Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ένας δράκος με πολλά κεφάλια: Η Λερναία Ύδρα



Μετά τον Μπατλό τον καλό δράκο, ένας άλλος δράκος, όχι και τόσο καλός, επισκέφτηκε την τάξη μας.
Αυτήν την φορά ερχόταν από το μακρινό παρελθόν, από τα χρόνια του μύθου, από την εποχή των θεών και των ηρώων.

Πρόκειται για τη Λερναία Ύδρα, το τρομακτικό δράκο-φίδι με τα εννέα κεφάλια που ζούσε στη λίμηνη Λέρνη στην Αργολίδα και προκαλούσ τον τρόμο στους χωρικούς καταστρέφοντας τις καλλιέργιες τους, τρώγοντας τα ζώα τους και μερικές φορές και τους ίδιους.

Δεν ήταν ένας απλός δράκος. Είχε εννιά κεφάλια και ο μυθικός ήρωας Ηρακλής ανέλαβε να τον σκοτώσει για να γλυτώσει την περιοχή από τα δεινά που προκαλούσε. Με τη βοήθεια του ανηψιού του Ιόλαου, βρέθηκε στην περιοχή. Με το παρουσιάστηκε μπροστά του ο τρομερός δράκος, ο Ηρακλής του έκοψε το πρωτο κεφάλι. Αλλά τι τρομακτικό, στη θέση του κομμένου κεφαλιού, ξεφύτρωσαν δύο. Καθε φορά που ο ήρωας έκοβε ένα κεφάλι του, έβγαιναν δυο.
Ο ήρωας τότε σκέφτηκε τι θα ΄πρεπε να κάνει και ζήτησε από τον Ιόλαο να καίει με φωτιά την πληγή στο δράκο κάθε φορά που έκοβε ένα κεφάλι. Έτσι έπαψαν να ξεφτρυνωνουν νέα κεφάλια και κατάφερε και εξολόθρευσε το φοβερό δράκο, σώζωντας την περιοχή από τον πανικό που προκαλούσε.

Η Λερναία Ύδρα μας ενθουσίασε, τόσο για τα πολλά της κεφάλια αλλά και το γεγονός ότι ο Ηρακλής είναι από τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών.

Μαζί της μάθαμε το γράμμα Ηη από τον Ηρακλή που το μεταμορφώσαμε σε Ηρακλή και Λερναία Ύδρα.



Ζωγραφίσαμε την Λερναία Ύδρα



Μάθαμε να γράφουμε τον τίτλο του μύθου


Και φτιάξαμε το τρομερό δράκο με πλαστελίνες




Μετρήσαμε ως το 9, όσα και τα κεφάλια του δράκου, συζητήσαμε και είδαμε στο Youtube διάφορες εκδοχές τυ μύθου. Μελετήσαμε επίσης πολλά γλυπτά, ζωγραφικούς πίνακες και εινογραφήσεις με το συγκεκριμένο θέμα.

Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον επόμενο δράκο μας!

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου