χρειάζεται για να πάρετε δυνάμεις. Εάν δεν τρέφεστε σωστά κάθε μέρα (π.χ. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), μπορείτε να πάρετε και εσείς αλλά να δώσετε και στο παιδί σας πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα αγοράσετε μόνο από το φαρμακείο.


Με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μη νιώσετε αμέσως καλά, αλλά σίγουρα η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο σύντομη. Μάλιστα, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να αναπτυχθούν πλήρως.


Τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία.


Για τα παιδιά επιπλέον, πρέπει να περιέχει Λυσίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.


Πηγή : Greek-Radar.gr
Αθήνα - Την εισαγωγή του μαθήματος της μαγειρικής, προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στον κόσμο στην παιδική παχυσαρκία, μετά τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το 21,9% των εφήβων στη χώρα μας (μαθητών και μαθητριών ΣΤ' Δημοτικού, Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου) έχει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό. Το 27,8% των αγοριών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το 16,3% των κοριτσιών.

Η παχυσαρκία είναι πρόβλημα πολλαπλών διαστάσεων

Η έρευνα κατέδειξε ότι τα παχύσαρκα παιδιά αισθάνονται ότι δεν είναι υγιή, ότι δεν έχουν καλή εξωτερική εμφάνιση και γενικά δεν είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους.
Τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα δηλώνουν από την πλευρά τους ότι είναι λιγότερο αποδεκτά από το περιβάλλον τους και περισσότερο εκτεθειμένα στον σχολικό εκφοβισμό.
Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί. Η βασική αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα άστατα γεύματα, το γρήγορο φαγητό, αλλά και το σύγχρονο τρόπο ζωής που έχει απομακρύνει γονείς και παιδιά από το οικογενειακό τραπέζι.

Συστάσεις και προτάσεις

Ο ΕΦΕΤ έχει δώσει μια σειρά από διατροφικές συστάσεις και προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι το καλό το πρωινό στο σπίτι, η κατανάλωση φρούτων, ψωμιού ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και αρκετής ποσότητας νερού.

«Μαγειρεύοντας με τα παιδιά»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μαγειρικής για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου.
Από την πειραματική εφαρμογή του προγράμματος «Μαγειρεύοντας με τα παιδιά», οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μάθημα της μαγειρικής είναι πολλαπλώς ωφέλιμο. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά της υγιεινής διατροφής και να ανακαλύψουν διατροφικούς θησαυρούς από διαφορετικές κουζίνες.
Το μάθημα, εξάλλου, βοήθησε τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, αφού εργάστηκαν ομαδικά για να προετοιμάσουν το γεύμα τους και απόλαυσαν όλα μαζί το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.
«Είναι πολύ σημαντικό να αποκτά κανείς σωστή διατροφική κουλτούρα από μικρή ηλικία», σημειώνει Journal of Nutrition Education and Behavior η καθηγήτρια Λέσλι Κάνιγκαμ-Σάμποου.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι η εισαγωγή του μαθήματος της μαγειρικής στα σχολεία είναι ένας πρακτικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινά και μια καλή ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο της παχυσαρκίας», πρόσθεσε.
Πηγές: www.pathfinder.gr


Οι πολλοί χυμοί χαλάνε τα δόντια των παιδιών

Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να χαλάνε τα δόντια τους, προειδοποιούν βρετανοί οδοντίατροι.
Οι ειδικοί αυτοί ανησυχούν πως οι γονείς που δίνουν πολλές φορές την ημέρα στα παιδιά τους χυμούς και smoothies φρούτων, άθελά τους κάνουν κακό.
Και αυτό, διότι οι φρουτοχυμοί έχουν έντονα όξινο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (την αδαμαντίνη ουσία), προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη – και οι χυμοί με εσπεριδοειδή είναι οι πιο όξινοι απ’ όλους.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Οδοντιατρικό Τομέα του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Βρετανίας, τα μισά πεντάχρονα παιδιά παρουσιάζουν ενδείξεις διάβρωσης της αδαμαντίνης ουσίας.
Ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με την επικεφαλής του Τομέα δρα Κάθι Χάρλεϊ, είναι να πίνουν τα παιδιά συχνότερα γάλα και, φυσικά, νερό.
Όπως επισημαίνει, μολονότι οι φρουτοχυμοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στην υγεία, περιέχουν και πολλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια.
Μάλιστα όταν στύβουμε ή πολτοποιούμε τα φρούτα, απελευθερώνονται τα σάκχαρα που αυτά εκ φύσεως περιέχουν – και αυτό είναι χειρότερο για τα δόντια απ’ ό,τι το να φάμε τα ολόκληρα φρούτα.
Επιπλέον, οι φρουτοχυμοί δεν διαθέτουν τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα ολόκληρα φρούτα – και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να περιοριζόμαστε στο ένα ποτήρι φρουτοχυμό την ημέρα, ώστε να τρώμε και φρούτα.

Μαζί με το φαγητό

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και άλλους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς, για να μειωθεί ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών οι φρουτοχυμοί πρέπει να καταναλώνονται μαζί με το φαγητό.
Οι οδοντίατροι προειδοποιούν εδώ και καιρό πως παρότι η τερηδόνα είναι πλέον λιγότερο συχνή χάρη στο συχνό βούρτσισμα των δοντιών, η διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας είναι ένα ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στα όξινα ροφήματα που υπερκαταναλώνουμε.

Νερό ή τυρί μετά το φρούτο

Μελέτη του Οδοντιατρικού Ιδρύματος του King’sCollege που δημοσιεύθηκε πέρυσι είχε δείξει πως τα φρούτα είναι τόσο όξινα, ώστε διαβρώνουν την αδαμαντίνη ουσία περισσότερο και από τα αναψυκτικά.
Για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, ειδικοί από τη Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστούν να πίνουμε νερό έπειτα από την κατανάλωση φρούτων, ούτως ώστε να ξεπλένουμε τα οξέα. Μία άλλη λύση είναι να τρώμε κάτι με ασβέστιο, όπως το τυρί, το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα.

Πηγή : Web Only, www.tanea.gr


Κραυγές και Ψίθυροι..
 Μια μέρα, ένας σοφός Ινδιάνος έκανε την παρακάτω ερώτηση στους μαθητές του:
 -"Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;"
 -"Γιατί χάνουν την ηρεμία τους" απάντησε ο ένας.
 -"Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν παρότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;"
 ξαναρωτά ο σοφός.
 -"Ξεφωνίζουμε, όταν θέλουμε να μας ακούσει ο άλλος"
 είπε ένας άλλος μαθητής

Και ο δάσκαλος επανήλθε στην ερώτηση: "Μα τότε  δεν είναι δυνατόν να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;
 Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά.. καμμιά δεν ικανοποίησε τον δάσκαλο..

 "Ξέρετε γιατί ουρλιάζουμε κυριολεκτικά όταν είμαστε θυμωμένοι;
Γιατί όταν θυμώνουν δυό άνθρωποι, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ..
 και για να μπορέσει ο ένας να ακούσει τον άλλο θα πρέπει να φωνάξει
 δυνατά,
 για να καλύψει την απόσταση..
 Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιό δυνατά θα πρέπει να φωνάξουν για
 ν'ακουστούν.
 Ενώ αντίθετα τι συμβαίνει όταν είναι ερωτευμένοι;
 Δεν έχουν ανάγκη να ξεφωνήσουν, κάθε άλλο, μιλούν σιγανά και τρυφερά..
 Γιατί; Επειδή οι καρδιές τους είναι πολύ πολύ κοντά. Η απόσταση μεταξύ
 τους
είναι ελάχιστη. Μερικές φορές είναι τόσο κοντά που δεν χρειάζεται ούτε
 καν
να μιλήσουν... παρά μονάχα ψιθυρίζουν.

 Και όταν η αγάπη τους είναι πολύ δυνατή δεν είναι αναγκαίο ούτε καν να
μιλήσουν, τους αρκεί να κοιταχθούν. Έτσι συμβαίνει όταν δυό άνθρωποι που
 αγαπιούνται πλησιάζουν ο ένας προς τον άλλον.
 Στο τέλος ο Σοφός είπε συμπερασματικά:

 "Οταν συζητάτε μην αφήνετε τις καρδιές σας να απομακρυνθούν, μην λέτε
 λόγια
 που σαν απομακραίνουν, γιατί θα φτάσει μια μέρα που η απόσταση θα γίνει
 τόσο
 μεγάλη που δεν θα βρίσκουν πιά τα λόγια σας το δρόμο του γυρισμού"
 Mahatma GandhiΗ τηλεοπτική βία κάνει τα παιδιά να συμπεριφέρονται επιθετικά  
21-11-2007
Νέα Υόρκη
Τα αγόρια προσχολικής ηλικίας που παρακολουθούν βίαια τηλεοπτικά προγράμματα, ακόμα και υπό τη μορφή κινουμένων σχεδίων, μπορεί να είναι πιο επιθετικά από τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Ο Δρ Δημήτρης Χριστάκις και ο συνεργάτης του Δρ Φρέντερικ Ζιμμερμαν στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας του Σιάτλ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 330 αγόρια και κορίτσια από την προσχολική ηλικία μέχρι και την ηλικία των εννέα ετών. Οι γονείς είχαν παράσχει στοιχεία για την τηλεθέαση όταν τα παιδιά ήταν 2-5 ετών. Όταν τα παιδιά ήταν πλέον 7-9 ετών οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τα τυπικά προβλήματα παιδικής συμπεριφοράς.
Μεταξύ των αγοριών προσχολικής ηλικίας, μερικά από τα πλέον δημοφιλή προγράμματα που περιείχαν βία ήταν τα κινούμενα σχέδια Power Rangers, όπως επίσης το ποδόσφαιρο και ταινίες όμως ο Πόλεμος των Aστρων.
Τα αγόρια που έβλεπαν αυτά τα προγράμματα ήταν πιθανότερο να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς μετά την έναρξη του δημοτικού σχολείου. Αντίθετα τα μη βίαια προγράμματα και τα επιμορφωτικά προγράμματα όπως το Sesame Street δεν σχετίστηκαν με την επιθετική συμπεριφορά.
Τα αγόρια επίσης ήταν πιθανότερο να είναι ανυπάκουα στο σχολείο, να έχουν προβλήματα με τους δασκάλους ή να είναι «κακά» με τα άλλα παιδιά.
Ανάλογα χαρακτηριστικά δεν καταγράφηκαν στα κορίτσια.
Όπως εξηγεί ο Δρ Χριστάκης τα παιδιά προσχολικής ηλικίας βλέπουν πολύ τηλεόραση και τα περισσότερα προγράμματα είναι ακατάλληλα γι' αυτά. Πολλά προγράμματα που οι γονείς θεωρούν κατάλληλα για το παιδί, τελικά δεν είναι καθώς και η βία στα κινούμενα σχέδια είναι επιβλαβής.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη βία στα κινούμενα σχέδια, όπου ο πρωταγωνιστής χτυπά το κεφάλι του, βλέπει για λίγη ώρα αστεράκια και μετά συνέρχεται, και την αληθινή ζωή.
Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να επιλέγουν εκπαιδευτικά προγράμματα έναντι των προγραμμάτων με σκηνές βίας, ακόμα και όταν πρόκειται για κινούμενα σχέδια. Αλλά και στην περίπτωση που το παιδί είναι θεατής σκηνών βίας θα πρέπει να ακολουθεί συζήτηση, ώστε να κατανοήσει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και η βία κάνει κακό στους ανθρώπους.Ροχαλητό:Τι είναι ακριβώς; Κινδυνεύουμε από αυτό;Περιγραφή: http://www.greek-radar.gr/wp-content/uploads/2011/10/20111022-104557.jpg


Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ροχαλίζουμε είναι πολλοί. Διαβάστε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε.
Τί είναι το ροχαλητό;
Ροχαλητό λέγεται η παραγωγή αναπνευστικού θορύβου κατά τον ύπνο, και προέρχεται από τους κραδασμούς των φαρυγγικών τοιχωμάτων. Ο χαρακτηρισμός του ροχαλητού ως “διαταραχή της αναπνοής” είναι κατ’ αρχήν εσφαλμένος, διότι οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ροχαλίζουν κάποιες νύχτες, σε κάποια φάση του ύπνου τους, ιδίως όταν είναι πολύ κουρασμένοι. Το 30% περίπου του γενικού πληθυσμού ροχαλίζει κάθε φορά πού κοιμάται. Το 80% ροχαλίζει μόνο περιστασιακά.
Συνήθως ροχαλίζουμε περιστασιακά, αλλά αν το ροχαλητό συμβαίνει συχνά μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας καθώς και αυτήν των άλλων μελών της οικογένειας.
Ο «κακός» ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ημερήσια κόπωση, ευερεθιστότητα, και αυξημένα προβλήματα υγείας.Εάν το ροχαλητό σας, κρατάει ξύπνιο το σύντροφό σας, αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη σχέση σας.
Συνήθεις αιτίες του ροχαλητού
Ηλικία: Στη μέση ηλικία, παρατηρείται μικρή στένωση του λαιμού μας, που συνοδεύεται με μείωση του τόνου των μυών αυτού.
Κατασκευή: Οι άνδρες έχουν πιο περιορισμένη δίοδο του αέρα από ότι οι γυναίκες και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν. Ένας στενός λαιμός, ένα λυκόστομα, οι διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), συμβάλλουν στην εμφάνιση του ροχαλητού.
Προβλήματα της μύτης και των κόλπων. Αποκλεισμένοι αεραγωγοί ( π.χ. από βλέννα) κάνουν δύσκολη την εισπνοή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στο λαιμό, που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό.
Παχυσαρκία: Η εναπόθεση λίπους και ο κακός μυϊκός τόνος συμβάλλουν στο ροχαλητό.
Αλκοόλ, κάπνισμα και τα φάρμακα. Η πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την μυϊκή χαλάρωση που θα οδηγήσει σε ροχαλητό.
Η στάση του ύπνου. Αν κοιμηθείτε ύπτια (ανάσκελα) δημιουργείται χαλάρωση του μυϊκού τόνου του λαιμού σας, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται ο αεραγωγός και να προκαλείται ροχαλητό.
Το να κοιμάστε σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες δεν πρέπει να αποτελεί την θεραπεία του ροχαλητού!
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές λύσεις διαθέσιμες.Μόλις βρείτε τη λύση που λειτουργεί καλύτερα για να σταματήσει το ροχαλητό σας, άμεσα θα βελτιωθεί η υγεία σας, οι σχέσεις σας, και φυσικά ο ύπνο σας!
Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να πάρετε, μόνοι σας, για να βοηθήσετε να σταματήσει το ροχαλητό.
Χάστε βάρος. Χάνοντας βάρος μπορείτε να μειώσετε το λιπώδη ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού σας και να μειώσει ή ακόμα και να εξαφανίσετε το ροχαλητό.
Ασκηθείτε. Θα σας βοηθήσει στο να σταματήσετε το ροχαλητό, γιατί η άσκηση οδηγεί στην τόνωση των μυών του λαιμού σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ροχαλητό.
Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, οι πιθανότητές να ροχαλίζετε είναι υψηλές.
Αποφύγετε το αλκοόλ, υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, επειδή χαλαρώνουν τους μυς στο λαιμό. Συζητήστε με το γιατρό σας για πιθανή αλλαγή θεραπείας.
Διατηρήστε «καθαρή» τη μύτης σας από εκκρίσεις: Η βουλωμένη μύτη δημιουργεί δυσκολίες στην εισπνοή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ροχαλητό.
Να διατηρείτε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας υγρό: Ο ξηρός αέρας μπορεί να ερεθίσει τις μεμβράνες στη μύτη και το λαιμό.
Αποφύγετε την καφεΐνη και τα βαριά γεύματα
Δοκιμάστε τις παρακάτω ασκήσεις για να «περιορίσετε» το ροχαλητό.
Επαναλάβετε κάθε φωνήεν δυνατά για τρία λεπτά μερικές φορές την ημέρα.
Κλείστε το στόμα σας κρατώντας κάποιο πλατύ αντικείμενο με τα χείλη σας. Κρατήστε το για 30 δευτερόλεπτα.
Με το στόμα ανοιχτό, μετακινήστε το σαγόνι προς τα δεξιά και κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε από την αριστερή πλευρά.
Τραγουδήστε στο «μπάνιο σας»! Το τραγούδι μπορεί να αυξήσει τον τόνο των μυών του λαιμού και να βοηθήσει στη μείωση του ροχαλητού.
Το ροχαλητό μπορεί μερικές φορές να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει αν κάποιος που ροχαλίζει μπορεί να έχει κάποιες άλλες διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου.
Πηγή : iatropedia.gr

Περιγραφή: https://blogger.googleusercontent.com/tracker/7874641864821656394-381311787352857234?l=farmakeia-iphone.blogspot.com
.........................................................................................................................................


Ένα υγιεινό πρωινό γεύμα σας προσφέρει μεγαλύτερη διαύγεια, καλύτερη απόδοση στη δουλειά, περισσότερη ενέργεια, επιλογή ισορροπημένων γευμάτων καθ’ όλη την υπόλοιπη ημέρα και φυσικά όταν επιλέγεται με σωστό τρόπο συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Όμως το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που πρέπει να σας εφοδιάσει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας και όχι να σας κάνει να αισθανθείτε δυσφορία και υπνηλία λόγω ‘βαρυστομαχιάς’.
Τα αμυλούχα τρόφιμα, εκτός από τη βάση της καθημερινής μας διατροφής (σύμφωνα με τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής), πρέπει να αποτελούν και το βασικό συστατικό του πρωινού σας γεύματος, σας προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) που θα σας εξασφαλίσουν την ενέργεια για όλη την ημέρα σας (καθώς οι υδατάνθρακες είναι το βασικό ενεργειακό «νόμισμα» του οργανισμού), πολύτιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ως εκ τούτου το πρωινό σας γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά, μπισκότα, φρούτα, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα ή γιαούρτι) και πρωτεΐνες (προαιρετικά, δεδομένου ότι στη σύγχρονη διατροφή προσλαμβάνονται σε όλα τα υπόλοιπα γεύματα π.χ. τυρί, αυγό).
Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχτεί ότι έχουν προστατευτική δράση έναντι διαφόρων ασθενειών του σύγχρονου δυτικού κόσμου, όπως του διαβήτη και της υπερχοληστερολαιμίας. Για να αυξήσετε το περιεχόμενο της διατροφής σας σε φυτικές ίνες πρέπει να επιλέγετε τρόφιμα ολικής άλεσης ή σικάλεως, τα οποία ως λιγότερο επεξεργασμένα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες.
Πηγή : Greek-Radar.gr


..............................................................................................................................................
Σωστή Αναπνοή = Καλός Ύπνος

H αναπνοή είναι μια από τις σημαντικότερες και ζωτικότερες λειτουργίες του οργανισμού, καθώς μέσω αυτής οξυγονώνεται το αίμα και το σώμα μας. Η σωστή αναπνοή βασίζεται κυρίως στην εισπνοή από τη μύτη και την εκπνοή από το στόμα. Με αυτόν τον τρόπο, μέσου του ρινικού βλεννογόνου επιτυγχάνεται η ιδανική σχέση ποιότητας/ποσότητας του εισπνεόμενου αέρα.

Οφέλη σωστής ρινικής αναπνοής

· Καθαρότερος αέρας: Εισπνέοντας από τη μύτη, σκόνη και μικροσωματίδια φιλτράρονται και δεν διεισδύουν στους πνεύμονες.
· Θερμοκρασία αέρα: Χρειάζονται μόνο 5/100 του δευτερολέπτου για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία του αέρα από τη μύτη στους πνεύμονες.
· Αυξημένη υγρασία: Ο ρινικός βλεννογόνος υγραίνει τον εισπνεόμενο αέρα από 30% έως 90%.
· Βελτιωμένη δυνατότητα λήψης οξυγόνου: Το οξείδιο του αζώτου που δημιουργείται στη μύτη έχει θετική επίδραση στην οξυγόνωση των πνευμόνων.
Αντίθετα, όταν κάποιος λόγω απόφραξης της μύτης (ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, αλλεργίες, στραβό διάφραγμα, πολύποδες, κ.λπ.) εισπνέει από το στόμα, ενδέχεται να εμφανίσει αναπνευστικές δυσλειτουργίες όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδες, κ.λπ.. Η ρινική απόφραξη μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα και επιπλοκές όπως ροχαλητό και υπνική άπνοια.

Τι είναι το ροχαλητό
Το ροχαλητό είναι μια παθολογική κατάσταση που αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς απαντάται στο 40-50% του γενικού συνόλου, και συχνότερα στους άντρες (ιδίως τους υπέρβαρους) άνω των 50 ετών. Το φαινόμενο του ροχαλητού υποδηλώνει κάποια μορφή απόφραξης της ροής του αέρα από τη μύτη ή από το στόμα στους πνεύμονες μέσω της μαλακής υπερώας.
Όταν κοιμόμαστε, ως συνέπεια της απώλειας μυϊκού τόνου, οι μύες στα τοιχώματα του φάρυγγα χαλαρώνουν, και η περιοχή ξεραίνεται στενεύοντας τον αεραγωγό. Έτσι, εμποδίζεται η ομαλή διέλευση του αέρα με αποτέλεσμα η υπερώα και η σταφύλη να δονούνται και να χτυπάνε στο πίσω μέρος του λαιμού, οπότε και ακούγεται αυτός ο ενοχλητικός θόρυβος. Όσο πιο στενός ο αεραγωγός τόσο πιο δυνατό το ροχαλητό, καταδικάζοντας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του πάσχοντος σε μαρτυρικές νύχτες αγρυπνίας. Σε πολλές περιπτώσεις το ροχαλητό συνοδεύεται από επεισόδια υπνικής άπνοιας.

Άπνοια
Με τον όρο υπνική άπνοια εννοούμε στην ουσία τη σύντομη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως συνέπεια τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα να είναι χαμηλά, ενώ αντίθετα να αυξάνονται παροδικά αυτά του διοξειδίου του άνθρακα. Τα επεισόδια των απνοιών συνήθως διαρκούν πάνω από 10 δευτερόλεπτα, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται από 20-30 ανά ώρα, ανάλογα με τον ασθενή.
Πέραν της αρνητικής τους επίδρασης στον ύπνο και την ποιότητα ζωής, έχουν και δυνητικά επικίνδυνες προεκτάσεις για την υγεία του πάσχοντος, όπως:

· Αύξηση αρτηριακής πίεσης
· Καρδιακές αρρυθμίες
· Αύξηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα
· Επιδείνωση άσθματος
· Οξυθυμία
· Πρωινή κόπωση και κεφαλαλγία
· Ημερήσια υπνηλία
· Διάσπαση της προσοχής
· Μείωση της εργασιακής απόδοσης
· Σεξουαλικές διαταραχές

Συμπερασματικά, το ροχαλητό μπορεί να μην είναι μόνο ένα αθώο σύμπτωμα που απλά κρατεί ξύπνιο το σύντροφό μας, αλλά να υποδηλώνει την έκφραση σοβαρότερων υποβοσκουσών ασθενειών. Για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου αυτού, απαιτείται λοιπόν άμεση διερεύνηση και αντιμετώπιση. Απαραίτητη είναι η συμβουλή του θεράποντα Ιατρού, ΩΡΛ κυρίως για το ροχαλητό και ακολούθως Πνευμονολόγο για τις άπνοιες. Η κατάλληλη αγωγή θα πρέπει να δοθεί σε συνέχεια ενός ενδελεχούς έλεγχου, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει και ανάγκη παρακολούθησης σε εργαστήριο ύπνου (Snore Check – μελέτη ύπνου με φορητή συσκευή ή πολυσωματοκαταγραφική τεχνική) ή/και χρήση αναπνευστήρα (CPAP), για τα πιο βαριά και επίμονα περιστατικά.

Ο Δεκάλογος της Σωστής Αναπνοής για Καλύτερο Ύπνο
1. Φροντίστε στο υπνοδωμάτιο σας ο αέρας που αναπνέετε να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός και να μην είναι ξηρός

2. Διατηρείστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα: τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να συσσωρεύουν λίπος στην περιοχή του λαιμού, το οποίο στενεύει τις διόδους του αέρα, εμποδίζοντας τη φυσιολογική αναπνοή

3. Η λήψη φαγητού πριν τον ύπνο να γίνεται πάντα σε λογικές ποσότητες και όχι σε λιγότερο από 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση

4. Αποφύγετε τη λήψη αλκοόλ και φαρμάκων όπως ηρεμιστικών, υπνωτικών, και αντι-ισταμινικών πριν τον ύπνο, λόγω της χαλάρωσης των ιστών της αναπνευστικής οδού που προκαλούν

5. Κόψτε το κάπνισμα για να ελαττωθούν οι πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στο αναπνευστικό

6. Δώστε προσοχή στην σωστή αναπνοή εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα

7. Φροντίστε η μύτη σας να είναι πάντα «ελεύθερη» έτσι ώστε η εισπνοή σας να γίνεται απρόσκοπτα

a. Αντιμετωπίστε έγκαιρα κάθε ανατομική ανωμαλία του αναπνευστικού συστήματος (στραβό ρινικό διάφραγμα, ρινικοί πολύποδες, υπερτροφικές αμυγδαλές) έτσι ώστε οι δίοδοι να παραμένουν μονίμως ανοικτές
b. Αντιμετωπίστε έγκαιρα και αποτελεσματικά κάθε κρυολόγημα που προκαλεί ρινική συμφόρηση και μπούκωμα
c. Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την αλλεργική ρινίτιδα έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή σας

8. Υπάρχουν προϊόντα που δείχνουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δύσπνοιας, ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την επιλογή είναι:

a. Να αποφεύγεται η συχνή, παρατεταμένη και αλόγιστη χρήση τοπικά χορηγούμενων Ρινικών Αποσυμφορητικών σκευασμάτων
b. Να αποφεύγονται -όταν είναι δυνατόν- εισπνεόμενα φάρμακα που χορηγούνται συστηματικά, για την αποφυγή στοματίτιδας

9. Μέχρι να αποκατασταθεί η ελεύθερη ρινική αναπνοή σε καταστάσεις μόνιμης ή παροδικής ρινικής απόφραξης χρησιμοποιήστε ρινικές ταινίες. Σε καταστάσεις που απαιτείται επιπλέον παροχή σε οξυγόνο στον οργανισμό (ροχαλητό, άθληση, κ.λπ.) χρησιμοποιήστε ρινικό διαστολέα (π.χ. Nozovent) που αυξάνει τη ρινική παροχή αέρα περισσότερο από 30% Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό το ιατροτεχνολογικό βοήθημα που θα επιλέξετε να έχει:

a. Κλινικά αποδεδειγμένη δράση, και
b. Αξιόπιστα τεχνικά χαρακτηριστικά (π.χ. επιλογή υλικών, χώρα προέλευσης, κ.λπ.)

10. Σε περίπτωση ροχαλητού, αναζητήστε ειδικά σπρέι (π.χ. Nozovent Spray κατά της ρογχοπάθειας) που βοηθούν την κατάσταση. Πρόκειται για λιπαντικά σκευάσματα που περιέχουν μίγματα διαφόρων αρωματικών ουσιών και φυτικών ελαίων και χρησιμοποιούνται τοπικά στο στοματοφάρυγγα σε πάσχοντες που κύριος παράγοντας ροχαλητού είναι υπερώα, η σταφυλή και η ρίζα της γλώσσας. Η χρήση τους μειώνει τη ξηρότητα των ιστών που δονούνται και έτσι μειώνεται ή και εξαφανίζεται ο θόρυβος του ροχαλητού.

Κείμενο:
Πέτρος Κασαρτζιάν – Φαρμακοποιός
....................................................................................................................................................
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής
ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Διευθυντής: Καθηγητής Λουκάς Χ. Μαργαρίτης

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΟΥΚΑ Χ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
(δείτε επίσης videos)
  • ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τόσο που ειδικοί ψυχολόγοι ομιλούν για "σύνδρομο στέρησης" που εκδηλώνεται όταν κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο. Αν και η όψη του τηλεφώνου με την κομψότητα και το λεπτό φινίρισμα δεν προδίδουν ότι πρόκειται για σχετικά ισχυρό πομπό και υπερ-ευαίσθητο δέκτη. Η συνολική μέγιστη ισχύς της ακτινοβολίας που εκπέμπεται απο ένα κινητό αποτελεί κατασκευαστικό χαρακτηριστικό του που αναφέρεται στο εγχειρίδιο χρήσης με την ονομασία S.A.R (specific absorption rate =ειδικός ρυθμός απορρόφησης) και μετράται σε βαττ ανα κιλό μάζας ιστού. Για την Ευρώπη ακολουθείται η τιμή 2 και για τις Η.Π.Α. η τιμή 1.6. (Βλέπε ενημερωτικό άρθρο εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, 12-07-08). Οι μέγιστες αυτές τιμές που επιτρέπεται να έχει ένα κινητό, στην ουσία δεν αποτελούν "εγγυημένο όριο ασφαλείας" αφού όλες οι επιστημονικές - δημοσιευμένες - έρευνες που έχουν γίνει (και οι δικές μας - βλέπε πίνακα δημοσιεύσεων) και οι οποίες δείχνουν μοριακές και κυτταρικές βλάβες καθώς και πληθώρα άμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων έχουν πραγματοποιηθεί σε εντάσεις συμβατικών κινητών τηλεφώνων. Έτσι η επιλογή κινητού με χαμηλή τιμή S.A.Rδεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Παρ´όλη την υπάρχουσα επιστημονική τεκμηρίωση, εν τούτοις οι απόψεις γύρω από την επικινδυνότητα του κινητού τηλεφώνου είναι πολυποίκιλες και πολλές φορές αντιφατικές ανάλογα με την πηγή προέλευσής τους. Μερικές απλές συμβουλές για ασφαλή χρήση των κινητών τηλεφώνων παρουσιάζονται παρακάτω:
1. Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία ανάλογα με τη δυσκολία επικοινωνίας με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Δηλαδή εάν έχετε ισχυρό σήμα τότε κινδυνεύετε λιγότερο.
2. Το κινητό τηλέφωνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο αυτί παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις ή για πολύ λίγο χρονικό διάστημα.
3. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις Δημοσιεύσεις μας αλλά και στις ραδιοτηλεοπτικές μας παρουσιάσεις.
4. Περιγραφή της ειδικής θήκης προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών
5. Αναλυτική παρουσίαση της θήκης προστασίας και του σχετικού πιστοποιητικού καταλληλότητας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.superbox.gr και στις εκπομπές της τηλεόρασης ALPHAκαι της τηλεόρασης ΝΕΤ.
  • Τηλεόραση παλαιού τύπου (με καθοδικό σωλήνα). Οι τηλεοράσεις αυτές που ευρίσκονται σε όλα σχεδόν τα σπίτια, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους, αντικαθίστανται σταδιακά με τις τηλεοράσεις πλάσματος ή TFT. Εξ' αιτίας των ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών κυκλωμάτων που περιέχουν καθώς και του συστήματος παραγωγής υψηλής τάσης μέχρι και 20.000 βόλτ, εκπέμπουν μαγνητικό πεδίο γύρω τους. Οι τιμές του πεδίου αυτού σε μιλιγκάους (mG)αρχίζουν απο περίπου 100 για να φτάσουν σε επίπεδα περιβάλοντος περίπου σε απόσταση 2 μέτρων. Αυτή θεωρούμε και ως απόσταση ασφαλείας ιδιαίτερα για μικρά παιδιά που συνηθίζουν να κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση. Ας σημειωθεί οτι όσο πιο μεγάλη σε μέγεθος η τηλεόραση τόσο πιο ισχυρό είναι το μαγνητικό πεδίο που παράγει και κατά συνέπεια στις μικρές τηλεοράσεις (π.χ. 14 ιντσών) αρκεί μία απόσταση 1 μέτρο για να θεωρηθεί ως ασφαλής.
  • ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Τα σύγχρονα ψηφιακά ασύρματα τηλέφωνα DECT [digital enhanced (European) cordless telephones] εκπέμπουν συνεχώς (δηλαδή ανεξάρτητα εάν υπάρχει κλήση ή όχι) ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας αλλά με διαφορετικό πρωτόκολλο. Η ακτινοβολία αυτή είναι πολύ διεισδυτική και μπορεί να περάσει ακόμα και τους τοίχους των διαμερισμάτων. Συνιστώνται τα παρακάτω για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχουν παρατηρηθεί όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι διαταραχές του ύπνου:
1. Τοποθέτηση της βάσης του ασύρματου τηλεφώνου στη μακρύτερη δυνατή απόσταση από χώρους που συνήθως περνάμε αρκετές ώρες οι ενήλικες αλλά και ιδιαίτερα τα παιδιά. Επειδή η ακτινοβολία αυτή είναι πολύ διεισδυτική θα πρέπει να επιλέξουμε την τελική θέση με μεγάλη προσοχή. Π.χ., δεν μπορεί βάση του ασύρματου τηλεφώνου να τοποθετηθεί σε μία μεριά του σαλονιού όταν ακριβώς πίσω από τον τοίχο βρίσκεται κρεβάτι.
2. Δεν τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι. Αντί αυτού φροντίζουμε να υπάρχει ένα σταθερό τηλέφωνο. Εάν αυτό είναι τελείως αδύνατον τότε μπορούμε να έχουμε τη συσκευή του ασύρματου τηλεφώνου στο κομοδίνο σε κατάσταση αναμονής (δεν εκπέμπει ακτινοβολία) έχοντας όμως τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου τουλάχιστον 4 μέτρων. Η φόρτιση της συσκευής μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Αποφεύγουμε να μιλάμε με το ασύρματο τηλέφωνο (ιδιαίτερα τα παιδιά) εφ' όσον είναι διαθέσιμο σταθερό τηλέφωνο. Πάντως εάν αυτό είναι επιβεβλημένο τότε είτε ελαχιστοποιούμε τη συνομιλία ή εάν και αυτό δεν είναι δυνατόν τότε φροντίζουμε να μιλάμε με ανοιχτή ακρόαση ή με hands free blue tooth (υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε μερικά μοντέλα).
4. Εάν είναι δυνατόν βγάζουμε εκτός λειτουργίας τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της νύχτας γιατί η παρατεταμένη ακτινοβόληση έστω και από απόσταση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.
5. Ειδικά τα παιδία, κάθε ηλικίας, δεν τα αφήνουμε ποτέ να ομιλούν με ασύρματο τηλέφωνο. Προτιμείστε τη λύση του σταθερού τηλεφώνου για να μην τους στερήσετε τη δυνατότητα επικοινωνίας τους με συγγενείς και φίλους.
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΒΡΕΦΩΝ. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από δύο συσκευές, έναν πομπό και έναν δέκτη. Ο πομπός εκπέμπει τους ήχους που δημιουργούνται από το βρέφος (κλάμα, κ.λ.π.) τους οποίους συλλαμβάνει ο δέκτης ώστε να ακούσει κάποιο άτομο που βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ή ακόμα και σε άλλο διαμέρισμα. Φυσικά ο πομπός εκπέμπει ακτινοβολία, ελαφρώς μικρότερη σε ένταση από ένα ασύρματο τηλέφωνο αλλά θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη και θα πρέπει η συσκευή να τοποθετείται τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από το βρέφος ή το μικρό παιδί.
  • ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ. Η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος απο κάποιον αγωγό προκαλεί τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του οποίου η μαγνητική συνιστώσα ενέχει κινδύνους για την υγεία. Αν και η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP, International Committee for Non Ionizing Radiation Protection) έχει προτείνει την τιμή 1.000 mG (μιλιγκάους) ως το "όριο αποδεκτής έκθεσης", εν τούτοις πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν καταδείξει ότι το πραγματικό "όριο ασφαλείας" δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 4 mG ειδικά σε περιπτώσεις παρατεταμένης έκθεσης μικρών παιδιών αφού η χρόνια ακτινοβόληση σε επίπεδα πάνω από 4 mG έχει συσχετιστεί με παιδική λευχαιμία. Με βάση τα στοιχεία αυτά προτείνονται μέτρα "συνετής αποφυγής" της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των οικιακών συσκευών, ως εξής:
1. Ηλεκτρική κουζίνα. Η λειτουργία των εστιών (μάτια) θέρμανσης και παρασκευής φαγητού και του ηλεκτρικού φούρνου δημιουργούν αρκετά ισχυρό πεδίο περίπου 100 mG, που όμως μειώνεται δραστικά σε απόσταση 30 εκατοστών. Η προφύλαξη πρέπει να γίνεται για τα μικρά παιδιά να μη στέκονται μπροστά στην ηλεκτρική κουζίνα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες αλλά και για τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης οι οποίες γενικά πρέπει να αποφεύγουν κάθε μορφής ακτινοβολία όπως άλλωστε προφυλάσσονται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες.
2. Απορροφητήρας. Το μοτέρ της συσκευής αυτής παράγει ισχυρό μαγνητικό πεδίο αλλά είναι σε τέτοιο ύψος που συνήθως δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις τοστιέρες και τις φρυγανιέρες. Αντίθετα ο στεγνωτήρας μαλλιών (σεσουάρ) θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε απόσταση από το κεφάλι και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
3. Φούρνος Μικροκυμάτων. Η συσκευή αυτή εκτός από την παραγωγή μαγνητικού πεδίου από την κατανάλωση ρεύματος, δημιουργεί και ραδιοκύματα παρόμοια με των κινητών τηλεφώνων, αφού η ακτινοβολία αυτών των κυμάτων είναι εκείνη που θα θερμάνει ή θα ψήσει το φαγητό. Π.χ. όταν η συσκευή χρησιμοποιείται σε ισχύ 270 βατ, είναι το ίδιο με περίπου 270 κινητά τηλέφωνα σε πλήρη ισχύ. Το μαγνητικό πεδίο που εξέρχεται από την συσκευή αλλά και τα ραδιοκύματα μειώνονται πολύ σημαντικά σε απόσταση 50 εκατοστών. Προτείνεται, κατά τη διάρκεια της χρήσης να μην είναι κανείς κοντά στη συσκευή και ειδικότερα μικρά παιδιά που λόγου και του ύψους τους θα τύχει να ευρίσκεται το κεφάλι τους κοντά στην πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων. Εάν υπάρχει η δυνατότητα καλό θα είναι να τοποθετείται η συσκευή αυτή ψηλότερα και στο εσωτερικού του επάνω ντουλαπιού της κουζίνας.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΒΙΟΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΟΥΚΑ Χ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ


 ..............................................................................................................
 Οι αιτίες της ακμής μετά από τα 25

Οι έφηβοι που βασανίζονται από την ακμή, συχνά βρίσκουν παρηγοριά στη σκέψη ότι θα περάσει όταν ενηλικιωθούν. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο, αφού η ακμή έχει μετατραπεί πλέον σε δεινό που ταλαιπωρεί πολλούς - κυρίως γυναίκες – για όλη τους τη ζωή.
Περισσότερες από μία στις πέντε γυναίκες βλέπουν με τρόμο την αντιαισθητική, συχνά επώδυνη δερματοπάθεια να παρουσιάζεται στο πρόσωπό τους μετά τα 25 ή και τα 35 τους χρόνια – ακόμα κι αν δεν είχαν βγάλει ούτε ένα σπυράκι στην εφηβεία, σύμφωνα με μελέτη δερματολόγων από τη Γαλλία.
Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγους μήνες οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάντης, για λόγους που δεν έχουν ακόμα γίνει πλήρως κατανοητοί, η ακμή των ενηλίκων έχει διαφορετική μορφή απ’ ό,τι αυτή των εφήβων.
Έτσι, ενώ οι έφηβοι βγάζουν σπυράκια κυρίως στο τρίγωνο που αρχίζει από το μέτωπο και κατεβαίνει δεξιά κι αριστερά απ’ τη μύτη για να «κλείσει» με το πιγούνι, οι 20άρες και 30άρες γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν σπυράκια διάσπαρτα στο πρόσωπό τους, βαθιά μέσα στο δέρμα και τα οποία είναι πιο κυστικά και πιο δύσκολα στην αντιμετώπιση.
Επιπλέον, η ακμή των ενηλίκων τείνει να παρουσιάσει εξάρσεις και υφέσεις, με το 85% των γυναικών να αναφέρουν την μέγιστη έξαρση πριν και μετά την έμμηνο ρύση.
Το όλο πρόβλημα πιστεύεται ότι σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το ολοένα εντονότερο στρες που βιώνουν οι γυναίκες, κατά την δρα Σουζάνα Μπάρον, δερματολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Kent & Canterbury, στην Αγγλία.
Όπως εξηγεί, την τελευταία 20ετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών με νεοεμφανιζόμενη ακμή. «Νομίζω πως είναι ώρα να επαναξιολογήσουμε ό,τι ξέρουμε για την ακμή», λέει στην εφημερίδα «Daily Mail».
«Δεν είναι ευρέως αποδεκτό το πόσο πολύ επηρεάζει τη ζωή των ενηλίκων γυναικών. Σε πολλές από αυτές η ακμή εκδηλώνεται την εποχή που προσπαθούν να ταιριάξουν καριέρα και οικογένεια μαζί.
»Πολλές από τις ασθενείς μου έχουν στρεσογόνα επαγγέλματα και πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Και το πιο ενδιαφέρον είναι πως πολλές από αυτές, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα ακμής κατά την εφηβική τους ηλικία».

Καλλυντικά και παχυσαρκία

Το στρες είναι μία μόνο από τις παραμέτρους του σύγχρονου τρόπου ζωής που μπορεί να πυροδοτήσουν την ακμή στις γυναίκες, κατά τον δερματολόγο Χριστόφορος Τζερμιάς, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Laser Δερματολογίας. Άλλες παράμετροι είναι η εξάπλωση της παχυσαρκίας, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, αλλά και η συνήθεια πολλών γυναικών να μην ξεβάφουν σχολαστικά το πρόσωπό τους πριν μπουν για ύπνο.
«Είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι ορμονικές αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ακμής, οδηγώντας στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων», λέει.

«Η συνηθέστερη αιτία της υπερλειτουργίας αυτής είναι η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, όπως λ.χ. συμβαίνει στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που προσβάλλει τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες. Αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων έχουμε και στις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες, επειδή ο περιττός λιπώδης ιστός μετατρέπει τα οιστρογόνα σε ανδρογόνα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις ευνοούν την ακμή».

Το μακιγιάζ επίσης μπορεί να παίξει ρόλο. «Αν μία γυναίκα χρησιμοποιεί ακατάλληλα, βαριά αντηλιακά και καλλυντικά και εάν αμελεί το σχολαστικό ντεμακιάζ πριν από τον ύπνο, αποφράσσει τους πόρους του δέρματος και δημιουργεί τις συνθήκες για ανάπτυξη ακμής», λέει ο κ. Τζερμιάς.

«Είναι λάθος να χρησιμοποιεί μια 20χρονη γυναίκα καλλυντικά για 50άρες, ενώ εξίσου μεγάλο λάθος είναι να ξεβάφεται πρόχειρα και να μπαίνει για ύπνο».
Ρόλο στην ακμή των ενηλίκων μπορεί να παίξει και η διατροφή. «Τα λιπαρά και τα παχυντικά τρόφιμα δεν προκαλούν ακμή, αλλά την επιβαρύνουν», διευκρινίζει ο κ. Τζερμιάς. «Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα πρόχειρα φαγητά, τα γλυκά, οι κρέμες γάλακτος, τα τηγανητά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, γενικώς όσα σχετίζονται με αύξηση λιπώδους ιστού. Έχει διαπιστωθεί ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έφηβοι έχουν πιο βαριά ακμή από τους εφήβους με φυσιολογικό σωματικό βάρος».

Η αντιμετώπιση

Ο πρώτος κανόνας στην αντιμετώπιση της ακμής ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας: μην σπάτε τα σπυράκια, διότι δημιουργείτε συνθήκες μόλυνσης και δημιουργίας ουλής.
Από κει και πέρα, το θεραπευτικό οπλοστάσιο συμπεριλαμβάνει διάφορες λύσεις, σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Υπάρχουν λ.χ. τοπικά προϊόντα, άλλα εκ των οποίων απαιτούν ιατρική συνταγή και άλλα χορηγούνται και χωρίς αυτήν. Τα τοπικά προϊόντα είναι διαφόρων ειδών και περιέχουν ουσίες με πολλούς ρόλους. Κάποιες λ.χ. βοηθούν στην άρση της απόφραξης των πόρων, άλλες στη μείωση της φλεγμονής ή την ρύθμιση του σμήγματος, ενώ υπάρχουν κι εκείνες που ασκούν αντιβιοτική δράση.
Στις βαριές περιπτώσεις ακμής μπορεί να χορηγηθεί συστηματική θεραπεία, δηλαδή φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αντιβιοτικά αλλά και ειδικά φάρμακα για την ακμή, τα ρετινοειδή, τα οποία πάντως αντενδείκνυνται στις γυναίκες που είναι έγκυοι ή προσπαθούν να μείνουν, διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρών γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο.
Για την αντιμετώπιση της ακμής χρησιμοποιούνται επίσης λέιζερ ή η πιο εξελιγμένη φωτοδυναμική θεραπεία, κατά τον κ. Τζερμιά. Η θεραπεία με λέιζερ μειώνει κυρίως την παραγωγή σμήγματος και τη φλεγμονή που προκαλεί το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα στα σπυράκια.

Η φωτοδυναμική θεραπεία καταπολεμά την φλεγμονή και το βακτήριο της ακμής (λέγεται προπιονοβακτηρίδιο) το οποίο ουσιαστικά ευθύνεται για το πύον που έχουν τα σπυράκια. Στη φωτοδυναμική θεραπεία δεν χρησιμοποιείται η επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολία (UV) αλλά το καθαρό, ορατό φως, γι’ αυτό και είναι ανώδυνη, δίχως παρενέργειες.

Όταν μία γυναίκα έχει βαριά, κυστική ακμή, αλείφεται πρώτα το δέρμα της με μια ειδική ουσία και μετά εκτίθεται στο ορατό φως.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend, www.tanea.gr


......................................................................................................................................................
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ
Σε ένα μπάρμπεκιου μία γυναίκα σκόνταψε και έπεσε κάτω. Βεβαίωσε όλους ότι ήταν εντάξει (προσφέρθηκαν να καλέσουν ασθενοφόρο) και ότι απλά σκόνταψε σε κάποιο τούβλο εξαιτίας των καινούριων της παπουτσιών. Αφού ανασκουμπώθηκε της έδωσαν ένα άλλο πιάτο με φαγητό. Παρά το γεγονός ότι η Ingrid φαινόταν λίγο ταραγμένη, συνέχισε να απολαμβάνει το υπόλοιπο της βραδιάς. Λίγο αργότερα ο σύζυγος της Ingrid τηλεφώνησε να ειδοποιήσει όλους ότι είχε πάει τη σύζυγό του στο νοσοκομείο (η Ingrid πέθανε στις 6 τα  ξημερώματα).Είχε υποστεί εγκεφαλικό στο μπάρμπεκιου και δεν στάθηκε δυνατό από κανέναν να το αντιληφθεί.

Αν κάποιος είχε καταλάβει τα συμπτώματα ότι επρόκειτο για εγκεφαλικό ίσως η Ingrid να ήταν μαζί μας σήμερα.

Θα χρειαστείτε μόνο 1 λεπτό να διαβάσετε το παρακάτω.

Ένας νευρολόγος είπε ότι εάν του φέρουν ένα θύμα εγκεφαλικού μέσα σε 3 ώρες μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις ενός εγκεφαλικού...ολοκληρωτικά!. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε, να διαγνώσουμε το εγκεφαλικό και να βρεθούμε κοντά στον ασθενή μέσα σε 3 ώρες.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Να θυμάστε τα '3' βήματα. Διαβάστε και μάθετε τα παρακάτω:
Καμιά φορά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Δυστυχώς η έλλειψη επίγνωσης προκαλεί καταστροφή. Το θύμα του εγκεφαλικού μπορεί να έχει υποστεί βλάβη εγκεφάλου ενώ οι άνθρωποι κοντά του δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού. Οι γιατροί λένε τώρα ότι οποιοσδήποτε, χωρίς ιατρική εκπαίδευση, μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό, ρωτώντας τον/ την να κάνει τις 3  ακόλουθες απλές ενέργειες:

1. Ζητήστε του / της ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕΙ

2. Ζητήστε του / της να ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ (ΜΠΡΑΤΣΑ )

3. Ζητήστε του / της ΝΑ ΠΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ (ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ) π.χ. ....'Είναι μία ηλιόλουστη μέρα σήμερα'.

Εάν δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε από τις 3 αυτές ενέργειες, καλέστε το 166 αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα. Ανακαλύπτοντας
ότι μία ομάδα από μη-ιατρικούς εθελοντές μπόρεσε να αναγνωρίσει αδυναμίες στο πρόσωπο, αδυναμίες στα χέρια και προβλήματα ομιλίας,
οι ερευνητές παρακίνησαν το ευρύτερο κοινό να μάθουν αυτά τα 3 βήματα. Παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στην ετήσια συνάντηση της
Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών. Η διάδοση και χρήση αυτού του τεστ θα μπορούσε να συντελέσει στην άμεση διάγνωση και θεραπεία ενός εγκεφαλικού και στην αποτροπή εγκεφαλικών βλαβών. Οδηγός για έξυπνους καταναλωτές
Ηλεκτρικές συσκευές αποσύρονται από την αγορά ως επικίνδυνες. Κρέας, γάλα και άλλα είδη της διατροφικής αλυσίδας εισάγονται από γειτονικές και άλλες χώρες και πωλούνται ως ελληνικά. Το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και η βενζίνη φτάνουν στον καταναλωτή νοθευμένα με δυσάρεστες επιπτώσεις για την συντήρηση του Ι.Χ μας, το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας. Εμείς με τη βοήθεια όλων των αρμόδιων φορέων ετοιμάσαμε ένα χρήσιμο οδηγό για να γίνουμε από ανυποψίαστοι, έξυπνοι καταναλωτές. Για το ρεπορτάζ που ακολουθεί μας βοήθησαν: η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείο Ανάπτυξης, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ΚΕ.Π.ΚΑ, η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο, ο λέκτορας στο τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) κ. Γιώργος Μπόσκου όπως και το ευρωπαϊκό γραφείο καταναλωτή στις Βρυξέλλες.

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου…
Πιστεύετε ότι φεύγοντας από το κατάστημα δεν πρόκειται να βρείτε το δίκιο σας; Κάνετε λάθος!
Τι να κάνετε
Ασφαλώς και μετά την απομάκρυνση εκτός ταμείου έχετε το δικαίωμα να αναγνωρισθεί το τυχόν λάθος, είτε είναι δικό σας είτε του πωλητή. Το δικαίωμα της υπαναχώρησης δηλαδή, είναι απολύτως κατοχυρωμένο για οποιοδήποτε είδος, όπως ρούχα, εισιτήρια, συνδρομές κ.λπ. Αν αρνούνται να σας επιστρέψουν τα χρήματά σας, επικοινωνήστε με το 1520 ή με καταναλωτική οργάνωση. Με ένα τηλεφώνημά τους θα γίνει ο «φιλικός διακανονισμός» όπως λέγεται και η υπόθεσή σας θα λήξει.

«Δεν είχε γραπτή εγγύηση»
Που να τρέχω τώρα, δεν πρόκειται να βρω το δίκιο μου αφού το προϊόν που αγόρασα δεν είχε εγγύηση.
Τι να κάνετε:
Ο νόμος όμως ορίζει ότι όποιος εμπορεύεται οτιδήποτε (π.χ. ένα κουλούρι στο δρόμο), ακόμα και χωρίς να εκδίδει απόδειξη, αναλαμβάνει εκ προοιμίου και την ευθύνη για την καλή ποιότητά του. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα προϊόν να φέρει γραπτή εγγύηση ή να αποτελεί «μεγάλη αγορά», γιατί ο νόμος προκαταβολικά ορίζει ότι οποιαδήποτε αγοραπωλησία, ακόμη και ένα στυλό του μισού ευρώ, συνοδεύεται από σιωπηρή εγγύηση του πωλητή. Αυτό μάλιστα ίσως αποτελέσει σύντομα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και ειδικό μάθημα στα σχολεία

Απόδειξη πάντα!
Ζητάτε απόδειξη και για τις πιο «αστείες» αγορές σας. Ένας καταναλωτής αγόρασε φυσικό χυμό από κυλικείο σούπερ μάρκετ. Ξαφνικά είδε να επιπλέουν ζωύφια. Το επέστρεψε αμέσως και ο υπεύθυνος ανασήκωσε αδιάφορα τους ώμους «Ξέρω εγώ από πού πήρατε το χυμό;» ήταν η αντίδρασή του. Ο καταναλωτής είχε κατά σύμπτωση φυλάξει την απόδειξη του 1,5 ευρώ και του την έδειξε. «Ναι αλλά ξέρω εγώ τι κάνατε με το χυμό από την ώρα που τον πήρατε;» αντέταξε πάλι ο υπεύθυνος νομίζοντας ότι ο καταναλωτής δεν ήξερε πως η απόδειξη αναγράφει την ώρα έκδοσής της. «Λέτε να έκανα μέσα σε 10 λεπτά καλλιέργεια ζωυφίων;» διαμαρτυρήθηκε ο άνθρωπος. Επειδή ο υπεύθυνος επέμεινε στην…. ανευθυνότητά του ο καταναλωτής κάλεσε την αστυνομία, έγινε έλεγχος, βρέθηκαν σάπια πορτοκάλια και μέσα σε 4 ώρες ο υπεύθυνος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Αν δεν υπήρχε απόδειξη, ο καταναλωτής δεν θα μπορούσε να τεκμηριώσει και τόσο εύκολα την υπόθεσή του.

«Πού να τρέχω τώρα….» Αγόρασα μια ελαττωματική μικροσυσκευή των 200 ευρώ, αξίζει τον κόπο να τρέξω στα δικαστήρια για να βρω το δίκιο μου;
Στην περίπτωση της καταγγελίας ο καταναλωτής χάνει 4 ώρες επιτόπου και άλλες 20 στις 4-5 αναβολές της υπόθεσής του στα δικαστήρια. Προσθέτοντας και την αμοιβή του δικηγόρου, δικαίως κάποιος θα αναρωτηθεί «τι μένει» από τα 1000 ή πιθανόν 2000 ευρώ που θα μπορούσε να ζητήσει ως αποζημίωση.
Τι να κάνετε
Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως είναι πιο σύμφορο να τηλεφωνεί κάποιος στο 1520 ή να αναθέτει την περίπτωσή του σε μια καταναλωτική οργάνωση. Και οι δύο εναλλακτικές επιλογές έχουν αποτελέσματα: επιλύουν πάρα πολλές μικροδιαφορές προς όφελος του καταναλωτή με ένα απλό τηλεφώνημά τους. Οι υπεύθυνοι της ταλαιπωρίας μας δηλαδή ανταποκρίνονται πολύ πιο εξυπηρετικά όταν «ακούν» στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής τους γραμμής την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ή μια καταναλωτική οργάνωση. Αυτές οι δύο λύσεις σας συμφέρουν, είτε πρόκειται για μια λακκούβα στην οποία απλώς στραμπουλίξατε το πόδι σας είτε για έναν εκτυπωτή που δεν σας καλύπτουν με εγγύηση, για υπερβολικούς τόκους με τους οποίους σας βαρύνουν τράπεζες, για συντάξεις ή πιστοποιητικά ή συμμετοχές που καθυστερούν να σας καταβάλλουν από το ΙΚΑ, για ασφάλειες που δεν σας καταβάλουν όσα δικαιούσθε, για νοσοκομεία που σας κλείνουν ραντεβού 6 μήνες μετά ενώ έχετε κάτι σχετικά επείγον, για χαλασμένα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, για συσκευές στις οποίες είναι αδύνατον να εντοπίσετε τον εγγυητή κ.λπ.

«Το θέλω γραπτώς»
Μπλέξατε σε κυκεώνα συνυπεύθυνων είτε πρόκειται για συσκευή είτε για τρόφιμο είτε για παροχή υπηρεσιών;
Τι να κάνετε
Ζητήστε τις απαντήσεις των «αναρμοδίων» εγγράφως. Αν π.χ.. για μια ζημία που πάθατε στο λιμάνι του Πειραιά ο υπάλληλος του ΟΛΠ – για να σας «ξεφορτωθεί» - σας παραπέμπει στην ΕΥΔΑΠ, ζητήστε του ένα έγγραφο στο οποίο θα αναφέρει ότι το πρόβλημά σας είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ και όχι του ΟΛΠ. Κατά κανόνα οι υπάλληλοι διστάζουν να υπογράψουν τέτοια έγγραφα και «το ξανασκέφτονται». Αν αρνηθεί να σας δώσει γραπτή βεβαίωση όσων υποστηρίζει προφορικά, συντάξτε μια πρόχειρη έγγραφη δήλωση-αίτηση προς τον διευθυντή του υπαλλήλου, αναφέροντας το περιστατικό. Ο υπάλληλος θα αναγκαστεί να το ξανασκεφθεί ή πάντως θα προτιμήσει να απευθυνθεί πρώτος στο διευθυντή του. Γενικά θα «ψάξει» το ζήτημα κάπως περισσότερο προτού προσπαθήσει να σας κάνει… μπαλάκι.

Να πάρω την εταιρία; ??
Πολλοί διστάζουν να απευθυνθούν στα κεντρικά των εταιρειών, ενώ αυτά λύνουν πολλά προβλήματα προς όφελος του καταναλωτή. Θα δείτε εξάλλου ότι σε πολλά προϊόντα αναγράφονται αριθμοί κλήσεις από 800, που είναι χωρίς χρέωση και ανήκουν στις παραγωγούς ή κατασκευάστριες εταιρείες. Καλείτε σε αυτούς ανεπιφύλακτα. Καταναλωτής που απευθύνθηκε με ένα χαλασμένο γιαούρτι στο σούπερ μάρκετ πήρε στη θέση του ένα άλλο, ενώ καταναλωτής που απευθύνθηκε στην εταιρεία, πήρε ως αποζημίωση μια κούτα.

«Είναι επώνυμο. Είμαι καλυμμένος»
Ζήτησα από κατασκευάστρια εταιρεία να κάνει το σέρβις σε ένα κλιματιστικό της κι εκείνοι με παρέπεμψαν στο κατάστημα που το είχα αγοράσει.
Τι να κάνετε
Στην περίπτωση αυτή – όπως και σε πολλές άλλες – ο αύξοντα αριθμός της συσκευής έδειχνε πως δεν ανήκε σε παρτίδα εισηγμένη από την ίδια την εταιρεία αλλά από τον συγκεκριμένο έμπορο. Ειδικά λοιπόν όταν αγοράζετε συσκευές μεγάλων εταιρειών μην μένετε απαραιτήτως ήσυχοι ότι έχετε «κάλυψη από γίγαντες», γιατί μπορεί το σέρβις και τα ανταλλακτικά να είναι ευθύνη του καταστηματάρχη που σας πούλησε το μηχάνημα. Σκόπιμο είναι στις αγορές συσκευών να τηλεφωνείτε προκαταβολικά στον φερόμενο ως εγγυητή και να διαπιστώνετε αν είναι υπαρκτός, ποια είναι η έδρα του, αν είναι εξυπηρετικός κ.λπ. Μην αγοράζετε μεγάλες συσκευές αν δεν έχουν οδηγίες στα ελληνικά, αν δεν αναφέρουν επακριβώς χώρα παραγωγής ή συσκευασίας και αν δεν ξέρετε ποιος ακριβώς θα σας καλύψει σε περίπτωση βλάβης.

Τι να φάμε σήμερα;
Αν σας προβληματίζει το καθημερινό μενού, ίσως η πιο πρακτική και ρεαλιστική λύση είναι να μην έχετε… μόνο μια αγαπημένη μάρκα, αλλά να παίρνετε το ίδιο είδος από 3 διαφορετικές μεγάλες εταιρείες εναλλάξ. Έτσι, αν αποδειχθεί σε 5 μήνες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο συγκεκριμένο τρόφιμο, εσείς δεν θα περιλαμβάνεστε σε εκείνους που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητά του, επειδή στο διάστημα αυτό ψωνίζατε εναλλάξ από διαφορετικούς παραγωγούς. Προτιμάτε γενικά τις μεγάλες παραγωγούς εταιρείες, όχι γιατί είναι απαραιτήτως καλύτερες από τις μικρές, αλλά γιατί ελέγχονται περισσότερο και κατά συνέπεια είναι πιθανότερο να τηρούν σχολαστικότερα τις προδιαγραφές το νόμου.

Επιμείνετε ελληνικά
Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι το κρέας που αγοράζω είναι ελληνικό;
Τι να κάνετε
Το 50% του κρέατος που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι γαλλικό και όμως όποιον κι αν ρωτήσετε, είναι βέβαιος ότι τρώει ελληνικό μοσχάρι. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα κάλυπτε 100% τις ανάγκες της σε κρέας. Εντούτοις, εισάγει το μισό από αυτό που καταναλώνει και κατά συνέπεια είναι βέβαιο ότι οι μισοί από όσους νομίζουν ότι τρώνε ελληνικό κρέας, τρώνε – χωρίς να το γνωρίζουν – εισαγόμενο. Ίσως είναι καλύτερο να αγοράζετε συσκευασμένα κρέατα, επειδή είναι δύσκολο να ζητάτε σε κάθε αγορά σας να δείτε τη σφραγίδα που υπήρχε κάποια στιγμή σε κάποιο… τμήμα του ζώου. Τα συσκευασμένα παρέχουν καλύτερη δυνατότητα ιχνηλάτησης της προέλευσης. Οι παραγωγοί συσκευασμένου αναλαμβάνουν εν ολίγοις περισσότερες δεσμεύεις απέναντί σας και έναντι του νόμου σε σύγκριση με ένα συνοικιακό κρεοπωλείο.


Πως θα τα βγάλετε πέρα με τις τράπεζες
Έχετε μπλέξει με τραπεζικά δάνεια και πιστωτικές;
Τι να κάνετε
Αναζητείστε κάποια καταναλωτική οργάνωση που σας παρέχει δωρεάν συμβουλές ή αποταθείτε στον τραπεζικό μεσολαβητή απευθείας. Έχετε υπόψη σας όμως ότι ο μεσολαβητής δεν θα ασχοληθεί με υποθέσεις που δημιουργήθηκαν ένα χρόνο πριν. Γενικά να ξέρετε ότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος σας και ότι στις καταγγελίες έχει μεγάλη σημασία η άμεση αντίδραση στις κινήσεις μιας τράπεζας.

ΔΕΗ ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ...
Στην περιοχή σας έχετε συχνά διακοπές παροχής (ρεύματος, νερού ή επικοινωνιών) ή αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα;
Τι να κάνετε
Οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας έχουν ουσιαστικά συμβόλαιο με κάθε καταναλωτή. Αυτό αναφέρεται στο «χάρτη υποχρεώσεων» κάθε οργανισμού. Όμως οι περισσότερες παραλείψεις της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ καλύπτονται πίσω από το συχνά μα όχι πάντα βάσιμο επιχείρημα των θεομηνιών – «δεν μπορούσαμε να επισκευάσουμε το πρόβλημα, λόγω κακοκαιρίας». Από την άλλη οι αποζημιώσεις που δέχονται να καταβάλουν είναι κατά κανόνα της τάξης των 15-50 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και ανοιχτά ζητήματα. Όπως π.χ. «γιατί πληρώνουμε σταθερά πάγιο επί 5 μήνες, δηλαδή περίπου 120 Ευρώ, ενώ το τηλέφωνο ήταν σε αυτό το διάστημα «κομμένο» κατά το ήμισυ και μπορούσαμε μόνον να δεχθούμε τηλεφωνήματα» ή «γιατί η ιδιωτικές εταιρείες αποζημιώνουν σε περίπτωση διακοπής του δικτύου τους και ο ΟΤΕ δεν αποζημιώνει ποτέ παρά τις κατά καιρούς διακοπές παροχής» Αν στην περιοχή σας έχετε συχνά διακοπές παροχής (ρεύματος, νερού ή επικοινωνιών) συζητήστε το πρόβλημά σας με καταναλωτικές οργανώσεις.

Όταν αδυνατίζει … μόνο το πορτοφόλι
Πήγα σε ινστιτούτο αισθητικής αλλά στην πορεία άλλαξα γνώμη και ήθελα να ακυρώσω το συμβόλαιό μου και να πάρω τα χρήματά μου πίσω.
Τι να κάνετε
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει λάβει μέσα στο 2005 περίπου 450 κλήσεις με καταγγελίες και παράπονα (τα μισά από τα οποία δικαιώθηκαν) σχετικά με «ινστιτούτα αισθητικής και αδυνατίσματος». Το συχνότερο πρόβλημα στον τομέα αυτό είναι η άρνηση του βασικού δικαιώματος μιας πελάτισσας να ακυρώσει το συμβόλαιό της. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ινστιτούτα αρνούνταν επί μήνες να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά τελικά τα επέστρεψαν άμεσα μετά την παρέμβαση καταναλωτικών φορέων Ανάμεσα στις δικαιωμένες περιπτώσεις, είναι γυναίκες που είχαν δώσει 1500 ευρώ για αποτρίχωση και όταν αποφάσισαν μετά από 1-2 συνεδρίες να διακόψουν λόγω ερεθισμού, το ινστιτούτο αρνήθηκε. Το ίδιο έγινε και με 1800 Ευρώ που είχαν δοθεί προκαταβολικά (μέσω κάρτας και μετρητά) για «θεραπεία λέιζερ» στο πρόσωπο, όταν η γυναίκα διαπίστωσε ότι η θεραπεία πονούσε και ήταν εμφανέστατη για περισσότερες ημέρες από όσες της είχαν πει στην αρχή. Σκόπιμο είναι να είστε ιδιαίτερα καχύποπτες και καχύποπτοι με κέντρα που υπόσχονται να σας αδυνατίσουν με ρυθμό άνω των 4-5 κιλών το μήνα, με κέντρα στα οποία δεν βλέπετε αναρτημένο πτυχίο διαιτολόγου και με κέντρα που δεν σας αφήνουν να εξετάστε το όλο ζήτημα «με την ησυχία σας» και να συμβουλευθείτε το γιατρό σας, αλλά σας πιέζουν για άμεση προκαταβολή.

Φτηνή βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης
Από πού με συμφέρει να πάρω πετρέλαιο και πώς θα είμαι σίγουρος ότι δεν θα με κοροϊδέψουν;
Τι να κάνετε
Οι μεγάλες και γνωστές εταιρείες πετρελαιοειδών κάνουν σημαντική έκπτωση στις σχετικά μεγάλες παραγγελίες των 1-2 τόνων και κατά συνέπεια σας συμφέρουν. Όταν παραλάβετε το πετρέλαιο:
<!--[if !supportLists]-->1.      <!--[endif]-->Βεβαιωθείτε ότι το χρώμα είναι ζωηρό κόκκινο σαν της βυσσινάδας και όχι καφετί – χωρίς όμως κι αυτό να αποτελεί εγγύηση, επειδή μερικοί αποχρωματίζουν το πετρέλαιο .
<!--[if !supportLists]-->2.      <!--[endif]-->Καταγράφετε μόνοι σας την ποσότητα πετρελαίου που είχε η δεξαμενή πριν από την παραλαβή και ξαναμετρήστε με δικό σας διαγραμμισμένο μέτρο μετά την παραλαβή παρουσία του οδηγού του βυτίου.
<!--[if !supportLists]-->3.      <!--[endif]-->Μη μετρήσετε αν δεν περάσουν 5-6 λεπτά από την παραλαβή γιατί η αρχική πίεση των σωληνώσεων αυξάνει τον όγκο του υγρού στη δεξαμενή
<!--[if !supportLists]-->4.      <!--[endif]-->Βεβαιωθείτε για τις διαστάσεις της δεξαμενής σας ώστε να ξέρετε πόσα λίτρα παίρνει σε κάθε εκατοστό ύψους. (Ένας τόνος πετρελαίου ισούται με 1200 λίτρα).
<!--[if !supportLists]-->5.      <!--[endif]-->Ελέγχετε τον πάτο της δεξαμενής σας κατά καιρούς γιατί έχουν σημειωθεί περιστατικά στα οποία οι οδηγοί του βυτιοφόρου εκμεταλλευόμενοι τη δίλεπτη απουσία των παραληπτών, έριξαν στη δεξαμενή κόκκινα τούβλα και ανέβασαν την «στάθμη» της κατά περίπου 15 εκατοστά (οι παραλήπτες δηλαδή πλήρωσαν για 200 λίτρα που ποτέ δεν παρέλαβαν).
<!--[if !supportLists]-->6.      <!--[endif]-->Αν στην παραλαβή βλέπετε ότι η απόδειξη του επιχειρηματία δεν είναι πλήρης, υπογράψτε μόνον αφού συμπληρώσετε τη φράση «με κάθε επιφύλαξη».

Αγόρασα ένα φόρεμα και ήταν ελαττωματικό
Τι να κάνετε
Πρέπει να προσκομίσετε την απόδειξη στο κατάστημα αγοράς το αργότερο μέσα σε δύο εβδομάδες. Αν σας λείπει η απόδειξη και πάλι μπορείτε να απευθυνθείτε στο κατάστημα γιατί τα περισσότερα υποχρεούνται να κρατούν αρχεία αγοραστών. Θα πρέπει όμως το ρούχο σας να μην έχει φορεθεί, γιατί οι καταστηματάρχες έχουν τρόπο να το ελέγξουν. Στα ρούχα, πάντως, προσέχετε – ειδικά όταν κάνετε δώρα – να μην αγοράζετε με σκόντο που «ισοφαρίζεται» με την μη έκδοση απόδειξης, γιατί αν σας κάνουν καλύτερη τιμή με αντάλλαγμα να μην εκδώσουν απόδειξη, χάνετε κάθε δικαίωμα επιστροφής.

Λακκούβες
Πηγαίνοντας στη δουλειά μου έπεσα σε μια λακκούβα και το αυτοκίνητό μου έπαθε μεγάλη ζημιά.
Τι να κάνετε
Στην περίπτωση αυτή δικαιούστε να ζητήσετε αποζημίωση είτε από το δήμο είτε από τη νομαρχία είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ – στο συγκεκριμένο υπουργείο ανήκουν συνήθως οι μεγάλοι δρόμοι και οι λεωφόροι. Υπάρχει και η υπηρεσία ΔΕΣΕ που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων) από την οποία μπορείτε να βγάλετε άκρη για το ποιος είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αν πρόκειται για κακοτεχνία συγκεκριμένου οργανισμού, θα σας αποζημιώσει ο υπεύθυνος οργανισμός. Κατά κανόνα σας αποζημιώνουν πλήρως για τη ζημία που πάθατε στο ΙΧ σας ή στο μηχανάκι σας, αλλά αν δεν είναι σοβαρή, σας καταβάλουν γύρω στα 300 Ευρώ. Αν κρίνετε ασύμφορο να ασχοληθείτε οι ίδιοι, ενημερώστε απλώς το 1520 ή μια καταναλωτική οργάνωση.

Τα πάντα για τις ασφάλειες
Έκλεισε η ασφάλειά μου! Αν έχετε κάνει ασφάλεια ζωής ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και ακούσατε για «κανόνι» στην εταιρεία σας, μην πανικοβάλλεστε. Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, ακριβώς για να μη δυσφημίζονται συνολικά, αναλαμβάνουν κατά κανόνα από κοινού τα προγράμματα όσων άλλων εταιρειών κλείνουν –άρα θα αναλάβουν και το δικό σας φάκελο.
Δεν με αποζημιώνουν για τις σωλήνες Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να καλύψουν ζημίες σπιτιών που οφείλονται σε κακοτεχνίες του εργολάβου. Όμως μερικές απλώς το προφασίζονται ώστε να αποφύγουν την αποζημίωση. Υπάρχουν εταιρείες που τελικά αποζημίωσαν ασφαλισμένο, όταν ο τελευταίος τους είπε «εντάξει, φταίει ο εργολάβος, αλλά θέλω να μου το γράψετε και να μου το υπογράψετε».
Δεν έχω λεφτά για την ασφάλεια. Αν κινδυνεύετε να ακυρωθεί η συνταξιοδοτική ασφάλειά σας επειδή βρίσκεστε σε οικονομική δυσπραγία, προτιμήστε να κινηθείτε πρώτοι ζητώντας διακοπή και εξαργύρωση του συμβολαίου. Αν προλάβει η εταιρεία και ακυρώσει πρώτη το συμβόλαιο «επειδή είστε κακοπληρωτές», μόλις ζητήσετε εξαργύρωση πιθανόν να σας δώσει μόλις το 1/7 από όσα θα παίρνατε σε περίπτωση εθελοντικής διακοπής. Άλλες μπορεί να μη σας δώσουν τελικά και τίποτε, ανάλογα με το συμβόλαιο.
Μα δεν ήξερα ότι θα πάω για σκι. Αν πάθετε ατύχημα κάνοντας για πρώτη φορά στη ζωή σας σκι ή μπάντζι τζάμπινγκ, η ασφάλεια θα αρνηθεί να σας καλύψει με το αιτιολογικό ότι ενώ είχατε τις συγκεκριμένες συνήθειες, της το αποκρύψατε σκόπιμα από το «ερωτηματολόγιο δραστηριοτήτων» για να γλιτώσετε τα επασφάλιστρα. Γενικά όταν ξεκινάτε για μια δραστηριότητα έξω από τα συνηθισμένα, τηλεφωνείστε προηγουμένως στον ασφαλιστή σας. Για παρεμφερείς λόγους, να ενημερώνετε τον ασφαλιστή σας και για τυχόν αλλαγές επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Μην ξεχνάτε πόρτες και παράθυρα Αν κάποιοι κλέψουν αντικείμενα από το σπίτι σας, για να εισπράξετε την ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη διάρρηξης. Αν δεν υπάρχουν, η ασφάλεια θα επικαλεστεί ότι είχατε αφήσει ανοιχτή κάποια πόρτα ή ότι είχατε χάσει τα κλειδιά σας και κάποιοι έβγαλαν αντικλείδι.
Μην ξεχνάτε να υποβάλετε με τη φορολογική σας δήλωση την έκπτωση της ασφάλειας, γιατί η εφορία δεν την δέχεται αναδρομικά και πρόκειται για σημαντική έκπτωση, της τάξης των 1100 Ευρώ.
Μα δεν είχα διαβήτη! Αν ασφαλιστείτε ιδιωτικά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μην κρύβετε τυχόν «φιλικές εξυπηρετήσεις» που κάνατε στο παρελθόν και ψάξτε το βιβλιάριό σας προτού συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο για τις παθήσεις σας. Μπορεί για παράδειγμα να εξυπηρετήσατε έναν φίλο σας και να γράψατε στο βιβλιάριό σας κάποια δικά του φάρμακα για διαβήτη. Εσείς μετά το ξεχάσατε. Αν μετά από 10 χρόνια παρουσιάσετε εσείς διαβήτη, η ασφάλεια δεν θα σας καλύψει. Θα επικαλεστεί – χρησιμοποιώντας το βιβλιάριό σας – ότι ενώ γνωρίζατε πως έχετε διαβήτη, το αποκρύψατε. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να «ομολογήσετε» εξαρχής στην ασφάλεια ότι είχατε κάνει φιλική εξυπηρέτηση. Η ασφάλεια θα απαιτήσει να εξετασθείτε για να διαπιστωθεί αν όντως είστε υγιείς και μόνον τότε θα είστε βέβαιοι πως μελλοντικά θα σας καλύψει.

ΙΧ
Μην οδηγείτε μεθυσμένοι και μη δανείζετε το αυτοκίνητό σας σε φίλους που πίνουν. Σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα πάρετε ούτε ένα Ευρώ από την εταιρεία. Ακόμα κι αν έχετε μάρτυρες ότι για το ατύχημα οποίο πάντα γίνεται), θα χάσετε όλα τα δικαιώματά σας για αποζημίωση .
Τράκαρα με ανασφάλιστο. Αν έχετε τρακάρει με κάποιον που η ασφάλειά του έχει κλείσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Επικουρικό Κεφάλαιο (βλ. τελικό κατάλογο) Αυτό καλύπτει προς το παρόν τέτοια περιστατικά, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο ασφαλιστικός μεσολαβητής.
Αν οδηγεί το ΙΧ σας άτομο άνω των 65 ετών, ζητήστε του να περάσει από γιατρούς για να ανανεώσει την άδειά οδήγησής του, διαφορετικά, σε περίπτωση ατυχήματος, θα βρεθείτε ακάλυπτοι.
Αν θέλετε να ασφαλιστείτε σε φτηνή αλλά άγνωστη εταιρεία, ζητήστε πληροφορίες γι αυτήν από καταναλωτικές οργανώσεις ή από το 1520, Μήπως έχουν ήδη καταγγελίες για αυτήν; Περιλαμβάνεται στην λίστα των εταιρειών που καλύπτουν τις προϋποθέσεις φερεγγυότητας;

Παιχνίδια
Οι περισσότερες αποσύρσεις ειδών το 2004 και το 2005 αφορούσαν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα μικροσυσκευές και παιδικά παιχνίδια. Μόλις αγοράσετε παιχνίδια για το παιδί σας, αφήστε το να το ξετυλίξει και να το χαρεί για λίγο στα χέρια του, αλλά μετά ελέγξτε το με τα δικά σας χέρια για τυχόν κομμάτια που μπορεί να αποσπώνται εύκολα. Μην παίρνετε παιχνίδια που δεν έχουν την ένδειξη CE, χωρίς βέβαια κι αυτό να αποτελεί τέλεια εγγύηση. Φέτος κατασχέθηκαν αεροπλανάκια που ανατινάζονταν στον αέρα και γενικά πολλά τηλεκατευθυνόμενα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Τα περισσότερα ήταν κινεζικής προέλευσης –κάποια όμως ήταν δυτικοευρωπαϊκής.

Σχολικά κυλικεία
Τα μισά κυλικεία των σχολείων της χώρας παραβιάζουν το νόμο και πουλούν είδη απαγορευμένα από το υπουργείο Παιδείας. Καλό είναι οι γονείς να ελέγχουν κάθε 1-1 ½ μήνα κατά πόσον το κυλικείο εξακολουθεί να πουλά όσα νόμιμα διέθετε και στην αρχή της χρονιάς ή έχει «σιωπηρά» προσθέσει απαγορευμένα είδη. Αν διαπιστώσουν παρανομίες, μπορούν να απευθυνθούν στο διευθυντή ή στο υπουργείο Παιδείας και η διευθέτηση πρέπει να είναι άμεση. Τα είδη που επιτρέπονται είναι φυσικοί χυμοί 100% από φρούτο και χωρίς ζάχαρη (όχι αναψυκτικά με ανθρακικό ή ζάχαρη), τυρόπιτα ή σπανακόπιτα μόνον ηλεγμένης και καλής ποιότητας (πρέπει να γνωστοποιείται ο παρασκευαστής), σάντουιτς και τοστ με τυρί ή το πολύ με τομάτα και μαρούλι (όχι με αλλαντικά), τυριά ελληνικής προέλευσης, ψωμί, κουλούρι, σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία, φρυγανιές σε μικρές συσκευασίες, παστεριωμένο γάλα σε ατομική συσκευασία και όχι γάλα με κακάο. Επίσης επιτρέπεται η πώληση απλού γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη ή συνθετικές γλυκαντικές και χρωστικές ύλες αλλά δεν θα το βρείτε σχεδόν σε κανένα σχολικό κυλικείο. Επιτρέπεται τέλος να πωλούνται φρέσκα φρούτα πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν. Όλα τα άλλα απαγορεύονται (γαριδάκια, πατατάκια, λουκανικόπιτες ή ζαμπονοτυρόπιτες, λουκουμάδες, μπουγάτσες, ντόνατς, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, καραμέλες και τσίχλες) .


Ο καταναλωτής δεν είναι ανυπεράσπιστος
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Αθανάσιος Σκορδάς είναι ο πλέον αρμόδιος να μας δώσει κάποιες πρακτικές συμβουλές. Ας δούμε τι μας συνιστά για να μην την «πάθουμε». -Τι θα συμβουλεύατε τον Έλληνα καταναλωτή για να τα βγάλει πέρα μέσα σε αυτή την πληθώρα προβλημάτων που διαπιστώνονται τον τελευταίο καιρό στον καταναλωτικό τομέα; «Η πληθώρα διαπιστώνεται όχι γιατί αυξήθηκαν τα προβλήματα, αλλά γιατί γίνονται περισσότερες καταγγελίες και γιατί με την επανίδρυση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή γίνονται συστηματικοί και διαρκείς έλεγχοι. Όταν εντείνονται οι έλεγχοι, δεν μπορεί παρά να διαπιστώνονται περισσότερα προβλήματα. Το ανησυχητικό θα ήταν αν ο Έλληνας πολίτης έμενε με την αίσθηση ότι όλα τα προϊόντα είναι θαυμάσια. Η πιο σημαντική συμβουλή προς τον κόσμο είναι να βρίσκεται σε επιφυλακή και να μας ενημερώνει μέσω του αριθμού 1520 για ό,τι υποπίπτει στην αντίληψή του.
-Πώς μπορεί ο μέσος Έλληνας να μάθει περισσότερα για τα δικαιώματά του; «Για συγκεκριμένα ζητήματα μπορεί να μας ρωτά τηλεφωνικά ή να πάρει τον Οδηγό Καταναλωτή που περιέχει πολλές χρήσιμες συμβουλές και που διανέμεται δωρεάν από το υπουργείο (π.χ. στον πρώτο όροφο του κτιρίου της πλατείας Κάνιγγος). Οι έρευνές μας πάντως δείχνουν ότι μόνον ο ένας στους 10 Έλληνες επιστρέφει κάποιο ελαττωματικό προϊόν και ότι οι 9 στους 10 αντιδρούν παθητικά. Το ίδιο διαπιστώνεται και στους τομείς παροχής υπηρεσιών – π.χ. στην κακή εξυπηρέτηση ενός ξενοδοχείου. Ο καταναλωτής πρέπει να αισθάνεται ότι μας έχει στο πλευρό του και να απευθύνεται στο υπουργείο για ό,τι τον ταλαιπωρεί. Μπορεί επίσης να απευθύνεται και σε καταναλωτικές οργανώσεις – παίζουν κι αυτές έναν ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια αφού συχνά μεσολαβούν για την επίλυση προβλημάτων του καταναλωτή,.»
-Στο θέμα της διατροφής και των αγορών συσκευών μπορούμε να προτιμάμε συγκεκριμένα προϊόντα ή όχι; Είναι σκόπιμο να αναζητούμε στα τρόφιμα τις ενδείξεις HACCP, στα εστιατόρια την ένδειξη ISO ή στις συσκευές την ένδειξη CE;
«Αυτές οι ενδείξεις δεν αποτελούν εγγυήσεις, αλλά γενικά δείχνουν ότι ένα προϊόν πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Από μόνη της κάθε μία από αυτές τις σημάνσεις δεν μπορεί να διασφαλίσει το σύνολο των ανησυχιών που μπορεί να έχει ένας καταναλωτής. Συνιστά όμως θετική εξέλιξη η πιστοποίηση και η διαπίστευση των προϊόντων.
-Πολλοί έχουν στραφεί στην αγορά χύμα προϊόντων διατροφής από το χωριό τους ή από χωριά συναδέλφων και φίλων τους. Πόσο ασφαλής είναι αυτή η λύση;» «Όντως πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι η προσωπική γνωριμία με τον παραγωγό διασφαλίζει ένα προϊόν αγνό και ασφαλές. Τα πράγματα όμως πολλές φορές δεν είναι έτσι. Μπορεί για παράδειγμα ένας φίλος μας κτηνοτρόφος να μας πουλήσει κρέας από ένα ζώο το οποίο δεν έχει ελέγξει κτηνίατρος και όμως είναι άρρωστο. Ο φίλος μας έχει καλές προθέσεις, γιατί αγνοεί το πρόβλημα Όμως εκείνοι που θα φάνε το κρέας του άρρωστου ζώου τελικά είναι οι αγοραστές! Το ίδιο μπορεί να συμβεί δυστυχώς και στα αυγά ή στα κοτόπουλα που δεν έχουν ελεγχθεί για σαλμονέλα, ή στα λάδια από το χωριό ή και λαχανικά. Ένα «επώνυμο» προϊόν ή γενικά ένα προϊόν αγορασμένο από οργανωμένο κατάστημα ικανοποιεί σε μεγαλύτερη βαθμό τις απαιτήσεις του νόμου, πρώτον γιατί ο επιχειρηματίας ξέρει ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να ελεγχθεί από την Πολιτεία και δεύτερον γιατί ξέρει ότι ακόμα κι αν «ξεφύγει» από τον προληπτικό έλεγχο του κράτους, θα ελεγχθεί από τον καταναλωτή. Αν αγοράσεις κάτι από το δρόμο, για παράδειγμα, από ποιον θα ζητήσεις αποζημίωση;»

Έχω δίκιο και το διεκδικώ
Όταν οι πολίτες έχουν πρόβλημα, παραιτούνται των προσπαθειών γιατί πιστεύουν ότι δεν θα βγάλουν άκρη. «Κάνουν συχνά λάθος. Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επί 11.500 περιστατικών που ετέθησαν υπόψιν μας μέσα σε ένα εξάμηνο, το 60% αντιμετωπίσθηκε ικανοποιητικά. Υπήρξε δηλαδή αποζημίωση σε είδος, σε χρήμα ή εν πάσει περιπτώσει το αίτημα ικανοποιήθηκε.
-Υπάρχει τρόπος να είμαστε 100% βέβαιοι εκ των προτέρων ότι αυτό που αγοράζουμε είναι ασφαλές; «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε 100% βέβαιοι εκ των προτέρων ότι κάποιο προϊόν είναι ασφαλές. Ακόμα και στα γνωστότερα προϊόντα υπάρχουν περιπτώσεις ελαττωματικών και αυτό το δείχνουν οι διαδικασίες απόσυρσης μοντέλων ή ειδών ακόμα και από γιγαντιαίες εταιρείες. Όμως οι εταιρείες που τηρούν διαδικασίες πιστοποίησης για υψηλές προδιαγραφές ελαχιστοποιούν αυτές τις περιπτώσεις. Από την άλλη για κάθε προϊόν υπάρχει είτε γραπτή είτε σιωπηρή εγγύηση. Στις γραπτές εγγυήσεις πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα συμβόλαια γιατί καμιά φορά αναφέρονται τόσο πολλές προϋποθέσεις, ώστε η εγγύηση είναι ανύπαρκτη. Από την άλλη, ο κόσμος δεν πρέπει να μένει με την εντύπωση ότι περιμένουμε καταγγελίες για να κινηθούμε εκ των υστέρων. Για να αυξήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας του καταναλωτή κάνουμε συνεχείς ελέγχους και έχουμε εντοπίσει μέσα από 12.000 προληπτικούς ελέγχους πολλές παρανομίες τις οποίες προλάβαμε προτού φθάσουν στον καταναλωτή, όπως π.χ. προβληματικά όσπρια, χαλασμένα κρέατα, αλκαλικές ενώσεις σε παιχνίδια και επικίνδυνες πιπίλες. Κατά συνέπεια ο κόσμος δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος.»
-Αν έχουμε χάσει την απόδειξη κάποια αγοράς, η προσπάθεια αποζημίωσης είναι «χαμένο παιχνίδι»; «Όχι, αρκεί να πρόκειται για προϊόν που έχει αύξοντα αριθμό και αριθμό παρτίδας. Αν κάτι ανήκει σε αυτή την κατηγορία, το κατάστημα που το πώλησε μπορεί να «ιχνηλατηθεί». Επίσης πολλά καταστήματα τηρούν αποδείξεις με το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, οπότε ακόμα κι αν ο ίδιος έχει χάσει την απόδειξη, έχει ελπίδες να «βγάλει άκρη». Όμως έχει μεγάλη σημασία ο κόσμος να ζητάει απόδειξη και να την κρατάει για μικρό διάστημα στα τρόφιμα ή στα ρούχα και για μεγαλύτερο διάστημα στις συσκευές.»


Που μπορείτε να απευθύνεστε
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή 1520
Συνήγορος Καταναλωτή από το 1520
Συνήγορος του Πολίτη 210-7289600
Τραπεζικός μεσολαβητής (για πιστωτικές και δάνεια) 210-3376700
Επικουρικό Κεφάλαιο (για ασφάλειες ΙΧ) 210-3327400 και 3826116
Ένωση Ελλήνων Καταναλωτών 4511080 ΚΕ.Π.ΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) 2310 269448 και 801117200 Ε.ΚΑ.ΤΟ (Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση) 2310 226426
Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητας Ζωής) 210- 3304444
ΙΝ.ΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) 11721 και 210-3632443
Αρχή Δεδομένων Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα 210-6475632
Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ210-6971600
Σύλλογος Ενοικιαστών 210-5231848 5229720


Επίσης χρήσιμες είναι οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα (Ν. 2251/1994.) για την πώληση και τι δικαιώματα έχει ο αγοραστής αν αγοράσει κάτι και εκ των υστέρων ανακαλύψει πως έχει πραγματικά ελαττώματα ή δεν φέρει τις συμφωνημένες ιδιότητες.
Άρθρο: 513
Τίτλος Άρθρου
Έννοια της πώλησης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
Με τη σύμβαση της πώλησης ο πωλητής έχει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα του πράγματος ή το δικαίωμα, που αποτελούν το αντικείμενο της πώλησης, και να παραδώσει το πράγμα και ο αγοραστής έχει την υποχρέωση να πληρώσει το τίμημα που συμφωνήθηκε.

Άρθρο: 514
Τίτλος Άρθρου
Νομικά ελαττώματα.

Κείμενο Άρθρου
Ο πωλητής έχει υποχρέωση να μεταβιβάσει το αντικείμενο της πώλησης ελεύθερο από κάθε δικαίωμα τρίτου (νομικό ελάττωμα).

Άρθρο: 534
Τίτλος Άρθρου
Πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων

Κείμενο Άρθρου
"Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα".

Άρθρο: 535
Κείμενο Άρθρου
"Ο πωλητής δεν εκπληρώνει την κατά το προηγούμενο άρθρο υποχρέωσή του, αν το πράγμα που παραδίδει στον αγοραστή δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και ιδίως:
<!--[if !supportLists]-->1.     <!--[endif]-->Δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή που έχει γίνει από τον πωλητή ή στο δείγμα
ή υπόδειγμα που ο πωλητής είχε παρουσιάσει στον αγοραστή.
<!--[if !supportLists]-->2.     <!--[endif]-->Δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα για τη σύμφωνη με το σκοπό αυτόν ειδική χρήση.
<!--[if !supportLists]-->3.     <!--[endif]-->Δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζονται συνήθως πράγματα
της ίδιας κατηγορίας.
<!--[if !supportLists]-->4.     <!--[endif]-->Δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου του, στο πλαίσιο ιδίως της σχετικής διαφήμισης ή της επισήμανσης, εκτός αν ο πωλητής δεν γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει τη σχετική δήλωση".

Άρθρο:
537
Τίτλος Άρθρου
Ευθύνη για ελλείψεις
Κείμενο Άρθρου
"Ο πωλητής ευθύνεται ανεξάρτητα από υπαιτιότητά του αν το πράγμα, κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή, έχει πραγματικά ελαττώματα ή στερείται τις συνομολογημένες ιδιότητες, εκτός αν ο αγοραστής κατά τη σύναψη της σύμβασης γνώριζε ότι το πράγμα δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση ή η μη ανταπόκριση οφείλεται σε υλικά που χορήγησε ο αγοραστής.
Το ελάττωμα ή η έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας που διαπιστώνεται μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση του πράγματος τεκμαίρεται ότι υπήρχε κατά την παράδοση, εκτός αν τούτο δεν συμβιβάζεται με τη φύση του πράγματος που πουλήθηκε ή με τη φύση του ελαττώματος ή της έλλειψης".

Άρθρο: 540
Τίτλος Άρθρου
Δικαιώματα του αγοραστή
Κείμενο Άρθρου
"Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ επιλογήν του:
<!--[if !supportLists]-->1.       <!--[endif]-->Να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες.
<!--[if !supportLists]-->2.       <!--[endif]-->Να μειώσει το τίμημα.
<!--[if !supportLists]-->3.       <!--[endif]-->Να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα.
Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή". (το κατ' επιλογή σημαίνει πως θα επιλέξει ένα από τα τρία, όχι και τα τρία)

Άρθρο: 541
Κείμενο Άρθρου
"Ο αγοραστής μπορεί, αν διαπιστωθεί αργότερα και άλλο ελάττωμα, να ασκήσει εκ νέου ένα από τα δικαιώματα του προηγούμενου άρθρου. Το ίδιο ισχύει και όταν λείπει συνομολογημένη ιδιότητα".

Άρθρο: 543
Κείμενο Άρθρου
"Αν κατά το χρόνο που ο κίνδυνος μεταβαίνει στον αγοραστή λείπει η συνομολογημένη ιδιότητα του πράγματος, ο αγοραστής δικαιούται, αντί για τα δικαιώματα του άρθρου 540, να απαιτήσει αποζημίωση για μη εκτέλεση της σύμβασης ή, σωρευτικά με τα δικαιώματα αυτά, να απαιτήσει αποζημίωση για τη ζημία που δεν καλύπτεται από την άσκησή τους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση παροχής ελαττωματικού πράγματος, η οποία οφείλεται σε πταίσμα του πωλητή".

Άρθρο: 545
Τίτλος Άρθρου
Ανεπιφύλακτη παραλαβή
Κείμενο Άρθρου
"Αν ο αγοραστής παρέλαβε το πράγμα χωρίς επιφύλαξη, γνωρίζοντας το ελάττωμα ή την έλλειψη της συνομολογημένης ιδιότητας, λογίζεται ότι το αποδέχθηκε". (γι' αυτο αν πάρετε κάτι που δεν είστε σίγουροι ότι δουλεύει όπως πρέπει, θα πρέπει στο δελτίο παραλαβής να υπογράφετε, γράφοντας δίπλα ένα "με κάθε νόμιμη επιφύλαξη")

Άρθρο: 548
Κείμενο Άρθρου
"Ο αγοραστής έχει δικαίωμα να ζητήσει αντικατάσταση ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση ή να μειώσει το τίμημα και αν ακόμη το πράγμα καταστράφηκε ή χειροτέρεψε εξαιτίας του ελαττώματος".


Από το site της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, κάποιες χρήσιμες απαντήσεις σε ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Αγορά Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων

Θέλω να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη (από κάποιον που πουλάει το παλιό του αυτοκίνητο). Ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν κατά την αγορά (π.χ. θα πρέπει ο πωλητής να μου παραδώσει την άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να υπογράψουμε κάποιο είδος συμβολαίου;)
Θα πρέπει να απευθυνθείτε αμφότεροι (ο ιδιώτης που πουλάει το αυτοκίνητό του και εσείς που προτίθεστε να το αγοράσετε) στις Δ.Ο.Υ της περιοχής σας προκειμένου να πάρετε τα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση. Επίσης μπορείτε να τα προμηθευτείτε και μέσα από την ιστοσελίδα των Κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών.

Είμαι Έλληνας πολίτης και φορολογούμαι στην Ελλάδα. Προτίθεμαι να αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. και να το κυκλοφορήσω στην Ελλάδα. Τι είδους φόρους και τέλη θα πρέπει να πληρώσω για να κυκλοφορεί νόμιμα; Πως υπολογίζονται οι επιβαλλόμενοι φόροι και τέλη;
Η αγορά οχήματος από το εξωτερικό, είτε αυτό είναι μεταχειρισμένο είτε καινούργιο, ακολουθεί την εξής διαδικασία:
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Καθορισμός της αξίας του μοντέλου από την Υπηρεσία Αξιών, Πειραιάς, τηλ. 210-4536532
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Καθορισμός φορολογικού πλαισίου κλπ, από την Εποπτεία Αυτοκινήτων, τηλ. 210-2889754 και 210-2889749

Ωστόσο, για το φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να απευθυνθείτε και στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής σας.

Αγόρασα κάποια προϊόντα από μια εταιρία και συμφωνήσαμε να αρχίσω να τα πληρώνω σε μερικούς μήνες. Παρέλαβα τα προϊόντα και μια απόδειξη που αναφέρει ότι οποιαδήποτε επιστροφή ή αλλαγή πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών. Δεν επιθυμώ να κρατήσω τα προϊόντα, τα οποία σημειωτέον, είναι άθικτα. Μπορώ να τα επιστρέψω δεδομένου ότι δεν έχω καταβάλλει ακόμα στον πωλητή κανένα ποσό;
Επιστροφή ενός προϊόντος μπορεί να γίνει μόνον όταν (α) αυτό είναι ελαττωματικό (βλ. Ν. 3043/2002) ή (β) υπάρχει σχετική αναγραφή για το δικαίωμα αλλαγής ή επιστροφής εντός του καταστήματος ή στην απόδειξη.

Γιατί στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. πληρώνουμε εισφορά υπέρ τρίτων (Δημοτικά Τέλη, Δημοτ. Φόρο, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και ΕΡΤ) και πως υπολογίζονται;
Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει του Ν.2130/93 να εισπράττει μαζί με τους λογαριασμούς και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Ομοίως, βάση των Νόμων 25/75, 29/76, και 1080/80, η ΔΕΗ υποχρεούται να εισπράττει τα υπέρ τρίτων ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου.
Η χρέωση των Δημοτικών Τελών (Δ.Τ.) του Δημοτικού Φόρου (Δ.Φ.) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) γίνεται σύμφωνα με τα χρεωσταία τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου, το οποίο προσκομίζεται από τον πελάτη κατά την αρχική ηλεκτροδότηση.
Το ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβλήθηκε με το Νόμο 1730/87. Με βάση το άρθρο 14 του νόμου αυτού υποχρέωση για την καταβολή της εισφοράς έχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για κάθε μετρητή.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Οι αγροτικοί πελάτες (Ν. 2644/90),
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Οι μετρητές των οποίων η αξία του ρεύματος δεν υπερβαίνει τα € 1,47 μηνιαίως (Ν. 2644/90), και
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Οι μετρητές από τους οποίους ηλεκτροδοτούνται κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, ανεξαρτήτως της χρήσης τους (Ν. 3419/2005).

Έχουν δικαίωμα τα κέντρα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης να χρεώνουν το λεγόμενο κουβέρ;
Όχι, το κουβέρ έχει καταργηθεί με το άρθρο 8 της Υπουργικής Απόφασης Α2-2207/

Είναι νόμιμη η χρέωση εισόδου σε κλαμπ, μπαρ, κλπ;
Η είσοδος με θεωρημένο εισιτήριο είναι υποχρεωτική μόνο σε καταστήματα που παρέχουν ψυχαγωγία με ζωντανή μουσική τουλάχιστον τριών οργάνων σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχύει σήμερα (ΦΕΚ 506/Β/1994, ΦΕΚ 572/Β/1995, ΦΕΚ 932/Β/2003).

Όταν πληρώνω τα ψώνια μου με πιστωτική κάρτα είναι σωστό το κατάστημα να μου ζητά την αστυνομική μου ταυτότητα;
Ναι, διότι έτσι:
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Αποτρέπει τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας από τρίτο πρόσωπο σε περίπτωση που την έχετε χάσει ή σας την έχουν κλέψει και
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Ελαχιστοποιεί την ζημία που - ενδεχομένως - θα υποστείτε.

Είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά προς πώληση να εξασφαλίζουν την προμήθεια ανταλλακτικών για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους;
Βάσει του άρθρου 5 (6) του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» ο προμηθευτής καινούργιων διαρκών καταναλωτικών αγαθών οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές τη συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή τους για χρονικό διάστημα ίσο με την πιθανή διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την ευχέρεια προμήθειας των ανταλλακτικών και άλλων τυχόν προϊόντων, που απαιτούνται για τη χρήση τους σύμφωνα με τον προορισμό τους, για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους.
Σε περίπτωση ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, μπορώ να προσφύγω στα αστικά δικαστήρια προκειμένου να πετύχω τα δικαιώματά μου (δηλ. να απαιτήσω χωρίς επιβάρυνσή μου τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο ή να μειώσω το τίμημα ή να υπαναχωρήσω από την σύμβαση) και μέχρι πότε;
Στα άρθρα 554 και 555 του Αστικού Κώδικα όπως αυτά τροποποιήθηκαν από το Ν. 3043/02 «Ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων» ορίζουν ότι τα δικαιώματα του αγοραστή (διόρθωση του πράγματος ή αντικατάσταση με άλλο ή μείωση του τιμήματος ή υπαναχώρηση από την σύμβαση) λόγω πραγματικού ελαττώματος ή ελλείψεως συμφωνηθείσας ιδιότητας, παραγράφονται μετά την πάροδο δύο ετών για τα κινητά και πέντε ετών για τα ακίνητα.

Πρόκειται να αγοράσω ένα διαρκές καταναλωτικό αγαθό (π.χ. ένα ψυγείο). Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του προμηθευτή απέναντί μου (εγγύηση –
service, κλπ.);
Οι υποχρεώσεις του πωλητή ή του προμηθευτή που απορρέουν από την πώληση διαρκούς καταναλωτικού προϊόντος καθορίζονται στο Ν. 3043/2002 «Ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων, τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και άλλες συναφείς διατάξεις», άρθρα 534, 540, 554 και 555 (1), καθώς και στο Ν. 2251/94 – «Προστασία των καταναλωτών» άρθρο 5 (3,6).
Πιο συγκεκριμένα :
Α) Ν. 3043/2002 (άρθρο 1)
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα.(άρθρο 534 Α.Κ.)
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Στην περίπτωση πώλησης πράγματος με πραγματικό ελάττωμα ή έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται να απαιτήσει από τον πωλητή, χωρίς επιβάρυνσή του, ή τη διόρθωση του πράγματος ή την αντικατάσταση του πράγματος με άλλο ή να μειώσει το τίμημα ή να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση. (άρθρο 540 Α.Κ.)
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Τα παραπάνω δικαιώματα του αγοραστή παραγράφονται μετά την πάροδο δύο ετών από την παράδοση του πράγματος. (άρθρο 554, 551 (1) )
Β) Ν. 2251/1994
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Σε περίπτωση προμήθειας καινούργιων προϊόντων με μακρά διάρκεια ζωής (π.χ. ένα ψυγείο) ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει γραπτή εγγύηση. Η εγγύηση πρέπει να περιλαμβάνει με απλή, ευανάγνωστη και κατανοητή διατύπωση στην ελληνική γλώσσα τουλάχιστον την επωνυμία και τη διεύθυνση του εγγυητή, το προϊόν στο οποίο αναφέρεται η εγγύηση, το ακριβές περιεχόμενό της, τη διάρκειά της, την τοπική έκταση ισχύος της, καθώς και τα δικαιώματα που παρέχει το εφαρμοστέο δίκαιο. Η εγγύηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της καλής πίστης και να μην αναιρείται από υπερβολικές ρήτρες εξαιρέσεων. Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους. (άρθρο 5 (3))
<!--[if !supportLists]-->·         <!--[endif]-->Ο προμηθευτής καινούργιων διαρκών καταναλωτικών προϊόντων οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή τους για χρονικό διάστημα ίσο με τη πιθανή διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την ευχέρεια προμήθειας των ανταλλακτικών και άλλων τυχόν προϊόντων, που απαιτούνται για τη χρήση τους σύμφωνα με τον προορισμό τους, για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους. (άρθρο 5 (6))
Υπάρχει υποχρέωση όταν αγοράζουμε μια ηλεκτρική οικιακή συσκευή (π.χ. τηλεόραση) να υπάρχουν έντυπες οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά ή αρκεί να υπάρχουν οδηγίες σε μια από τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Για την υποχρέωση αυτή υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στην Α.Δ. 8/93 σύμφωνα με την οποία σε κάθε πώληση οχημάτων, μηχανών, μηχανημάτων κ.τ.λ. παρέχεται στον αγοραστή έντυπο που περιλαμβάνει τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα και κατά τρόπο σαφή το είδος του προϊόντος, τα βασικά του τεχνικά χαρακτηριστικά, τις απαραίτητες οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία, χρήση, συντήρηση ,διατήρηση και πλήρη αξιοποίηση του προϊόντος και ιδιαίτερα τονισμένους τους κινδύνους που είναι δυνατόν να υπάρξουν κατά την λειτουργία, χρήση και διατήρησή του. Επίσης βλ. Ν.2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» , άρθρο 5 (1).
Αγόρασα ένα πλυντήριο το οποίο μέσα στον χρόνο της εγγύησης παρουσίασε πρόβλημα. Πρέπει να επιβαρυνθώ με έξοδα επίσκεψης του τεχνικού; Σε περίπτωση που πρέπει να επιδιορθωθεί το πλυντήριο θα επιβαρυνθώ με έξοδα αποστολής, μεταφοράς κ.λ.π.;
Το άρθρο 540 Α.Κ. όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν.3043/2002 ορίζει ότι σε περίπτωση ευθύνης του πωλητή για παράδοση ελαττωματικού προϊόντος ο αγοραστής δικαιούται να απαιτήσει από τον πωλητή τη δωρεάν διόρθωση του προϊόντος.
Πρόκειται να ενοικιάσω κατοικία. Τι πρέπει να γνωρίζω για τις μισθώσεις κατοικιών; Πόσο είναι το χαρτόσημο και ποιος το πληρώνει;
Η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, στα πλαίσια της ενημέρωσης του καταναλωτή, επισημαίνει τα κύρια στοιχεία που πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής κατά τη μίσθωση κατοικίας:
<!--[if !supportLists]-->1.      <!--[endif]-->Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
<!--[if !supportLists]-->2.       <!--[endif]-->Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
<!--[if !supportLists]-->3.       <!--[endif]-->Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, μέχρι συμπληρώσεως της 3-ετίας, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
<!--[if !supportLists]-->4.       <!--[endif]-->Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να την διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.
<!--[if !supportLists]-->5.       <!--[endif]-->Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
<!--[if !supportLists]-->6.       <!--[endif]-->Απαγορεύεται η καταβολή εγγύησης να είναι μεγαλύτερη από δύο ενοίκια.
<!--[if !supportLists]-->7.       <!--[endif]-->Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του μισθίου.
<!--[if !supportLists]-->8.       <!--[endif]-->Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο μίσθιο.
<!--[if !supportLists]-->9.       <!--[endif]-->Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
<!--[if !supportLists]-->10.   <!--[endif]-->Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
<!--[if !supportLists]-->11.   <!--[endif]-->Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
<!--[if !supportLists]-->12.   <!--[endif]-->Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
<!--[if !supportLists]-->13.   <!--[endif]-->Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.
<!--[if !supportLists]-->14.   <!--[endif]-->Από 1.1.2008 το χαρτόσημο καταργείται (ν. 3522/06 παρ. 4 του άρθρου 3, ΦΕΚ 276/Β/06 ). Προσοχή: η κατάργηση αφορά μόνο τις κατοικίες , το χαρτόσημο της επαγγελματικής μίσθωσης εξακολουθεί να είναι 3,6%
Ποια τιμή θα πρέπει να πληρώσω στο Super Market, εάν διαπιστώσω ότι η τιμή που αναγράφεται στο προϊόν ή στην πινακίδα του ραφιού διαφέρει από αυτήν που χρεώνεται στο ταμείο (από την ανάγνωση του barcode, κλπ);
Σύμφωνα με το Ν. Δ 136/46 (Περί Αγορανομικού Κώδικα) η τοποθέτηση ή ανάρτηση πινακίδων, που μεταξύ των άλλων αναγράφουν την τιμή λιανικής πώλησης των αγαθών στα καταστήματα, είναι υποχρεωτική. Με βάση, λοιπόν, την τιμή πινακίδας, ο καταναλωτής, κατά την ταμειακή του συναλλαγή με το Super Market, καλείται να καταβάλλει τη συνολική αξία ενός ή περισσοτέρων ειδών που αγοράζει, που προκύπτει με βάση την αναγραφόμενη στην πινακίδα τιμή πώλησης και την ποσότητα των ειδών.

Οι τιμές πώλησης των προσφερόμενων εντός καταστημάτων αγαθών περιλαμβάνουν το Φ.Π.Α. ή το αναγράφουν ξεχωριστά;

Ο Φ.Π.Α. περιλαμβάνεται τόσο στις τιμές που αναγράφονται επί των προϊόντων όσο και στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων.


...................................................................................................................................................................
      
Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του:

1] Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.

2] Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.

3] Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα ό.

Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.

Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:

1] Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!

2] Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!

3] Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!"
Ο ΧΡΟΝΟΣ" είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε, γιατί είναι περιορισμένος. Μπορούμε να δημιουργήσο χρήμα, αλλά όχι περισσότερορορο χρόνο. Όταν αφιερώνουμε χρόνο σε ένα πρόσωπο, του παραχωρούμε ένα μέρος από τη ζωή μας που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε.

Ο χρόνος είναι η ζωή μας.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ που μπορείς να δώσεις σε κάποιον είναι ο χρόνος σου !!!
Και εσύ, φίλε μου, αν έχεις τη "διαίσθηση", θα καταλάβεις
ποιος, πότε και γιατί σου δίνει το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ !!!


Mario de Andrade (1893 - 1945)
>
>
> Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΩΡΙΜΩΝ
>
> Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα, ότι μου υπολείπεται λιγότερος
> χρόνος ζωής απ'ό,τι έχω ζήσει μέχρι τώρα...
>
> Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που κέρδισε μια σακούλα καραμέλες: τις
> πρώτες τις καταβρόχθισε με λαιμαργία αλλά όταν παρατήρησε ότι του απέμεναν
> λίγες, άρχισε να τις γεύεται με βαθιά απόλαυση.
>
> Δεν έχω πια χρόνο για ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται,
> καταστατικά, νόρμες, διαδικασίες και εσωτερικοί κανονισμοί, γνωρίζοντας
> ότι δε θα καταλήξει κανείς πουθενά.
>
> Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους που παρά τη
> χρονολογική τους ηλικία, δεν έχουν μεγαλώσει.
>
> Δεν έχω πια χρόνο για να λογομαχώ με μετριότητες.
>
> Δεν θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι
> εγωϊσμοί.
>
> Δεν ανέχομαι τους χειριστικούς και τους καιροσκόπους.
>
> Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τους ικανότερους για
> να οικειοποιηθούν τη θέση τους, το ταλέντο τους και τα επιτεύγματα τους.
>
> Μισώ, να είμαι μάρτυρας τών ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα
> μεγαλοπρεπές αξίωμα. Οι άνθρωποι, μετά βίας, συζητούν για το περιεχόμενο
> και περισσότερο για την... επικεφαλίδα.
>
> Ο χρόνος μου είναι λίγος για να συζητώ για τους τίτλους ή τις
> επικεφαλίδες. Θέλω την ουσία, η ψυχή μου βιάζεται... Μου μένουν λίγες
> καραμέλες στη σακούλα...
>
> Θέλω να ζήσω δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση.
>
> Που να μπορούν να γελούν με τα λάθη τους.
>
> Που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους.
>
> Που δε θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό, πριν από την ώρα τους.
>
> Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους.
>
> Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που το μόνο που επιθυμούν
> είναι να βαδίζουν μαζί με την αλήθεια την ειλικρίνεια και το ουσιώδες
> γιατί αυτό είναι που αξίζει τον κόπο στη ζωή.
>
> Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά τών
> ανθρώπων... Άνθρωποι τους οποίους τα σκληρά χτυπήματα της ζωής τους
> δίδαξαν πως μεγαλώνει κανείς με απαλά αγγίγματα στην ψυχή.
>
> Από τον Mario de Andrade, ποιητή, συγγραφέα, δοκιμιογράφο και μουσικολόγο
> από τη Βραζιλία.  
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟ
* ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ
Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Όταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνο του μετά.
* ΣΙΔΕΡΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ
Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο και η θερμοκρασία θα διατηρείται περισσότερο.
* ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ
Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολείμματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τις με ένα μαλακό πανί, νοτισμένο με baby oil. Θα γλιτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη μπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαμαρία της πόρτας καθαρή.
* ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (1)
Ρίξτε στις σωλήνες βραστό ξύδι, σε μικρές συχνές ποσότητες. Αφήστε το 10-15 λεπτά, μετά ξεπλύνετέ το με βραστό νερό. Αν χρειαστεί επαναλάβετέ το.
* ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (2)
Ρίξτε στη σωλήνα μισή κούπα σόδα μαγειρική και μία κούπα ξύδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει επί 10 λεπτά, και μετά αδειάστε μία τσαγιέρα βραστό νερό.
* ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους βουλωμένους νεροχύτες με λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα μια κούπα αλάτι και μια κούπα σόδα μαγειρικής και μετά βραστό νερό.
* ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ
Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυμαίνει.
* ΨΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αν την άνοιξη μπαίνουν ψαλίδες στο σπίτι σας, τρίψτε σε σκόνη, μερικά φύλλα βάγιας και σκορπίστε την σε σημεία που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). Δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν!
* ΣΟΔΑ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα απομακρύνει; Αλλά μετά λίγες μέρες χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μαζέψτε την.
* ΕΝΤΟΜΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα: Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες.
* ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ
Αν έχετε γυμνοσαλίγγαρους (slugs) στον κήπο σας, βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο, μια κούπα από μείγμα μισής μπύρας και μισού νερού. Η μυρωδιά θα τα προσελκύσει και το υγρό θα τα πνίξει.
* ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ
Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και προ παντός αβλαβές για την υγεία σας.
* ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ
1. Μεσαία, 130-145 βαθμούς Κελσίου για τηγανιτά που περιέχουν πολύ νερό όπως πατάτες και άλλα λαχανικά.
2.Υψηλή, 155-170 βαθμούς Κελσίου για αλευρώματα ή βουτυρωμένα.
3. Πολύ υψηλή, 175-190 βαθμούς Κελσίου για μικρού μεγέθους ψαρικά, όπως καλαμαράκια, κροκέτες κ.ά.
* ΔΙΣΚΑΚΙΑ CD ΚΑΙ ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ
Αν μερικά ψηφιακά δισκάκια σας (CDs), έχουν γρατσουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να "κολλάνε" όταν τα χρησιμοποιείτε, μην απελπίζεστε: Απλώστε στην καλή επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισμένη (όχι την διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό μαλακό χνουδωτό πανί.
* ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.
* ΚΕΡΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.
* ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΚΑ
Έχετε καθρέπτες ή γυαλικά που έχουν γρατσουνιές; Δοκιμάστε να τρίψετε επάνω στις γρατσουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) με ένα μαλακό ύφασμα! Κάνει θαύματα!
* ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΤΡΙΞΙΜΟ
Βάλτε λίγο σπρέϊ σιλικόνης που θα το βρείτε στα σιδηροπωλεία, στις κλειδώσεις της βάσης του κρεβατιού για να μην τρίζει το κρεβάτι σας κάθε φορά που αλλάζετε πλευρό !!
* ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
Το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ, τοποθετήστε πάνω ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι. Το ξίδι "διαλύει " τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα.
* ΤΣΙΓΑΡΙΛΑ
Ρίξτε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη. Έτσι, κάθε φορά που θα σβήνετε τα τσιγάρα σας θα μυρίζει βανίλια, εξουδετερώνοντας την τσιγαρίλα. Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και στα τασάκια του αυτοκινήτου.
* ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Αν τα ντουλάπια της κουζίνα σας μυρίζουν κλεισούρα, βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού. Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει. Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί.
* ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Για να μην φουσκώσουν από το πλύσιμο και καταστραφούν γρήγορα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας, πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τα με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι. Σκουπίστε τα απαλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες. Κάθε φορά που το ξύλο σάς φαίνεται στεγνό, επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία.
* ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Μην βάζετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας ( κουτάλες μπολ, γουδιά, σανίδες για το κόψιμο κλπ.). Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν το ξύλο να "σκάσει " πολύ πιο γρήγορα.
* ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑ
Αν έχει τρυπήσει το τεντόπανο καλύψτε την τρύπα ράβοντας πάνω της ένα κομμάτι από το ίδιο τεντόπανο (αν είστε προνοητικοί και έχετε κρατήσει) ή ένα κομμάτι καραβόπανο, το οποίο θα έχετε κόψει στρογγυλό, λίγο μεγαλύτερο από την τρύπα για να μπορεί να στερεωθεί καλύτερα.
* ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ
Σε περίπτωση που η τέντα έχει ξηλωθεί, διορθώστε τη ζημιά ράβοντας το προβληματικό σημείο με μια σακοράφα, στην οποία θα έχετε περάσει κερένιο σπάγκο.
* ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ
Αν το τεντόπανό σας έχει χάσει σε κάποια σημεία την αδιάβροχη επίστρωσή του, η ζημιά θα αποκατασταθεί αν περάσετε τα σημεία αυτά με ένα διαφανές υλικό υγρής σιλικόνης, που θα βρείτε σε μορφή σπρέι ή βαφής στα χρωματοπωλεία.
* ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
Στο σπίτι σας αποφύγετε τον κεντρικό φωτισμό και δημιουργήστε ατμόσφαιρα με φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια, ακόμη και με φωτάκια - γιρλάντες ή φαναράκια.
* ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Αν έχετε παράθυρο στην κουζίνα σας τοποθετήστε μία ζαρντινιέρα στο περβάζι του. Φυτέψτε βασιλικό, μαϊντανό, άνηθο, δενδρολίβανο, όποια αρωματικά βότανα σας αρέσουν και θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας.
* ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ
Στην ζαρντινιέρα μην φυτέψετε φυτά στο ίδιο ύψος. Προσπαθήστε να κρατήσετε κάποια ισορροπία, βάζοντας στις άκρες της ζαρντινιέρας χαμηλά κρεμαστά φυτά και στο κέντρο της πιο φουντωτά, ψηλά φυτά.
* ΜΠΑΝΙΟ
Στο μπάνιο σας χρησιμοποιείστε ποτ πουρί από ξερά λουλούδια, και νερό με περγαμόντο που φρεσκάρει και τονώνει.
* ΚΕΡΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
Καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού από τις άσχημες μυρωδιές και τον καπνό, αγοράζοντας αρωματικά κεριά με μυρωδιές που γαληνεύουν, όπως το άρωμα πορτοκαλιού, το γιασεμί, η λεβάντα.
* ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Στρώστε το τραπέζι σας με σερβίτσια σε χρώματα κόκκινο και πορτοκαλί, γιατί σύμφωνα με τη χρωματολογία, αυτά τα χρώματα επηρεάζουν τις διαθέσεις και τις αντιδράσεις μας. Το κόκκινο και το πορτοκαλί βοηθούν την όρεξη και την πέψη.
* ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ
Αν θέλετε να πλύνετε τα φύλλα των φυτών σας και να τους δώσετε μια γυαλάδα, προσθέστε σε ένα γαλόνι νερού, μισή κούπα σόδα μαγειρικής και ένα κουταλάκι γλυκού λάδι. Ανακατέψτε τα καλά και ψεκάστε με αυτό όλα τα φυτά σας, εκτός από αυτά με χνουδωτά φύλλα.
* ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ
Ξύδι και αλάτι, είναι αποτελεσματικό, φθηνό και ακίνδυνο μείγμα για να εξολοθρέψετε τα διάφορα παράσιτα χορτάρια του κήπου ή γρασιδιού σας.
* ΔΕΝΔΡΑ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΑ
Τώρα την άνοιξη, αν θέλετε τα δένδρα του κήπου σας να αναπτυχθούν γρηγορότερα, βοηθείστε τα να αρχίσουν να κυκλοφορούν τους χυμούς των πιο ελεύθερα! Διπλώστε μια εφημερίδα σε ρόλο, και χτυπάτε με αυτόν τον κορμό του δένδρου, από το χώμα μέχρι τα κλαδιά, γύρω-γύρω.
* ΜΠΟΓΙΑ ΦΡΕΣΚΙΑ
Τελειώσατε το βάψιμο του σπιτιού σας και σας περίσσεψε μπογιά; Μπορείτε να την κρατήσετε φρέσκια επί χρόνια, αν σκεπάσετε το δοχείο με ένα φύλλο πλαστικού, μετά κλείσετε το σκέπασμά του χτυπώντας με ένα σφυρί, και κρατήστε το αναποδογυρισμένο.
* ΚΕΡΙΑ
Τα κεριά που ανάβετε στο σπίτι μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο, αν πριν τα ανάψετε τα κρατήσετε στην κατάψυξη επί 30 λεπτά, και αν κρατάτε το φυτίλι πολύ κοντό
* ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
Διατηρείστε τα λουλούδια στο βάζο σας φρέσκα και δροσερά επί μεγάλο διάστημα με ένα μείγμα όπως: σε ένα λίτρο νερού, διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη και δύο κουταλιές λευκό ξύδι.
* ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ
Ο χώρος αποθήκευσης μπορεί να είναι ένα υπόγειο ή μια αποθήκη ή μια παλιά ντουλάπα που θα βάλετε κάτω από τη σκάλα. Μια σειρά ράφια κάβας, που πουλάνε παντού, και μια μόνωση με φελιζόλ και έτοιμη η κάβα !!
* ΦΕΛΛΟΣ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ
Αν δυσκολεύεστε να βγάλετε ένα φελλό από ένα μπουκάλι, τυλίξτε το λαιμό του μπουκαλιού για λίγα δευτερόλεπτα με ένα ζεστό πανί. Ο φελλός θα βγει εύκολα και ατόφιος.
* ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Εχετε πολλά φαντεζί κοσμήματα και δεν ξέρετε που να τα τακτοποιήσετε; Διακοσμήστε τα, κρεμώντας τα στον τοίχο ή σε έναν καθρέφτη.
* ΚΑΔΕΝΕΣ
Οι καδένες σας έχουν κόμπους; Ρίξτε μερικές σταγόνες από ένα απλό λάδι κουζίνας πάνω στον κόμπο και μετά τρίψτε τον απαλά.
* ΓΥΑΛΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ
Οταν δυσκολεύεστε να ανοίξετε μια γυάλα, γλιστρήστε ένα κατσαβίδι κάτω από το καπάκι και γυρίστε το αργά ώσπου να ακούσετε να παίρνει αέρα η γυάλα...Η γυάλα θα ανοίξει χωρίς προσπάθεια..
* ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Αν είστε καπνιστές και θέλετε να γλιτώσετε από τη δυσάρεστη μυρωδιά του τσιγάρου που επικρατεί στο σπίτι, αντιμετωπίστε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας αναμμένα κεριά. Η ζεστή φλόγα ενός κεριού, εκτός του ότι δημιουργεί υπέροχη ατμόσφαιρα, έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τη δυσάρεστη οσμή του τσιγάρου από τους διάφορους χώρους του σπιτιού.
* ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ
Αν τα έπιπλα σας έχουν γρατσουνιές μην πανικοβάλλεστε. Αγοράστε τις ειδικές αλοιφές που κυκλοφορούν στην αγορά και καμουφλάρετε αποτελεσματικά όλες τις γρατσουνιές στις ξύλινες επιφάνειες.
* ΣΤΟΚΟΣ
Έχει ξεκολλήσει ο καπλαμάς; έχει το πανάκριβο ξύλινο τραπέζι σας βαθιά γδαρσίματα; Τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας τη δώσει ο στόκος για τα ξύλα. Προτού όμως ξεκινήσετε, πρέπει να τρίψετε ελαφρά σε γυαλόχαρτο το ξύλο στο προβληματικό σημείο. Κατόπιν θα το καθαρίσετε από τις σκόνες και στη συνέχεια θα απλώσετε το στόκο με μια σπάτουλα. Όταν ο στόκος σκληρύνει, πρέπει να λειάνετε την επιφάνειά του πάλι με γυαλόχαρτο.
* ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΗΠΟΥ
Ανακαλύψτε στα παλιατζίδικα διάφορα ευτελή και κακοπαθημένα μεταλλικά αντικείμενα και βάψτε τα σε χαρούμενα χρώματα. Θ' αποκτήσετε πολύ όμορφα διακοσμητικά για τον κήπο σας, με ελάχιστα έξοδα.
* ΣΚΟΥΡΙΑ
Για να μην σκουριάσουν τα μεταλλικά εργαλεία του κήπου πριν τα αποθηκεύσετε για το χειμώνα αλείψτε τα με λίγο λάδι.
* ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΙΣΜΑ
Τα φυτά σας θα ζήσουν δύο εβδομάδες χωρίς πότισμα, αν γεμίσετε την μπανιέρα με βρεγμένες εφημερίδες και τα τοποθετήσετε πάνω τους, αφού πρώτα τα ποτίσετε καλά. Στη συνέχεια, τα ψεκάζετε με νερό και τα σκεπάζετε με νάιλον σακούλες προσέχοντας όμως να μην ακουμπούν στα φύλλα.
* ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ
Γλιτώστε από τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φυτά, σκορπίζοντας γύρω από τις ρίζες τους ένα παχύ στρώμα στάχτης ή χοντρής άμμου, στο οποίο δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν.
* ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Σώστε τα λουλούδια σας από τους μικρούς πράσινους ή μαύρους μύκητες, ψεκάζοντάς τα με ένα ελαφρύ διάλυμα από νερό και υγρό απορρυπαντικό. Αφήστε το για 5-10 λεπτά και ξεπλύνετέ τα καλά.
* ΒΑΛΙΤΣΑ
Οταν ταξιδεύετε δέστε στη βαλίτσα σας μια κορδέλα σε ζωηρό χρώμα ή κολλήστε της ένα περίεργο αυτοκόλλητο, ώστε να την ξεχωρίζετε εύκολα.
* ΠΑΡΚΕ
Το παρκέ ιδιαίτερα στα "πολυσύχναστα " σημεία του σαλονιού, δέχεται πολλές πιέσεις και ταλαιπωρίες. Περάστε το με βερνίκι ειδικό για κότερα ώστε να αντέξει.
* ΜΠΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ
Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει, ένας απλός τρόπος για να πρασινίσει ξανά είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα. Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπίρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες, που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν. Βέβαια, αν το πρόβλημα συνεχίζεται, ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος.
* ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ
Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας ( ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στο φράκτη ) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια ( από νερό ή αναψυκτικό ), αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε με το καπάκι τους. Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες, λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού, σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι. Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες, οι οποίες, μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι, δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν.
* ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πλυμένα βάζα, το ύψος της οποίας θα είναι περίπου 8 εκ. ψηλότερο από αυτά. Τοποθετήστε στον πάτο της μία μεταλλική σχάρα, έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τυλίξτε τα ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα, για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν. Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετρήστε 5 λεπτά και κλείστε τη φωτιά. Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα, αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.
* ΒΑΖΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τα βάζα στα οποία θα βάλετε τη μαρμελάδα. Αυτά πρέπει να είναι γυάλινα και να κλείνουν αεροστεγώς, με ειδικά καπάκια με ελάσματα και φλάντζες από μαλακό λάστιχο, που εξασφαλίζουν καλό σφράγισμα.
* ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ
Πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιείτε υγρό σαπούνι δική σας κατασκευής υιοθετώντας μάλιστα την οικολογική μέθοδο της ανακύκλωσης;.Φυλάτε, λοιπόν, τα υπολείμματα σαπουνιών που δεν μπορείτε πια να τα χρησιμοποιήσετε για να πλυθείτε και, όταν μαζεύονται αρκετά, χτυπάτε τα στο μπλέντερ με λίγο νερό. Έτσι, θα έχετε ένα μοναδικό, ανακυκλωμένο σαπούνι σε υγρή μορφή !!
* ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ
Απομακρύνετε τα άλατα από το βραστήρα σας γεμίζοντάς τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες. Βάλτε τον να λειτουργήσει και, μόλις το μείγμα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόματα, τοποθετήστε τον σε μια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάστε το μείγμα, ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα, γεμίστε τον με νερό και βράστε το. Πετάξτε αυτό το νερό. Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιμος για κανονική χρήση..
* ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες, το ένα μέσα στο άλλο, είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε. Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν, βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό. Θα ξεσφηνώσουν αμέσως !!!!
* ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ
Για να μην καούν οι ξύλινες πηρούνες στην ψησταριά, ποτίστε τις για αρκετές ώρες στο νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε.
* ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ
Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδομάδες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά σας και ποιος θα τα ποτίζει. Για κάθε γλάστρα, γεμίστε ένα λεκανάκι ή έναν κουβά, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις ανάγκες του, με νερό και τοποθετήστε τη δίπλα στη γλάστρα, αλλά ψηλότερα από αυτήν. Στερεώστε με μία πέτρα μέσα στον κουβά τη μία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώμα της γλάστρας. Με αυτό τον τρόπο, τα φυτά θα παίρνουν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται. Αν οι γλάστρες σας είναι μικρές, μπορείτε σε ένα κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια ( ένα για κάθε γλάστρα )!!!
* ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ
Ανακατέψτε σε ένα κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού με 2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη και 2 κουταλιές της σούπας ταλκ. ( Αν θέλετε να έχει άρωμα, χρησιμοποιήστε για το μείγμα αρωματικό ταλκ). Βάλτε το κατσαρολάκι σε μπεν μαρί και αφήστε το σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή κρέμας. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρετε την κρέμα σε βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς. Το αποσμητικό κρέμα είναι έτοιμο!!!
* ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΑ
Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη, διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά, κλείνοντας την πόρτα, ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο, αν ο χώρος είναι μεγάλος, και αφήνοντάς το να καεί. Θα εκπλαγείτε με την αποτελεσματικότητά του!!!!!!
* ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Για τα ηλιακά εγκαύματα τρίψτε μία πατάτα ωμή και κάνετε κατάπλασμα εκεί όπου πονάτε. Ακόμα, μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος αν το αλείψετε με γιαούρτι ή αν κάνετε κομπρέσες με ένα μείγμα από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι.
* ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΛΙΟ
Για να ανακουφίσετε το δέρμα σας από τον πόνο και τον ερεθισμό ενός ηλιακού εγκαύματος φτιάξτε αφέψημα με μία γεμάτη χούφτα τίλιο, σε 1/2 λίτρο νερό, και κάντε συχνά κομπρέσες.
* ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ
Πολλές φορές τοποθετούμε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην λερώνεται..Το αλουμινόχαρτο όμως είναι σαν να μονώνει την κάτω αντίσταση, κι έτσι στην ουσία είναι σαν να ψήνουμε με τη μία μόνο αντίσταση. Η καθαριότητα που εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί σίγουρα απώλεια ενέργειας, χρόνου και φυσικά χρήματος.
* ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
Αν τα μπουμπούκια από τα τριαντάφυλλα στο βάζο δεν άνοιξαν, αλλά δείχνουν να μαραίνονται και τα κεφαλάκια τους να γέρνουν, βουτήξτε τις άκρες των μίσχων σε καυτό νερό και αφήστε τις εκεί για 3 - 4 λεπτά. Κόψτε λοξά, αλλά λίγο, την άκρη του κάθε κοτσανιού και τυλίξτε όλες τις άκρες μαζί, σφικτά, με μία εφημερίδα. Βουτήξτε τα κοτσάνια σε παγωμένο νερό και αφήστε τα έτσι για 1-2 ώρες ή μέχρι να δείτε τα κεφαλάκια να σηκώνονται και πάλι περήφανα.
* ΓΑΡΙΦΑΛΑ - ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ
Μη βάζετε ποτέ στο ίδιο βάζο γαρίφαλα με χρυσάνθεμα, γιατί τα χρυσάνθεμα θα "σκοτώσουν " τα γαρίφαλα..
* ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Για να διατηρηθούν περισσότερο τα κομμένα λουλούδια στα βάζα σας, προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού.
* ΛΑΜΠΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Βάλτε σε ένα ποτήρι τζιν..και μην το πιείτε.Βουτήξτε μέσα το κόσμημά σας. Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα και ξεβγάλετε το καλά με χλιαρό νερό. Σκουπίστε το και θα δείτε ότι έχει γίνει λαμπερό σαν καινούργιο..
* ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ
Στις κουρτίνες μπάνιου συχνά τα άλατα νερού και οι σαπουνάδες τις κάνουν να.γαριάζουν και να φαίνονται λερωμένες. Για να μην ταλαιπωρείστε να τις πλένετε και να τις τρίβετε, βάλτε τις στο πλυντήριο και πλύνετέ τις στο πρόγραμμα για τα χρωματιστά ρούχα. Κρεμάστε τις στη θέση τους μόλις τις βγάλετε από το πλυντήριο..Έτσι θα φτιάξουν και τα σημεία που έχουν τσαλακωθεί..
* ΣΙΔΕΡΩΜΑ
Καθαρίζετε τακτικά το σίδερό σας, τρίβοντάς το απαλά με ένα κομμάτι ύφασμα, όσο είναι ακόμα ζεστό. Έτσι θα αποφύγετε τα " ίχνη" που μπορεί να αφήσει πάνω στα φρεσκοπλυμένα σας ρούχα..
* ΓΑΤΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Για να απομακρύνετε την γάτα σας από τις γλάστρες σας καλύψτε το χώμα με βότσαλα. Αν δεν έχετε αποτέλεσμα τότε ρίξτε στο χώμα και γύρω, γύρω από την γλάστρα κόκκινο πιπέρι...ή ένα απωθητικό σπρέι.
* ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ..
Τοποθετήστε μία ανοιχτή πλαστική σακούλα δίπλα στο τηλέφωνο πριν αρχίσετε να ζυμώνετε την πίτα ή τους κεφτέδες. Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει (και θα χτυπήσει) απλά περάστε το χέρι σας στη σακούλα και σηκώστε το χωρίς να το κάνετε χάλια.
* ΕΥΚΟΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΒΑΖΩΝ
Πριν να κλείσετε τα βάζα ή τα μπουκάλια με λάδι, μαρμελάδα, μέλι, σιρόπι κλπ καθαρίστε τα με ένα βρεγμένο πανί. Έτσι θα κρατήσετε μακριά τα ζωύφια και θα τα ανοίξετε πιο εύκολα την επόμενη φορά.
* ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Για να καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού, γεμίστε τη με νερό, ρίξτε μέσα 1 ή 2 κουταλιές σόδα φαγητού και αφήστε τη να βράσει και να περάσει μέσα στην κανάτα.
* ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ ΣΚΕΥΗ
Για να λάμπουν και να φαίνονται καθαρά τα αλουμινένια σκεύη σας, βράστε τα μέσα σε καυτό νερό μαζί με ροδέλες κρεμμυδιών για 10 - 15 λεπτά.
* ΛΙΠΑΣΜΑ
Ένα θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά του κήπου σας ή της βεράντα σας και ειδικά τις τριανταφυλλιές, είναι το νερό όπου βράσατε σπανάκι.
* ΣΚΑΨΙΜΟ ΑΠΟ ΓΑΤΑ
Έχετε γατούλα και σας σκάβει τον κήπο; Ανοίξτε κάποιες τρύπες και βάλτε μέσα μερικά μπαλάκια ναφθαλίνη.
* ΒΙΒΛΙΑ
Μην αφήνετε τα βιβλία σας για πολύ καιρό στη βιβλιοθήκη σας. Αλλάξτε τους τακτικά θέσεις, ώστε να προφυλάσσονται από την υγρασία.
* ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ
Για να ανοίξετε εύκολα ένα μπουκάλι, περάστε το καπάκι από λίγο ζεστό νερό για λίγα λεπτά και μετά ανοίξτε το.
* ΠΛΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡ. ΣΙΔΕΡΟΥ
Αν η πλάκα του σίδερου κολλάει, τρίψτε την όσο είναι ακόμα χλιαρή με ένα λεπτό κομμάτι πανί, στο οποίο θα έχετε βάλει επάνω τριμμένο κερί. Κατόπιν περάστε την πλάκα με ένα μαλακό πανί.
* ΑΣΗΜΙΚΑ
Για να λάμψουν τα ασημικά σας, τρίψτε τα με λίγη σόδα ή με στάχτη από το τζάκι..
* ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ
Χρησιμοποιήστε τις φλούδες από πατάτες σαν προσάναμμα για να ανάψετε εύκολα και γρήγορα το τζάκι ή τα κάρβουνα.
* ΑΚΟΝΙΣΜΑ
1. Για να ακονίσετε τα μαχαίρια του μπλέντερ βάλτε μέσα του 6-7 παγάκια και λειτουργήστε για 2 λεπτά τη συσκευή.
2. Για να ακονίσετε το ψαλίδι σας, κόψτε πολλά μικρά κομμάτια ενός λεπτού ατσάλινου σύρματος.
* ΑΝΟΙΓΜΑ
Δεν ανοίγει εύκολα το βαζάκι της μαρμελάδας; Ξαναδοκιμάστε φορώντας ένα γάντι μπάνιου ή τυλίξτε γύρω από το χέρι σας μία πετσέτα κουζίνας.
* ΑΚΟΝΙΣΜΑ ΨΑΛΙΔΙΟΥ
Ακονίστε το ψαλίδι σας στριφογυρίζοντας τις λάμες του στο στόμιο ενός λεπτού μπουκαλιού.
* ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΛΑΤΑ
Φτιάξτε εξαιρετικά αρωματικά άλατα για το μπάνιο σας, γεμίζοντας τα άδεια μπουκάλια από τα αρώματά σας με χοντρό αλάτι. Κλείστε τα μπουκάλια καλά και αφήστε τα για 1-2 μήνες προτού χρησιμοποιήσετε αυτό το αλάτι.
* ΘΑΜΠΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Για να αποφύγετε το θάμπωμα στους καθρέφτες του λουτρού όταν κάνετε μπάνιο ρίξτε πρώτα στη μπανιέρα 2-3 εκ. κρύο νερό προτού ρίξετε το ζεστό. Έτσι οι υδρατμοί μειώνονται αισθητά!!
* ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ
Λίγες φλούδες πορτοκαλιού πάνω στα κλιματιστικά μηχανήματα θα αρωματίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας ευχάριστα και διακριτικά..
* ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΑ
Αλλάξατε θέση στα έπιπλά σας; Πως θα σβήσετε τα σημάδια που έχουν αφήσει τα πόδια του τραπεζιού στη μοκέτα; Αφήνοντας απλώς τον ατμό από το σίδερό σας σε απόσταση 5 εκ. από τα σημάδια και τρίβοντας μετά με δύναμη το σημείο που έχει πατηθεί.
* ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
Για να βελτιώσετε την απόδοση ενός καλοριφέρ, κολλήστε με μία αυτοκόλλητη ταινία, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ανάμεσα στο καλοριφέρ και στον τοίχο.Το αλουμινόχαρτο θα ανακλά όλη τη θερμότητα προς το εσωτερικό του δωματίου..
* ΜΠΟΓΙΑ
Όταν έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί, η μπογιά σχηματίζει μια κρούστα. Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί, τοποθετήστε το ανάποδα...
* ΜΑΡΑΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Ένα μπουκέτο λουλούδια κάπως μαραμένα ξαναβρίσκει τη φρεσκάδα του αν, αφού κόψετε την άκρη των μίσχων, βάλετε τα λουλούδια για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό νερό..
* ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΛΩΣΤΗΣ
Δεν είναι πάντα εύκολο να περάσετε την κλωστή στη βελόνα. Αν ρίξετε την άκρη της κλωστής σε βερνίκι για τα νύχια, όταν ξεραθεί θα σκληρύνει και το πέρασμα θα είναι παιχνιδάκι..
* ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟΥ
Αν σπάσει το δακτυλίδι που ανοίγει το κουτάκι των αναψυκτικών ή της μπίρας, μην απελπιστείτε.. Ακόμα και χωρίς ανοιχτήρι μπορείτε να το ανοίξετε εύκολα ! Αρκεί να πιέσετε τη λαβή ενός κουταλιού στο περίγραμμα του ανοίγματος.
* ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ
Για να ξεκολλάτε τα αυτοκόλλητα, βγάλτε το μεγαλύτερο μέρος και απομακρύνετε όσο επιμένει με λίγο καθαρό οινόπνευμα ή διαλυτικό. Προσοχή στις βαμμένες επιφάνειες μήπως διαλύεται και το χρώμα.
* ΚΛΕΙΔΙΑ
Επειδή μερικά κλειδιά μοιάζουν μεταξύ τους, για να τα αναγνωρίσετε, βάλτε μια σταγόνα βερνίκι νυχιών σε διαφορετικά χρώματα στο καθένα.
* ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες οσμές των σκουπιδιών, πασπαλίστε τον πάτο του δοχείου με ψιλή άμμο.
* ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ
Οι βραστήρες απαλλάσσονται από τα άλατα με ξίδι. Αν όμως αφήσετε συνέχεια μέσα ένα κοχύλι, τα άλατα θα κολλάνε σε αυτό και όχι στα τοιχώματα του βραστήρα.
* ΣΤΑΛΕΣ ΒΡΥΣΗΣ
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το ρυθμικό ήχο της στάλας που πέφτει από μια βρύση που στάζει.. Περιμένοντας τον υδραυλικό, δέστε έναν σπάγκο γύρω από τη βρύση και αφήστε τον ως τον πάτο του νιπτήρα. Οι σταγόνες θα ακολουθούν τον σπάγκο.και θα πέφτουν αθόρυβα..
* ΟΥΠΑ
Θέλετε να βγάλετε ένα ούπα; Πρέπει να βάλετε μια μεγάλη βίδα και μετά να την τραβήξετε με μια πένσα, οπότε θα βγει μαζί και το ούπα.
* ΤΡΙΞΙΜΟ ΠΑΤΩΜΑΤΟΣ
Αν το πάτωμά σας τρίζει, για να μην ξυπνάτε όλους στο σπίτι με τον θόρυβο του πατώματος, βάλτε ταλκ ανάμεσα στα ξύλα που έχουν ξεχωρίσει.
* ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΒΙΔΑ
Όταν θέλουμε να τραβήξουμε μια βίδα κάπως σκουριασμένη, πρέπει να θερμαίνουμε το κεφάλι της ( με ένα αναπτήρα ) πριν την ξεβιδώσουμε. Μπορούμε επίσης να θερμάνουμε την άκρη ενός κατσαβιδιού, η οποία θα μεταδώσει τη θερμότητα μόλις τοποθετηθεί πάνω στη βίδα.
* ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Για να αποφύγετε συστολή του αυτοκόλλητου πλαστικού μετά την τοποθέτησή του, με αποτέλεσμα χάσματα ανάμεσα στις συνδέσεις, αρκεί να το αφήσετε μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το τοποθετήσετε.
* ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ
Οι φουσκάλες είναι συχνά εφιάλτης όταν τοποθετούμε μια ταπετσαρία. Για να τις εξαλείψετε, πρέπει να κάνετε μια μικρή εντομή σε σχήμα σταυρού, στο κέντρο της φουσκάλας και να ξαναρίξετε λίγη κόλλα με μια σύριγγα. Ενώστε μετά πάλι τις άκρες πιέζοντας με δύναμη. Απομακρύνετε την περίσσεια της κόλλας με ένα υγρό σφουγγάρι.
* ΚΑΡΦΩΜΑ
Αν έχετε την άσχημη συνήθεια να χτυπάτε τα δάκτυλά σας για να βάλετε ένα καρφί, υιοθετήστε το ακόλουθο πολύτιμο τέχνασμα.
Πριν καρφώσετε το καρφί, βάλτε την άκρη σε ένα κομμάτι χαρτόνι. Θα κρατάτε το καρφί πιάνοντας το χαρτόνι με το ένα σας χέρι και θα καρφώνετε με το άλλο.
* ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟ
1. Κολλήστε μικρά κομματάκια τσόχας από κάτω από τα βαριά αντικείμενα για να αποφύγετε τις γραμμές πάνω στο ξύλο.
2. Αν γίνει ζημιά, έχετε υπόψη σας ότι οι γρατσουνιές στο ξύλο μπορούν να διορθωθούν με λίγο τρίψιμο με λεπτό γυαλόχαρτο στη φορά του ξύλου.
3. Για να καλύψετε τα γδαρσίματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαρκαδόρο στο ίδιο χρώμα με το βερνίκι του ξύλου.
* ΣΦΥΡΙ
Με τον καιρό, μπορεί να τύχει να χαλαρώσει η λαβή του σφυριού σας. Βουτήξτε την σε κρύο νερό, θα φουσκώσει το ξύλο και η λαβή δεν θα κινείται πια.
* ΤΡΥΠΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ
Για να κάνετε μια τρύπα χωρίς σκόνη και να αποφύγετε να σας έρθει όλη η σκόνη στα μάτια όταν κάνετε μια τρύπα στο ταβάνι, αρκεί να τρυπήσετε ένα πλαστικό καπάκι στο κέντρο και να περάσετε το τρυπάνι σας σε αυτήν, ώστε να δέχεται το καπάκι όλη τη σκόνη.
* ΤΖΑΚΙ
Για να ξαναδώσετε λίγη ζωντάνια στη φωτιά του τζακιού σας που σβήνει, πετάξτε με προσοχή μια χούφτα αλάτι χοντρό στις στάχτες και οι φλόγες θα τιναχτούν..
* ΠΗΛΙΝΕΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Πολλές φορές, οι πήλινες γλάστρες έχουν λευκούς λεκέδες που οφείλονται στην υγρασία. Για να τους σβήσετε, πρέπει να τους τρίψετε με ένα συρματάκι εμποτισμένο με ξίδι και μετά να το ξεβγάλετε.
* ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΨΙΜΑΤΑ
Αν καείτε, αμέσως πιάστε το λοβό του αυτιού σας που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το κάψιμο, με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και τσιμπήστε τον για 3 λεπτά. Αυτή η μέθοδος βελονισμού / σιάτσου απομακρύνει τον πόνο και αποτρέπει τη δημιουργία φουσκάλας.
* ΓΥΑΛΙΣΤΙΚΑ ΞΥΛΙΝΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ
Λάδι και κρύο τσάι: Το γυάλισμα των επίπλων συνίσταται στην απορρόφηση του λαδιού από το ξύλο. Τα λάδια που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας είναι ιδανικά για την περίπτωση. Χρησιμοποιήστε το ελαφρύ λάδι λαχανικών ή ανακατέψτε 2 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος λεμονιού. Απλώστε σε ένα μαλακό καθαρό πανί και γυαλίστε την ξύλινη επιφάνεια που, εκτός του ότι θα λάμψει, θα μυρίζει και όμορφα. Επίσης, η γυαλάδα των επίπλων εξασφαλίζει και το τρίψιμό τους με ένα ύφασμα βουτηγμένο σε κρύο τσάι..
Μαγιονέζα: Οι γρατσουνιές επάνω στα ξύλινα έπιπλα θα απαλύνουν αν τις περάσετε με ένα μαλακό πανί με λίγη μαγιονέζα....
* ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ ΧΩΡΟΥ
Ξίδι: Λίγο ξίδι σε μικρά μπολάκια σε διάφορα σημεία του χώρου απομακρύνουν τις οσμές, ενώ 1 κουταλιά ξιδιού βρασμένη σε 1 φλιτζάνι νερό μειώνει αισθητά τις μυρωδιές που προέρχονται από το μαγείρεμα..
Κανέλα και γαρίφαλα: Βάλτε τα συγκεκριμένα ή και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας μέσα σε μία γάζα ή ένα τούλι, κλείστε καλά και βράστε το πουγκί μέσα σε νερό για 1-2 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό..
Λεμόνι και πορτοκάλι: Όταν τα χρησιμοποιήσετε μην πετάξετε τις φλούδες αλλά βράστε τις σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 1 ώρα...
* ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ
Μαγειρική σόδα: Ρίξτε 1/2 φλιτζανιού σόδα μέσα στο σωλήνα και προσθέστε 1/2 φλιτζανιού λευκό ξίδι. Αφήστε για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε αρκετό καυτό νερό.
Εναλλακτικά, αντί για ξίδι χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζανιού αλάτι και στη συνέχεια ρίξτε 6 φλιτζάνια καυτό νερό. Αφήστε όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα αφήστε να τρέξει στο σωλήνα άφθονο νερό.
* ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ
Ξίδι και χαρτί κουζίνας: Για να αφαιρεθούν τα σκληρά υπολείμματα από άλατα που συσσωρεύονται γύρω από τις βρύσες, θα πρέπει πρώτα να μαλακώσουν, κάτι που επιτυγχάνεται με την κάλυψή τους με χαρτί κουζίνας βουτηγμένο με ξίδι. Αφήστε για μία ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε. Οι βρύσες σας θα είναι πεντακάθαρες και γυαλιστερές.
Όσο για το «τηλέφωνο» του ντους, μπορεί και αυτό εύκολα να απαλλαχθεί από τα άλατα που φράζουν τις μικροσκοπικές τρύπες από όπου βγαίνει το νερό. Αν είναι μεταλλικό, βάλτε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια νερό και 1/2 φλιτζανιού ξίδι. Βουτήξτε το εξάρτημα ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα και βράστε για 15 λεπτά. Αν είναι πλαστικό, τότε αφήστε το βουτηγμένο για μία ώρα μέσα σε ένα διάλυμα από 2 φλιτζάνια λευκό ξίδι και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
* ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Μαγειρική σόδα και ξίδι: Ρίξτε στη λεκάνη σόδα και στη συνέχεια ψεκάστε με ξίδι και τρίψτε καλά με το ειδικό σκουπάκι. Η λεκάνη θα καθαρίσει τέλεια και θα μυρίζει όμορφα.
Για το βαθύ καθαρισμό της μπανιέρας απλώστε σε ένα σφουγγάρι ξίδι και σκουπίστε την. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη σόδα σαν να ήταν σκόνη καθαρισμού και τρίψτε δυνατά με ένα υγρό σφουγγάρι. Ξεβγάλετε καλά.
Για να απολυμάνετε τα πλακάκια του μπάνιου σας και να τα κάνετε να λαμποκοπάνε, χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζανιού ξίδι σε 3 λίτρα νερό


    

Καλοκαίρι: τι πρέπει να προσέχουμε Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ι. ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, 
Μετά από μια ασυνήθιστα μακρά εποχή κρύου, κακοκαιρίας και βροχών κάνει επιτέλους ζέστη! Το καλοκαίρι είναι μάλλον η αγαπημένη εποχή των περισσοτέρων, γιατί είναι συνυφασμένο με την ξεκούραση, τις διακοπές, τη θάλασσα και την ξεγνοιασιά. Ομως, για να ευχαριστηθεί κανείς το καλοκαίρι του χωρίς δυσμενή απρόοπτα πρέπει να έχει στο μυαλό του μερικά βασικά πράγματα. Η ζέστη και ο ήλιος κάνουν καλό ώς ένα σημείο. Αν δεν προσέξει κανείς, ιδίως όταν προϋπάρχουν προβλήματα υγείας, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. 
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την έντονη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία ακόμα και υγιή άτομα. Εκείνοι, όμως, που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, τα βρέφη και τα ηλικιωμένα άτομα κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα κινδυνεύει και η ίδια τους η ζωή. Είναι ακόμα πρόσφατα στη μνήμη μας τα εκατοντάδες θύματα της ζέστης στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1987 και στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2003, όπου τα συστήματα υγείας δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τον απρόβλεπτα μεγάλο αριθμό περιστατικών θερμοπληξίας. 
Το σώμα μας από μόνο του έχει ένα ενδογενές θερμορυθμιστικό σύστημα που προσπαθεί να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Οταν αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος έστω και λίγο, ο οργανισμός μας με την εφίδρωση και την αγγειοδιαστολή προσπαθεί να το ψύξει. Η αγγειοδιαστολή οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε ταχυκαρδία. Η πτώση της πίεσης και η ταχυκαρδία μπορεί να επιβαρύνουν περαιτέρω ένα καρδιαγγειακό σύστημα που ήδη νοσεί. Επιπλέον, όταν υπάρχει μια υποκείμενη καρδιοπάθεια, η καρδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σώματος για αύξηση των παλμών και διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό επηρεάζει αρνητικά το θερμορυθμιστικό σύστημα, δυσκολεύει την αποβολή θερμότητας και εμποδίζει την ψύξη του σώματος με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας. Επίσης, τα άτομα που έχουν κάποια καρδιοπάθεια συχνά παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά και β-αναστολείς (φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία), τα οποία περιορίζουν ακόμα περισσότερο το θερμορυθμιστικό σύστημα στο να προχωρήσει σε αγγειοδιαστολή και ταχυκαρδία για να αποβάλει την περίσσεια της θερμότητας και να ψύξει το σώμα. Η αφυδάτωση τέλος, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης υγρών ή της λήψης διουρητικών, είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του θερμορυθμιστικού συστήματος με συνέπεια τελικά την εμφάνιση θερμοπληξίας, μιας πραγματικά επείγουσας και απειλητικής για τη ζωή κατάσταση. 
Η θερμοπληξία είναι μια μορφή υπερθερμίας, κατά την οποία αυξάνεται υπερβολικά η θερμοκρασία του σώματος και συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμέτους, κόπωση, αίσθημα αδυναμίας και καταβολής, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες και ζάλη. Αλλα συμπτώματα και σημεία της θερμοπληξίας είναι η απουσία ιδρώτα, η οποία συνυπάρχει συνήθως με ξηροδερμία και ερυθρότητα, η ταχυκαρδία, η δυσκολία στην αναπνοή και οι διαταραχές της συμπεριφοράς. Ενίοτε, μπορεί το άτομο να παρουσιάσει παραισθήσεις, αποπροσανατολισμό, έντονο εκνευρισμό και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και σπασμούς. Βαριές περιπτώσεις θερμοπληξίας μπορεί να οδηγήσουν σε κώμα. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα άτομα με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι πρέπει να ακολουθούν μερικούς βασικούς κανόνες κατά τους ζεστούς μήνες του θέρους: 
* Οταν κάνει πολλή ζέστη, κυρίως προς το μεσημέρι, καλό είναι να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχουν ψυκτικά συστήματα. 
* Αν υπάρχει δυνατότητα, καλό είναι όταν η ζέστη είναι αφόρητη να γίνεται χρήση κάποιου ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. 
* Αποφυγή οποιασδήποτε κουραστικής και έντονης δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους. Η κολύμβηση, το περπάτημα ή η σωματική άσκηση πρέπει να περιορίζονται στις πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, οπότε η επίδραση του ήλιου δεν είναι πολύ έντονη. 
* Τα ρούχα πρέπει να είναι ελαφρά και δροσερά. 
* Για την πρόληψη της αφυδάτωσης είναι απαραίτητη η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, κυρίως νερού. Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται γιατί επιτείνουν την αφυδάτωση. 
* Σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιων σημείων ή συμπτωμάτων της θερμοπληξίας, άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. 


Όμορφοι και υγιείς το καλοκαίρι  
Οδηγός καλοκαιρινής επιβίωσης  Το καυτό ελληνικό καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και οι πρώτοι αδειούχοι έχουν πάρει το δρόμο για τις παραλίες, τα νησιά ή κάποιον άλλο προορισμό. Ωστόσο, όσο εξοικειωμένοι και αν είναι οι Έλληνες με το καλοκαίρι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Εφαρμόζοντας λίγες και απλές συμβουλές, το καλοκαίρι θα συνεχίσει να είναι μια όμορφη και γλυκιά εμπειρία. 
Συμβουλές για συχνά «καλοκαιρινά» προβλήματα  Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξενοιασιάς και χαλάρωσης για παιδιά και γονείς. Τώρα που πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά μέτρα προφύλαξης που θα μας απαλλάξουν από ορισμένα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά μας. Ας χαρούμε τις διακοπές μας όσο περισσότερο γίνεται, αφού προηγουμένως έχουμε θωρακίσει τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας με τα απαραίτητα προληπτικά μέσα.
Τι να προσέχουμε στη διάρκεια των διακοπών μας  'Εχουμε μπει ήδη στο καλοκαίρι, μια περίοδο διακοπών, ξεκούρασης, χαλάρωσης και συγκέντρωσης. Για να μην παραπονιόμαστε, λοιπόν, ότι οι τιμές - εκεί όπου πήγαμε διακοπές - ήταν «φωτιά και λαύρα» και μας «βγήκαν ξινές» ή ότι ταλαιπωρηθήκαμε στα αεροδρόμια, πρέπει πρώτα να προσέξουμε κι εμείς κάποια πράγματα. Για όλα αυτά, μας συμβουλεύουν οι καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ. Έτσι, πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής
Καλοκαίρι και διακοπές: τι να προσέξετε  Για να χαρούμε, πραγματικά, τις διακοπές, ας ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές.
Πόσο ασφαλής είναι ο καρδιοπαθής όταν κολυμπά 
Καρδιά και καλοκαιρινές διακοπές  Γενικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα δημιουργεί ευχάριστη και χαλαρή διάθεση λόγω της επαφής με τη θάλασσα και τη φύση• έτσι οι καλοκαιρινές διακοπές γενικά ευνοούν τους ασθενείς με παθήσεις της καρδιάς. Χρειάζεται όμως ένας τυπικός καρδιολογικός έλεγχος πριν από τις διακοπές έτσι ώστε να δώσει και ο καρδιολόγος μας το ελεύθερο, αφού βέβαια του εξηγήσει ο ασθενής πού σκέφτεται να περάσει τις διακοπές του και τι είδους δραστηριότητες πρόκειται να έχει κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τροφές που βοηθούν τον οργανισμό το καλοκαίρι Γράφει ο ΑΝ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ, MSc διαιτολόγος
Νερό, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί είναι οι σύμμαχοι του οργανισμού μας τώρα το καλοκαίρι. Η ζέστη μάς εξαντλεί, ενώ ο ιδρώτας ευθύνεται για μεγάλη απώλεια πολύτιμων υγρών. Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε μέσω της διατροφής να νιώσετε δυνατοί, χωρίς όμως να βαρύνετε με επιπλέον κιλά!
Περιγραφή: http://s.enet.gr/resources/2010-08/8-3-thumb-medium.jpg
1 Υγρά Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι περίπου το 60% του βάρους του ανθρώπου αποτελείται από νερό. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2,5 λίτρα ημερησίως. Φυσικά τα δεδομένα αλλάζουν ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, όπου οι απαιτήσεις μας αυξάνονται. Μια μικρή μόνο αφυδάτωση αρκεί για να νιώσουμε αδυναμία, ζαλάδα, μείωση της απόδοσής μας κ.ά.
Πόσο νερό όμως χρειαζόμαστε καθημερινά; Μέχρι και πολύ πρόσφατα είχαμε τη σύσταση για κατανάλωση νερού τουλάχιστον 8 ποτηριών τη μέρα. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Medicine of the National Academies of Science) στην Αμερική για το 2004, αναφέρεται ότι το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κ.ά., και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. Η επισήμανση αυτή θεωρείται σημαντική καθώς συναντάται σήμερα έντονα το φαινόμενο της πιεστικής κατανάλωσης νερού. Με άλλα λόγια, πιέζουμε τον εαυτό μας να πίνει αποκλειστικά αυτά τα 8 ποτήρια νερό που ακούγονται και ακόμα και στο κρεβάτι μας συνοδευόμαστε από το πλαστικό μπουκαλάκι με νερό. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γάλα είναι πηγές πρόσληψης των απαραίτητων υγρών κι ας μην είναι νερό αυτούσιο.
2 Φρούτα και λαχανικά Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, δηλαδή ενέργειας και των στοιχείων εκείνων που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή. Αν νιώθετε αδυναμία ή υπογλυκαιμία, δοκιμάστε να φάτε ένα μήλο ή ένα ακτινίδιο. Το φρούτο λειτουργεί ως μια τονωτική ένεση για τον οργανισμό καθώς τον προμηθεύει εκτός από ενέργεια και βιταμίνες και με νερό, συμβάλλοντας έτσι στη σωστή ενυδάτωσή του. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές κυρίως βιταμινών C, Ε και φλαβονοειδών. Η βιταμίνη C αυξάνει τα λευκοκύτταρα (λεμφοκύτταρα και ουδετερόφιλα) ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παράλληλα η βιταμίνη C συμβάλλει και στην καλή υγεία του δέρματος προσδίδοντας στο σώμα μας ζωντάνια. Είναι γνωστό ότι το δέρμα μας συνεχώς εκτίθεται στις επιθέσεις εξωτερικών παραγόντων, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας που δημιουργούν φλεγμονές και επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και αυτό συμβαίνει λόγω της δράσης των επικίνδυνων ελεύθερων ριζών. Συγκεκριμένα, λόγω της άτακτης χημικής τους δομής επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος και πιο συγκεκριμένα στα φωσφολιπίδιά του, που είναι τα πιο ευπρόσβλητα, και αλλάζουν τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία τους. Αποτέλεσμα της επιθετικής αυτής δράσης είναι μεταξύ άλλων και η γήρανση του δέρματος. Τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη Ε που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που συμβάλλει στην ανάπλαση του κολαγόνου (ο συνδετικός ιστός του δέρματος), φαίνεται να αποτελούν το αποτελεσματικότερο φυσικό «αντιγηραντικό» μυστικό ομορφιάς.
Στην πράξη. Μην παραλείπετε ποτέ τη σαλάτα με το γεύμα σας. Προτιμήστε το σπανάκι, το μπρόκολο και το καρότο. Επίσης ιδανικό ελαφρύ γεύμα είναι οι σούπες που διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. Αν δεν σας ενοχλεί το σκόρδο, δοκιμάστε το με λίγο γιαούρτι ή ως τζατζίκι· θα σας τονώσει.
3 Δημητριακά ολικής άλεσης Μακαρόνια ολικής, ψωμί μαύρο, πλιγούρι, κους-κους, κράκερ ολικής άλεσης ή ακόμα και μπισκότα με αγνά δημητριακά προσφέρουν εκτός από άμεση ενέργεια (υδατάνθρακες) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς αποτελούν απαραίτητα «εξαρτήματα» ενζυμικών συστημάτων, που χωρίς αυτά δεν γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Ταυτόχρονα προμηθεύουν τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες, βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, απομακρύνοντας την ίδια στιγμή επικίνδυνες ουσίες (τοξίνες, νιτρικά, συντηρητικά) που παραφυλάγουν σε αυτό με κακούς σκοπούς.
Στην πράξη. Συνοδέψτε το ψάρι ή το κοτόπουλό σας με πλιγούρι ή με μακαρόνια ολικής. Προτιμήστε στο πρωινό σας μαύρο ψωμί με λίγη μαργαρίνη και μέλι ή, αν βιάζεστε, φάτε 3-4 κράκερ ολικής άλεσης ή απλώς μπισκότα τύπου πτι-μπερ μαζί με ένα ποτήρι ημίπαχο γάλα.
4 Ξηροί καρποί Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, καθώς και πολυακόρεστων ω-3 (κυρίως καρύδια) και ω-6 (αμύγδαλα) λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά αυτά ως συστατικά των φωσφολιπιδίων των κυττάρων του εγκεφάλου συμβάλλουν στην πνευματική ευεξία. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει υψηλά επίπεδα κατάθλιψης με χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων. Μάλιστα σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Purdue στην Αμερική φάνηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα των πολύτιμων αυτών λιπαρών σχετίζονται με συμπεριφοριστικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά. Επίσης τα καρύδια φαίνεται να σχετίζονται με τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης που φτάνει στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας έτσι σε καλύτερο ύπνο και επακόλουθα βοηθώντας το σώμα μας να ξεκουραστεί, ώστε να έχει περισσότερη ζωντάνια. Τέλος οι ηλιόσποροι είναι πλούσια πηγή τόσο της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε (η καλύτερη πηγή από όλους τους ξηρούς καρπούς) όσο και του ιχνοστοιχείου σεληνίου που διαδραματίζει και αυτό έναν σημαντικό αντιοξειδωτικό ρόλο στον οργανισμό μας.
Στην πράξη. Αν θέλετε λοιπόν να νιώσετε ζωντάνια και ευεξία δοκιμάστε ως σνακ λίγους ξηρούς καρπούς, με προσοχή όμως γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες.
Το καλοκαίρι στο πιάτο μας Από την Έλενα Κιουρκτσή
Περιγραφή: http://trans.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΤι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή μας όταν πιάνουν οι ζέστες Oι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι αντιμετωπίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αποβολής του νερού. Εάν οι καύσεις που γίνονται παράγουν επιπλέον θερμότητα, η απαιτούμενη προσαρμογή είναι ακόμη πιο δύσκολη. Γι' αυτό και δεν μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφής κατά τις μεσημεριανές ώρες, άσχετα με το αίσθημα της όρεξης, εξηγεί ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος-διατροφολόγος, διδάκτωρ του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Γεγονός που σημαίνει ότι η ζέστη δεν μειώνει την όρεξη, απλώς προσαρμοζόμαστε στις κλιματικές συνθήκες της εποχής. Ετσι, καλό είναι τη συγκεκριμένη εποχή να φροντίζουμε να καταναλώσουμε φαγητό το λιγότερο τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε -επειδή τότε κάνει λιγότερη ζέστη-, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε νηστικοί όλη την ημέρα και το βράδυ να τρώμε τρία γεύματα μαζί.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του θέρους, συνιστάται να καταναλώνουμε τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, επειδή το αλάτι, παρότι προκαλεί δίψα, έχει ως αποτέλεσμα την στην κατακράτηση υγρών.
Αλλωστε, οι διατροφικές οδηγίες επιτρέπουν την κατανάλωση 6 γρ. αλατιού καθημερινά, δηλαδή ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού - για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση αυτό το όριο πέφτει στο μισό. Κατά τον ειδικό, επειδή τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πιο νόστιμα, και όχι πιο γλυκά, έχουμε την τάση να τρώμε μεγάλες ποσότητες και τότε πράγματι προσλαμβάνουμε πολλές θερμίδες. Αν σκεφτούμε όμως ότι μια μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε μία φέτα καρπούζι ή πεπόνι, δύο βερίκοκα, ένα ροδάκινο ή οκτώ έως δέκα κεράσια ή ρώγες σταφύλια, τότε κατανοούμε πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε, ώστε να ακολουθούμε τη σύσταση για κατανάλωση 3 έως 6 φρούτων την ημέρα, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός. Τέλος, την περίοδο του καλοκαιριού, ο οργανισμός μας, για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, αποβάλλει νερό, μέσω του ιδρώτα, γεγονός που πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς με τη διατροφή μας. Περίπου το 80% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε νερό προέρχεται από τη λήψη νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα. Συνήθως, το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά μια σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Αντιθέτως, τα οινοπνευματώδη ποτά οδηγούν σε αφυδάτωση, ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.
Και μερικές καλές συνήθειες...
Περιγραφή: http://wk.kathimerini.gr/webadmin/woman/gifs/belosMov.gifΑυξάνουμε την κατανάλωση ψαρικών, ιδιαίτερα όσων περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα), ευεργετικά για την καρδιακή λειτουργία.
Περιγραφή: http://wk.kathimerini.gr/webadmin/woman/gifs/belosMov.gifEπιλέγουμε τα χαμηλότερα σε περιεκτικότητα αλκοόλ ποτά (π.χ. κρασί ή μπίρα), πίνοντας ενδιάμεσα νερό ή σόδα.
Περιγραφή: http://wk.kathimerini.gr/webadmin/woman/gifs/belosMov.gifTα υψηλά σε λιπαρά γεύματα, εκτός από το ότι μας παχαίνουν και αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη LDL -υπεύθυνη για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών-, καθυστερούν να απορροφηθούν από το στομάχι, γεγονός που προκαλεί έντονη δυσφορία σε συνθήκες καύσωνα.
Περιγραφή: http://wk.kathimerini.gr/webadmin/woman/gifs/belosMov.gifΣυνδυάζουμε την υγιεινή διατροφή με αύξηση της κίνησης, είτε στην παραλία (κολύμπι, βόλεϊ) είτε στη βραδινή μας βόλτα (χορός), για τη διατήρηση της καλής υγείας και του βάρους σε χαμηλά επίπεδα.
Τα μυστικά της καλοκαιρινής διατροφής Γράφουν οι: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΙΣ και ΒΟΝΤΑ ΕΛ διαιτολόγοι,
Με το ξεκίνημα της θερινής περιόδου και την αύξηση της θερμοκρασίας υπάρχουν αρκετά σημεία που σχετίζονται με τη διατροφή τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε. Οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται την ημέρα που θα εμφανιστούν στην παραλία για να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο. Εχοντας λοιπόν αυτή τη σκέψη, ξεκινούν «δίαιτα». Οι δίαιτες αυτές είναι συνήθως ολιγοθερμιδικές, οι λεγόμενες γρήγορης μείωσης βάρους, και συνήθως αντιστοιχούν στις 800-1.000 θερμίδες την ημέρα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι σωστή, καθώς οι δίαιτες αυτές δεν οδηγούν μόνο σε απώλεια λίπους αλλά και μυϊκού ιστού. Το άτομο συνήθως ξαναπαίρνει τα κιλά και μετά γίνεται πιο δύσκολο να τα χάσει. Δεν θα πρέπει να θέτουμε στόχους μη εφικτούς και ο ρυθμός απώλειας βάρους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 3-4 κιλά το μήνα.
Πέρα όμως από τη μείωση του βάρους, ακόμη ένα πρόβλημα κατά τη θερινή περίοδο είναι η απώλεια και η αναπλήρωση νερού. Σύμφωνα με τις συστάσεις της American Dietetic Association, η ποσότητα νερού που πρέπει να προσλαμβάνουμε την ημέρα είναι 8-10 ποτήρια για τις γυναίκες και 10-12 για τους άνδρες. Οι αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απώλεια υγρών, αφού ιδρώνουμε περισσότερο. Το νερό είναι εξίσου σημαντικό με το οξυγόνο για τη ζωή. Για την Ελλάδα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, που υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, τα 12 ποτήρια νερό θεωρούνται λογική ποσότητα.
Ακόμη, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εκτός από το νερό που πίνουμε, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χυμών είναι εξαιρετικός τρόπος να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα το καρπούζι, το πεπόνι, τα καρότα, το μαρούλι, η ντομάτα, το μπρόκολο, το μήλο, τα πορτοκάλια έχουν περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 80% σε νερό. Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα αυξάνοντας τη διούρηση, και λόγω της ζάχαρης που περιέχουν. Το ίδιο κάνουν και τα οινοπνευματώδη ποτά, προσδίδοντάς μας και περιττές θερμίδες. Με την απώλεια υγρών από το σώμα αποβάλλονται ταυτόχρονα, κυρίως με τον ιδρώτα, και σημαντικοί ηλεκτρολύτες, όπως Ca, Κ, Na. Εάν δεν γίνει αντικατάσταση αυτών των ποσοτήτων μέσω διατροφής, τότε προκαλείται διαταραχή των ηλεκτρολυτών και της οξεοβασικής ισορροπίας και προκαλούνται μυϊκές κράμπες έπειτα από έντονη φυσική δραστηριότητα. Πλούσιες πηγές καλίου είναι η μπανάνα, οι πατάτες, οι σταφίδες και το σπανάκι. Ασβεστίου το γάλα και το γιαούρτι, ενώ η αποκατάσταση νατρίου γίνεται πιο εύκολα καθώς περιέχεται σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα ακόμη και αν δεν είναι επεξεργασμένα.
Σημαντικό ρόλο και γι' αυτή τη περίοδο του χρόνου έχουν και οι βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν και αυτές με τη σειρά τους στην αποκατάσταση του ξηρού δέρματος που μπορεί να παρατηρείται το καλοκαίρι λόγω του χλωρίου στις πισίνες και του άλατος στις θάλασσες. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με 5 μικρομερίδες από διαφορετικά είδη συμπληρώνει τις απαραίτητες ποσότητες. Λόγω της πιο αυξημένης φυσικής δραστηριότητας (κολύμπι, ρακέτες) το καλοκαίρι η κατανάλωση της ελάχιστης απαραίτητης ποσότητας πρωτεΐνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού. Προτιμάμε ως πηγή πρωτεΐνης τα ψάρια (2-3 φορές την εβδομάδα) ή το λευκό κρέας, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (1-2 φορές την εβδομάδα), και προσπαθούμε να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, μοσχάρι, χοιρινό (1 φορά την εβδομάδα).
Προσοχή κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να δοθεί και στις πηγές λίπους. Προτιμάμε ως πηγή λίπους το ελαιόλαδο και αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη, όπως βούτυρο, λιπαρά τυριά, κόκκινο κρέας. Επίσης, αποφεύγουμε τα πικάντικα φαγητά γιατί δημιουργούν ένα αίσθημα δυσφορίας σε συνδυασμό με τη ζεστή θερμοκρασία.
Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, συνιστάται η κατανάλωση παγωτού σε ποσότητα 1-2 μπάλες 1-2 φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να προτιμάμε παγωτά με γεύσεις φρούτων, που έχουν λιγότερες θερμίδες από παγωτά καϊμάκι ή με σοκολάτα. Η αντικατάσταση γλυκών με πολλές θερμίδες και πλούσια σε λίπος, όπως πάστες και τούρτες, θα ήταν προτιμότερο να γίνει από ζελέ ή γιαούρτι με φρούτα ή γλυκά του κουταλιού.
Φρούτα αντί για αλλαντικά το καλοκαίρι Ελενα Φυντανίδου
Τις ημέρες των θερινών διακοπών νιώθουμε τόσο ελεύθεροι που μπορεί να καταναλώσουμε, μόνο κατά το πρωινό γεύμα, περισσότερες από 1000 θερμίδες χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Σύμφωνα με τον κ. Κων. Ξένο, κλινικό διαιτολόγο και αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, στο τραπέζι του πρωινού καλό είναι να αποφεύγουμε το βούτυρο και τα αλλαντικά. Τη θέση τους μπορούν να πάρουν τα φρούτα, οι χυμοί, το κρύο γάλα και τα δημητριακά, κατά προτίμηση οι νιφάδες βρώμης. Η τυρόπιτα που αγοράζουμε από τον φούρνο, μπορεί να αντικατασταθεί από με ένα κουλούρι και λίγο τυρί, ένα μικρό σταφιδόψωμο ή ένα ποτήρι γάλα με δύο σουσαμένια κριτσίνια. Στη παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο πρέπει να διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο πίνοντας πολύ νερό, χυμούς, τρώγοντας φρέσκα φρούτα ή πίνοντας παγωμένο τσάι, το οποίο συντηρούμε στο κατάλληλο θερμός.
Στην ταβερνούλα, το βραδάκι
Στην ταβέρνα το βράδυ μπορούμε να κινηθούμε έξυπνα δοκιμάζοντας τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμή σημαίνει δύο - τρεις μπουκιές όχι δύο πιάτα), και να μην αναλωνόμαστε σε γεύσεις που δοκιμάζουμε και στο σπίτι μας. Μπορούμε να απολαύσουμε ψάρι ή θαλασσινά όχι σε τηγανητή μορφή και καλό είναι να μην το παρακάνουμε με το ψωμί. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το μεσημεριανό γεύμα είναι πολύ λιτό, δηλαδή μία σαλάτα εποχής και τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να μείνουμε νηστικοί έως το βράδυ.
Ακόμη…
- Δεν υπάρχει λόγος να παραγγέλνουμε όλα τα ορεκτικά του καταλόγου.
- Προσοχή στις τηγανητές πατάτες. Μία τηγανητή πατάτα (ένα τεμάχιο) έχει περισσότερο λίπος απ' ότι μια ολόκληρη βραστή πατάτα.
- Στο μπαρ να επιλέγουμε «μπαστουνάκια» καρότου ή αγγουριού, ως συνοδευτικά του ποτού μας και όχι αλατισμένους και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.
- Να μην παραφορτώνουμε το παγωτό μας με σαντιγί, τρούφες, ξηρούς καρπούς.
- Στο σουβλάκι να προτιμάμε αλάδωτη πίτα. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουμε περισσότερες από 100 θερμίδες.
Καλοκαιρινές ‘διατροφές’ για πάντα…Περιγραφή: http://www.previewshots.com/images/v1.3/t.gif Το καλοκαίρι πρόβαλε δυναμικά και οι πολυπόθητες διακοπές ολοένα και πλησιάζουν για να χαρίσουν στιγμές ξεκούρασης, χαλάρωσης και ξενοιασιάς. Η θάλασσα πραγματική όαση, προσφέρει κύματα δροσιάς και απόλαυσης στον οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται στο απόγειο της υγείας και ευεξίας.
Πράγματι τους θερινούς μήνες κυρίως λόγω αυξημένης δραστηριότητας και μείωσης σωματικού βάρους παρουσιάζεται μειωμένη νοσηρότητα, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους που επιθυμούν να διαμορφώσουν σωστή διατροφική συμπεριφορά και ισορροπημένη φυσική δραστηριότητα. Επομένως, αυτή είναι ίσως η ιδανικότερη εποχή για να τεθούν οι βάσεις για καλύτερη διατροφή και προσέγγιση του ιδανικού σωματικού βάρους.
Καλοκαιρινές διατροφικές παγίδεςΠεριγραφή: http://www.previewshots.com/images/v1.3/t.gif Το καλοκαίρι μαζί με την ξενοιασιά του δημιουργεί και όλες τις προϋποθέσεις για ένα δυνατό και καλλίγραμμο κορμί. Η υψηλή θερμοκρασία, η μειωμένη όρεξη, ο ελεύθερος χρόνος για να ασχοληθούμε με τη διατροφή, τα μπάνια στη θάλασσα και τα παιχνίδια στην παραλία μάς βοηθούν να το αποκτήσουμε.
Προσοχή: Οι διακοπές… παχαίνουνΠεριγραφή: http://www.previewshots.com/images/v1.3/t.gif Οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως ο μέσος τουρίστας "βάζει" περίπου τέσσερα κιλά στη διάρκεια μίας δεκαπενθήμερης διαμονής στις ΗΠΑ, εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων των γευμάτων, των μπουφέδων «φάε όσο μπορείς» και των συχνών «σνακ». Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στους παραπάνω «παχυντικούς» προορισμούς, καθώς οι έξι στους 10 ερωτηθέντες παίρνουν βάρος και παχαίνουν κατά 2,5 κιλά κάθε φορά που κάνουν διακοπές, ανεξαρτήτως περιοχής. Μάλιστα ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται πως ζυγίζουν τουλάχιστον 3,2 κιλά βαρύτεροι κατά την επιστροφή από τις διακοπές τους, όπου και αν τις περάσουν.
6 είδη τροφίμων για καλοκαιρινή δίαιταΠεριγραφή: http://www.previewshots.com/images/v1.3/t.gif Αν επιθυμείτε μια καλύτερη εμφάνιση σώματος, το καλοκαίρι, δεν είναι ανάγκη να νιώθετε πεινασμένοι.Υπάρχουν έξη κατηγορίες τροφίμων που βοηθούν στην καλή εμφάνιση στην παραλία, αφού κάνουν τη διατροφή σας πιο ελαφριά
Περιγραφή: http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=15275943&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=232&h=250Περιγραφή: http://www.previewshots.com/images/v1.3/t.gif
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμόΠεριγραφή: http://www.previewshots.com/images/v1.3/t.gif Καιρός να αφήσουμε πίσω μας τις διατροφικές «ατασθαλίες» του καλοκαιριού, που έχουν φορτώσει τους περισσότερους από εμάς με λίγα ή πολλά περιττά κιλά! Αν ετοιμάζεστε για δίαιτα, μην ξεχνάτε πρώτα απ' όλα το βασικό κανόνα που υποδεικνύει πως η ρήση «το γοργόν και χάριν έχει» δεν ισχύει για την απώλεια βάρους... Οι μονομερείς δίαιτες που μας παρέχουν μία μόνο ομάδα τροφών (μόνο φρούτα ή μόνο γαλακτοκομικά) ή αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα κάτω από 1.200 θερμίδες, που συχνά συστήνει η μία φίλη στην άλλη, πρέπει να αποφεύγονται αφού όχι μόνο είναι συχνά ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και το αποτέλεσμα που έχουν είναι εντελώς παροδικό, με τα κιλά να επανέρχονται «δριμύτερα». Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως με τέτοιες διαδικασίες η απώλεια βάρους αντικατοπτρίζει κυρίως μυϊκό ιστό, υγρά και γλυκογόνο και όχι ιδιαίτερα ποσά λιπώδους ιστού. Μπορεί λοιπόν η γρήγορη απώλεια να αποτελεί ως ένα βαθμό ψυχολογικό ντοπάρισμα, αλλά από τη στιγμή που τα κιλά «επιστρέφουν» με μαθηματική ακρίβεια και το πρόβλημα διογκώνεται και διαιωνίζεται, ας σκεφτούμε ψυχραιμότερα και ας μην προτρέχουμε σε «γρήγορες» λύσεις... Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους είναι ½ με 1 κιλό εβδομαδιαίως, και μιλάμε βέβαια για έναν κανόνα με εξαιρέσεις, αφού ένας παχύσαρκος με δείκτη μάζας σώματος 40, είναι λογικό στην έναρξη του προγράμματος για απώλεια βάρους να ξεπεράσει αυτό το ρυθμό κατά πολύ... Καλή επιτυχία!


                                                                                                                                                                  
Τι είναι οι αλλεργίες της 'Ανοιξης
Οι αλλεργίες που συμβαίνουν την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, ταλαιπωρούν συχνά παιδιά και μεγάλους με συμπτώματα αρκετά ενοχλητικά. Πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες, γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινή ρινίτιδα, καλοκαιρινός κατάρρους. Οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και τους σπόρους διαφόρων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής , της κατάποσης ή της δερματικής επαφής. Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο. Συνήθη φυτά που τις προκαλούν είναι η ελιά, το περδικούλι, το γρασίδι, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, η μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο και πολλά άλλα .
Συνήθως συμβαίνουν σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών κυρίως όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν σε μικρότερες ηλικίες. Αλλά και παιδιά χωρίς ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εαρινής αλλεργίας. Υπολογίζεται ότι 10-15% των παιδιών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή εποχιακή αλλεργία. Παιδιά με άσθμα ή έκζεμα εμφανίζουν και αυτά εξάρσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών.
Τι συμπτώματα έχουν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες
Η ανοιξιάτικη αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: ρινική καταρροή , παροξυσμικά φταρνίσματα, μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη, κάψιμο στο λαιμό, βήχας, επιπεφυκίτιδα με κοκκινίλα, δάκρυα και φαγούρα στα μάτια, δερματικό εξάνθημα (κνίδωση). Οι εκκρίσεις της μύτης είναι διαφανείς και λεπτόρρευστες. Το παιδί έχει την τάση να τρίβει επίμονα την μυτούλα ή και τα μάτια του. Διαρκεί αρκετές εβδομάδες και μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, απώλεια της όσφρησης και ωτίτιδα με υγρό.
Ποιά είναι η θεραπεία τους
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση από τα των συμπτώματα. Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων δίνονται αντιισταμινικά, κορτιζόνη και αποσυμφορητικά, συνήθως σε κάποιο συνδιασμό μεταξύ τους, υπό μορφή σιροπιού, σπρέι για τη μύτη, ή κολλυρίου. Αν τα συμπτώματα είναι βαριά και επίμονα, υπάρχουν επιπλοκές ή συνυπάρχει άσθμα ή έκζεμα το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδοαλλεργιολόγο και να κάνει ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος με σκοπό να προσδιοριστεί η ουσία που προκαλεί την αλεργική αντίδραση (αλλεργιογόνο). Αφού εντοπιστεί το αλλεργιογόνο, γίνεται μια θεραπεία που περιλαμβάνει ενέσεις αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.
ΠΡΟΛΗΨΗ = Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εαρινής αλλεργίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στη γύρη. Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο βέβαια όταν έχεις να κάνεις με παιδιά. Την εποχή που κυκλοφορεί η γύρη συγκεκριμένων φυτών στην ατμόσφαιρα πρέπει τα παράθυρα του σπιτιού να είναι κλειστά, τα ρούχα του παιδιού να πλένονται αμέσως μετά το παιχνίδι στον κήπο και το παιδί να αποφεύγει να κυλιέται στα χόρτα. Επίσης επιβάλλεται η χρήση ειδικών φίλτρων στα κλιματιστικά και συχνός καθαρισμός τους. Επιπρόσθετα καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, να μην υπάρχουν μοκέτες και χαλιά στο πάτωμα γιατί μαζεύουν σκόνη και μούχλα, τα οικόσιτα ζώα να πλένονται τακτικά και να μην κυκλοφορούν στα δωμάτια των παιδιών, να μην υπάρχουν σημεία στο σπίτι ποτισμένα με υγρασία. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που επιβαρύνουν μία αλλεργία.
Βάψιμο αυγών με υλικά από τη φύσηΕκτύπωσηE-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ρηνιώ
ImageΤα βαμμένα αυγά είναι ένα ανυπόσπαστο κομμάτι του Πάσχα. Μια παλιά παράδοση μας θέλει να βάφουμε τα αυγά, να τους κάνουμε διάφορα σχέδια αλλά και να τα τσουγκρίζουμε και τελικά να τα τρώμε. Διαβάστε λοιπόν το αφιέρωμα που έγραψε η Ρηνιώ με τη βοήθεια της Ερμιόνης, για το βάψιμό τους.


Αν αντιπαθείτε τις χημικές βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας με τρόπο οικολογικό, μέσα σε ζουμί που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν. Είναι κάτι δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια και υγιεινότερο.
Κάποτε οι γιαγιάδες μας δεν είχαν τις χημικές βαφές που εμείς βρίσκουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ, αλλά τα έβρισκαν είτε στον κήπο τους είτε στην φύση.
Μερικά από αυτά τα χρώματα ή τουλάχιστον τις βάσεις για να κάνουμε αυτά τα χρώματα τα έχουμε κι εμείς καθημερινά στα χέρια μας. Χρησιμοποιήστε:

ΚΟΚΚΙΝΟ: Το κάτω μέρος των πανζαριών. Αρκεί να τα βάλουμε να βράσουν μαζί με 4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι. Νερό βάζουμε ίσα να καλυφθούν. Επίσης μπορείτε να βράσετε παντζάρια σε μεγάλη θερμοκρασία, να τα στραγγίσετε και να χρησιμοποιείστε το ζωμό τους για χρώμα με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τα αυγά πρέπει να είναι ζεστά και βρασμένα.
Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέτσαπ και για ένα κοκκινωπό χρώμα μπορούμε να βάλουμε ξερό φλοιό μηλιάς.
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΓΚΡΙ: Μαύρα φραγκοστάφυλλα.
ΓΑΛΑΖΙΟ: Κόκκινο λάχανο. Αν θέλουμε ανοιχτό μπλε, τα βράζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας στην κατσαρόλα όχι παντζάρια, αλλά κόκκινο λάχανο.
ΓΚΡΙ-ΜΠΛΕ - ΜΑΥΡΟ: φρούτα ζαμπούκου (ή αφροξυλιας)
ΠΡΑΣΙΝΟ: Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό. θα τα βάλουμε με το ανάλογο ξίδι σε νερό όπου έχουμε πρώτα βράσει ένα κιλό περίπου σπανάκι. Επίσης μπορείτε να βράσετε φλούδα χλωρού καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα καρυδιάς σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα και με το ζωμό που
θα προκύψει να βάψετε τα βρασμένα και ζεστά αυγά.
ΜΩΒ:Βιολέτες. Βράστε τρεις χούφτες βιολέτες στο ίδιο νερό με τα αυγά για 10-12 λεπτά περίπου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Σκόνη τσίλι ή πάπρικας.
ΚΙΤΡΙΝΟ: Φλούδες ξερών κρεμμυδιών ή φύλλα μηλιάς ή χαμομήλι αποξηραμένο. Είναι κάπως περίπλοκο να πετύχουμε ένα κιτρινωπό χρώμα, αλλά αξίζει: Τυλίγουμε ένα ένα τα αβγά με ξερές φλούδες κρεμμυδιού και τα βάζουμε το καθένα σε ένα κομμάτι καλτσόν δένοντάς το κόμπο, για να παραμείνουν οι φλούδες στη θέση τους. Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, ωραίο αποτέλεσμα θα πάρουμε κι αν βάλουμε ένα φυλλαράκι σέλινο, μαϊντανό ή κάποιο άλλο ανάλογου μεγέθους, που στο τέλος θα διακοσμήσει τα αυγά μας, αφήνοντας το αποτύπωμά του. Συμπληρώνουμε το ξίδι και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
ΚΑΦΕΤΙ - ΧΡΥΣΟ: Μαύρο τσάι ή καφέ (προσοχή όμως στην κατανάλωση από παιδιά, γιατι αν περάσει στο ασπράδι περιέχει καφεΐνη και τεΐνη)
ΠΡΑΣΙΝΟΚΙΤΡΙΝΟ: Φύλλα τσουκνίδας.
ΜΠΕΖ: Βελανίδια. Παίρνουμε τα ξερά βελανίδια και τα βράζουμε σε μεγάλο βαθμό. Κατόπιν βράζουμε τα αυγά στο ζωμό που θα προκύψει. Για καλύτερα αποτελέσματα βάφουμε και με πινέλο τα ήδη βαμμένα αυγά.

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον μαγικό ζωμό - βαφή είναι: 2 - 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού.

Μην ξεχνάμε ότι τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, πλυμένα με νερό και ξύδι και σκουπισμένα πριν τα βράσουμε. Τέλος, όταν θα είναι έτοιμα, βαμμένα, τα ακουμπάμε σε μια εφημερίδα για να στεγνώσουν και όταν κρυώσουν τα γυαλίζουμε με ένα πανί ποτισμένο με λάδι.

Για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα θα πρέπει να ξέρετε ότι όσο κι αν βράσετε τα αυγά στο χρωματισμένο νερό, ποτέ δεν θα αποκτήσουν έντονο χρώμα παρά μόνο μια παλ απόχρωση ανάλογα με το είδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που έχετε διαλέξει.
Ειδικά για το οικολογικό αυτό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα, γιατί στα σκουρόχρωμα το χρώμα θα είναι σχεδόν "αόρατο".

Βγάλτε τον καλλιτέχνη από μέσα σας!

Η επιφάνεια των βρασμένων αυγών, μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί σαν μια οποιαδήποτε επιφάνεια.

Πάρτε τα σφιχτά βρασμένα αυγουλάκια σας, λεπτά πινελάκια και τέμπερες και δημιουργήστε....

Ανάλογα με το που φτάνει το ταλέντο σας, μπορείτε να ζωγραφίσετε στα αυγά από απλά γεωμετρικά σχέδια με διαφορετικά χρώματα, ρίγες, βούλες κλπ. μέχρι εξειδικευμένες τεχνοτροπίες, πασχαλινές παραστάσεις και μικρούς πίνακες ζωγραφικής. Το πιο εύκολο είναι ένα ριγέ πολύχρωμο μοτίβο, που θα φτιάξετε εύκολα, αρκεί να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλητη ταινία ή σέλοτειπ για να μην "μπλεχτούν" τα χρώματα.

Η απλούστερη "καλλιτεχνική παρέμβαση" που επίσης θα κάνει τα αυγά σας πολύ "προσωπικά", είναι αφού τα βάψετε με βαφή αυγών σε οποιδήποτε χρώμα, να γράψετε πάνω τους ευχές και τα ονόματα όσων θα βρίσκονται στο πασχαλινό σας τραπέζι μ΄έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο, απ΄αυτούς που χρησιμοποιούμε για να γράφουμε πάνω σε cd. Ακόμα κι αν δεν το κάνετε σε όλα, μερικά τέτοια αυγά θα κάνουν την διαφορά στην πιατέλα ή το καλάθι που θα τα τοποθετήσετε και θα εντυπωσιάσουν τους... αποδέκτες τους.

Στίψτε 2 λεμόνια (ή ανάλογα πόσα σχεδια θέλουμε να κάνουμε) πάρτε οδοντογλυφίδες και βάτες και είτε φτιάξτε σχεδιάκια είτε γράψτε τα ονόματα(ειδικά αν έχετε παιδάκια είναι πολύ καλή ιδέα).

Κάντε το κόλπο με το καλσόν και το μαϊντανό, ή με τα σκόρδα όπως επίσης αν έχετε αυγά από ελεύθερες σπιτικές κότες που το κέλυφος των αυγών είναι πιο σκληρό μπορείτε αφού τα βάψετε να τα χαράξετε με ενα πριονωτό μαχαίρι.

Βάψτε τα επίσης χρησιμοποιώντς χαρτάκια γκοφρέ, ή ακόμα κλωστές φλος ή κάντε τα πολύχρωμα.

Ένας αλλος τρόπος είναι με λιωμένο κερί να κάνετε σχέδια και αφού τα βάψετε να λιώσετε το κερί με την φλόγα ενος κεριού. Ίσως πιο απλό ακόμα είναι να γράψετε ή να ζωγραφίσετε πάνω στα αυγά με κηρομπογιές. Το χρώμα δεν θα "πιάσει" πάνω στην κηρομπογιά και θα έχετε ένα ωραιότατο σχέδιο.

Το βάψιμο των αυγών είναι ένας πολύ καλός τρόπος να απασχοληθούν τα παιδιά σας στην κουζίνα. Δώστε τους τα πασχαλινά αυγά και νοιώστε περήφανοι για τους "μικρούς καλλιτέχνες" σας.

Μερικά μυστικά ακόμη:
Το ξύδι κάνει τα χρώματα πιο έντονα.
Η μαγειρική σόδα τα δυναμώνει.

Διαβάστε επίσης και τις συμβουλές από την Ευδοκία Πατσιλινάκου.

ΠΗΓΕΣ
  • www.alicecafe.gr
  • www.rizospastis.gr
  • www.m-lagoudakis.com
  • www.farbenundleben.de/titel/ostereier_faerben.htm
Αναρτήθηκε στο ιστολόγιο
οι συνταγές της παρέαςΧαρείτε τη συνέχεια της γλώσσας μας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΔΙΔΑΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ......
«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα». Γιώργος Σεφέρης

Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα; Γιατί μια Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη;
Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρομε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Για του λόγου το αληθές θα αναφέρομε μερικά παραδείγματα για να δούμε ότι η Ομηρική γλώσσα όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά είναι ολοζώντανη.
Αυδή είναι η φωνή. Σήμερα χρησιμοποιούμε το επίθετο άναυδος.
Αλέξω στην εποχή του Ομήρου σημαίνει εμποδίζω, αποτρέπω. Τώρα χρησιμοποιούμε τις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο αλεξήλιο Αλέξανδρος (αυτός που αποκρούει τους άνδρες) κ.τ.λ.
Με το επίρρημα τήλε στον Όμηρο εννοούσαν μακριά, εμείς χρησιμοποιούμε τις λέξεις τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια κ.τ.λ.
Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.
Πέδον στον Όμηρο σημαίνει έδαφος, τώρα λέμε στρατόπεδο, πεδινός.
Το κρεβάτι λέγεται λέχος, εμείς αποκαλούμε λεχώνα τη γυναίκα που μόλις γέννησε και μένει στο κρεβάτι.
Πόρο έλεγαν τη διάβαση, το πέρασμα, σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη πορεία. Επίσης αποκαλούμε εύπορο κάποιον που έχει χρήματα, γιατί έχει εύκολες διαβάσεις, μπορεί δηλαδή να περάσει όπου θέλει, και άπορο αυτόν που δεν έχει πόρους, το φτωχό.
Φρην είναι η λογική. Από αυτή τη λέξη προέρχονται το φρενοκομείο, ο φρενοβλαβής, ο εξωφρενικός, ο άφρων κ.τ.λ.
Δόρπος, λεγόταν το δείπνο, σήμερα η λέξη είναι επιδόρπιο.
Λώπος είναι στον Όμηρο το ένδυμα. Τώρα αυτόν που μας έκλεψε (μας έγδυσε το σπίτι) το λέμε λωποδύτη.
Ύλη ονόμαζαν ένα τόπο με δένδρα, εμείς λέμε υλοτόμος.
Άρουρα ήταν το χωράφι, όλοι ξέρουμε τον αρουραίο.
Τον θυμό τον αποκαλούσαν χόλο. Από τη λέξη αυτή πήρε το όνομα της η χολή, με την έννοια της πίκρας. Λέμε επίσης αυτός είναι χολωμένος.
Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. Η λέξη παρέμεινε ως παλινόστηση, ή νοσταλγία.
Άλγος στον Όμηρο είναι ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το αναλγητικό.
Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος.
Ο ρύπος, δηλαδή η ακαθαρσία, εξακολουθεί και λέγεται έτσι - ρύπανση.
Από τη λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής.
Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τη λέξη χειροπέδες.
Από το φάος, το φως προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.
Άγχω, σημαίνει σφίγγω το λαιμό, σήμερα λέμε αγχόνη. Επίσης άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο, ή από πίεση.
Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξ ου και τo υποβρύχιο.
Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να τη λέμε «πολύφερνη νύφη».
Το γεύμα στο οποίο ο κάθε παρευρισκόμενος έφερνε μαζί του το φαγητό του λεγόταν έρανος. Η λέξη παρέμεινε, με τη διαφορά ότι σήμερα δεν συνεισφέρουμε φαγητό, αλλά χρήματα.
Υπάρχουν λέξεις, από τα χρόνια του Ομήρου, που ενώ η πρώτη τους μορφή μεταβλήθηκε - η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, η ναυς έγινε πλοίο, στη σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της λέξεως.
Από τη λέξη χειρ έχομε: χειρουργός, χειριστής, χειροτονία, χειραφέτηση, χειρονομία, χειροδικώ κ.τ.λ.
Από το ύδωρ έχομε τις λέξεις: ύδρευση υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο, κ.τ.λ.
Από τη λέξη ναυς έχομε: ναυπηγός, ναύαρχος, ναυμαχία, ναυτικός, ναυαγός, ναυτιλία, ναύσταθμος, ναυτοδικείο, ναυαγοσώστης, ναυτία, κ.τ.λ.
Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραδείγματα προκύπτει ότι: Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.
Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.
Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα μόνο ελάχιστες λέξεις.
Η γνώση των εννοιών των λέξεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε τη γλώσσα της ομηρικής ποίησης, μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετηρίδες πριν από αυτόν.
Φίλοι μου, προσθέστε και εσείς τις δικές σας γνώσεις που να σχετίζονται με το θέμα.
Σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε τις έννοιες των λέξεων για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα. Παλαιότερα όταν έλεγαν μια λέξη καταλάβαιναν όλοι το ίδιο. π.χ για τη λέξη αρετή ήξεραν ότι είναι η μεσότητα ανάμεσα σε δύο υπερβολές. Σήμερα ο καθένας για την ίδια λέξη εννοεί και κάτι διαφορετικό.
Πηγές: Απολλώνιου Σοφιστού Λεξικόν κατά στοιχείον Ιλιάδος και Οδύσσειας Εκδόσεις Ηλιοδρόμιο.

                                                                                                                                      Το σύνδρομο του... πλυντηρίου.

Επικίνδυνη για την υγεία μας μπορεί να αποβεί η νέα τάση να πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες, είτε το κάνουμε για λόγους οικονομίας και περιβαλλοντικής φροντίδας είτε για την προστασία των ρούχων. Γι' αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν να γυρίσουμε ξανά τον διακόπτη του πλυντηρίου μας στους 60 και 90 βαθμούς Κελσίου.
Μια έκθεση από το Διεθνές Επιστημονικό Φόρουμ για την Υγιεινή του Σπιτιού προειδοποιεί ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι αρκετές για να σκοτώσουν τα παθογόνα μικρόβια (όπως ο σταφυλόκοκκος και το Ε. coli) που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις, δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες και πνευμονίες.

«Αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινά καθαρό» ανέφερε σε βρετανικές εφημερίδες η καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Σάλι Μπλούμφιλντ που έχει αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το υγιεινό πλύσιμο των ρούχων.
Μικρόβια και ακάρεα
Παλιά, οι άνθρωποι έπλεναν τα ρούχα βράζοντάς τα στους 100 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, τα πλένουν στους 30 βαθμούς Κελσίου (ενώ απορρυπαντικά διαφημίζονται ότι πλένουν αποτελεσματικά και στους 15 βαθμούς), βάζοντας σε ανησυχία τους ειδικούς οι οποίοι προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες στην υγεία από την εξάπλωση παθογόνων μικροβίων και μυκήτων.
Επίσης οι αλλεργιολόγοι γιατροί προειδοποιούν ότι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που προκαλούν σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση ανοσολογικές εκδηλώσεις (όπως άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα) δεν σκοτώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Τα ακάρεα αρχίζουν να νεκρώνονται μετά τους 35 βαθμούς Κελσίου» τονίζει η αλλεργιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Καλλιόπη Κόντου - Φίλη.

«Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε νερό θερμοκρασίας 55 - 60°C , το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών. Για την προστασία από τις αλλεργίες, ακόμα και οι κουρτίνες πρέπει να είναι από υφάσματα που μπορεί να πλυθούν σε καυτό νερό (60 βαθμούς Κελσίου)».
Στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν ότι τα αλλεργιογόνα της οικιακής σκόνης όχι μόνο μειώνονται σε αριθμό στις υψηλές θερμοκρασίες πλυσίματος αλλά γίνονται και λιγότερο ικανά να προκαλέσουν μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Μελέτη του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Allergy and Clinical Immunology», έδειξε ότι όλα τα ακάρεα σε σεντόνια και μαξιλαροθήκες σκοτώθηκαν σε θερμοκρασία νερού 55 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη.

Το πλύσιμο σε πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας δεν αφαίρεσε από τα κλινοσκεπάσματα τα περισσότερα ζωντανά ακάρεα, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνταν δυνατό απορρυπαντικό.
«Τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου (στα νοσοκομεία τα πλένουμε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 90 βαθμών), γιατί σε μικρότερες αντέχουν» λέει η λοιμωξιολόγος γιατρός, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κυριακή Κανελλακοπούλου.

«Μιλάμε για τα μικρόβια που υπάρχουν στη χλωρίδα του οργανισμού, όπως είναι ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, τα μικρόβια των ρύπων και τα εντεροπαθογόνα μικρόβια (όπως η σαλμονέλα).Εάν όμως έχει κάποιος μέσα στην οικογένεια μια λοίμωξη (π.χ. μια διάρροια από σαλμονέλα), τα εσώρουχά του θα πρέπει να πλένονται χωριστά σε θερμοκρασίες 90 βαθμών Κελσίου».
Εάν θέλει κάποιος να πλύνει τα ρούχα του στους 40 βαθμούς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κι ένα αντιβακτηριακό υποχλωριώδες προϊόν, που θα αντέχει το πλυντήριο.
Τα παιδικά ρούχα
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το πλύσιμο των βρεφικών και νηπιακών ρούχων, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αυτής της ηλικίας δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί και είναι ευάλωτα σε μικρόβια και ιούς.

«Τα ρούχα των παιδιών έως 2-3 ετών θα πρέπει να πλένονται χωριστά από αυτά των ενηλίκων (γιατί μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια από τα ρούχα των μεγάλων) και σε θερμοκρασίες 60 βαθμών και άνω» υπογραμμίζει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πόπη Αναστασέα - Βλάχου.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να πεθάνουν όχι μόνο τα μικρόβια αλλά και τα ακάρεα και οι μύκητες. Από τα μικρόβια, ιδιαίτερα μας ανησυχεί για τα παιδιά ο σταφυλόκοκκος, που είναι επικίνδυνος και είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί».
Το απορρυπαντικό για τα παιδικά ρούχα πρέπει να έχει βάση το σαπούνι ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά ή άλλες χημικές καθαριστικές ουσίες.

«Τέτοια προϊόντα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο στους εφήβους, δηλαδή μετά την ηλικία των 12 ετών» συμβουλεύει η κ. Βλάχου. «Εάν είναι δυνατόν να απλώνετε τα παιδικά ρούχα στον ήλιο να στεγνώσουν - όπως έκαναν οι μανάδες μας - και μετά να τα σιδερώνετε με καυτό σίδερο».
Οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ συμβουλεύουν ακόμα να πλένετε τα ρούχα που φοράτε στο γυμναστήριο ή κατά την άθληση κάθε φορά μετά τη χρήση τους, χρησιμοποιώντας νερό σε θερμοκρασία τουλάχιστον 40 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη, γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά μεταφέρουν πολλά είδη βακτηρίων και μυκήτων.
Τα εσώρουχα
Οι επιστήμονες συνιστούν επίσης να πλένετε τα εσώρουχα χωριστά - και σε πολύ ζεστό νερό - από τα άλλα ρούχα σας (όπως π.χ. τις μπλούζες, τα παντελόνια και τα φορέματα) ή μαζί με τα σεντόνια και τις πετσέτες του μπάνιου, γιατί τα εσώρουχα έχουν συνήθως υψηλό μικροβιακό φορτίο.

Μια μελέτη του βρετανικού συμβουλευτικού οργανισμού Hygiene Audit Systems βρήκε ζωντανά βακτήρια, όπως τον σταφυλόκοκκο και το Ε. coli, στο 83% δειγμάτων εσωρούχων που είχαν πλυθεί στο πλυντήριο σε θερμοκρασίες 40 βαθμών ή χαμηλότερες (στο 89% των δειγμάτων).


«Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα απαλλάξετε τα ρούχα σας από τα εντεροπαθογόνα μικρόβια, να επιστρέψετε στους 60 βαθμούς Κελσίου», συμβουλεύει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγιεινής, καθηγητής Τζον Οξφορντ.
Απαραίτητο είναι επίσης να πλένετε τις πετσέτες της κουζίνας σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια από λαχανικά, άψητα κρέατα και πουλερικά.

Τέλος, να μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το πλυντήριο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με καυτό νερό - βάζοντας ένα πρόγραμμα στους 90-95 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα - ώστε να αποβάλλονται η τυχόν μούχλα, βακτήρια και υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.

Αυτό θα πρέπει να το κάνετε ακόμα συχνότερα (λ.χ. κάθε εβδομάδα) εάν χρησιμοποιείτε συνήθως υγρά απορρυπαντικά και προγράμματα με χαμηλές ή μέτριες θερμοκρασίες νερού. Μετά να αφήνετε ανοικτό το πλυντήριο ώσπου να βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει τελείως.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Περιηγηθείτε   στην Ελλάδα

                                                                                                                                                                     Οι καταρράχτες όπως δεν τους έχετε ξαναδεί     

> (Κάντε κλίκ επάνω δεξιά στη μικρή φώτο, σε κάθε πράσινη κουκίδα και


> κάθε αστεράκι. το ροδάκι του ποντικιού κάνει ΖΟΟΜ.)

>


                                                                                                                                                                     ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Το παιδί δε μπορεί να προβεί στην ανακάλυψη της γραφής αν πρώτα δεν αποκτήσει συνειδητοποίηση του σώματος του και δεν αναπτύξει ένα σταθερό σημείο αναφοράς, δηλαδή να καταλήξει στο ποια πλευρά του σώματος του υπερέχει (αριστερή- δεξιά). Η συνειδητοποίηση της κυρίαρχης πλευράς βοηθά το παιδί να αποκτήσει καλύτερη σχέση με το περιβάλλον του, καλύτερη κίνηση στο χώρο και άρα καλύτερη πρόσβαση στη γνώση που βρίσκεται παντού. Η αμφιπλευρικότητα έχει να κάνει με την ανάπτυξη και των δύο πλευρών του σώματος του προκειμένου να καταλάβει το παιδί την κυρίαρχη και να δώσει στην καθεμιά το ρόλο της.ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ: μύθοι και πραγματικότητες

Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι προσαρμοσμένος στους δεξιόχειρες. Το δεξί χέρι θεωρείται το καλό, το αναμενόμενο, το σύνηθες ενώ το αριστερό σπάνιο΄. Πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει παλαιότερα να αποκαλούν κάποιον αριστερόχειρα "ζερβοκουτάλα", "προβληματικό", "διαταραγμένο" κ.α;

Τα πράγματα καθόλου δεν είναι έτσι. Οι αριστερόχειρες διόλου προβληματικοί δεν είναι. Νεότερες μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες ανά τον κόσμο αυξάνονται ραγδαία με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι σε λίγα χρόνια θα κυβερνούν τον κόσμο καθώς κατέχουν κι ένα πλήθος αξιοθαύμαστων δεξιοτήτων που τους καταστούν ξεχωριστούς και ίσως πιο ποιοτικούς.

Δηλαδή:

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: τους δεξιόχειρες στους οποίους επικρατεί το αριστερό ημισφαίριο και τους αριστερόχειρες στους οποίους επικρατεί το δεξιό. Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες μέχρι πρότινος, όχι μόνο είχαν δομήσει όλο τον κόσμο στους δεξιόχειρες αλλά και θεωρούσαν ό,τι γινόταν με το δεξί ως καλό, "όλα να πάνε δεξιά" κτλ. Αυτοί ελέγχονται από το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου που είναι εκείνο της γραμμικής και αναλυτικής αντίληψης των πραγμάτων.

Οι αριστερόχειρες αντίθετα ήταν πάντα περιθωριοποιημένοι. Θυμόμαστε ή έχουμε ακόυσει περιστάτικα όπου γονείς έδεναν το αριστερό χέρι του παιδιού τους για να μάθει το παιδί τους να γράφει με το δεξί λες και το να γράψει με το αριστερό ήταν μεγάλο αμάρτημα.

Σήμερα 1 στους 10 ανθρώπους είναι αριστερόχειρας (περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι). Όμως οι νέες γεννήσεις αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα. Μέχρι το 2020 (σε 11 χρόνια μόλις) υπολογίζεται ότι οι αριστερόχειρες θα έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο! Το 2005 τα παιδιά που γεννήθηκαν αριστερόχειρες ήταν διπλάσιο από εκείνο του 1990. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το δεξί ημισφαίριο αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις νέες γενιές.

Όμως τα καλά νέα για τους αριστερόχειρες δε σταματούν εδώ καθώς όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι αριστερόχειρες βελτιώνουν τους ανθρώπους ως είδος αφού έρχονται να βγάλουν στην επιφάνεια τις καταπιεσμένες για χρόνια ικανότητες και δεξιότητες τους. Οι ίδιες έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος όρος της νοημοσύνης (IQ) των αριστεροχείρων είναι υψηλότερος από εκείνον των δεξιοχείρων. Οι αριστερόχειρες επίσης θεωρείται ότι έχουν φωτογραφική μνήμη και συγκρατούν καλύτερα τα χρώματα, τους ήχους και τις εικόνες. Ακόμα και στα παραφυσικά φαινόμενα (διόραση, x ray, τηλεπάθεια κτλ) οι αριστερόχειρες σχεδόν έχουν την αποκλειστικότητα.

Για τους επιστήμονες τα επόμενα χρόνια θα είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στους δεξιόχειρες και τους αριστερόχειρες. Από ιατρικής απόψεως, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι το διάστημα που αποφασίζεται αν το παιδί θα γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας είναι ο τέταρτος μήνας της κύησης όταν κάτι συμβαίνει στον εγκέφαλο του εμβρύου και το δεξί ημισφαίριο κυριαρχεί δημιουργώντας έναν αριστερόχειρα. Υπάρχει όμως μια μικρή πιθανότητα η διαδικασία αυτή να ανασταλεί και το έμβρυο να αναπτύξει και τις δύο πλευρές οπότε να χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δυο του χέρια.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι αριστερόχειρες γεννιούνται περισσότερο από γυναίκες άνω των 30 ετών και συνήθως στο δεύτερο μισό του έτους (Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο).

Υπάρχουν όμως και έρευνες που υποστηρίζουν ότι ι αριστερόχειρες είναι πιο βίαιοι και μάλιστα το ποσοστό τους ανάμεσα στους εγκληματίες είναι αρκετά υψηλό όπως και το ότι είναι πιο ευάλωτοι στο να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας Επίσης, σε αθλήματα που έχουν να κάνουν με διαμάχη και πάλη (μποξ κτλ) οι αριστερόχειρες υπερτερούν καθότι οι τεχνικές τους είναι πιο δύσκολα προβλέψιμες από τους δεξιόχειρες. Στη γυμναστική αντιθέτως, άθλημα πιο τεχνικό, δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πλεονέκτημα τους. Γνωστοί αριστερόχειρες ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Ναπολέων, ο ΑΙνστάιν (που ήταν και δυσλεκτικός), ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Πικάσο, ο Τζον Μακενρό, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Γούντι Άλεν, ο Λεών Τολστόϊ και ο...Τζακο Αντεροβγάλτης!!

Εν κατακλείδι, δε χρειάζεται να θεωρείται μειονεκτικό ένα παιδί που γράφει με το αριστερό, αντιθέτως πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό. Και οι δεξιόχειρες και οι αριστερόχειρες έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και ικανότητες, ίσως σε διαφορετικά πεδία, και γι' αυτό αποφασίζουν τα ημισφαίρια αλλά και το γενετικό υλικό (dna).                                                                                                                                                      

Η ιστορία των Ελληνικών γραμμάτων

Η Ελληνική γλώσσα και η Ελληνική γραφή είναι αυτές που βάλλονται κατά καιρούς από πολλούς καιροσκόπους που προσπαθούν την αλλοίωση τους γιατί η αρχαία Ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών και αυτοί που λένε ότι πρόκειται για μια εδώ και πολλούς αιώνες νεκρή γλώσσα ψεύδονται ασυστόλως! Η αρχαία Ελληνική γλώσσα δεν είναι νεκρή, αντιθέτως δίνει ζωή και χρώμα σε όλες τις δικές τους γλώσσες που αν δεν υπήρχε τα λεξικά τους θα ήταν...
κυριολεχτικά στο μέγεθος σαν ένα μικρό κόμικς και καμιά σχέση με τα δικά μας που είναι είκοσι περίπου τόμοι και περιέχουν περί τα 9.000.000 λήμματα ενώ και τώρα τα δικά τους έχουν γύρω στις 300.000 λήμματα.
Μήπως οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και όλοι οι άλλοι αστέρες και γαλαξίες δεν έχουν τα ονόματα που τους έδωσαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας απλά άλλα τα έχουν μεταφράσει και άλλα τα έχουν παραφράσει.
Μήπως στην ιατρική όλα τα ονόματα των ασθενειών δεν περιγράφουν με Ελληνικές ονομασίες τις παθήσεις που περιλαμβάνουν. Θα αναρωτηθεί κάποιος ποιος είναι ο λόγος που δεν περιγράφουν όλα τα παραπάνω στην δική τους γλώσσα.
Η απάντηση είναι μια, ότι η δική τους γλώσσα δεν έχει την δυνατότητα να τα περιγράψει γιατί η μόνη απόλυτα περιγραφική γλώσσα είναι η αρχαία Ελληνική και μάλιστα η τελειότερη είναι η γλώσσα του Ομήρου, ενώ οι δικιές τους είναι σημειωτικές .
Κατάργησαν τους τόνους, κατάργησαν τα πνεύματα και τώρα προσπαθούν να καταργήσουν όλη την Ελληνική γραφή με αυτό το συνονθύλευμα την γλώσσα που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι νέοι στις επικοινωνίες τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή νομίζω greekglish την ονομάζουν και ότι προσπαθούν να κάνουν τους νέους μας να ξεχάσουν την δική τους γλώσσα και γραφή.
Πρέπει λοιπόν να παροτρύνουμε τους νέους μας να την καταργήσουν και να χρησιμοποιούν μόνο την Ελληνική και να τους επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει πιο εύκολη γλώσσα και γραφή για κανένα άνθρωπο εκτός από την δική του όπως τους έχουν κάνει να πιστεύουν ότι η greekglish είναι πιο εύκολη.
Η Ελληνική γραφή είναι η αρχαιότερη γιατί έχουν βρεθεί πινακίδες και άλλα ευρήματα με διάφορες Ελληνικές γραφές ιερογλυφικά( δίσκος της Φαιστού),


Γραμμική Α , Γραμμική Β πινακίδες της Πύλου η όποια αποκρυπτογραφήθηκε από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Michael Ventris ο οποίος όταν διάβασε τι έλεγε μια από τις πινακίδες που αποκρυπτογράφησε φώναξε πάλι μπροστά μου αυτοί οι ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!


Κάποιοι βασιζόμενοι σε ένα σχόλιο του Ηροδότου ότι τα Ελληνικά γράμματα ίσως να τα έφερε ο Κάδμος ο μετέπειτα βασιλιάς των Θηβών από την Φοινίκη ενώ εκεί τα είχε διαδώσει ο Αγήνωρ ο οποίος ήταν από την Κρήτη και από τα ονόματα των παιδιών του πήρα τα ονόματα τους οι περιοχές Φοινίκη(Φοίνιξ) και Κιλικία (Κίλιξ) αλλά και αυτά ήταν Ελληνικά γράμματα.
Το σημαντικότερο όμως ότι κανένα γράμμα του σημερινού Ελληνικού αλφαβήτου δεν έχει καμία σχέση με κανένα του λεγόμενου Φοινικικού.
Πρώτον τα Ελληνικά ιδεογράμματα που συνδυασμός ενός αριθμού από αυτά αποτελούν μια συλλαβή που συνδυασμός ενός αριθμού συλλαβών αποτελούν μια λέξη.
Οι Γραμμικές γραφές που όπως αποδείχτηκε η Β είναι Ελληνική γραφή και όπως πιστεύω και Α θα είναι το ίδιο κάθε σύμβολο τους αποτελεί μια συλλαβή που αριθμός από σύμβολα θα αποτελέσει μια λέξη.
Και τα Ιερογλυφικά που κάθε σύμβολο αποτελεί μια ολόκληρη λέξη(ιερογλυφικά ονομάζονται γιατί στην Αρχαία Αίγυπτο μόνο οι ιερείς τους ήξεραν να διαβάσουν τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά.
Όσον αφορά τα Φοινικικά είναι ένας τύπος ιερογλυφικών γιατί κάθε σύμβολο τους αποτελεί μια λέξη. Όπως το άλεφ που είναι ένα σύμβολο που λένε ότι από αυτό αντιγράψαμε το γράμμα Α αλλά αυτό και όπως όλα τα Φοινικικά γράμματα είναι σύμφωνα και σημαίνει Βόδι το οποίο έχει προς τα αριστερά κλίση 90ο . Το Γκίμελ που μοιάζει με ένα ανάποδο και γυρτό κεφαλαίο Γ και σημαίνει καμήλα ή το άιν που είναι ίδιο με το σύμβολο του δικού μας όμικρον και σημαίνει οφθαλμός.
Στο όμικρον αν κάνει κάποιος το άθροισμα της αξίας που έχει κάθε γράμμα με την αρχαία Ελληνική αρίθμηση τι νομίζετε ότι βγαίνει:
Ο = 70
Μ = 40
Ι = 10
Κ = 20
Ρ =100
Ο = 70
Ν = 50
Σύνολο =360 μοίρες, όσες είναι και οι μοίρες που αποτελούν το σύμβολο του . Οπότε για ποια ομοιότητα μιλάνε;
Γιατί από ότι λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τα Ελληνικά γράμματα τα φιλοτέχνησε ο Πυθαγόρας και δεν μπορεί παρά να έκλεισε κάποια μαθηματικά μάσα τους γιατί ήταν ό μεγαλύτερος μαθηματικός και όχι ζωγράφος.
Παραθέτω και ένα έγγραφο με την εξέλιξη των Ελληνικών γραμμάτων το οποίο προμηθεύτηκα από το βιβλίο του Στάμου Καραμούζη «το Θείον Ελληνικόν Αλφάβητον» εκδόσεις Γεωργιάδη, για να δείτε το πόσα ψέματα μας λένε γιατί θέλουν κάποιοι να οικειοποιηθούν ότι αφορά την αρχαία Ελλάδα.

Γι αυτό πρέπει να ωθούμε τους νέους να σέβονται και να αγαπάνε κάθε τι που αφορά την Ελλάδα και να απαντούν σ αυτούς που λένε ειρωνικά Έλληνας δεν είσαι ;
Ναι ρε Έλληνας είμαι και είμαι πολύ περήφανος γι αυτό.

http://utidanos.blogspot.com/Μέλι + Κανέλλα
Γεγονότα για το μέλι και κανέλα: Διαπιστώνεται ότι ένα μείγμα από μέλι και κανέλα θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Το μέλι παράγεται στις
περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης
το μέλι ως ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία παρενέργεια για όποιο
είδος ασθένειας.
Η επιστήμη σήμερα λέει ότι ακόμη και αν το μέλι είναι γλυκό, εάν
λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτή δεν βλάπτει
διαβητικούς ασθενείς. Το Weekly World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έδωσε τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μέλι και κανέλλα όπως προέκυψε από έρευνα επιστημόνων των δυτικών χωρών:
ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ:
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε πάνω στο ψωμί, αντί ζελέ και μαρμελάδα και να το τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην το ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Στην Αμερική και τον Καναδά, διάφορα νοσοκομεία

φρόντιζαν τους ασθενείς επιτυχώς και έχουν διαπιστώσει ότι όσο
μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και
φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις
φλέβες.
ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ:

Ασθενείς με αρθρίτιδα μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.
ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ:
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ:

Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι

σταματήσει να σας πονά.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.


ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ:
Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.ΣΤΟΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ:όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο
στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (φουσκώματα):

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν

ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται

από φυσικό αέριο.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το

ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και
ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες
και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.
ΔΥΣΠΕΨΙΑ:
Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.

ΓΡΙΠΗ:

Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό
συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή
από γρίπη.
ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ:

Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά,
συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο και απαλό και καθυστερεί τα γηρατειά. Η διάρκεια ζωής, επίσης αυξάνεται και ακόμη και ένας 100 ετών, αρχίζει να φέρεται σαν 20χρονος.
ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ:
Καθημερινά το πρωί μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, να πίνετε μέλι και κανέλα σε σκόνη βραστά σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και των πιο εξαιρετικά παχύσαρκων ατόμων. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρεύεται στο σώμα, ακόμη και αν το άτομο κάνει δίαιτα υψηλή σε θερμίδες.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ:
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, έδειξε ότι
προχωρημένος καρκίνος του στομάχου και των οστών έχει θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις μορφές καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας για έναν μήνα τρεις φορές την ημέρα.
ΚΟΥΡΑΣΗ:
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα ζάχαρης στο μέλι
είναι πιο χρήσιμη παρά επιζήμια για την αντοχή του σώματος.
Ηλικιωμένοι, που παίρνουν το μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, είναι περισσότερο σε εγρήγορση και ευελιξία. Ο Dr Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι μισή κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό πασπαλισμένο με κανέλα σε σκόνη, να λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα και το απόγευμα περίπου στις 3:00 μ.μ. όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα

      ΟΜΑΔΕΣ


Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου

 Πυραμίδα του Χέοπα (Αίγυπτος)

 Φάρος της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος)

 Κολοσσός της Ρόδου

 Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία (Ολυμπία, Φειδίας)

 Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας

 Ναός της Άρτεμης (Έφεσσος)

 Μαυσωλείο της ΑλικαρνασσούΟι 7 τέχνες

 Ποίηση

 Μουσική

 Χορός

 Θέατρο

 Ζωγραφική

 Γλυπτική

 ΚινηματογράφοςΟι 7 σοφοί

 Θαλής ο Μιλησιος

 Σόλων ο Αθηναίος

 Πιττακός ο Μυτιληναίος

 Βίας ο Πριηνεύς

 Χείλων οΛακεδαιμόνιος

 Περίανδρος ο Κορίνθιος

 Κλεόβουλος ο ΡόδιοςΤα Επτάνησα

Κέρκυρα Κεφαλλονιά Ζάκυνθος Λευκάδα Ιθάκη Παξοί ΑντίπαξοιΟι 7 ημέρεςΟι 7 νάνοι της ΧιονάτηςΤα 7 κατσικάκαι του παραμυθιούΟι 7 νότεςΟι 10 πληγές του Φαραώ

 Μεταβολή των νερών του Νείλου σε αίμα

 Βάτραχοι

 Σκνίπες

 Μύγες

 Θάνατος των ζώων

 Στάχτη από τον ουρανό

 Χαλάζι

 Ακρίδες

 Σκοτάδι για τρεις μέρες

 Θάνατος των πρωτότοκων γιών

Οι τρεις αρχαίοι ρυθμοί αρχιτεκτονικής

 Ιωνικός

 Δωρικός

 ΚορινθιακόςΟι τρεις μάγοι

 Βαλτάσαρ

 Γασπάρ

 ΜελχιώρΟι τρεις μοίρες

 Κλωθώ

 Λάχεση

 ΆτροποςΟι τρεις κατηγορίες μουσικών οργάνων

 Πνευστά

 Έγχορδα

 ΚρουστάΟι τρεις τραγικοί ποιητές της αρχαιότητας

 Σοφοκλής

 Αισχύλος

 ΕυριπίδηςΟι 9 μούσες

 Καλλιόπη (επική ποίηση ρητορική)

 Κλειώ (ιστορία)

 Πολύμνια (Θεατρική τέχνη)

 Τερψιχόρη (Χορός Χορική ποίηση)

 Ερατώ (λυρική ποίηση

 Μελπομένη (τραγωδία)

 Θάλεια (κωμωδία)

 Ουρανία (αστρονομία)

 Ευτέρπη (αυλική τέχνη)Οι 12 θεοί του Ολύμπου

 Διάς

 Ήρα

 Αθηνά

 Απόλλωνας

 Άρτεμις

 Εστία

 Ποσειδώνας

 Ερμής

 Ήφαιστος

 Άρης

 Αφροδίτη

 ΔήμητραΛέξεις από ΠΑΡ:

1. Ιστορία με αλληγορικό νόημα: ΠΑΡαβολή

2. Ο κήπος της Εδέμ: ΠΑΡάδεισος

3. Ο καιρός που πέρασε: ΠΑΡελθόν

4. Τμήμα γραπτού κειμένου: ΠΑΡάγαφος

5. Γεωμετρικό σχήμα: ΠΑΡαλληλόγραμμο

6. Χώρος αναψυχής με δέντρα: ΠΑΡκοΛέξεις από ΣΥΝ:

1.Πολύ πρωί: ΣΥΝταχα

2.Με οδηγεί στο μαγείρεμα: ΣΥΝταγή

3.Διατηρώ κάτι αναλοίωτο: ΣΥΝτηρώ

4.Συνοδεύει κάποιον: Συνοδός

5.Συμφωνία, σύμβαση δυο κρατών: ΣΥΝθήκη

6.Συνήθεια: ΣΥΝήθειο

7.Εργαλείο τεχνίτη: ΣΥΝεργο
H Επιστήμη της Συγχώρεσης

Ένα όμορφο μήνυμα που έλαβα- δυστυχώς δίχως πηγή...- όπου σε μορφή διαλόγου ανάμεσα στο Σωκράτη και το Διόστρατο, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος φέρεται να μιλά για την Επιστήμη της συγχώρεσης, την "τριαδικότητα" του ανθρώπου και... το χωροχρόνο.

- Σωκράτη, πες μου κάτι για την συγχώρεση.

- Όντως πρέπει κάτι να σου πω γι' αυτήν, διότι στην πραγματικότητα εσύ δεν συγχώρεσες κανέναν ποτέ.

- Μα τι μου λες, Σωκράτη! Έχω συγχωρέσει πολλές φορές!

- Φαινομενικά. για να φανείς καλός στα δικά σου και των άλλων τα μάτια. Στην ουσία ούτε οι άλλοι συγχώρεσαν κανέναν, όχι μόνο εσύ, αν αυτό σου κάνει να νιώθεις καλλίτερα.

- Τόσο κακοί είμαστε όλοι Σωκράτη;

- Όχι, τόσο ανήξεροι όλοι σας είσαστε, Διόστρατε. Ουδείς εκών κακός. Κακός γίνεσαι από την άγνοιά σου.

- Τι δεν ξέρουμε, Σωκράτη περί της συγχώρεσης;

- Δεν ξέρετε τίποτε.

- Τίποτε;

- Απολύτως τίποτε. Εσείς όλοι αγνοείτε την επιστήμη της συγχώρεσης.

- Η συγχώρεση λοιπόν είναι επιστήμη;

- Είναι μεγάλη επιστήμη αυτή. Και ειδικοί σ' αυτήν την επιστήμη πάνω στην Γη είναι πολύ λίγοι, που μετρούνται στα δάκτυλα της μιας χειρός.

- Τότε οι άλλοι τι κάνουν, όταν δηλώνουν πως συγχώρεσαν;

- Αυτοί κοροϊδεύουν πριν απ' όλα τον εαυτόν τους και εξ αυτού- και τους άλλους. Για να κοροϊδέψεις τον άλλον - πρέπει να προηγηθεί υποχρεωτικά το στάδιο της αποβλάκωσης του ιδίου εαυτού σου. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι. Οι πνευματικά αγράμματοι κοροϊδεύουν τους πνευματικά αγράμματους. Ένας αγράμματος μπορεί να κοροϊδέψει μόνο δύο ειδικά για την περίσταση πρόσωπα: τον εαυτό του, λόγω αγραμματοσύνης και τον άλλον, επίσης αγράμματο. Η πνευματική βολή του αγραμμάτου δεν ξεπερνάει ποτέ τα όρια της αγραμματοσύνης. Γεννιέται εντός της, εξελίσσεται εντός της και πεθαίνει εντός της.

- Βάσει αυτών που είπες, Σωκράτη, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι:

κανείς κανέναν δεν συγχώρεσε, όλοι μας είμαστε ανήξεροι και εξ αυτού κακοί χωρίς την θέλησή μας, η συγχώρεση είναι ολόκληρη επιστήμη, αυτήν την επιστήμη την αγνοούμε λόγω της αγραμματοσύνης μας, και λόγω της αγραμματοσύνης μας κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον, επίσης αγράμματο, και η αγραμματοσύνη ανακυκλώνεται εντός των πλαισίων της ιδίας.

- Πολύ σωστά, Διόστρατε! Ωραία ανακεφαλαίωση έκανες όλων των πριν λεχθέντων!

- Με άλλα λόγια κάναμε μια εισαγωγή στο θέμα της συγχώρεσης.

- Διόστρατε, στην ουσία ήδη είπαμε τα πάντα, που χρειαζόταν να ειπωθούν, αφήσαμε μόνο την αιτία στην άκρη για να μπορέσει να την βρει ο κάθε ανήσυχος και φιλομαθής νους. Για την καρδιά του καθενός δεν λέω τίποτε- διότι αυτή ξέρει πολύ καλά την απάντηση. Η καρδιά σου, Διόστρατε, το βλέπω - ξέρει την απάντηση.

- Την ξέρει, Σωκράτη, την ξέρει. Μέχρι να φιλοσοφήσει ο νους μου, περνώντας μέσα από χίλια μονοπάτια της αναζήτησης και της αιώνιας αμφιβολίας - η καρδιά μου σιωπηλή με κοιτάει και χαμογελάει, περιμένοντας υπομονετικά την στιγμή να έλθω ο ίδιος με την θέλησή μου σ' αυτήν και να την ρωτήσω, αυτή έχει έτοιμη ήδη την απάντηση.

- Ακριβώς, Διόστρατε. Θέλω να σου πω κάτι, για να το θυμάσαι πάντα. Μέσα στο είναι σου υπάρχουν δυο υπερδυνάμεις, η μία- μαχητική και επιθετική, που συνεχώς ανησυχεί, διότι πασχίζει να μάθει τα πάντα- είναι ο νους. Και η άλλη- ειρηνική και ήρεμη, που δεν βιάζεται, δεν ανησυχεί, ξέρει τα πάντα και ουδέποτε αμφιβάλλει και ποτέ δεν φιλοσοφεί- είναι η καρδιά. Στο εξωτερικό επίπεδο ο νους φαντάζει ισχυρότερος, αλλά έτσι στην πραγματικότητα δεν είναι. Διότι στο εσωτερικό επίπεδο, το αληθινό- η καρδιά καθορίζει τα πάντα. Είναι η αληθινή υπερδύναμη, αλλά δεν επεμβαίνει, αν δεν της το ζητήσεις εσύ ο ίδιος. Εσύ λοιπόν είσαι η τελική απόφαση και επιλογή, είσαι η αιτία και το αποτέλεσμα, η ελεύθερη βούληση και ανταποδοτική δικαιοσύνη- νέμεση. Με καταλαβαίνεις, Διόστρατε;

- Σε καταλαβαίνω, Σωκράτη. σε καταλαβαίνω.

- Πρόσεξε τι σου έχω πει, Διόστρατε: εσύ είσαι η τελική απόφαση και επιλογή, συνεπώς - η αιτία και το αποτέλεσμα. Είσαστε τρεις: εσύ, η καρδιά και ο νους. Στην ουσία εσύ και ο νους- είσαστε το παράγωγο της καρδιάς, αυτή προϋπήρχε και θα υπάρχει μετά. Για έναν και μοναδικό λόγο η καρδιά δέχτηκε να κατεβεί στην ισότιμη με τους άλλους δυο θέση- για να τους δώσει την δυνατότητα εξέλιξης. Εσύ λοιπόν, αναπτυσσόμενος με την μέθοδο λαθών και εμπνεύσεων- καθορίζεις τα πάντα, που σε αφορούν. Συνεπώς, είσαστε στο εξωτερικό προσωρινό επίπεδο οι τρεις- εσύ, η καρδιά και ο νους. Με όποια πλευρά συμμαχήσεις, της δώσεις την προτίμησή σου- εκείνη η πλευρά θα νικήσει στο εξωτερικό προσωρινό επίπεδο.

- Και στο εσωτερικό επίπεδο τι θα γίνει, Σωκράτη;

- Στο εσωτερικό επίπεδο, ασχέτως της προηγούμενής σου σωστής η λάθους επιλογής - η καρδιά, ως αληθινή αφέντρα, θα βάλει τα πάντα στην θέση τους.

- Θέλω να σε ρωτήσω και κάτι ακόμη, Σωκράτη.

- Ρώτα με.

- Είμαστε τρεις είπες- εγώ, η καρδιά και ο νους. Πες μου, από αυτούς τους δυο- ποιος με αγαπάει αληθινά;

- Ήδη ξέρεις την απάντηση, Διόστρατε.

- Την ξέρω, αλλά αυτήν την στιγμή μας ακούνε και οι άλλοι- πες τι έχεις να πεις γι' αυτούς, γι' αυτούς κάντο, όχι για μένα.

- Είσαστε οι τρεις: εσύ, η καρδιά και ο νους. Εσύ μπορείς κατά καιρούς να αγαπάς πότε τον ένα και πότε τον άλλον η και τους δυο μαζί ταυτοχρόνως, η να μην αγαπάς κανέναν από τους δυο. Ασχέτως του τι εσύ προτιμάς ανά πάσα στιγμή, η καρδιά σταθερά, αμετάβλητα, τρυφερά και συγκινητικά σ' αγαπάει πάντα εις τους αιώνας των αιώνων άνευ όρων.

- Τόσο πολύ, δηλαδή;

- Ναι, τόσο πολύ.

- Καρδούλα μου. αγαπημένη.

- Έτσι πρέπει ο καθένας από σας στο γήινο επίπεδο να λέει στην καρδιά του όταν σηκώνεται το πρωί και όταν πέφτει για ύπνο το βράδυ και όταν παραδίδει το πνεύμα του την τελευταία στιγμή. Τι έπαθες, Διόστρατε, δάκρυσες;

- Συγκινήθηκα.

- Πολύ καλό αυτό- η συγκίνηση είναι δείγμα δράσης της καρδιάς, είναι δείγμα, ότι ακούς πότε - πότε τη φωνή της. Να προσθέσεις στην ανακεφαλαίωση, που έχεις κάνει για την συγχώρεση και ένα στοιχείο ακόμη- την συγκίνηση. Διότι χωρίς την συγκίνηση- δεν μπορείς να συγχωρέσεις με την καρδιά, δηλαδή αληθινά. Ο νους συγχωρεί επιφανειακά, ψεύτικα, τυπικά και πάντα χωρίς συγκίνηση, άρα στην ουσία ΔΕΝ συγχωρεί. Κατάλαβέ το.

- Σωκράτη, εμείς κάναμε εδώ μια προσθήκη στο θέμα της συγχώρεσης, η μάλλον δύο ακόμη προσθήκες- την καρδιά και την συγκίνηση.

- Και όμως δεν φτάσαμε ακόμη στην αληθινή ρίζα όλου του φαινομένου της συγχώρεσης, Διόστρατε. Σε πηγαίνω σιγά - σιγά προς τα κει, όχι διότι δεν θα καταλάβεις- ο νους σου θα καταλάβει σχεδόν τα πάντα, αλλά σε πηγαίνω σιγά- σιγά προς τα κει για να ΝΙΩΣΕΙΣ. Τότε μπορούμε να πούμε, ότι κατάλαβες πραγματικά. Μαθαίνω κάτι, χωρίς να το νιώθω- ισοδυναμεί με το «ξέρω». Μαθαίνω κάτι, νιώθοντας αυτό- ισοδυναμεί με το «γνωρίζω» Από την μια- η επιφανειακή, ακαδημαϊκή γνώση εντυπωσιασμού και από την άλλη η βαθιά πραγματική γνώση σιωπής και κατανόησης, της αληθινής κατανόησης.

- Συνέχισε, Σωκράτη.

- Και τώρα, Διόστρατε, άκουσε και για την καθεαυτού συγχώρεση τα μυστήρια. Μόνο στον υλικό σας τρισδιάστατο χώρο συγχώρεση υπάρχει. Στα επίπεδα, που βρίσκομαι εγώ τώρα- συγχώρεση, ως αυτοτελή ανεξάρτητη έννοια δεν υπάρχει, διότι ΔΕΝ χρειάζεται. Εδώ άλλα, πολύ ανώτερα πράγματα υπάρχουν.

- Ποια;

- Εδώ υπάρχει μόνο η Αγάπη, Διόστρατε, και επειδή η Αγάπη περιέχει τα πάντα- μέσα σ' όλα αυτά υπάρχει η συγχώρεση, σαν λεπτομέρεια. Ότι είναι λεπτομέρεια Εκεί, σε μας - είναι βασικότατο, θεμελιώδες πράγμα Εδώ, σε σας. Επειδή η συγχώρεση έχει μεγάλη, πολύ μεγάλη σημασία εδώ- αυτή συνδέεται άρρηκτα με τον ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ.

- Πρώτη φορά το ακούω αυτό, Σωκράτη.

- Πουθενά δεν θα το ακούσεις αυτό, σου το λέω εγώ τώρα. Συγκεντρώσου λοιπόν. Η συγχώρεση συνδέεται με την κίνηση του χωροχρόνου. Συγχώρεση- είναι στην ουσία αποδοχή στο νοητικό και ψυχικό σου χώρο κάποιου άλλου, ασχέτως του ποιος είναι αυτός ο κάποιος άλλος, ασχέτως του λάθους του, που αυτός διέπραξε. Εδώ είσαι στοιβαγμένος στον χώρο και τον χρόνο. Το νοητικό σου είναι και το ψυχικό σου είναι - επίσης, είναι στοιβαγμένα στον χωροχρόνο, δηλαδή στην κάποια έκταση και κάποια διάρκεια. Άρα - εδώ έχεις κάποια σύνορα. Εδώ είσαι Εγώ, που έχει όρια, για να ξεχωρίζει από τα άλλα Εγώ. Το Εγώ σου έχει συνεπώς και έκταση = χώρο και διάρκεια = χρόνο. Π.χ. ένας σε κακοκάρδισε, σε πρόσβαλλε, σε ταπείνωσε, σε πρόδωσε, σε πλήγωσε στο υλικό χωροχρονικό επίπεδο που βρίσκεσαι. Ποια είναι η πρώτη σου αντίδραση;

- Κατάλαβα, Σωκράτη. Η πρώτη μου αντίδραση είναι αντίδραση της απόρριψης, της μη αποδοχής αυτού του προσώπου.

- Σωστά. Είναι αντίδραση της έξωσης από τον νοητικό και ψυχικό σου χώρο αυτού του προσώπου. Συγχώρεση- είναι μια υπέρβαση του πόνου και της οργής. Είναι υπέρβαση του οποιουδήποτε αρνητικού αισθήματος προς τον πληγώσαντα εσένα ατόμου και αποδοχή του στον χώρο και τον χρόνο σου. Κατάλαβες;

- Τώρα το κατάλαβα.

- Το «κατάλαβα» δεν φτάνει, Διόστρατε. Χρειάζεται και κάτι άλλο.

- Α! Κατάλαβα! Χρειάζεται : γνώση = υπέρβαση αγραμματοσύνης, μόρφωση = υπέρβαση της ενδογενούς αγριότητας, καρδιά και αίσθημα = υπέρβαση της κακίας.

- Πολύ κοντά βρίσκεσαι στην ρίζα, αλλά ακόμη δεν την ακούμπησες, Διόστρατε! Προσπάθησε κι άλλο! Μη με απογοητεύεις!

- Η. Αγάπη. Σωκράτη;

- Τι μου ψιθυρίζεις την Ιερότερη Λέξη των λέξεων, Διόστρατε; Φώναξέ την δυνατά και μην ντρέπεσαι : Η ΑΓΑΠΗ!!!!!!!

- Η ΑΓΑΠΗ!!!!!!!

- Ναι, Διόστρατε! Η Αγάπη χρειάζεται! Δεν μπορείς να αποδεχτείς κανέναν στον χώρο και στον χρόνο σου χωρίς την Αγάπη! Και να έχεις όλα τα υπόλοιπα- γνώση, μόρφωση, καρδιά και αισθήματα χωρίς της Αγάπη- δεν κάνεις απολύτως τίποτα! Θα είναι μόνο παιχνίδια του νου! Όποιος δεν αγαπά- δεν μπορεί να συχωρέσει και ας λέει ότι θέλει και δεν θέλει- θα ψεύδεται. Θα κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Σε συγχωρώ = σε αποδέχομαι πάλι στον χώρο και τον χρόνο μου, σε αποδέχομαι πάλι στο είναι μου, διότι γνωρίζω, διότι είμαι μορφωμένος, διότι έχω καρδιά και αισθήματα, διότι όλα αυτά που τα έδωσε η ΑΓΑΠΗ, που λύνει το οποιοδήποτε πρόβλημα και ξεπλένει την οποιαδήποτε βρωμιά! Αυτή είναι η επιστήμη της συγχώρεσης! Η επιστήμη ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ!

Η αϋπνία αυξάνει την πιθανότητα εμφράγματος.


Από Farmakeia Application: http://www.farmakeia-iphone.blogspot.com

Νέα Υόρκη - Όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ ή ξυπνούν πριν το πρωί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα νορβηγική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λαρς Έρικ Λάουγκσαντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πάσχουν από αϋπνία, κινδυνεύουν κατά 27-45% περισσότερο να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με όσους κοιμούνται συνήθως χωρίς πρόβλημα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 52.600 ενήλικες, από τους οποίους 2.369 άτομα υπέστησαν έμφραγμα σε διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν τους θανάτους με τις συνήθειες ύπνου των ατόμων και βρήκαν ότι όσοι σχεδόν κάθε νύχτα δυσκολεύονταν να αποκοιμηθούν, είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα. Όσοι κοιμούνταν μεν σχετικά εύκολα, αλλά δυσκολεύονταν να μείνουν κοιμισμένοι όλη τη νύχτα, είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσοι δεν ξυπνούσαν ανανεωμένοι το πρωί, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο 27% κατά μέσο όρο.

Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αϋπνίας, σύμφωνα με την έρευνα. Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης συσχετίσει την αϋπνία με καρδιολογικά προβλήματα.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η αϋπνία έχει αυτή την επίπτωση στην καρδιά. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι η αϋπνία επιδεινώνει τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος και η φλεγμονή.

Οι ερευνητές συστήνουν σε όσους πάσχουν από μόνιμη αϋπνία, να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

«Τα προβλήματα ύπνου είναι συνηθισμένα και σχετικά εύκολο να αντιμετωπισθούν», δήλωσε ο Δρ Λάουγκσαντ.

                                                                                             Η δυσλεξία μπορεί να μην είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πως θα καταλάβεις έγκαιρα όμως ότι το παιδί σου έχει πρόβλημα;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου δίνει τα συμπτώματα στον προφορικό και γραπτό λόγο του παιδιού και σου εξηγεί πως να το αντιμετωπίσεις!

Όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν δυσλεξία. Πρόκειται για πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος όπου ο εγκέφαλος παρουσιάζει δυσλειτουργία στους τομείς της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας.

Δυστυχώς ενώ το παιδί έχει τελείως φυσιολογική νοημοσύνη κατά την προσχολική ηλικία, εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα.

Οι γονείς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους έχει δυσλεξία από τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.Αν στον προφορικό λόγο…

1. Παραλείπει συλλαβές ή καταλήξεις.

2. Μιλάει κομπιαστά, αργά και ψάχνει να βρει τις κατάλληλες λέξεις.

3. Μπερδεύει την σειρά των γραμμάτων μέσα στη λέξη.

4. Δυσκολεύεται να διηγηθεί μια ιστορία με την σωστή σειρά τω γεγονότων.

5. Κατά την ανάγνωση δεν τηρεί τα σημεία στίξης.Στο γραπτό λόγο…

1. Γράφει ακατάστατα και δυσανάγνωστα.

2. Παραλείπει, αντιμεταθέτει, προσθέτει γράμματα ή συλλαβές μέσα στη λέξη.

3. Κάνει λάθη στην αντιγραφή από τον πίνακα.

Εκτός από τον προφορικό και τον γραπτό λόγο, το παιδί μπορεί να ξεχνάει ονόματα, μέρες ή ακόμα να μπερδεύει το χθες με το αύριο. Τότε έχει πρόβλημα με τον χωροχρονικό προσανατολισμό, αλλά και με την μνήμη του. Ας δούμε τα σημάδια…Χωροχρονικός προσανατολισμός:

- Μπερδεύει χωροχρονικές έννοιες όπως δεξί – αριστερό, χθες – αύριο.

- Δυσκολεύεται να μάθει τις μέρες της εβδομάδας, τους μήνες, τις ώρες.

                                                                          


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΛΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 

  Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε στο σπίτι διάφορα προβλήματα με τα παιδιά μας και συχνά ενώ πιστεύουμε ότι αντιδρούμε σωστά στην πραγματικότητα κάνουμε μεγάλα λάθη. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να λύσετε με το σωστό τρόπο μερικές δύσκολες καταστάσεις.Μας αρέσεις, αλλά δεν μας αρέσει αυτό που κάνεις!

Μετά το λάθος ή την αταξία του, το παιδί νομίζει πως δεν το αγαπάτε πια.

Δεν πρέπει ποτέ ένα παιδί να σκέφτεται πως δεν το αγαπάνε.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται διάκριση ανάμεσα σ` αυτό και στη συμπεριφορά του.

Να λέτε: «αυτή η πράξη σου είναι κακή»

Ποτέ όμως: «είσαι κακό παιδί»

Ακόμα και το πιο καλό παιδί έχει δικαίωμα να πέσει σε σφάλμα.

Έχει λοιπόν σημασία να ξέρει το παιδί ότι το εκτιμάτε κι ότι δεν συνδέετε αυτή την εκτίμησή σας με το λάθος του.

Μη λέτε : «είσαι βλάκας! Είσαι ανόητος!»

Πείτε διαφορετικά αυτό που εννοείτε «Αυτή η πράξη σου δεν είναι και τόσο έξυπνη. Ίσως ήσουνα λιγάκι αφηρημένος ή ζαλισμένος όταν φέρθηκες έτσι»

Μη λέτε : « Τι άτακτος που είσαι! Παλιόπαιδο! Απρόσεκτε! Τι ενοχλητικός που είσαι!»

Αλλά : «είσαι καλό παιδί. Κάτι όμως θα πρέπει να σου συμβαίνει και σε κάνει να φέρεσαι ενοχλητικά. Πες μου, έχεις καταλάβει τι μπορεί να είναι αυτό να το συζητήσουμε;»

Παράπονα για το μωρό…!

«Μαμά! Μαμά! Ο Γιάννης έσκισε το βιβλίο μου!» ξεφώνισε αγανακτισμένος ο Γιώργος με τα καμώματα του μωρού.

Να λοιπόν μια σωστή συμπεριφορά:

«Γιώργο μου, λυπάμαι που σκίστηκε αυτό το βιβλίο. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να το κολλήσουμε αλλά δεν μπορεί να γίνει ακριβώς όπως ήταν πρώτα. Όμως, τι θα μπορούσες να κάνεις για να μη σου ξανασκίσει κάποιο άλλο βιβλίο;»

«Δεν ξέρω!» Το παιδί είχε νευριάσει και δεν μπορούσε να συζητήσει ήρεμα.

«Καλά! Σκέψου τώρα κι εσύ και θα τα πούμε σε λίγο». Θέλω να τελειώσω κάτι τώρα. (πείτε για κάποια δουλειά σας που πρέπει να γίνει πράγματι, πηγαίνετε ν` ασχοληθείτε μ` αυτήν.) Έτσι το παιδί θα μείνει μόνο του, θα ηρεμήσει και θα συζητήσει.

«Λοιπόν δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε το μωρό να μη σχίζει βιβλία. Τι θα κάνουμε όμως για να το αποφύγουμε όσο μπορούμε;»

«Μαμά, θα κρατήσω τα βιβλία μου κάπου να μη φτάνει το μωρό. Να τα διαβάζω ακόμη, μακριά του »

Χρησιμοποιείστε αυτές τις εκφράσεις«Καταλαβαίνω πώς νιώθεις! Όμως είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις να λύσεις το πρόβλημά σου (π.χ. με το φίλο σου) μόνος σου. Όμως, αν με χρειαστείς ξέρεις πού θα με βρεις!»

Αυτό δεν θα το πούμε ποτέ με οίκτο. Ο τόνος της φωνής μας έχει μεγάλη σημασία για το αποτέλεσμα. Η κατανόηση βοηθάει το παιδί. Όχι η συμπόνια!

Ας τα αφήσουμε ακόμα να λύνουν τις διαφορές τους μόνα τους. Τουλάχιστον να το δοκιμάζουν.

Αν ζητήσουν βοήθεια θα τους την προσφέρουμε.

Και κάποια άλλη ώρα – όχι τη στιγμή που το πρόβλημα είναι έντονο- θα περάσουμε στο παιδί τις σωστές αντιλήψεις γύρω από τις σχέσεις των ανθρώπων και τη συμπεριφορά μας, μεταχειριζόμενοι φυσικά , φανταστικές περιπτώσεις παιδιών για παράδειγμα!

Μην φωνάζεις!

Γιατί φωνάζεις;Αν δεν καταλάβατε ότι η ερώτηση αυτή απευθύνεται κυρίως σε σας, τους φωνακλάδες γονείς, και νομίζετε πως αφορά μόνο τα μικρά σας ζιζάνια, που σας βγάζουν από τα ρούχα σας, τότε έχετε ένα λόγο παραπάνω για να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί.

Δεν είστε οι μόνοι γονείς που φωνάζετε! Ρίξτε μια ματιά στα 13 συχνότερα παράπονα των γονιών για τα παιδιά τους, που προκαλούν εκνευρισμό μέσα στο σπίτι. Σας θυμίζουν τίποτα;

1. Μα, γιατί δεν πάει ποτέ για ύπνο όταν πρέπει;

2. Μόνο η κόρη μου κάνει…. 10 ώρες να ντυθεί!

3. Αυτό το πλύσιμο των δοντιών τους μου έχει βγάλει την πίστη

4. Φάε όλο το φαγητό σου αλλιώς δεν έχει να πας πουθενά

5. Δεν έχει, παιδάκι μου, γαριδάκια εδώ που είμαστε. Τι να κάνουμε τώρα;

6. Κατέβα κάτω, θα χτυπήσεις και ποιος θα σε τρέχει μετά;

7. Δεν είπαμε ότι δεν πηγαίνουμε στα βαθιά χωρίς τον μπαμπά;

8. Είπαμε φεύγουμε! Πόσες φορές πρέπει να στο πω για να το καταλάβεις;

9. Δεν θα πεις ευχαριστώ στη γιαγιά και στον παππού που σου έφεραν όλα αυτά τα δώρα;

10. Καλά, πόσες φορές θα σας πω ότι σκουπίζουμε τα πόδια στο χαλάκι πριν μπούμε στο σπίτι;

11. Κλείστε επιτέλους αυτή την τηλεόραση! Δεν κουράζεστε όλη μέρα μπροστά στην οθόνη;

12. Μα, ούτε με γερανό δεν μπορώ να τα σηκώσω το πρωί από το κρεβάτι!

13. Αμάν πια αυτό το παιδί! Μια φορά να του πω κάτι και να το κάνει!Οι δυνατές φωνές είναι μια αντίδραση έντονης απόγνωσης: οι γονείς συνήθως φωνάζουν όταν δεν έχουν πιο αποτελεσματικά μέσα να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους. Πράγματι, αν και όλοι ξέρουμε πως οι φωνές δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να επιβληθούμε στα παιδιά μας, δεν παύουμε να το κάνουμε, γεγονός που αυξάνει τις εντάσεις μέσα στο σπίτι και σίγουρα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ` όσα λύνει.

Μην ξεχνάτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, απέναντι σ` ένα γονιό που φωνάζει βρίσκεται κι ένα παιδί που φωνάζει εξίσου- αν όχι και περισσότερο. Αντιμετωπίστε λοιπόν με σθένος τη μεγάλη πρόκληση: μάθετε να ελέγχετε αυτές τις οξείες αντιδράσεις. Πώς;

Εφαρμόστε τους παρακάτω 5 κανόνες:

1) Των φρονίμων οι γονείς πριν φωνάξουν … τα μαγειρεύουν

Βρείτε μια ήρεμη φάση κατά τη διάρκεια της ημέρας και συζητήστε με τα παιδιά το πρόγραμμά τους. «το πρωί μόλις ξυπνήσεις θέλω να έρχεσαι στην κουζίνα για το πρωινό σου. Αν χάνεις το χρόνο σου χουζουρεύοντας να ξέρεις πως θα αργήσεις πολύ για το σχολείο, όσο γρήγορα κι αν τρέχουμε στο δρόμο!» Μην περιμένετε να κάνει κάτι πρώτα και μετά να προσπαθήσετε να το διορθώσετε. Δεν θα γλιτώσετε με τίποτα τις φωνές.

2) Ξεκαθαρίστε στα παιδιά με ήρεμο αλλά αποφασιστικό τρόπο ποιες είναι οι συνέπειες της ανυπακοής τους:«Ξέρεις ότι δεν πρέπει να βρίζεις, όπως έκανες χθες που περπατούσαμε στο δρόμο. Αν το ξανακάνεις δεν θα σε ξαναπάρω μαζί μου την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια». Πολλές φορές βοηθάει να συμπληρώσετε τη φράση «Σοβαρολογώ σ` αυτό που σου λέω». Όποτε το λέτε θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχετε πραγματικά θυμώσει.

3) Μην τα δωροδοκείτε σε καμιά περίπτωση.

Λέγοντας για παράδειγμα «αν πλύνεις τώρα τα χέρια σου χωρίς καμιά άλλη αντίρρηση, θα σου αγοράσω την μπάλα που μου ζήτησες», θα μάθουν να υπακούουν μόνο όταν υπάρχουν ανταλλάγματα

4) Όταν εσείς παραφερθείτε και φωνάξετε, ζητήστε συγνώμη. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμά σας καλύτερα απ` ότι με τα λόγια σας.

5) Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας όσο κι αν πιστεύετε ότι η συμπεριφορά τους ήταν αδικαιολόγητη. Μη λέτε «δεν ακούω τίποτα, είσαι κακό παιδί!» Θυμηθείτε τη δική σας παιδική ηλικία και πόσο σας ενοχλούσε όταν οι μεγάλοι σας έβαζαν τις φωνές πριν καλά-καλά σας ακούσουν. Ο σωστός, ήρεμος και εκλογικευμένους διάλογος μπορεί να υποκαταστήσει τις οποιεσδήποτε τσιρίδες και να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις.

Κραυγές και Ψίθυροι..

Μια μέρα, ένας σοφός Ινδιάνος έκανε την παρακάτω ερώτηση στους μαθητές του:

-"Γιατί οι άνθρωποι ουρλιάζουν όταν εξοργίζονται;"

-"Γιατί χάνουν την ηρεμία τους" απάντησε ο ένας.

-"Μα γιατί πρέπει να ξεφωνίζουν παρότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα τους;"

ξαναρωτά ο σοφός.

-"Ξεφωνίζουμε, όταν θέλουμε να μας ακούσει ο άλλος"

είπε ένας άλλος μαθητήςΚαι ο δάσκαλος επανήλθε στην ερώτηση: "Μα τότε δεν είναι δυνατόν να του μιλήσει με χαμηλή φωνή;

Διάφορες απαντήσεις δόθηκαν αλλά.. καμμιά δεν ικανοποίησε τον δάσκαλο.."Ξέρετε γιατί ουρλιάζουμε κυριολεκτικά όταν είμαστε θυμωμένοι;

Γιατί όταν θυμώνουν δυό άνθρωποι, οι καρδιές τους απομακρύνονται πολύ..

και για να μπορέσει ο ένας να ακούσει τον άλλο θα πρέπει να φωνάξει

δυνατά,

για να καλύψει την απόσταση..

Όσο πιο οργισμένοι είναι, τόσο πιό δυνατά θα πρέπει να φωνάξουν για

ν'ακουστούν.

Ενώ αντίθετα τι συμβαίνει όταν είναι ερωτευμένοι;

Δεν έχουν ανάγκη να ξεφωνήσουν, κάθε άλλο, μιλούν σιγανά και τρυφερά..

Γιατί; Επειδή οι καρδιές τους είναι πολύ πολύ κοντά. Η απόσταση μεταξύ

τους

είναι ελάχιστη. Μερικές φορές είναι τόσο κοντά που δεν χρειάζεται ούτε

καν

να μιλήσουν... παρά μονάχα ψιθυρίζουν.Και όταν η αγάπη τους είναι πολύ δυνατή δεν είναι αναγκαίο ούτε καν να

μιλήσουν, τους αρκεί να κοιταχθούν. Έτσι συμβαίνει όταν δυό άνθρωποι που

αγαπιούνται πλησιάζουν ο ένας προς τον άλλον.

Στο τέλος ο Σοφός είπε συμπερασματικά:"Οταν συζητάτε μην αφήνετε τις καρδιές σας να απομακρυνθούν, μην λέτε

λόγια

που σαν απομακραίνουν, γιατί θα φτάσει μια μέρα που η απόσταση θα γίνει

τόσο

μεγάλη που δεν θα βρίσκουν πιά τα λόγια σας το δρόμο του γυρισμού"

Mahatma GandhiΚανόνες Οδικής Ασφάλειας Το Ι.Ο.ΑΣ. δίνει πρακτικές συμβουλές κυρίως προς τους γονείς, αλλά και στους μαθητές.

Από Farmakeia Application: http://www.farmakeia-iphone.blogspot.com

Οι ερευνητές παρασκεύασαν φάρμακα που επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Υπολογίζουν πως θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο τα επόμενα 5 με 10 χρόνια. «Στόχος δεν είναι η επιμήκυνση της επιβίωσης, αλλά μια μεγάλη σε διάρκεια υγιή ζωή», τόνισαν οι ίδιοι

Φάρμακα που επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, και τα οποία θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν το λιγότερο μέχρι τα 150, θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια αναφέρει έρευνα Αυστραλών επιστημόνων!
Μπορεί τα χάπια που θα παρασκευαστούν να μη μας κάνουν αθάνατους, όπως η φιλοσοφική λίθος που προσπαθούσαν να βρουν οι αλχημιστές του Μεσαίωνα, αλλά σίγουρα, όπως τόνισε στην παρουσίαση της έρευνάς του σε συνέδριο που έγινε στην Αυστραλία ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Πίτερ Σμιθ, θα μας προσφέρουν μια μεγαλύτερη σε διάρκεια και καλύτερη σε ποιότητα ζωή.
Τα θαυματουργά χάπια έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν όλες εκείνες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού που του επιτρέπουν να «επιδιορθώνει» τον εαυτό του και κατά συνέπεια θέτουν συνεχώς εμπόδια στη γήρανση και τα επακόλουθά της, ενώ είναι πολύ πιθανό ο συνδυασμός τους με θεραπείες βλαστοκυττάρων να βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής.
Κατά την παρουσίασή του στο ετήσιο συνέδριο πανεπιστημιακών του τομέα της υγείας, ο καθηγητής Πίτερ Σμιθ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικές ελπίδες να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ανθρώπινη ζωή με μερικές δεκαετίες ακόμα.
Ο στόχος δεν είναι να προσφέρουμε μια επιμήκυνση της επιβίωσης, αλλά μια μεγάλη σε διάρκεια υγιή ζωή. Δεν θέλουμε απλώς να ζούμε περισσότερο, αλλά να ζούμε και σε καλές συνθήκες. Αυτά τα φάρμακα θα βοηθήσουν τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ξανανιώνει, κάνοντας τους ανθρώπους να ζουν πολύ και καλά».
Ελπίδες
Μάλιστα, όπως τόνισε: «Οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να πάρουν σύνταξη στα 65 και να αναγκαστούν να περάσουν δεκαετίες ανήμποροι στο σπίτι». Σε αυτό συμφωνεί με δηλώσεις της στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ» και η νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, βαρόνη Σούζαν Γκρίνφιλντ, η οποία ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια δεύτερη καριέρα μετά τα 65. Μάλιστα, σύμφωνα με την Γκρίνφιλντ, οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται σε μη χειρωνακτικές δουλειές που θα έχουν ως βάση τη γνώση και την εμπειρία.
Πηγή : ethnos
Τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, για την προστασία των μαθητών, παραθέτει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) Πάνος Μυλωνάς, με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με στόχο την πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι εξαιρετικά σοβαρό, ιδιαίτερα για παιδιά μικρότερων ηλικιών, καθώς με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα παιδιά είναι οι κατ' εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, καθόσον τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών.

Το Ι.Ο.ΑΣ. δίνει πρακτικές συμβουλές κυρίως προς τους γονείς, αλλά και στους μαθητές, επισημαίνοντας τα εξής :

- Οι γονείς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελέσουν σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.

- Τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών όταν διασχίζουν το δρόμο, θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικα, ο οποίος θα τα κρατάει σφιχτά από το χέρι.

- Φορέστε στα παιδιά σας ανοιχτόχρωμα ρούχα. Προτιμάτε σχολικές τσάντες και αθλητικά παπούτσια με ανακλαστικά στοιχεία.

- Επιλέξτε μία ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο, και κρατάτε το παιδί σας από το χέρι και πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

- Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα. Είναι επικίνδυνο καθώς οι οδηγοί δε μπορούν να το διακρίνουν.

- Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο ως ακολούθως: Βρείτε ένα ασφαλές σημείο. Σταματήστε πριν από την άκρη του πεζοδρομίου και κοιτάξτε με προσοχή δεξιά και αριστερά. Περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα και διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε.

- Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες. Έπειτα από κάποιο διάστημα μπορείτε να ζητήσετε από το ίδιο να σας περάσει απέναντι.

- Στο αυτοκίνητο τα παιδιά θα πρέπει πάντα να είναι δεμένα στο ειδικό καθισματάκι.

- Η αποβίβαση και η επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όσο πιο κοντά στην είσοδο του σχολείου.

- Σεβαστείτε και διευκολύνετε το έργο του Σχολικού Τροχονόμου.

- Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας φορώντας τη ζώνη σας, επιδεικνύοντας ευγένεια κατά την οδήγηση και σεβόμενοι τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.

- Σε περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί λεωφορείο, θα πρέπει να του επισημάνετε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επιβίβαση και την αποβίβασή του απ' αυτό.


Αναφορικά με τα σχολεία πέρα από τις εξαγγελίες της πολιτείας, το ινστιτούτο επισημαίνει προς τους Συλλόγους Γονέων και τις τοπικές Αρχές να εντοπίζουν τα προβλήματα γύρω από τα σχολεία, ώστε να προωθούν την επίλυσή τους σε συνεργασία με τους ειδικούς και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.