Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Δράσεις ανακύκλωσης στο σχολείο μας

 
Με μεγάλη χαρά ενημερώνουμε ότι το σχολείο μας έγινε μέλος της δράσης ανακύκλωσης πλαστικών καπακίων "Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα".



Το " Ένα παιδί μετράει τα άστρα " είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που εστιάζει στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες για την Οικολογία και την Περιβαλλοντική ισορροπία.

Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε υλικά που μπορούν να ανακτηθούν, να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, με διαλογή στην πηγή έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με αναλογική αύξηση όμως της κοινωνικής ανταπόδοση τους ( θέσεις εργασίας, προσφορά  αμαξιδίων ή άλλων ιατρικών βοηθημάτων σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα).
Επιθυμία μας είναι οι δράσεις μας να προσελκύσουν την κοινωνική συμμετοχή, σε τοπικό επίπεδο και ευρύτερα, να γίνουν αφορμή για τη δημιουργία σημαντικών δικτύων εθελοντών, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, να βελτιώσουν στην πράξη την ποιότητα της ζωής μας.
Ξεκινήσαμε λοιπόν σαν μια ομάδα πολιτών που επιθυμεί να κάνει πράξη το παραπάνω περιβαλλοντικό σχέδιο, να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, να συνευρεθεί στην πορεία με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να συνδράμουν εθελοντικά, να πλαισιώσει την προσπάθεια με παράλληλα καλλιτεχνικά δρώμενα.
Να συνεισφέρουμε όλοι μαζί στον κοινό σκοπό, να οραματιστούμε από κοινού μια κοινωνία δραστήρια, αλληλέγγυα και αποτελεσματική στην αναβάθμιση της καθημερινότητας μας.
Οι δράσεις μας αφορούν την δημιουργία δομών συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση και εμπορία αυτών των υλικών ( πλαστικό μπουκάλι νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, κουτί αλουμινίου).
Προκρίνουμε, δημιουργούμε και συνδιοργανώνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης της κοινής γνώμης για την ανακύκλωση, την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών μετά το πέρας της χρήσης τους, μέσα από ομιλίες, εκδηλώσεις και συναντήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Όπως ρητά αναφέρει το καταστατικό μας, η ανακύκλωση στην πηγή είναι ο μόνος οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Η επιστροφή μέρους των κερδών της ΚΟΙΝΣΕΠ για κοινωνικούς σκοπούς με συλλογικές αποφάσεις είναι η σύγχρονη απάντηση των ενεργών πολιτών, έναντι οποιασδήποτε κερδοσκοπίας. Οι δράσεις αυτές δεν πραγματοποιούνται στο βωμό του συναισθηματισμού και στα όρια της φιλανθρωπίας. Με τη μορφή υπηρεσίας και με σκοπό την κοινωνική αλληλεγγύη δεν δημιουργούν συναισθήματα αποξένωσης στις κοινωνικές ομάδες που απευθύνονται.

 Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι σημαντική η συμμετοχή  και η συνεργασία μας  καθώς μέσα από την δράση μας, όπως η δράση  «ΦροντίΖΟΥΜΕ γιατί νοιαζόμαστε», με τη συλλογή πλαστικών καπακιών έχει ως σκοπό να μειώσει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα αλλά και να βοηθήσει συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα. Τα πλαστικά καπάκια ανήκουν στα δέκα  πιο ρυπογόνα απορρίμματα σε θάλασσες, ακτές και φυσικά στις πόλεις (δρόμοι, πεζοδρόμια, χώροι εργασίας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης) και το δεύτερο πιο συχνό εύρημα μετά τις γόπες των τσιγάρων. Τα καπάκια πρέπει να συλλέγονται ξεχωριστά από τα μπουκάλια γιατί ανήκουν σε διαφορετικό κωδικό πλαστικού και διαφέρει η επεξεργασία τους. Ως οργανισμός προμηθεύουμε βιομηχανίες πλαστικών με το υλικό αυτό ώστε να επιστρέψει, σαν υλικό, στην παραγωγική διαδικασία.

Η συνεργασία σας είναι πολύτιμη, καθώς η συμμετοχή σας  θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ως οργανισμός τις καταστατικές μας επιδιώξεις και στόχους. (να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, θέσεις εργασίας σε ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στήριξη  ανθρώπων με κινητικά ή άλλα προβλήματα).

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΣΗΣ

·         10/2017, παραδόθηκε σε 10χρόνο,  αμαξίδιο ειδικού τύπου στην Αρτέμιδα Αττικής.

·      21/5/18  παραδόθηκε ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα, το Body up Evolution,  σε 47χρονη στην Αθήνα.  

·         Τον Σεπτέμβρη /2018 ο 10χρονος φίλος μας από την Κορώνη κάλυψε την ανάγκη του σε ειδικό αμαξίδιο(5000E) με την ευγενική χορηγία ανώνυμου δωρητή.

·         27/11/18 Παραδόθηκε σε κυρία στην περιοχή της Νίκαιας αμαξίδιο απλού τύπου.

·         5/12/18 Παραδόθηκε αμαξίδιο απλού τύπου στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

·   6/12/18 Παραδόθηκε σε άστεγο συμπολίτη μας αμαξίδιο απλού τύπου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

·     17/12/18 Παραδόθηκε σε 15χρονο συμπολίτη μας, από τον Πύργο Ηλείας,  αμαξίδιο ειδικού τύπου.

·         16/3/19 Παραδόθηκα σε 44χρονη αμαξίδιο απλού τύπου στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

·         19/4/19 Παραδόθηκε αμαξίδιο ειδικού τύπου σε 10χρονη στα Χανιά.

·         23/5/19 Παραδόθηκε αμαξίδιο απλού τύπου στο 4ο Νηπιαγωγείο Λαυρίου

·         19/6/19 Παραδόθηκε αμαξίδιο απλού τύπου σε συμπολίτισσα μας στον Βύρωνα.

·         11/19 Παραδόθηκε αμαξίδιο απλού τύπου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ελλήνων Ηθοποιών

·         2/20 Παραδόθηκε αμαξίδιο στην Χορωδία Βραυρώνιας Αρτέμιδος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής-Φιλανθρωπικός

·         2/20 Παραδόθηκε αμαξίδιο σε άνεργο συμπολίτη μας στην Ν. Μάκρη

·         3/20 Παραδόθηκε αμαξίδιο σε συμπολίτη μας στο Σκαλοχώρι  Λέσβου

·         8/20 Παραδόθηκαν 3 αμαξίδια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ρόδο

·         10/20 Παραδόθηκε αμαξίδιο στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΟΡΩΝΗΣ ΡΟΔΟΥ για τις ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής.

·         11/20 Παραδόθηκε αμαξίδιο σε 9χρονο κορίτσι στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου.

·         2/21 Παραδόθηκε αμαξίδιο στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ζωγράφου

·         3/21 Παραδόθηκε αμαξίδιο στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Λιχάδα Εύβοιας

·         3/21 Παραδόθηκε αμαξίδιο στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλυβίων

·         3/21 Παραδόθηκε αμαξίδιο για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας στο Γεράκι Λακωνίας

·         4/21 Παράδοση αμαξιδίου σε συμπολίτη μας στο Κορωπί

·         5/21 Παράδοση αμαξιδίου στον  ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ-ΑΜΠΕΛΟΣ στην Σάμο

·         7/21 Παράδοση αμαξιδίου στον 25χρονο συμπολίτη μας, στην περιοχή της Ν. Μάκρης, με χορηγία της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, κατόπιν αιτήματος του οργανισμού μας.

·         8/21 Παράδοση αμαξιδίου στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

·         2/11/21 Παράδοση αμαξιδίου στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πειραιά «Διογένης»

 

 Πληροφορίες και διευκρινήσεις στα τηλ: 212 1057946- ΚΙΝ: 6980383620


Τα κουτιά της ανακύκλωσης πλαστικών καπακίων είναι ήδη έτοιμα στις τάξεις μας και περιμένουν να γεμίσουν με πλαστικά καπάκια.



 

Με την ευκαρία να σας υπενθυμίσουμε ότι στο σχολείο λειτουργούν επίσης κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών και λαμπτήρων και μικροσυσκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου