Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

το λιοντάρι και το δελφίνι

Ξεκινώντας τη νέα μας ενότητα με θέμα τη θάλασσά μας μιλήσαμε για το βυθό ....τον παρατηρήσαμε σε εικόνες και σε προβολές , είδαμε το βυθό σε διάφορες θάλασσες του κόσμου και εντυπωσιασθήκαμε ,τόσο από το φυτικό του πλούτο όσο και από τα πλάσματά  του ..εκείνο που μας έκανε περισσότερη εντύπωση , για τη φιλική του συμπεριφορά απέναντι στον άνθρωπο ήταν το δελφίνι
το δελφίνι συναντήσαμε και στον μύθο του Αισώπου

το λιοντάρι και το δελφίνι


Κάποτε ένα λιοντάρι τριγύριζε σε μια ακρογιαλιά. Εκεί αντίκρισε ένα δελφίνι, που κάποια στιγμή είχε υψώσει το κεφάλι του από το νερό και του πρότεινε να συμμαχήσουν. Ταίριαζε, λέει να γίνουν φίλοι μια κι οι δυο ήταν βασιλιάδες, ο ένας στα θαλάσσια ζώα κι ο άλλος στα στεριανά. Δέχθηκε με προθυμία το δελφίνι και το λιοντάρι που από καιρό είχε πόλεμο μ’ έναν αγριόταυρο, ζήτησε τη βοήθεια του. Το δελφίνι ήθελε να δώσει βοήθεια στο φίλο του, μα δεν μπορούσε να βγει από τη θάλασσα. Το λιοντάρι θύμωσε και το αποκάλεσε προδότη. Κι αποκρίθηκε τότε το δελφίνι:
«Μα μην παραπονιέσαι σε μένα αλλά στη φύση που μ’ έπλασε θαλασσινό και μ’ εμποδίζει να πατήσω στη στεριά».

αφού διαβάσαμε το μύθο είπαμε το ηθικό του δίδαγμα:
 


όταν συμμαχούμε, να διαλέγουμε για φίλους μας εκείνους που μπορούν να τρέξουν κοντά μας σαν κινδυνεύουμε.Είπαμε και τα δικά μας διδάγματα :

πρέπει να προσέχουμε ποιόν θα διαλέξουμε για φίλο μας
πρέπει να βοηθάμε τους άλλους , όταν μας χρειάζονται
δεν πρέπει να φοβόμαστε
πρέπει να προσπαθούμε ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε κάτι
στη συνέχεια ολοκληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας 

και ζωγραφίσαμε το μύθο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου