Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ηφαίστεια και σεισμοί



Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και όλοι μας θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το φυσικό αυτό φαινόμενο. Είναι τρομακτικό αλλά δυστυχώς αναπόφευκτο.

Έτσι λοιπόν, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο νηπιαγωγείο μας, ασχοληθήκαμε με τον σεισμό, αλλά και με τα ηφαίστεια μιας και αυτά τα δύο φαινόμενα σχετίζονται μεταξύ τους.

Ηφαίστεια
Ποιος προκαλεί την έκρηξη ενός ηφαιστείου; Μήπως ο μυθικός θεός Ήφαιστος που είχε τα εργαστήρια του , δημιουργούσε


και όριζε τη ροή της φωτιάς, της καυτής λάβας;
Ή μήπως ο τρομακτικός αλλά τεμπέλης δράκος που τις λίγες εκείνες φορές που ξυπνά και χασμουριέται βγάζει από το στόμα του καυτές φλόγες;



Χμ ... μάλλον όχι! Η αλήθεια κρύβεται πιο βαθιά, στον πυρήνα της γης εκεί που όλα, στερεά, αέρια και υγρά γίνονται ένα καυτό μάγμα που κάποτε κάποτε ψάχνει διεξόδους και βγαίνει μέσα από τους κρατήρες των ηφαιστείων. Ηφαίστεια που κάποτε δίνουν μια φοβερή έκρηξη και ύστερα κοιμούνται βαθιά, ή άλλα που κάθε τρεις και λίγο μας θυμίζουν την δύναμή τους.


Κι έχουμε αλήθεια ηφαίστεια στην Ελλάδα; Μα φυσικά κι εμείς γνωρίσαμε αυτό της Νισύρου μέσα από το βιβλίο "Ο γίγαντας κοιμάται" της Ελένης Αρτζαμίδου,που εκτός από την ιστορία του ηφαιστείου μας περιέγραψε  την ενδιαφέρουσα δουλειά του ηφαιστειολόγου, του επιστήμονα δηλαδή που μελετά τα ηφαίστεια.αλλά και την ιστορία του γίγαντα Πολυβώτη 

Και φυσικά φτιάξαμε και το δικό μας ηφαίστειο σε πλήρη ..... έκρηξη!

παράλληλα ανατρέξαμε σε χαμένες πολιτείες που εικάζεται ότι βυθίστηκαν έπειτα από την έκρηξη ηφαιστείου...όπως η Ατλαντίδα

Σεισμοί
Τον ξέρετε τον Εγκέλαδο; Ναι ναι, εκείνον τον μυθικό Γίγαντα που η Αθηνά του πέταξε επάνω του ένα ολόκληρο βουνό και τον εγκλώβισε για πάντα και από τότε όλο εκείνος προσπαθεί να σηκώσει το βουνό και ταρακουνά τον τόπο. Γιατί Εγκέλαδος και σεισμός ξέρετε είναι το ίδιο πράγμα. Αλλά αυτός είναι ο ελληνικός μύθος και υπάρχουν πολλοί πολλοί μύθοι από όλον τον κόσμο που "εξηγούν" με τρόπο φανταστικό πώς δημιουργούνται οι σεισμοί.




Αλλά η αλήθεια είναι κάπου αλλού, εκεί κάτω στις τεκτονικές πλάκες της γης που όλη την ώρα κουνιούνται πέρα δώθε, άλλοτε αργά, τόσο αργά που ούτε που τις παίρνουμε χαμπάρι, κι άλλοτε τόσο γρήγορα και δυνατά που προκαλούν ... σεισμούς!

Όπως τότε παλιά που οι σεισμοί ήταν πολύ μεγάλοι, τόσο μεγάλοι που χώρισαν την Παγγαία, εκείνη την τεράστια στεριά που ήταν σαν ένα νησί μέσα στην απέραντη θάλασσα και έφτιαξαν στη συνέχεια, σιγά σιγά, τις ηπείρους που ξέρουμε σήμερα.


Και πως ξέρουμε πόσο μεγάλος είναι ένας σεισμός; Μα μας το λένε οι σεισμολόγοι που μελετούν τις ενδείξεις που τους δίνουν οι σεισμογράφοι, οι σύγχρονοι, όχι εκείνοι οι παλιοί από την Κίνα που έμοιαζαν με πιθάρια κι είχαν βρύσες-κεφάλια δράκου κι έριχναν κάθε φορά που γινόταν σεισμός νερό στο στόμα ενός βατράχου. Οι σεισμολόγοι μετρούν επιστημονικά τους σεισμούς με ρίχτερ.




Και είπαμε να φτιάξουμε κι εμείς το δικό μας και μάλιστα "ζωγραφίσαμε" και τη μορφή των σεισμών στο χαρτί για να ξέρει ο σεισμογράφος τι να διαβάσει ....

Και αφού τα μάθαμε όλα αυτά, συζητήσαμε σοβαρά για το τι πρέπει να κάνουμε πριν το σεισμό για να προλάβουμε τυχόν τραυματισμούς, κατά τη διάρκεια του και αμέσως μετά για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ασφάλεια μας.

Και φυσικά κάναμε και πρόβα άσκηση σεισμού και μια και δυο και τρεις φορές.

Τώρα ξέρουμε και αν τυχόν ποτέ μας συμβεί θα φροντίσουμε να κάνουμε το σωστό!


1 σχόλιο:

  1. Ένα βραβείο εμπειρίας και δημιουργικότητας για την υπέροχη δουλειά που παρουσιάζετε:
    https://vrefonipiagwgos.blogspot.gr/2017/10/bloguero.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή