Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018

Φως και Σκιά

Μιας και ήρθε η Άνοιξη και η μέρα σιγά σιγά μεγαλώνει είπαμε να ασχοληθούμε με το θέμα ΦΩΣ και ΣΚΙΑ.

Αρχικά αναρωτήθηκαμε τι είναι το φως κι από που προέρχεται και έπειτα κάναμε ταξινόμηση των πηγών φωτός σε εκείνες που φτιάχνει η φύση κι εκείνες που κατασκευάζει ο άνθρωπος.Στη συνέχεια συζητήσαμε για το πως δημιουργείται η σκιά και προσεγγίσαμε την διαφανή, αδιαφανή και ημιδιαφανή ιδιότητα των αντικειμένων κάνοντας τα παρακάτω πειράματα.


Βάλαμε ένα φακό πάνω από το χεράκι μας και παρατηρήσαμε τη σκιά που σχηματίζεται.
Παρατηρήσαμε ένα "μυστηριώδες" κουτί το οποίο είχε μια τρύπα από την οποία μπορούσαμε να κοιτάξουμε κι αναρωτήθηκαμε τι περιείχε.Κοιτάξαμε μέσα με κλειστό καπάκι και διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να δούμε το περιεχόμενο, γιατί το καπάκι (αδιαφανές) εμποδίζει το φως να περάσει μέσα στο κουτί.Κάναμε υποθέσεις όπως αν ανοίγαμε το κουτί θα μπορούσαμε να δούμε το περιεχόμενο του...Αν τοποθετήσουμε μια (διαφανή) ζελατίνα τι θα συνέβαινε;Συμπεράναμε ότι κάποια αντικείμενα επιτρέπουν στο φως να περνά ενώ άλλα όχι.
Ενώ τα ημιδιαφανή αντικείμενα όπως μια κουρτίνα ή ένα πανί επιτρέπουν στο φως να περάσει μερικώς. Έτσι χρησιμοποιήσαμε ένα πανί κι έναν προβολέα και παίξαμε με τις σκιές μας.
Στη συνέχεια βγήκαμε στην αυλή και εντοπίσαμε τις σκιές στον χώρο.Παρατηρήσαμε τη θέση του ήλιου σε σχέση με τις σκιές και χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις χωρικές έννοιες "μπροστά" και "πίσω" όπως :"Όταν ο ήλιος βρίσκεται πίσω μας ή σκιά σχηματίζεται μπροστά μας“.

Και παίξαμε ξανά.

Έπειτα συμπεράναμε ότι το φως ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή κάνοντας το παρακάτω πείραμα.Παίξαμε με κάρτες το παιχνίδι "βρες τη σκιά.
Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τον πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ και συζητήσαμε για τα χρώματα της ημέρας και της νύχτας.Και φτιάξαμε όλοι μαζί την πρωινή εκδοχή του γνωστού έργου τέχνης.
Είδαμε στο παραπάνω βίντεο πως οι σκιές μπορούν να γίνουν τέχνη και αναφερθήκαμε στο θέατρο σκιών.

Τέλος διασκεδάσαμε κατασκευάζοντας το δικό μας θέατρο σκιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου