Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Μεγαλώνει, μεγαλώνει το φυτό.

Λίγο πριν να αποχαιρετήσουμε την άνοιξη και να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι στο σχολείο μας, ασχοληθήκαμε με το θαύμα της φύσης που ανθεί αυτή την εποχή. Λουλούδια άνθησαν και στόλισαν τον κήπο μας, τριαντάφυλλα μοσχομύρισαν. Μικρά ζουζούνια, πασχαλίτσες και μελισσούλες έκαναν την εμφάνισή τους. Γι'αυτό κι εμείς κάναμε ζουμ και παρατηρήσαμε το ταξίδι της μικρής πασχαλίτσας προς το πολυπόθητο νέκταρ ενός όμορφου λουλουδιού.


Παρατηρήσαμε τα λουλούδια μέσα από την τέχνη και δώσαμε έμφαση στο έργο του Βίνσεντ βαν Κογκ, τα ηλιοτρόπια.


Αναρωτηθήκαμε γιατί δείχνουν ελαφρώς μαραμένα και δώσαμε τις δικές μας εξηγήσεις... Μήπως ξέχασε να τα ποτίσει...μήπως είναι πολλές μέρες στο βάζο...
Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα νεκρής φύσης...



















Έπειτα παίξαμε με τις αντιθέσεις και δημιουργήσαμε ασπρόμαυρα λουλούδια σε χρωματιστό φόντο.


Στη συνέχεια πειραματιστήκαμε με λίγο βαμβάκι και φακές για να παρατηρήσουμε από κοντά το θαύμα της δημιουργίας ενός φυτού.




Τοποθετήσαμε τα ποτήρια με το βαμβάκι και τις φακές σε διάφορα σημεία της τάξης αλλά κι έξω από αυτήν, ποτίσαμε όλα τα ποτήρια εκτός από ένα...και μέσα στις επόμενες μέρες, αφού φροντίζαμε να ποτιστούν οι φακές μας, παρατηρήσαμε τα αποτελέσματα...





Διαπιστώσαμε ότι τα φυτά για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν χρειάζονται οπωσδήποτε νερό, φως και αέρα.
Στη συνέχεια παίξαμε και τοποθετήσαμε σε ένα λουλούδι τόσα πέταλα όσα έφερε το ζάρι μας. Δυσκολέψαμε αυτή τη φορά το παιχνίδι μας προσθέτοντας τα αποτελέσματα δύο ζαριών κάθε φορά.



Κατόπιν μάθαμε τα ονόματα των μερών ενός λουλουδιού και κάναμε αντιστοίχιση λέξεων.



Τέλος γίναμε όμορφες πεταλούδες και πετάξαμε για να ανακαλύψουμε την ολάνθιστη φύση.


Σουζάνα Μακρή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου