Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

25η Μαρτίου στο σπίτι

Μένουμε σπίτι και την εθνική μας γιορτή θα την περάσουμε στο ... μπαλκόνι. ή έστω στον υπολογιστή μας.

Ας πάμε μια βόλτα λοιπόν στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη και ας γνωρίσουμε πτυχές της Ελληνικής προεπαναστατικης και επαναστατικής περιόδου μέσα από τα εκπληκτικά κέρινα ομοιώματά του.
Δείτε το εδώ

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (εδώ) και παίξτε με τα ψηφιακά του παιχνίδια γνωρίζοντας τις παραδοσιακές φορεσιές μας (εδώ) , τα μυστικά της σημαίας μας (εδώ) ή τα έθιμά μας (εδώ) και ζωγραφίστε τους ήρωες μας μαθαίνοντας για τη ζωή τους (εδώ). Δείτε επίσης και ενδιαφέροντα βιντεάκια (εδώ).

Δείτε τις εκπληκτικές εικόνες, παρμένες από παραδοσιακά κεντήματα, που συνοδεύουν το μοναδικό βιβλίο της Ευγενιας Φακίνου "Τα Ελληνάκια" και ακούστε την αφήγησή του εδώ.

Ή κατεβάστε, εκτυπώστε και ζωγραφίστε την εκδοχή του εδώ.

Φτιάξτε με τα παιδιά σας μια ελληνική σημαία εξηγώντας του τι σημαίνουν οι 9 γραμμές της (Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α  -Ή- ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ), κάνοντας συγχρόνως μαθηματικά...

Γνωρίστε τις σημαίες της επανάστασης εδώ

Γνωρίστε το έργο του λαϊκού ζωγράφου μας, Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, (εδώ) και εμπνευστείτε δημιουργώντας τις δικές σας ζωγραφιές που θα χαρούμε αν μας τις στέλνατε να τις αναρτἠσουμε στο ιστολόγιο μας στα εξής e-mail:

 crissperly@gmail.com
 diliana1722@yahoo.gr
 mail@1nip-kerats.att.sch.gr 
souzana_m@hotmail.com

Mπορείτε επίσης να επιλέξετε πίνακες ζωγραφικής σχετικές με το θέμα από το διαδίκτυο (δείτε εδώ)  να τις συζητήσετε με τα παιδιά, να ανακαλύψετε τους συμβολισμούς τους και να τα προτρέψετε να ζωγραφίσουν ή να φτιἀξουν μια ιστορία με αφορμή μια ή παραπάνω εικόνες και να μας στείλετε το αποτέλεσμα στα παραπάνω e mail.

Παρατηρήστε το γλυπτό (αντίγραφο υπάρχει στην Εθνική Γλυπτοθήκη),του ζωγράφου Ζογγολόπουλου που αναφέρεται στις Σουλιώτισσες


Αφηγθείτε την ιστορία τους στα παιδιά, και παίξτε με την εικόνα .... μετρήστε τις γυναίκες που χορεύουν, γράψτε τον αριθμό, αν θέλετε μπορείτε να τις ζωγραφίσετε, μην ξεχάσετε να γράψετε το όνομα σας, φτιάξτε το δικό σας γλυπτό με πλαστελίνη ή πηλό ή ακόμα και με άχρηστο υλικό (ρολά από χαρτί για παράδειγμα).

Δείτε έργα του εκπληκτικού El Greco (ο δικός μας Δομήνικος Θεοτοκόπουλος), εδώ, ζητήστε από τα παιδιά να βρουν εκείνα την ιστορία που κρύβεται πισω από αυτά, καθοδηγήστε με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου (ερωτήσεις που δε ζητούν σαν απάντηση, ναι ή όχι),
Παίξτε με τη λέξη Ευαγγελισμός, τι τους θυμίζει ή τι νομίζουν ότι σημαίνει;
μετρήστε τις συλλαβές (φωνούλες), αντιγράψτε την ...

Εμείς θα είμαστε εδώ ... αν και μακριά,  πάντα μαζί σας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου