Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

28η Οκτώβρη-Ο σπόρος της ειρήνης

 Προσεγγίσαμε τις έννοιες του πολέμου και της ερήνης μέσα από το παραμύθι:ο σπόρος της ειρήνης

Τα παιδιά ανέφεραν λέξεις που τους έρχονται στο μυαλό όταν ακούν την λέξη ειρήνη και την λέξη πόλεμος. Οι λέξεις τους έγιναν wordart.



Έπειτα ζωγραφίσαμε σκέψεις πολέμου και ειρήνης και δημιουργήσαμε ομαδικές κατασκευές.



Μιλήσαμε και για τα σύμβολα της ειρήνης...



Και δημιουργήσαμε με την τεχνική op art...




στη συνέχεια επιλέξαμε από τις εικόνες του παραμυθιού τα σκαθάρια και τους σκαραβαίους με το μπλε χρώμα..πλάσαμε και δημιουργήσαμε το σώμα με πηλό, το βάψαμε μπλε 

κόψαμε σχεδιάσαμε, κολήσαμε




ομαδοποιήσαμε ,σύμφωνα με το σχήμα 


και το χρώμα

έπειτα παρακολουθήσαμε μια μικρή ιστορία : ο πατέρας και οι γιοί, μια ιστορία για τη δύναμη της ομάδας και την ενότητα των μελών της, αναλύσαμε την ιστορία και εστιάσαμε στη δύναμη που έχουμε αν είμαστε ενωμένοι και ζούμε ειρηνικά και αγαπημένα.

Έπειτα σχεδιάσαμε δύο μεγάλα μπαλόνια, κόψαμε μικρά  κομμάτια το ένα μπαλόνι, μοιραστήκαμε τα κομμάτια , σχεδιάσαμε καθημερινές σκηνές σε περίοδο ειρήνης



για να δείξουμε τη δύναμη της ομάδας ενώσαμε τα κομμάτια  και φτιάξαμε το Μπαλόνι της Ειρήνης



Στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε για τις συνθήκες ζωής των στρατιωτών στον πόλεμο. Είδαμε εικόνες και μία από αυτές μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Η φωτογραφία ενός στρατιώτη που γράφει ένα γράμμα.  Αποφασίσαμε, λοιπόν, να γράψουμε κι εμείς ένα γράμμα...το γράμμα του στρατιώτη προς τη σύζυγό του.




Η ταινία "Το κόκκινο μπαλόνι",  επίσης αποτέλεσε την αφορμή  για την ενασχόλησή μας με τις δραστηριότητες για την εθνική μας επέτειο 

Ξεκινήσαμε παρατηρώντας τη σκηνή που ένα από τα αγόρια σημαδεύει το μπαλόνι με τη σφεντόνα του.


Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο βλέμμα του και προσπαθήσαμε να έρθουμε στη θέση του και να αισθανθούμε όπως εκείνο.
Τι νιώθει αυτό το αγόρι; Νιώθει μίσος, κακία, ζήλεια.
Θέλει να κάνει κακό στο μπαλόνι, το αντιμετωπίζει σαν αντίπαλο, σαν εχθρό. 

Με αφορμή αυτό λοιπόν και τη συμπλοκή του Μπαστιάν με τα αγόρια φτάσαμε τη συζήτησή μας στον πόλεμο και περιγράψαμε κάθε κακή σκέψη που μας φέρνει στο νου, όλα όσα μας στερεί ο πόλεμος, κι όλα τα κακά που φέρνει στο κόσμο. Ξεχωρίσαμε λέξεις που θυμίζουν τον πόλεμο

Και φυσικά σε αντιπαράθεση, ηρθε και η Ειρήνη, ο,τι ιδανικότερο για όλο τον κόσμο. Και οι λέξεις που τη θυμίζουν.

Καταγραψαμε τις λέξεις μας και φτιάξαμε δυο ήλιους, αυτόν της Ειρήνης και αυτόν του Πολέμου.. Επιλέξαμε τα χρώματα που θέλουμε να χρωματίσουμε το "σώμα" του ήλιου και γύρω για ακτίνες βάλαμε τις λέξεις:



Στη συνέχεια και πάλι με αφορμή το μπαλόνι παρατηρήσαμε ένα "εργο τέχνης" από μπαλόνια (στην πηγή, δυστυχώς δεν αναφέρεται το όνομά του καλλιτέχνη), ένα τανκ, μια πολεμική μηχανή, ντυμένη με πολύχρωμα μπαλόνια.


Παράλληλα είδαμε τη μικρού μήκους αριστουργηματική ταινία: Oscuro Cardinal (Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι) όπου ένα παλιό εγκατελαλελημμένο τανκ γίνεται η αφορμή να "ξυπνήσει" η βίαιη φαντασία ενός αγοριού που ονειρεύεται τον πόλεμο στα παιχνίδια του και να συνειδητοποιήσει ότι "ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι".
Την ταινία μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=jM6uT344-Cc

Μετά από προβληματισμό και συζήτηση πάνω στη ταινία και το "μπαλονοέργο τέχνης" φτιάξαμε μια μικρή ιστορία που την εικονογραφήσαμε με τις ομαδικές μας δημιουργίες που δεν ήταν άλλες από τανκς ντυμένα με ουράνια τόξα, λουλούδια, πεταλούδες και ζαχαρωτά.

 






Την ιστορία μπορείτε να δείτε και εδώ: https://www.storyjumper.com/book/read/90391725/-nbsp

Το τανκ επηρέασε και την ελεύθερη δραστηριότητα μας:





Στη συνέχεια διαβάσαμε το αγαπημένο βιβλίο "Ο εχθρός" που περιγράφει τη μοναχική ζωή δυο στρατιωτών ξεχασμένων σε μια έρημο  που δεν ήξεραν αν ο πόλεμος συνεχιζόταν ή όχι.






Το τέλος του βιβλίου θέλει τους δυο στρατιώτες να ανταλλάσουν ένα μήνυμα μέσα σε μπουκάλια στην προσπάθεια τους να πείσει ο ένας τον άλλο να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουν στο σπίτι τους.

Σκεφτήκαμε και γράψαμε τέτοια μηνύματα και τα βάλαμε στο μπουκάλι και εμείς ....



Η 28η Οκτωβρίου είναι επίσης και η ημέρα της σημαίας.
Ζωγραφίσαμε την ελληνική σημαία, συζητήσαμε για τους συμβουλισμούς της (τα χρώματα, το σταυρό, τις 9 γραμμές),
Στη συνέχεια γνωρίσαμε και άλλες σημαίες από διάφορες χώρες του κόσμου. Τις παρατηρήσαμε, αναγνωρίσαμε, χρώματα, σχέδια, σχήματα. Συζητήσαμε για το πόσο σημαντική είναι για μια χώρα η σημαία της και ζωγραφίσαμε τις δικές μας σημαίες.
















Παράλληλα ετοιμάσαμε κάποια παιχνίδια ..για να περάσετε ευχάριστα








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου