Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Η τελεία, η αρχή των πάντων

"Κυρία δεν ξέρω να ζωγραφίζω", "Κυρία δεν μπορώ να το κάνω αυτό"

Αυτές ήταν οι φράσεις που άκουγα από τους μικρούς μαθητές μου τις πρώτες ημέρες στο σχολείο. ΄Επρεπε λοιπον να τους πείσω ότι ΞΕΡΟΥΝ να ζωγραφίζουν και ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν όμορφα πράγματα στο λευκό χαρτί τους.


Σε αυτό βρήκα έναν πολύ καλό σύμμαχο, ένα καταπληκτικό βιβλίο: "Η τελεία" του Peter H. Reynolds (εκδ. Αίσωπος).


Σε αυτό το υπέροχο βιβλίο  η μικρή ηρωίδα του, η Λία "δεν ξέρει" να ζωγραφίζει και η δασκάλα ζωγραφικής της ζητά να φτιάξει έστω και μια τελεία. Αυτή λοιπόν τη τελεία η δασκάλα τη βάζει σε χρυσή κορνίζα πάνω από το γραφείο της και η Λία για να αποδείξει ότι μπορεί να φτιάχνει ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΩΡΑΙΕΣ τελείες από αυτή, ρίχνεται στη ζωγραφική και οι τελείες της διαμορφώνουν την έκθεση ζωγραφικής του σχολείου της. Εκεί στην έκθεση η Λία πολύ ευχαριστημένη πια δίνει θάρρος σε ένα μικρό αγόρι που επίσης "δεν ξέρει να ζωγραφίζει"και σύντομα θα δούμε μια άλλη έκθεση ζωγραφικής με γραμμές από αυτό το μικρό αγόρι.

Τελεία λοιπόν, ένα μικρό σημάδι στο λευκό χαρτί που είναι η αρχή για κάθε ζωγραφιά, για κάθε γράμμα, για κάθε σχήμα. Απο κει ξεκινήσαμε και εμείς με τα μικρούς μαθητές μου που κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν πρώτη φορά στο σχολείο.

Ας δούμε λοιπόν τα πρώτα έργα τους με μια απλή τελεία φυσικά μέσα σε χρυσή κορνίζα:




Μετά όμως αποφασίσαμε ότι η τελεία μπορεί να μεταμορφωθεί και έτσι την μεταμορφώσαμε:






Στη συνέχεια είδαμε ότι την έμπνευση της Λίας είχαν και πολλοί διάσημοι ζωγράφοι που κι εκείνοι χρησιμοποίησαν τελείες μεγάλες και μικρές για να φτιάξουν τα αριστουργήματά τους, όπως ο Μιρό, ο Καντίσνκι και άλλοι. Αφού λοιπόν είδαμε κάμποσα έργα τους στη συνέχεια φτιάξαμε και εμείς τα δικά μας:



Κι από την τελεία φυσικά περάσαμε στο πρώτο μας σχήμα τον κύκλο και φτιάξαμε το κυκλάνθρωπό μας:


Τέλος ένα "χειροποἰητο" twister μας διασκέδασε για πολλές πολλές ώρες!!!




Σκλαβενίτη Χρυσούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου