Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Μπατλό, ένας πολύχρωμος καλός δράκος



Ένας πολύχρωμος χαριτωμένος δράκος ήταν ο πρώτος ήρωας που γνωρίσαμε φέτος μέσα από το υπέροχο βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη Γεωργιάδη "Μπατλό, ο δράκος" (εκδ. Σαββάλας) σε εικονογράφηση Νίκης Λεωνίδου.

Ο μικρός δράκος Μπατλό φτάνει σε μια φτωχική πόλη και τρομάζει αρχικά με την παρουσία του τους κατοίκους της και κάνουν στη συνέχεια ό,τι μπορούν για να του δείξουν ότι είναι ανεπιθύμητος. Ο Μπατλό όμως με την καλή του καρδιά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τρομάζουν, γιατί τον φοβούνται τόσο. Εκείνος δε θέλει τίποτα άλλο από το να μην είναι μόνος του, Θέλει την συντροφιά τους και να τους κάνει χαρούμενους. Και τα καταφέρνει εκμεταλλευόμενος τις πέτρες, τα ξύλα, τα γυαλιά που του έριξαν για να τον διώξουν. Με αυτά εκείνος έφτιαξε ένα υπέροχο παραμυθόσπιτο που έγινε το κέντρο της πόλης και προσέλκυσε και κόσμο από τις γύρω πολιτείες, με αποτέλεσμα να βοηθήσει τη φτωχική πολιτεία να γίνει ξακουστή και πλούσια.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που καλλιεργεί την ενσυναίσθηση στα παιδιά, την ικανότητα δηλ. να μπαίνουν στη θέση των άλλων, να κατανοούν, να αισθάνονται πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα βιώνουν οι άλλοι.

Και να καταλάβουν επίσης στη ζωή τους ότι κάποιες φορές, αυτό που φαίνεται κακό από την όψη του, μπορεί να είναι και καλό.

Οι δράκοι και άλλα πλάσματα των μύθων και των παραμυθιών θα είναι εφέτος συντροφιά μας.

Ξεκινήσαμε από έναν δράκο παραμυθιού, καλό και πολύχρωμο, που μας βοήθησε να θυμηθούμε τα χρώματα.

Μας γνώρισε το πρώτο γράμμα μας το Δδ ... όπως δράκος που το μεταμορφώσαμε, κεφαλαίο και μικρό, σε δράκο φυσικά.






Ζωγραφίσαμε τους δικούς μας δράκους, καλούς ή κακούς, έτσι για να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή μαζί τους.









Και μετά χρησιμοποιήσαμε πινέλα για πρώτη φορά για να χρωματίσουμε όλοι μαζί με προσοχή και φαντασία τον Μπατλό.



Τέλος κάναμε μια μεγάλη συζήτηση για το τί είναι καλό και τι κακό στη ζωή μας, στο σχολείο, το σπίτι και τη γειτονιά μας και δώσαμε μορφή στο Καλό και το Κακό μέσα από τις ζωγραφιές μας.












Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου