Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τα ζώα τον χειμώνα...

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα και να καλωσορίσουμε την άνοιξη, ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε για την συμπεριφορά των ζώων στο κρύο. Μάθαμε λοιπόν ότι κάποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αφού αποκτήσουν αρκετά αποθέματα λίπους, για να επιβιώσουν καθώς δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε συνθήκες ψύχους και δυσχεραίνεται η εύρεση τροφής. Κάποια ζώα μεταναστεύουν σε άλλα θερμότερα μέρη του πλανήτη μας, ενώ κάποια καταφέρνουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν ακόμα και στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Κάναμε συνεπώς μία ομαδοποίηση αυτών των ζώων σχηματίζοντας τρεις κατηγορίες...


Στη συνέχεια εστιάσαμε στις πολικές αρκούδες και αναζητήσαμε πληροφορίες για να απαντήσουμε σε διάφορες απορίες που εξέφρασε το σύνολο της τάξης μας, όπως "γιατί είναι άσπρες;"
Μάθαμε λοιπόν τι σημαίνει καμουφλάζ και πως καταφέρνουν να μην γίνονται διακριτές στο χιόνι προκειμένου να επιτυγχάνουν το κυνήγι τροφής αλλά και να αποφεύγουν τους εχθρούς.


Μάθαμε επίσης πως καταφέρνουν να μένουν ζεστές στην παγωνιά, με τη βοήθεια της γούνας τους, κάνοντας το παρακάτω πείραμα.... 

Στο ένα χεράκι βάλαμε μία σακούλα και την σταθεροποιήσαμε με ένα λαστιχάκι και στο άλλο ένα μάλλινο σκουφάκι και από πάνω τη σακούλα..Τα δύο χεράκια τα βυθίσαμε σε ένα μπολ με παγάκια και παρατηρήσαμε ποιο χεράκι νιώθει περισσότερο το κρύο.



Επίσης μάθαμε πως το δέρμα της πολικής αρκούδας κάτω από την ολόλευκη γούνα της είναι στην πραγματικότητα μαύρο...


Κάποιες πληροφορίες μας έκαναν να χαμογελάσουμε και να συμπαθήσουμε ιδιαίτερα αυτά τα όμορφα ζώα, όπως το γεγονός ότι εκφράζουν την αγάπη και τη φιλία τους τρίβοντας τις μύτες τους όπως οι Εσκιμώοι. Ακόμη, όταν θέλουν να δείξουν την διάθεσή τους για παιχνίδι κουνάνε το κεφάλι τους δεξιά κι αριστερά.
Στη συνέχεια χτίσαμε τη λέξη "αρκούδα" γράμμα γράμμα...



Έπειτα φτιάξαμε μια μάσκα πιγκουίνου... Και ταϊσαμε τον πιγκουίνο με τόσα ψαράκια όσα δείχνει το ζάρι μας...




Σουζάνα Μακρή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου