Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Σπιτική κόλλα με αλεύρι και ξίδι

Τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα που μπορείς να προμηθευτείς υλικά χειροτεχνίας, δυστυχώς, είναι κλειστά.

Μπορεί να μην το ΄χεις με τις ηλεκτρονικές αγορές, ή ακόμα και αν το ΄χεις να χρειαστείς μια κόλλα, όχι ψησίματος .... αυτή που κολλάμε.
Που να παραγγέλνεις τώρα μια κόλλα....

Θα την χρειαστείς για να κολλήσεις εκείνο το  εκπληκτικό κολάζ που δημούργησε το παιδί σου με τα χαρτιά από την κυριακάτικη εφημερίδα που πήρες, για να απολαύσεις παραδοσιακά τον καφέ σου στο μπαλκόνι (σε είχε φάει τόσα χρόνα η ηλεκτρονική ενημέρωση) ....

Εδώ εμείς έχουμε τη λύση για όλα ....

Σπιτική κόλλα .... έτοιμη σε μερικά λεπτά ...



ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι (γενικής χρήσης)
Νερό
Αλάτι
Ξύδι (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε  ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό (σε αναλογία περίπου 1 ποτήρι αλεύρι προς 3 ποτήρια νερό)  μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Στη συνέχεια βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσοχή, η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή για να μην βράσει το μείγμα. Αν αρχίσει να βράζει τότε θα  διαχωριστεί το αλεύρι από το νερό και θα πρέπει φτιάξουμε καινούρια κόλλα.
Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. (Αν θέλουμε να διατηρηθεί η κόλλα περισσότερο προσθέτουμε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι.)
Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές (σαν πηχτή σούπα) το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει αφαιρώντας σβόλους που τυχόν υπάρχουν.

Αποθηκεύουμε την αλευρόκολλα σε γυάλινο βάζο που σφραγίζει. Η κόλλα δεν διατηρείται και πάρα πολύ καιρό γι' αυτό προσέχουμε και μόλις αρχίσει να μυρίζει την πετάμε.

Πού τη χρησιμοποιώ:

Είναι κατάλληλη για κολλήσεις χαρτιού με χαρτί ή άλλα πορώδη υλικά (τούβλα, μπετόν, ξύλο).
Χρησιμοποιείται στις κατασκευές με χαρτοπολτό (paper mache).
Όταν στεγνώσει αποκτά πολύ σκληρή υφή και είναι πιο δυνατή από την απλή κολλά εμπορίου για χαρτί
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου