Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Μυθολογία - Ο μικρός Ερμής

Το χαριτωμένο βιβλίο του Ευγ. Τριβιζά "Ο μικρός Ερμής" αποτέλεσε την αφορμή για να γνωρίσουμε τις ζαβολιές του παιχνιδιάρη θεού Ερμή.

Το βιβλίο παρουσιάζει με διασκεδαστικό τρόπο το πώς ο Πραξιτέλης προσπαθούσε να τιθασεύσει με απαγορεύσεις (μη το ένα ... μη το άλλο) το μικρό Ερμή έτσι ώστε να φτιάξει το υπέροχο άγαλμα που όλοι γνωρίζουμε και φιλοξενείται στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.



Ως άγαλμα βέβαια πλέον ο Ερμής έκανε την επανάσταση του και το βράδυ πέταγε στα σκουπίδια τα μη του Πραξιτέλη και των κανόνων του μουσείου και έκανε τις ζαβολιές του.



Μιλήσαμε για τον Ερμή το γιο του Δίας και της Μαίας και την πρώτη του μεγάλη αταξία να κλέψει τα βόδια του θεού Ήλιου.

Ο Ερμής ήταν και ο εμπνευστής της αρχαίας λύρας καθώς μωρό ακόμα τη δημιούργησε από το καβούκι μιας χελώνας και τη δώρισε στον αδερφό του Απόλλωνα προκειμένου να τον καλοπιάσει για την παραπάνω αταξία του.

Μιλήσαμε για το περίφημο άγαλμα του Πραξιτέλη, το περιγράψαμε κει το ζωγραφίσαμε.






Φτιάξαμε τα φτερωτά σανδάλια του Ερμή που τον βοηθούσαν να πετάει και να μεταφέρει τα μηνύματα των θεών, καθώς ήταν ο αγγελιοφόρος τους.





Εξηγήσαμε τι σημαίνει εμπόριο, καθώς ο Ερμής ήταν ο προστάτης του.

Γνωρίσαμε το περίφημο σύμβολό του Κηρύκειο και εξηγήσαμε τι σημαίνει και πώς καθιερώθηκε ως σύμβολο του θεού.





Μιλήσαμε για το "μη" και τις απαγορεύσεις γενικότερα, για το πότε αυτές χρειάζονται και πότε όχι και ποιο το νόημα τους. Τι ρόλο παίζουν στην ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιτότητα και πότε είναι υπερβολικές. Μεταμορφώσαμε τη λέξη "μη" σε κάτι ευχάριστο.



Σκλαβενίτη Χρυσούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου