Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη στο νηπιαγωγείο
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη, είναι ένα έθιμο στην Ελλάδα την περίοδο του καρνάβαλου το οποίο έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες.

Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
Ονομάζεται τσικνοπέμπτη γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα ή τηγανισμένο, δυο τρόποι μαγειρέματος που βγάζουν έντονη τσίκνα. Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς.
Κατά την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος όλη την εβδομάδα, ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Οι διάφοροι τρόποι ετοιμασίας των πιάτων με κρέας είναι τόσο ποικίλοι όσο και οι τοπικές παραδόσεις. Μαζί με αυτά, υπάρχει και η παράδοση του μασκαρέματος. Αυτή προέρχεται από την ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη ανοιξιάτικη σοδειά από την σπορά του φθινοπώρου.

Πηγή: InOut.gr
----------------
------
 
 ακολουθώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης αποφασίσαμε να ψήσουμε στην αυλή του νηπιαγωγείου μαςευχαριστούμε πολύ τους γονείς της Μάγιας και τον μπαμπά του Νεκτάριου που ανέλαβαν το ψήσιμο και όλους τους γονείς που αφιέρωσαν το πρωινό τους για να τσικνίσουμε παρέα.....σας ευχόμαστε


                                                              ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

 2 σχόλια: