Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Θρύλοι και παραδόσεις..ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκοντας

Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ είναι και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Επίσης, θεωρούταν Άγιος προστάτης των Σταυροφόρων και των Προσκόπων. Ως τροπαιοφόρος (στρατιωτικός) άγιος και ελευθερωτής συγκεντρώνει πολλές θαυμάσιες διηγήσεις και παραδόσεις, από τις οποίες η σπουδαιότερη είναι αυτή που μιλάει για το φόνο του δράκοντα και της σωτηρίας της βασιλοπούλας. Το θηρίο αυτό φυλούσε το νερό μιας πηγής κοντά στη Σιλήνα στη Λιβύη και το άφηνε να τρέχει μόνον όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει. Οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα του δράκοντα. Ολόκληροι στρατοί είχαν αντιταχθεί με αυτό το τέρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο κλήρος έφερε και τη σειρά της βασιλοπούλας, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος φονεύοντας το δράκο.

Διαβάσαμε το θρύλο του  Αγίου Γεωργίου  κια του δράκοντα, παρατηρήσαμε την εικόνα του Αγίου


τη συγκρίναμε με την εικόνα του Αγίου Δημητρίου

βρήκαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές  ( είχαν κια οι δύο άλογο, ήταν κια οι δύο αξιωματικοί, αγαπούσαν και οι δύο το Χριστό, ο ένας ήταν ο ελευθερωτής της Θεσσαλονίκης και ο άλλος ο ελευθερωτής μιας ολόκληρησ περιοχής...το άλογο του Αγίου Δημητρίου  ήταν καφέ και το άλογο του Αγίου Γεωργίου  άσπρο..... στη συνέχεια ζωγραφίσμε τον Άγιο , τον δράκοντα και τη βασιλοπούλα ..


2 σχόλια:

  1. Εντάξει το μπράβο σας αξίζει για μια ακόμη φορά! Αλλά θέλω να ρωτήσω ποιος κάνει αυτές τις υπέροχες ζωγραφίες που βλέπουμε κάθε φορα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή